Šta je novo?

Nokia < E60 VS N73 >

Twix

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
18.12.2001
Poena
679
Ok, ovako stoje stvari.
Lomim se izmedju ova dva telefona,pa bi mi trebala i tudja misljenja (retka situacija da definitivno ne mogu da se odlucim).

Koji od ova 2 ???

Neke informacije iz moje glave (koje ce mi igrati u donosenju odluke) :

- Kamera mi nije od znacaja (ne treba mi)...

- Stabilnost i brzina software-a mi je bitna (molio bih iskustva).

- Raspolozivost software-a za update (cini mi se da sam primetio da N73 ima mnogo vise update-ova od E60, nisam siguran...).

- Kvalitet prijema (pretpostavljam da su oba odlicna, ali ipak ako neko ima nesto da kaze).

- Trajanje baterije (realan rad, ne izivljavanje i ne nekoriscenje,vec normalna upotreba).

- Kvalitet izrade telefona (ne bih voleo ako mi jednom ispadne da se odmah sjeb*, kvalitet tastature, plastike...).

Toliko za sada, ako neko ima zivaca malo da se posveti i da mi da realne savete bio bih IZUZETNO ZAHVALAN :)

P.S. Pitanje: Dali oba telefona imaju istu verziju Sybian OS-a?

Hm, ja drzim to na 320 Kbps u 320x240 i audio na 44100 Hz, 96 Kbps stereo, sa ukljucenim full cropom za video fajl, da se ne vide te crne linije gore i dole, mnogo je lepse kad je fullscreen. Npr. Garfield 2 na jedan CD je ~260 MB i fino radi. Koje su tehnicke specifikacije E60 i E61? Mislim, koliko ima RAM memorije i na kojoj frekvenciji mu radi CPU?

U E60 mobu je Texas Instruments UMPA 1710 na 220mHz.
Mislim da su ovaj procesor gurali u vecinu smart telefona.

U tom slucaju, ima jaci proc od N73. N73 ima ARM na 206 MHz.

NSysInfo kaze ARM @ 206.438 MHz

Hm, ajd kad smo vec spominjali to, je l' neko od vas probao IP passthrough na N73? Ja sam prozujao malo sajtovima i naisao sam na neka objasnjenja i sve po redu, ali je bilo 3 ujutro i mrzelo me je da se cimam sa time. Koliko je komplikovano to uraditi? Mislio sam da uzmem bluetooth dongle, stavim u USB i nakacim mob, ako npr. uvece lezim u krevetu i njakam telefon pa da ne trosim racun zbog toga. Isto pitanje vazi i za kabl :)

Znas i sam, da kad zakacis telefon na kabl nemas opciju IP Passthrough, a neko jos rece u ovom threadu da N73 ne podrzava

Znam, ali sam trazio malo po netu i citao neka uputstva i forume. Naleteo sam na nekog lika koji je rekao da je uspeo da ukljuci IP passthrough na N73, opisao je proceduru, ali je ona mnogo komplikovanija nego na drugim telefonima. Nema veze, probacu onda da izmuljam po njegovoj proceduri pa cu da javim da li sam sta uspeo :).

Pogledaj ovde :).

***, nemamo svi E60 :p :d. Iskreno, kod N73 mi najvise smeta to sto nema WiFi... ostalo mi je ekstra. Danas sam bas prolazio pored Neobee HotSpot-a :(.

Uzeo sam famozni E60 i moram da priznam da sam,blago receno, odusevljen...Konacno nakon gomile mobilnih telefona sa integrisanim kamerama,peglama i friziderima :)d) nadjoh telefon koji je samo telefon...
Izrada je fantasticna (niti krcka niti zvecka, mada videcemo posle prvog pada :D).

Interesuje me samo jedna sitnica. Podesio sam Wlan i radi strava, ali nisam nikako uspeo da instaliram printer koji imam u firmi...koristim IP stampanje i LRP protokol koji telefon podrzava,i uspem da setujem sve parametre, ali nigde nema SAVE,niti OK, vec samo Change i na kraju back...naravno ni u jednom slucaju mi ne "snimi" stampac :)

Ako neko ima par reci, molim neka ih napise :)

Ne mogu edit, a moram da postavim jos jedno pitanje...

Skinuo sam MSN Messanger for symbian OS9.1 i kada ocu da ga instaliram daje mi: Certificate Error. Please contact the application supplier.

??

EDIT (edita): Ne mogu ni jednu aplikaciju da instaliram, uvek mi daje istu gresku????

HELP !

Poslednja izmena:
Tools >>> App.mgr. >>> Options >>> Settings >>> Software installation >>> All ;)

Aj pa uzdravlje, nisi pogresio u izboru telefona :smoke:

Tools >>> App.mgr. >>> Options >>> Settings >>> Software installation >>> All ;)

Aj pa uzdravlje, nisi pogresio u izboru telefona :smoke:

Hvala, to je to....

Sada lete aplikacije...

Videcu malo da se iscimam da instaliram stampac, pa ako uspem javljam..

:type: :wave:

Javi za stampac sta si uradio i kako, ja sam instalirao bez problema stampac (HP LaserJet 4250) ali nisam zadovoljan rezultatom jer mi radi text wrap, ne iskoriscava celu A4 stranu iako je tako podeseno.

Pa video sam da sam telefon u sebi ima podrsku za HP printere....
Ja cu pokusati da instaliram Konica Minolta 7020-IP421.....bilo bi lepo da uspe...

Javljam sutra rezultate...

P.S.Jer jos nisu izbaciji RNDIS drajvere?

Poslednja izmena:
Skinucu drajvere i videcu da podesim.
Ideja je da povezem laptop i telefon bluetooth-om i da odem na internet (posto u laptop-u imam 3G HSDPA karticu).

Elem, printovanje je uspelo.
Rucno sam instalirao (tj. podesio) Konica Minoltu (koristio sam obican genericki drajver koji je u telefonu) , preko LRP-a, i telefon printa stranice normalno.
Kad dam print, konektuje se na WiFi (posto je u toj mrezi i stampac) i stampa kao zmajce (ha!).

10xTnx

Mnogo dobar telefoncic :)

Znam, smorio sam i sebe a i vas, jasno mi je :)

Elem, kad udjem u Inbox (SMS) pise mi prvo ime od koga sam primio poruku,a odmah iza i nekoliko pocetnih reci te poruke.
Jer to moze nekako da se ne prikazuje? Ja bih voleo da vidim samo ime, a kad udjem u poruku da je procitam.

(Prijatelj mi je kukao, a nisam mogao da mu pomognem, a i primetio sam da je to i na mom telefonu)

HINT: Imate automehanicara koji je ustvari neka devojcica (a pritom imate i devojku)...Zamislite kada vam u inboxu pise "Automehanicar...sreco....."

Ako neko zna resenje, neka gukne :)

Messaging > Options > Settings > Other > Folder View
Ovo je jedino sto mozes da menjas, 1 line ili 2 lines, u svakom slucaju se vidi par prvih slova/reci.

Mozda je tvoj prijatelj ukljucio da mu se na Active Standby prikazuje Inbox?!
Tools > Settings > Phone > Standby mode > Active Standby Inbox

Jedino da koristi neko programce za zakljucavanje/skrivanje poruka (ne znam naziv, ne koristim)

I jos jedno stupid pitanje? :)

Naime, zeleo bih da sinhronizujem kalendar sa outlookom ali ja u njemu imam gomile stvari...

Da li negde ima npr. automatic delete za npr. stvari u kalendaru starije od mesec dana, ali da pri tome ne brise rodjendane (bilo mi je tako na nokiji 6230i)?

EDIT: I jos dva pitanja, znam da sam smorio i krokodile u nilu :d

Koji je najbolji odnosno dobar program za pravljenje tema?

Kolika je rezolucija ekrana tj. koliku sliku treba da napravim da kad je stavim kao wallpaper bude full screen?
Pretpostavljam 320x240? (nemam mogucnosti trenutno da isprobam).

Poslednja izmena:
I jos jedno stupid pitanje? :)

Naime, zeleo bih da sinhronizujem kalendar sa outlookom ali ja u njemu imam gomile stvari...

Da li negde ima npr. automatic delete za npr. stvari u kalendaru starije od mesec dana, ali da pri tome ne brise rodjendane (bilo mi je tako na nokiji 6230i)?

Kolika je rezolucija ekrana tj. koliku sliku treba da napravim da kad je stavim kao wallpaper bude full screen?
Pretpostavljam 320x240? (nemam mogucnosti trenutno da isprobam).

Jos nisam stigao da se pozabavim sinhronizacijom kalendara, pa ti nemogu pomoci...

...kao ni za drugo pitanje :d Rezolucija ekrana je 352x416, a glupo je stavljati bilo kakav wallpaper jer ne zauzima celu stranu pa izgleda ruzno, najblaze receno... A program za pravljenje tema jos nisam nasao. Ako neko zna za neki, please...

Ma nisi smorio, samo si uzbudjen zbog novog telefona. Oprasta ti se ;). Meni se to redovno desava kada uzimam nesto novo. Kada sam dobio 3220, mal' nisam dobio srcku jer je bio iznenadjenje. Covek koji mi ga je dostavio je narednih nedelju dana pricao svima o mojoj reakciji :d.

Elem, pogledaj ovaj program za pravljenje tema. Nisam ga isprobao, upravo sam ga izguglao, ali cini se da je Ok. Nokia ga je izbacila.

http://www.forum.nokia.com/info/sw....7d5cfc47/S60_Theme_Studio_for_Symbian_OS.html

Ako neko ima jos neki predlog, i ja bih voleo neki dobar theme studio za S60v3 :)

Skidam na poslu pa cu probati sutra, i naravno javiti utiske...

Inace to je totalno tupavo sto slika koju sam napravio u rez. 353x416 nije i nemoze da se namesti da bude preko celog ekrana?!?!
U cemu li je logika.....

Elem, kao sto rekoh sutra cu da isprobam...i da se nadamo da ce uskoto izaci neki update za OS, pa da ce moci da "cisti" kalendar nekako.....malo je glupo da mi se posle jedno godinu dana srusi sistem telefona! :d :d

Opet nema edita :(

Za ciscenje kalendara : u kalendaru ima delete, pa onda entries before (pa datum)...

Ne brise occuring item-e i rodjendane, vec samo sastanke i slicno, tako da u neku ruku to je ispravno ciscenje da se ne gomila.
Steta samo sto to negde nisu stavili u automatsku opciju, vec mora rucno...

Covece tri posta za redom, osecam se kao najgori spammer, fuj :d

Program Carbide.ui S60 Theme Edition 3.1 je skinut i isproban.

Program je veoma masivan, u smislu da se ucitava malo duze nego Photoshop CS2 :) (a i sama instalacija je teska 131Mb).

Veoma je lagan i specijlno napravljen pravljenju tema, i to kompletnih, tako da mozete bukvalno praviti svaku ikonu pomocu nekog eksternog editora, i na kraju sve to sklopiti u jedan fajl.

Opcija ima mali milion, tako da treba malo vremena prelistati sve.

Evo i par screen-ova (1024x768 - optimizovano)...

Prilozi

• 1.-pocetna.jpg
    1.-pocetna.jpg
    42.6 KB · Pregleda: 100
  • 2.-workarea.jpg
    2.-workarea.jpg
    73 KB · Pregleda: 102
  • 3.-preferences.jpg
    3.-preferences.jpg
    73.7 KB · Pregleda: 87
Vrh Dno