Šta je novo?

Nokia E50 ---Korisni Saveti--

Imam i ja E50, "finska", kupio sam je pre par meseci valjda, ne sećam se tačno :)

U početku mi se jednom desilo ono sa loudspeakerom, ali sa starijom verzijom softvera. Nakon flasha toga više nema... Kasnije sam mu ubacio kod sa neke Telenor E50 i flashnuo, zbog srpskog, ni tamo nije bilo problema. Jedina razlika između srpske i ove druge verzije je (iako je ista verzija softvera) što na srpskoj verziji imam zvuk za poruku kad god proveravam kredit, zbog čega sam odlepio, pa sam vratio stari kod... Sada tih problema više nema.

Inače, telefonom sam prezadovoljan, apsolutno savršeno funkcioniše. Što se tiče baterije, meni drži od jednog do tri dana, u zavisnosti od toga koliko se i šta koristi. BT mi nekad ostane uključen po ceo dan, skoro i da nema razlike, ne troši se nešto znatno brže. Ukoliko se koristi za poneki razgovor i SMS, izgura 3 dana, ali ako pošaljem 20-tak poruka, obavim par razgovora a uz to slušam mp3 dok par sati chatujem preko MSN-a, onda ode za manje od dan :)

Posle ekstenzivnog testiranja baterije dosao sam do sledecg zakljucka ,)

O bateriji o kojoj sam pricao koja mi se ispraznila za dva sata koriscenja, desilo se zbog 2 znacajne okolnosti.

1: Nisam imao domet tu gde sam bio i verovatno je stalno trazio mrezu i time trosio bateriju.
2: Igrice (barem ova koju sam ja igrao) trose strasno puno bateriju.

Ako izbacimo ove dve stavke iz jednacine, uz normalno koriscenje telefona baterija mi traje 2-3 dana (bez iskljucivanja nocu).

Sve u svemu baterija je izgleda ok jednostavno su takve bile okolnosti :d

Ne postoje klase, a narocito ne ako je uredjaj bas bas iz Nokie Finland.

Inace, telefon je odlican, ali, zar vam nije pomalo spor?

Spor u kom smislu? Daj nesto sto te bas iritira pa da znamo na sta mislis.
Mene je izludjivalo kad krene da otvara inbox ili novu poruku a koristi memoriju kartice. To ume da potraje citavu vecnost!!! Znaci, poruke samo na fon, i neke bitnije programe koje koristim. Ostali junk moze na karticu. Inace je Ok, nije spor (ako uzmemo u obzir da je Simbian)
I obavezno iskljuciti Active standby!!! I on usporava a nicemu i ne sluzi, bolje je podesiti precice ;)

Poslednja izmena:
pa na tih 70MB u telefonu mogu da stanu sve aplikacije koje cu ikada zeleti + svi sms-ovi koje cu ikada imati

Ne koristim mem. karticu, pa ne znam kakav je kada se radi i sa njom.
Kad sam pominjao sporost, mislio sam na relativno velike lagove kad se otvara npr. new message, podsetilo me je na moj stari dobri t68i :)

Sto se tice brzine, s'obzirom da sam pre ovog telefona imao 6630, mogu reci da mi E50 radi brze skoro u svim pogledima.

New message mi otvara skoro u trenutku pritiska na shortcut.

@jaksa da nisi mozda stavio shortcut za new message na gornji levi (plavi) taster?
Ako jesi onda telefon ceka 2 sec prvo da pritisnes "*" da zakljucas telefon pa tek onda pokrece odredjeni shortcut.
Ovo pricam zato sto sam to ja jednom uradio i pitao se zasto mu treba toliko vremena da mi otvori inbox dok nisam skapirao zasto :)

i meni se new sms otvara trenutno, shortcut je joystick ulevo.

fora je da se sve aplikacije, teme instaliraju na memoriju telefona, ja sam se prvi put zeznuo i stavio ih na karticu.

Na memorijusku idu slike, filmovi, muzika.

i meni se new sms otvara trenutno, shortcut je joystick ulevo.

fora je da se sve aplikacije, teme instaliraju na memoriju telefona, ja sam se prvi put zeznuo i stavio ih na karticu.

Na memorijusku idu slike, filmovi, muzika.

:wall: Meni su za sad svi programi instalirani na kartici i rade ok jer nisam instalirao ni jedan antivirus program.Memorijusku karticu sam ubacio od 512 Mb i mislio sam da ce da rade bolje ako je memorija telefona manje opterecena ali sad cu da sve korisne programe prebacim na tel.memoriju,Baterija je sa oznakom BL-5C i za sad sam zadovoljan koliko drzi tel nikad ne iskljucujem.

Nakon 6600 i N70/N72, ovaj E50 je ekstra brz.

Što se tiče poruka, razlika između brzine otvaranja/kreiranja kada su na kartici i na telefonu je ogromna. Mnogo sporije radi kad je na kartici...

uzeo sam ovaj tel pre par dana, flashovao ga preko nokia software updatera, i mogu recji samo rechi hvale. telefon radi bez greshke, nikakvih bagova nema, i brzina mu je solidna.
jedino shto me nervira je shto nece da mi identifikuje odredjene brojeve. znachi u par navrata se desilo da mi stigne poruka od nekog koga imam u kontaktima, ali mi ne napishe ime, nego samo broj. jel zna neko shta bi ovo moglo da bude?

Danas sam fleshovao E50, najnovija verzija je 07.13.0.0 26-04-2007. Za sada nisam primetio nikakve izmene u odnosu na stariji software. Sta koristite od programa na E50, koji je po vama najbolji browser. Jer izasao FExplorer za v9.1?

Poslednja izmena:
procitao sam na nokia discuss-u da ima problem sa doticnim firmware-om jer brljavi sa brojevima iz imenika.

za explorer koristim X-plore, odlicno radi posao.

procitao sam na nokia discuss-u da ima problem sa doticnim firmware-om jer brljavi sa brojevima iz imenika.

za explorer koristim X-plore, odlicno radi posao.

Skinuo sam X-plore, videcu kako radi, sta se desava sa brojevima iz imenika?

sta se desava sa brojevima iz imenika?

napisao sam ja gore, par postova iznad, necje da identifikuje neke brojeve. znachi imam ime i broj u kontaktima, a kada me taj neko zove ili poshalje sms, ne pishe ime nego kao da stizhe sa nepoznatog broja...

Ja koristim ProfiMail. On ima u sebi browser s kojim je moguce i slanje .sis file-ova. To je najbolja stvar kod njega. Jos nisam nasao nista s cime bi to bilo moguce. Drugi browser mi jos nikada nije zatrebao ;)

@pioneerko Proveri da ti nemas isti kontakt pod jos nekim imenom. Ili mozda ga imas i na kartici i na memoriji telefona pa zato nece...

xexe, pa sve sam to proverio, i naravno, nije to u pitanju. inache gledao sam po netu, i nisam jedini koji se zhali na ovo...

Ne znam onda kako da ti pomognem... Ne pada mi sad nista na pamet, a nisam ni imao takvih problema sa E50. Neko nesto ne radi kako treba a to nisam ja :D

napisao sam ja gore, par postova iznad, necje da identifikuje neke brojeve. znachi imam ime i broj u kontaktima, a kada me taj neko zove ili poshalje sms, ne pishe ime nego kao da stizhe sa nepoznatog broja...

To je problem kod tog firmware-a, znaci ne izlaze imena iz imenika ako nisu tacno ukucana, t.j kada ti neko posalje sms broj je +38163 xxx a tebi je u imeniku 063 xxxx

Ovde imate spisak update-a novog firmware-a

E50 firmware 07.13.0.0
Bluetooth
* BT Headset and SMS co-operation when SMS received
* Receiving a call when BT is connected
* BT volume setting (min)
* Close distance with BT carkit
* Echo when disconnecting BT carkit
* Speed of establish/reconnect BT link

Contacts
* Contact list order (China names)

Text to speech
* Left soft key in games
* Polish text to speech
* Mixed Chinese Engli

Voice aid
* Chinese name speak out

Dual SIM
* Fixed dialing list with dual sim
* Dual line when roaming

Voice mail
* Voice mail notifications in ALS1 and ALS2
* LED notification with voice message

WAP
* WAP push

Homezone/Cityzone
* HZ/CZ Incator updating

TARM
* TARM certificate expiration
* Unlockning the locked device after reboot with DM server
* Startup after restoring original settings
* Restore factory setting for TARM

POC
* Callback request from Logs/Phonebook
* Side volume-keys
* Vibrate when 'None' is selected as PTT call alert tone or Callback request tone
* Cancellation when pressing Cancel
* Long press of PTT keys
* PTT key in headset
* TeamSuite or Contacts Improvement when make PTT call with invalid settings
* PoC speech icon when call disconnected
* Keypad lock
* Predefined settings are not working in NokiaPoC
* Audio improvements when receiving PoC callback request while connected to channel
* Log out from PTT service when 2G <-> 3G isho

Diverses
* Operator name update
* Setting list update
* Music player and camera co-operation
* Call forwarding status/icon
* Modifying repeating meeting
* Calendar database corruption
* SMSC information reading from SIM
* Automatic (IHF) speaker phone activation
* Starting of message centre Message center opening with long BlackBerry BIS address
* Starting of ZIP manager (in some variant only)
* Help text localization

http://nokiae50.info/articles/another-nokia-e50-firmware-upgrade

Problem(i) sa istim

http://discussions.europe.nokia.com/rss/message?board.id=swupdate&message.id=14225

@[SAJ]ber Kurajber

Koju verziju ProfiMail-a koristis?

Ja sam probao sve, ali ne mogu da ga namestim da radi.:mad:

Poslednja izmena:
ProfiMai 2.60
Sta ti ne radi? Mailovi?
Meni je prvenstvaeno koristio za slanje .sis file-ova a onda kao browser. Ostalo mi vise manje ne treba ali probao sam bio ranije i radi normalno

Koristi X-plore ;) Odlican file-browser (ista firma), a na "zeleno dugme" (Send) saljes SIS fajlove

ProfiMai 2.60
Sta ti ne radi? Mailovi?
Meni je prvenstvaeno koristio za slanje .sis file-ova a onda kao browser. Ostalo mi vise manje ne treba ali probao sam bio ranije i radi normalno

Ne rade mi mailovi, probao sam verzije 2.70, 2.76, 2.77 i 2.79.

koju ti verziju koristis?

meni se desilo da zakoci kada me neko pozove par puta vidim da je to uglavnom do softvera ali kako se uopste apdejtuje softver ?

i da da li je moguce na ovom telefonu da se yakljuca tastatura automacki nikako da nadjem tu opciu da ukljucim

moze neko da postavi neki link za neki mp3 plejer za ovu nokiju vec duze vreme trazim ali nikako da naleti na neki free
bitno mi je samo da pusta pesmu za pesmom posto ovaj nokijim softver nece to

Moras da napravis playlistu pa ce pustati ;)

ok pokusacu mozda stvarno nisam se snasao ali recite mi zasto ovaj auto lock nece da mi instalira a ni OggplayS80_1_69 nasao free na internetu kaze da ne pozdrzava instalaciju

hvala puno

ok pokusacu mozda stvarno nisam se snasao ali recite mi zasto ovaj auto lock nece da mi instalira a ni OggplayS80_1_69 nasao free na internetu kaze da ne pozdrzava instalaciju
Verovatno si skinuo pogrešan. Treba ti ovaj AutoLock v1.1 for S60 3rd edition.
Što se Oggplaya tiče, ista stvar, skinuo si za S80 a treba ti S60V3.

Vrh Dno