Šta je novo?

Nokia 5510

daniel1988

Slavan
Učlanjen(a)
20.05.2004
Poena
319
Trenutno imam Ericsson R600(kanta) pa bih da ga menjam za Nokia 5510. Ovu nokiju bih koristio "samo"(al bash samo) za pozivanje, SMS, alarm i slushanje mp3 muzike.
Interesuju me vasha mishljenja o 5510. Konkretno da li radi ok(tj. da li se ne deshava da se spuca)? Kako se chuje mp3 muzika(da li je dobrog kvaliteta ili pati od dechijih bolesti, zvuk nije chist itd. , s obzirom da je proshlo mnogo vremena od kad se pojavio na nashem trzistu)?
pozdrav, unapred hvala

Aj reci koji ce ti qrac? Kupi 512 xtra memorije :)

Liquid... ti nisi normalan... jel citash ti svoje postove?

Imam 5510...
Zvuk nije losh, dok ti ne crkne hands-free... posle ga nema. A hands'free crkava jako lako.

@Jox, to je bilo upuceno Immortalu iz zezancije, jer smo drugovi, a i vidim da ne vidish beni SMAJLI na kraju...

Sto se tiche N5510 mislim da je ok fon, swe dok ne ti ne rikne Hands-Free... Onda si *** jeza... A shto ne razmisljash o kupovini Mp3 playera? I to je jedna od alternativa za Mp3.

Poz :wave:

@Liquid: zato shto mob nije skup(70evreja), a usput dobijam i mob
@jox: moze li posle da se zameni(mislim da se kupi novi) Hands-free?

mogu da se kupe nove hand-free slushke... koje ce ti trajati isto koliko i stare.

Bash sam se napalio na mob, ali ne mogu da ga nadjem nigde u VS ni nov ni polovan, bio sam na 6 mesta ali niko nema :(
Pretrazicu malo oglase i kad budem dosao za bg na sajam knjiga mozda cu da kupim jedan polovan :banana:

konsultuj ljude iz oglasa... imas na netu sajt halooglasa pa vidi tu

sajt je je mislim www.halooglasi.co.yu

Danas sam slucajno usao u Tehnomarket (ne taj! :D) i video tu Nokiu... nov telefon (kao... mislim, ipak se poodavno ne proizvodi... dobro, ajd' da kazemo nekoriscen ;)), sija u vitrini.
Cena je 5250 dinara... sto mu dodje ravno tih 70 evra sto spominjete.

Dakle - ako vec hoces da kupujes taj telefon, batali polovne i izakane, imas nov za 70 evra. Pa kad podjes do BG-a na sajam, svrati do Tehnomarketa, Njegoseva 56 (to je na Vracaru), telefon je 245-0081.

I ne brini se, ne verujem da ce se prodati dok ti dodjes :d:d

Telefon je odlican, imam ga 10 meseci, samo mu je boljka izdrzljivost handsfreeja. Meni je crko gajtan (zar nesto te debljine moze da se zove tako?), i trazim ga, ali dzaba. Nema nigde, a na netu je 17,5 jura, sem na telefon.de (11,60), ali oni salju samo po Nemackoj :(
Slusam muziku preko onog adaptera, ali bih rado nabavio izvorne sluske za 55-icu. Pitao sam pre jedno metar dana, ali niko nije znao gde ih (ako ih uopste) ima, Pa ako neko zna, nek' kaze...

A, da, mom ortaku, koji ga ne stedi, je vukao vecu voltazu sa baterije->nije hteo da se upali, pa je dao 30 jura u nekom servisu da bi mu ga vratili u staro stanje, ali je izgubio sve telefone koje je imao na njemu. Samo nemoj da mu prepunjavas memoriju: ostavi uvek bar 1 MB ako je muzika za slusanje, a ako ga koristis za prenos podataka, onda mozes i ceo da natovaris...

Poslednja izmena:
Alo, alo, alo........

Kakav bre hands free :trust: ? Ja sam to djubre od slusalica stavio u fioku cim sam uzeo mobilni. Ako ces da slusas na hands free slusalicama bolje nemoj ni da uzimas taj telefon :smash:
Uz telefon dobijes lepo adapter i stavis "klasicne" slusalice na njega i gotovo. E tad se vidi da je zvuk odlicnog kvaliteta, poput Irivera i slicnih uredjaja, stvarno su ga odlicno odradili...sve preporuke
Ali nikako ne koristiti njegove slusalice. One su lose, bas kao i na ostalim Nokia telefonima, MSI megastikovima itd...

Handsfree je po mom ukusu, pogotovo razgovor istim. To mi fali, jer kad god mi zazvoni telefon, trazi ga u dzepu, torbici, itd., pa skini slusalicu, pa istakni bananu iz telefona, pa se javi. A i smaraju me, nisu bubice...
A poruke,... ja vise ne mogu da se snadjem prilikom kucanja na "obicnim" telefonima.

Poslednja izmena:
Imam 5510 već jako dugo. Zvuk je zaista odličan ali handsfree nije naročito izdržljiv, kao što kažu ljudi. Ne znam koliko imaš love na raspolaganju, ali za bednih 130 evra možeš da kupiš naslednika ovog model 3300. I njega imam neko vreme i iskustva sa njim su mi izuzetno pozitivna. Osim što možeš da mu stavljaš memorije koliko ti padne na pamet (512MB provereno radi, iako Nokia navodi na 3300 podržava samo do 128MB, što je opet dovoljno za 3-4 sata muzike), podržava i AAC (što znači bolji zvuk na manje mesta), snima radio u AAC i možeš da dovlačiš igre preko kompa i onda ih prebaciš USB kablom na telefon. Uz sve to, znatno je manjih dimenzija od 5510.

Nema, cak su to iskritikovali u testu . Jeste dobar fon, ali 140+ evra mi se ne daje za nesto sto vec imam (mp3, radio). Sad, ko hoce ekran u boji, igre, polifone melodije...

Nije fora samo u ekranu u boji....Konkretne prednosti i mane u odnosu na 5510

Mane:

-nema tastaturu (američka verzija 3300 je ima, ali iskreno, tasteri se dosta brzo kvare na 5510, tako to i nije velika mana)
-lošije rešeno povezivanje slušalica i USB kabla

Prednosti:

- manjih dimenzija (tanji, kraći i lakši)
- S40
- mogućnost prebacivanja pesama, igara, melodija i svega drugog osim sličica preko USB kabla
- podržava AAC i MP3 (5510 samo MP3)
- nema ograničenje memorija (uz telefon dolazi kartica od 64MB, ali može da se stavi i mnogo veća)
- snimanje radija u AAC (dakle, može da se preslušava na kompjuteru - 5510 snima zvuk u neki interni format)
- zvučnik (možeš da slušaš muziku i radio bez slušalica)
- MP3 melodije (polifonija je s*anje:))

Ukratko, telefon više nego vredi tih 130 evra. Ako imaš toliko para, ne uzimaj 5510. Ako ne, 5510 je sasvim prihvatljiva alternativa.

forsaken demon je napisao(la):
- mogućnost prebacivanja pesama, igara, melodija i svega drugog osim sličica preko USB kabla
Zar kod 5510 nije moguce prebacivati mp3 pesme pre USB kabla?

Nokia ti uz telefon daje Nokia Audo Manager (NAM) preko kog ubacujes pesme na telefon za slusanje. On konvertuje svaki mp3 u svoj format .lse, zbog zastite autorskih prava. Prilikom kopiranja pesama na telefon, NAM pravi i redosled pesama (tj. listu) koju ti ne vidis. Ne postoji dekoder lse formata koji ga vraca u mp3 (bar ja nisam nasao). Inace, dok je prikljucen na USB, telefon se ponasa kao svaki prenosivi flash medij, tako da mozes da snimis na njega sta ti treba, ali ne i da citas iz samog telefona.

Evo moj primer: ove godine sam bio na Jahorini na skijanju, napunio sam telefon gotovo do vrha pesmama i slusao ih nedelju dana, u kombinaciji sa radijom.

Mozes da uzmes i 3300, ja telefon nikad nisam video uzivo, pa ne znam licno kakav je. Ako ti je radio i 60 MB za pesme dosta, uzmi 5510 (70 E). Ako ces da se otvoris jos, pored onih 140 i vise evra za 3300, za neku karticu veceg kapaciteta od pocetnih 64 MB, uzmi nju.

Inace, nije tacno da se tastatura na 5510 brzo kvari, tacno je da neke dugmice treba jace pritisnuti (one na krajevima telefona, npr. P). rekoh vec, ja sam se toliko navikao, da ne znam sta cu posle 55-ice. A da, dugme na handsfreeju sluzi za menjanje stanica/pesama unapred ;)

Jedina zamerka jeste velicina i bedni USB 1.1 na njoj, ali naviknes se na sve.

Objektivno receno, za te pare, telefona sa radijom, mp3 i celom tastaturom jednostavno nema.

Immortal_SurvivoR je napisao(la):
Zar kod 5510 nije moguce prebacivati mp3 pesme pre USB kabla?

Naravno, moja greška:) Ostalo stoji.

RazbojNick je napisao(la):
Nokia ti uz telefon daje Nokia Audo Manager (NAM) preko kog ubacujes pesme na telefon za slusanje. On konvertuje svaki mp3 u svoj format .lse, zbog zastite autorskih prava. Prilikom kopiranja pesama na telefon, NAM pravi i redosled pesama (tj. listu) koju ti ne vidis. Ne postoji dekoder lse formata koji ga vraca u mp3 (bar ja nisam nasao). Inace, dok je prikljucen na USB, telefon se ponasa kao svaki prenosivi flash medij, tako da mozes da snimis na njega sta ti treba, ali ne i da citas iz samog telefona.

Evo moj primer: ove godine sam bio na Jahorini na skijanju, napunio sam telefon gotovo do vrha pesmama i slusao ih nedelju dana, u kombinaciji sa radijom.

Mozes da uzmes i 3300, ja telefon nikad nisam video uzivo, pa ne znam licno kakav je. Ako ti je radio i 60 MB za pesme dosta, uzmi 5510 (70 E). Ako ces da se otvoris jos, pored onih 140 i vise evra za 3300, za neku karticu veceg kapaciteta od pocetnih 64 MB, uzmi nju.

Inace, nije tacno da se tastatura na 5510 brzo kvari, tacno je da neke dugmice treba jace pritisnuti (one na krajevima telefona, npr. P). rekoh vec, ja sam se toliko navikao, da ne znam sta cu posle 55-ice. A da, dugme na handsfreeju sluzi za menjanje stanica/pesama unapred ;)

Jedina zamerka jeste velicina i bedni USB 1.1 na njoj, ali naviknes se na sve.

Objektivno receno, za te pare, telefona sa radijom, mp3 i celom tastaturom jednostavno nema.

Još jedna prednost Nokie 3300 - pesme možeš da kopiraš direktno na telefon iz Explorera ili Total Commandera npr. Postoji i specijalizovan Nokia program, ali on zaista nije neophodan. Možeš slobodno da brišeš fajlove direktno sa kartice iz nekog file menagera, samo što je potrebno da isprazniš recycle bin da bi oni nestali. I još nešto što se logično nadovezuje na ovo - pesme na telefonu ostaju u MP3 i AAC formatu! Znači, nema prevođenja u zaštićene formate.

Za Nokiu 5510 pričam iz ličnog iskustva - nije to ništa neobično što se tasteri kvare vremenom, ne znam ni koliko je to realno mana. Meni ne smeta ni 3300, iako dnevno kucam sasvim pristojan broj (dugačkih) poruka. Telefon je stvarno bagatela za ono što nudi. 130 je džabe...

Poenta svega je da oba telefona predstavljaju odličan izbor, i da se ne može pogrešiti odabirom nijednog od njih. Sve opet zavisi samo od čovekovog budžeta.

Uzgred, 3300 je pre samo 3-4 meseca bio 280 evra, dakle spustili su mu cenu za 150. Ja sam bio presrećan kada mi ga je komšija u to vreme doneo iz Italije za 190

Poslednja izmena:
Nemojte pogrešno da me razumete, ali meni taj 3300 izgleda kao da su mu ciljna grupa deca do 12 godina.

E, Jdd, i ti se ukljuci. Ziv li si? :)

Nem'o tako o 3300, saren je, okrugao, i lep :) :) :) :)

Sala mala, 3300 je ok naslednik 5510, ali mogli su celu tastaturu na toliki telefon. Ostalo (ekran u boji, izmenjiva/prosiriva memorija, itd.) se podrazumeva, za 2003 godinu, kad je nastao.

@OptiPlex: Posto je vise nego ocigledno da su originalne handsfree slusalice ******,koje onda slusalice preporucujes za koriscenje na ovom telefonu da bi se sa njima izvukao max kvalitet i jacina zvuka.
Sa ovim originalnim slusalicama pri max pojacanom zvuku recimo u nekom starijem autobusu GSP-a jedva se razaznaje ono sto se slusa preko njih!

Poslednja izmena:
Pazi, sasvim su dovoljne Zenhajzer MX300 koje su ~10€ (mada ova cena ne bi trebala da zavarava, one su u rangu duplo skupljih Sony i slicnih "brand" slusalica), a imas za 20-ak€ MX500 koje su bas bas ono pravo.

Ja naravno ne znam da li i takav zvuk tebe zadovoljava, ali pretpostavljam da ne koristis studijske slusalice na mobilnom :) i da te bubice zadovoljavaju - a od ovih bubica tesko da ima sta bolje, a da je razumno sa cenom (da nije skuplje od telefona :d )
Inace te slusalice po tim cenama mozes da kupis nedeljom kod SKC-a od lika koji tu non-stop dolazi iz Krusevca i parkira se kod ona 3 mesta za zastave, ispred samog ulaza u SKC. Radi sa opremom, lako ces ga prepoznati...

jddipqd je napisao(la):
Nemojte pogrešno da me razumete, ali meni taj 3300 izgleda kao da su mu ciljna grupa deca do 12 godina.

Kako majke ti da te ne razumem pogrešno:)
Deca do 12 godina ne znala da se snađu u radu sa njim. Cool je telefon skroz, ima najbolji odnos cena/performanse od svih mp3 telefona danas.

ovaj tel ima odlican,odlican,odlican zvuk kad se s FM-a snimi na mp3. Ovo samo uz originalne HDD2 slusalice. Mana samo sto se malo tise cuje i sto su jako osetljive sluske. Inace zvuk sa mp3 prva liga

Vidim da se rasprava digla iz mrtvih, pa reko' da podelim par svojih iskustava iz jednogodisnjeg koriscnja 5510 :).

Sto se handsfree-ja tice, jeste osetljiv, no meni i dalje traje. Uglavnom moze da se nadje po Beogradu za 10-15 evra, mada treba malo duze traziti. Isti handsfree ( a i ostale kablove ) koristi i N-Gage. Bas tih Nokia bubica je los, znam ljude koji su lemili bolje slusalice na original handsfree ... Jacina zvuka nije toliki problem, sasvim je dovoljna, vec problem prave pesme ( i radio stanice :)) koje su tihe. Najbolji lek za to je pojacati pesmu kroz neki program, npr. mp3Trim, Sounforge isl.

Dovoljno je i ostaviti i 100 kB prazne memorije, a svaki problem sa njom se resava formatiranjem.

Tasteri se ne kvare ( makar ja od par telefona koje imaju prijatelji ne znam ni jedan na kome su otkazali tasteri ), vec se tesko pritiskaju posle nekog vremena zbog prljavstine koja zapadne izmedju tastature i ploce ispod. Potrebno je samo rastaviti telefon i pazljivo izbrisati kontakte na ploci koje tastatura pritiska.

Telefon podrzava AAC, koji ima bolji kvalitet zvuka od mp3-ja na niskim bitrate-ovima, pa zvuci dobro i na 80 kb/s. Kada se 5510 napuni takvim AAC-ovima, dobije se oko 1h 45min muzike, sto je, uz radio, sasvim dovoljno za duzu setnju po gradu.

lse format je moguce vratiti u mp3. Ima par programa koji to rade, tj. zamenjuju Nokia Audio Manager ( koji ja za godinu dana nikada nisam instalirao ). Najbolji takav program je Nokia Audio Loader, koji se moze skinuti sa http://www.nettoyer.narod.ru/index_en.html , gde ima i linkova prema drugim sajtovima posvecenim 5510-ici. Dobar je i Advanced Audio Manager http://free.of.pl/c/cc3/aam/index.html , procenite sami koji vam se vise svidja. Ja uglavnom Nokia Audio Loader-om prebacim sve sto hocu da slusam u AAC, tj. .lse, pa kroz Total Commander presnimavam na telefon.

Dakle, kome je dovoljno 60 MB memorije, sat i 45 minuta muzike, ne smeta mu velicina telefona i ne pati za kolor ekranom, MMS-om, kamerom isl. telefon moze biti sasvim OK. Moja je najveca zamerka sto ne podrzava java programe, tako da se i pored qwerty tastature i 60 MB memorije ne moze citati ni iskucati nikakav tekst sem SMS-a.

Inace, ne postoji ni jedan vise telefon koji pusta mp3, ima radio i punu tastaturu.

Nazad
Vrh Dno