Šta je novo?

Nokia 1020

• Začetnik teme Začetnik teme Emix
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stize mi veceras.Ako ne bude kakvih nepredvidjenih okolnosti.

Odlično. Sada će bar jedan benčovac imati 1020. Ko će dočekati večeras 😛

Pošalji i meni PP, kad već šalješ 🙂

Ne mora na pm.Doneo mi covek iz Praga.Izbunario tamo negde.Inace od burazera kum pa se sve namestilo da dolazi za bg i voala.Par utisaka malo kasnije

Onda da čestitam na kupovini. Čekamo...

Cestitamo na kupovini! Jeste za da se tokom leta nadjemo da skljockamo nocne slike, most, i tako to? Ja cu da ponesem svoj nazovi stalak, odgovarace svim telefonima.

Poslednja izmena:
Hvala na cestitkama. Ja sam vec bio predlozio tako nesto. Tu Sam za druzenje

808 je avion za ovaj telefon. Nista vise zasad necu reci. 1520 je toliko losiji kao kad bi poredili bmw serije 520 i 535. Razlike u slici su minorne. Pogotovo za lowlight. Jedino je video malo bolji...jos uvek sam pod losim utiskom pa da ne raspalim ...

Poslednja izmena od urednika:
inače ne zaboravi da ima RAW koji daje prilično neutralne slike a sa tim možeš da radiš šta hoćeš, samo ako imaš vremena 🙂 ja bih to pročačkao još malo možda se i navikneš...

I 1520 ima raw tako da znam.

Ti si apsolutni kralj, dva najskuplja telefona uzimas na bum i kukas posle 2 sata :d

Ko kuka 🙂 pa ne zenim se pa da joj gledam familiju. Da se razumemo ukusi su razliciti. Za nekog je ovo najbolji telefon za mene nije. 808 1020 1520 z2 s5...to je redosled po kom bi svrstao kamere 1020 je za nijansu bolja od 1520 dnevne slike. Nocne potpuno iste. Samo je na 1020 veci format. Ali brzina baterija 1520 i 1020 e to je posebna prica. Al dobro. Srecom nisam pukao velike pare pa mi nije tolika frka. *** ocekivao sam 808 sa manuelnim podesavanjima a dobio samo manuelna podesavanja 😀

808 ima veći senzor, a fizika uvek pobeđuje. 1020 je bolji u svakom drugom aspektu, ali u slici... samo ois. sve ostalo je na strani 808. 1020 ima manuelni fokus i 4s shutter to isto puno znači. strpi se da se dogovorimo pa da slikamo sa mog improvizovanog stalka, da vidimo kakve su noćne slike sa dugom ekspozicijom.
*** ocekivao sam 808 sa manuelnim podesavanjima a dobio samo manuelna podesavanja 😀
ukratko da... lepo rečeno. to je što se tiče kamere. sve ostalo je na strani 1020- softver, hardver.

Poslednja izmena:
Ma proci ce me. *** jurio sam da je uzmem i zakuco se u zid. Jedino drug Boris moze iz yt snimaka da proceni kakav je telefon 🙂. Al eto zaokruzio sam celinu. Imao sam sve te kamera telefone pa sad znam sta cu da uzmem. Samo da je udomim. Al posle ovog sto sam rekao tesko 😀

Ili 808 (zbog kamere) ili 1520 (zbog kamere identične u 1020 + baterija), po onom njegovom redosledu kamera.

Nisu identicne 1520 i 1020. Bolja je 1020 ali ne toliko koliko joj je veci senzor. Iznenadjujuce je da su low light identicni snimci sa 1520 i 1020. Dnevni su naravno bolji ali i ovih 20mp u raw formatu su sasvim dovoljni. 808 ce da pregazi 1020 u svim uslovima sa istim setovanjima. Idem na kombinaciju 808 i tablet i miran sam za ovu godinu

probaj još i K Zoom pa da kompletiraš, možda se i iznenadiš 🙂

velika je to razlika u ceni, ne znam da li ću moći...

808 i 1020 veciti rivali 🙂

808 provlaci raw sliku kroz gpu i oversampleuje na 5mpx.
1020 provlaci jpeg full rexolucije i oversampleuje na 5mpx uz pomoc cpu-a.
Medjutim 1020 omogucava raw da se snimi kao file, ja se pitam sto nisu odradili da iz raw-a oversampleuje u jpeg , ima logike da bi kvalitet bio bolji, verovatno bi proces duze trajao i preko 10sekundi pa nije bilo prihvatljivo.

Ja sta mogu da zakljucim je da kvalitet raw fotki sa 1020 je u rangu DSLR-a iz perioda 2006 - 2008 naravno pojedinih modela, govoreci o kolicini suma i ostrini slika.

Zanima me dali je neko poredio raw sa 1020 u odnosu na jpeg full rezolucije sa 808???

Ako i tu 808 kida onda je 1020 fail.
Da su sa tom velicinom sensora odredili 1020 da ima max 24mpx to bi bila fantazija.

Poslednja izmena:
velika je to razlika u ceni, ne znam da li ću moći...

koliko se iznervirao imam utisak da bi ga dobio glavu za glavu 😀

808 i 1020 veciti rivali 🙂

808 provlaci raw sliku kroz gpu i oversampleuje na 5mpx.
1020 provlaci jpeg full rexolucije i oversampleuje na 5mpx uz pomoc cpu-a.
Medjutim 1020 omogucava raw da se snimi kao file, ja se pitam sto nisu odradili da iz raw-a oversampleuje u jpeg , ima logike da bi kvalitet bio bolji, verovatno bi proces duze trajao i preko 10sekundi pa nije bilo prihvatljivo.

Ja sta mogu da zakljucim je da kvalitet raw fotki sa 1020 je u rangu DSLR-a iz perioda 2006 - 2008 naravno pojedinih modela, govoreci o kolicini suma i ostrini slika.

Zanima me dali je neko poredio raw sa 1020 u odnosu na jpeg full rezolucije sa 808???

Ako i tu 808 kida onda je 1020 fail.
Da su sa tom velicinom sensora odredili 1020 da ima max 24mpx to bi bila fantazija.

zavisi tu od samih situacija itd. teoretski RAW može da se omogući i na ajfonu pa sasvim sigurno te slike ne bi bile ni primaći 808/1020 pa i da imaju po 300 megabajta, tako da RAW nije svemoćan nego je samo još jedna korisna opcija a da li će se pomoću nje napraviti bolja slika od telefona sa većim senzorom koji nema RAW zavisi opet od same situacije

onda glupa stvar je što 1020 nema slot za memorijsku karticu pa onda ako natrpaš muzike i videa na telefon ostaje ti vrlo malo prostora za RAW fotke koje zauzimaju po 30-40 MB... da ne pričam što samo slikanje i snimanje u RAW uzima dosta vremena i ako ne računamo obradu na PCu, npr. dok 1020 snimi jednu RAW sa 808 možeš da ispucaš 10 komada recimo u 8 MP i od tih 10 jedna će sigurno biti baš dobra

Meni je i dalje neverovatno da se on toliko razočarao, i da je toliko lošija od 808. Nije ni jednu sliku okačio.

npr. dok 1020 snimi jednu RAW sa 808 možeš da ispucaš 10 komada recimo u 8 MP i od tih 10 jedna će sigurno biti baš dobra[/QUOTE]

Ih pretera ga, de nadje 10... Da si rekao 2,3 pa da se slozim.
Pa ne snima 1020 raw 30sekundi nego 3,4 sa 5mpx jpeg fotkom.

Svakako da raw izvlaci pun potencial kamere , zato ni nece dalje 1020 usavrsavati, raw su stavili a sto se tice jpeg-a dosli su do maksimuma, ne moze bolje.
Zivo me zanima sta ce biti na ledjima sledeceg monstruma 😀

Poslednja izmena:
Manji senzor ima 1020, to je činjenica. Nekog to može strašno da nervira, razumem to. Ali prednosti full manual moda su jako fine.

Ja se plašim da će opet biti manji senzor od onog u 808.

Inače, ne znam što nisu omogućili raw na 808. Provereno znam da 808 kad se stavi superfine slika u 95% jpeg, a raw je 100%, tako da mi to baš ni ne treba nešto. Sa Camera Pro aplikacijom mogu da stavim 100% jpeg i onda slika bude 50MB, to je izgleda kao raw.

Brzina snimanja mi je sasvim nevažna...

kako misliš full manual? Jesu li dodali opcije za saturaciju oštrinu itd. sve ono što je falilo na 8.0?

mislim na manuelni fokus i manuelni shutter speed. stvarno ne znam da li su dodate opcije za saturaciju, ja to uvek sve držim na 0

Nazad
Vrh Dno