Šta je novo?

Nokia 1020

• Začetnik teme Začetnik teme Emix
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Idem da čeprkam po temi o 930 da nađem link, svega mi.

@ hunder ^ pa nisam mislio na neke drasticne razlike u detaljima i sumu kao kada poredis vga kameru i 808 :d i nisam mislio na low light gde su realno Nokie najbolje ali je cinjenica da ce svaki fotograf kao dzepno resenje pre izabrati dobar canon kompakt nego 1020. Uostalom pitaj martija, drajvera, deus-a i ostale iz bench foto sobe a onda pitaj boga za snagu 🙂

Ali tvrditi da je iP kamera u bilo kom smislu je neodgovorno.

Ja ne tvrdim da je IP kamera generalno sposobnija od bilo koje PV nokie samo im skidam kapu za ono sto su uradili sa malim senzorom 🙂

Poslednja izmena:
uh, evo nađoh. nit je low light, nit su loši uslovi, nit šta. pogledaj, 930 vs 808. dan, svetla koliko oćeš, meta daleko oko 4/5 metara. gde ćeš bolje uslove??? nema razlike? ma jok. šta će onda 808 da uradi jadnom iPhone-u???

untitled-2.jpg

ne znam kako ti kao neko ko se razume u fotografiju može da piše onako nešto i da zaista poveruje u to. slika slikana tim malim senzorima može delovati ok, ali samo dok je ne uporediš sa nečim boljim. može to da izgleda lepo na oko kad gledaš na monitoru, ali čim poželiš nešto da uradiš sa tom slikom, da je izradiš, ne daj bože neki krop ili šta zavežu ti se creva. da vidiš samo kakve sam slike izrađivao sa 808, i to kropove, četvrtina originalne slike, bez grama šuma, perfekt.

^ pa nisam mislio na neke drasticne razlike u detaljima i sumu kao kada poredis vga kameru i 808 :d i nisam mislio na low light gde su realno Nokie najbolje ali je cinjenica da ce svaki fotograf kao dzepno resenje pre izabrati dobar canon kompakt nego 1020. Uostalom pitaj martija, drajvera, deus-a i ostale iz bench foto sobe a onda pitaj boga za snagu 🙂

Ja ne tvrdim da je IP kamera generalno sposobnija samo im skidam kapu za ono sto su uradili sa malim senzorom 🙂
Ovde se polemise o telefonima a ne o kompakt aparatima. Pravi fotograf uvek nosi dslr i nema vremena a ni mesta da nosi bilo sta drugo. Telefon je tu da premosti taj jaz. I naravno da ce bilo koji compakt sa malo vecim senzorom dati duplo bolju sliku i od 1020 i od 808 i tu nema diskusije. Ali ovo sve sa ip6 mi je jako smesno. Ako je ko izvukao max iz malog senzora onda je to samsung sa svojim k zoom-om

@ hidrogen

I dalje ne citas 🙂

Test sam postavio jer sigurno nije manje verodostojan od testova sa nokia bloga koje ''radi'' i pise lik u nokia majici koji nije bas objektivan. Sustinska razlika je u pristupu i znanju, jednostavno su ljudi ispucali sve na auto u par scena i napisali sta misle. Nemoj mi reci da je onaj sa nokia bloga veci strucnjak ili manje placen od njih :d

Oni (dxo) navode i da su IP6 generalno ispred S5/Z2/Z3 (verovatno i N4) i pored manjih senzora. I sta sad, njihovo misljenje, ja bih kao kamera telefon sigurno pre odabrao N4/Z3 i naravno 808 nego IP6 ali je cinjenica da je apple stvarno kroz kvalitetan softver uspeo da izbaci IP6 u sam vrh ponude iako imaju najmanje senzore od svih novijih telefona. To je po mom misljenju za postovanje 🙂

Pravi fotograf uvek nosi dslr i nema vremena a ni mesta da nosi bilo sta drugo

Pravi fotograf ima dslr sistem(e) a za dzep koristi kvalitetan kompakt 🙂 Zato sam ti i rekao, idi pitaj u foto sobi sta ce pre da koriste za P&S.

Poslednja izmena:
Ko ima 1020 ili 808 sigurno nece kupovati ili nositi kompakt. Pa makar on bio i Driver ili Marti ili bilo ko. To mozes ti pitati ako te bas zanima. Ja znam odgovor 😉

+808

Hidrogen je expert sa 808.

808 je nesto najbolje sto je Nokia izbacila kao Camera Telefon i posle eto 3god i dalje kida.

1020 vrsi softversku obradu slike, gde 808 radi to vise preko hw-a.

Istina preko dana 808 je king i dalje, medjutim sta bi bilo da je Nokia u 1020 primenila graficki ko procesor kao na 808... Svakako bi kidala jps bolje, ali da ne idem u price sta bi bilo kad bi bilo.

RAW je nesto sto cini 1020 odlicnom zamenom za amatersku klasu dslr-a, sve sto ti treba je kes i putovanje oko sveta sa 1020 i da se cudis sta uz tripod i camera grip radi.

IP cak i sa 930 ne moze tako lako, a poredjenje sa 1020 je smesno.

Ono sto pozdravljambkod IP je da su povecali sensor a zadrali rezoliciju, jeste 8mpx ali to je za korisnike IP sasvim ok.

Poslednja izmena:
Ono sto pozdravljambkod IP je da su povecali sensor a zadrali rezoliciju, jeste 8mpx ali to je za korisnike IP sasvim ok.

Senzor je samo malo veci ali je softver dosta bolji. Zato i cenim ono sto su uradili za najosnovniju turisticku/P&S smartfon fotografiju. Nista vise i nista manje od toga.

808 je nesto najbolje sto je Nokia izbacila kao Camera Telefon i posle eto 4'god i dalje kida.

Apsolutno se slazem, bar sto se kamera na telefonima tice. Idealan bi bio hibrid 808 i 1020, znaci da spoje najbolje od oba uredjaja i jos malo unaprede neke stvari.

Samo ima tu jedan problem, sto ce Nokia N8 svejedno opet biti najbolja 🙂 🙂

Poslednja izmena:
Ja se stvarno nerazumem u fotografiju (niti ikada koristim kameru na telefonu), primetio sam na slikama da 1020 baš često omaši wb, ali to se posle ili prilikom slikanja može srediti, bitnije je da daje kvalitetniju sliku. Mislim dobri su ti svi telefoni za uslikati nešto iz zezanja, ali nokia je i dalje malo bolja.

hsv.stoned, a zašto ti uopšte gledaš te testove sa ne znam kog nokia ili iPhone bloga, zašto ne uzmeš da veruješ svojim očima, sam testiraš i probaš. ja odgovorno tvrdim da će nokia 808 da ispuca bolje ili iste slike od bilo kog kompakta koji košta koliko on. nađi mi kompakt sa 1/2" senzorom koji će da izbaci slike sa manje šuma i više detalja od 808. onda dođi sa njim u beograd i idemo u vs shootout. neprijatno ćeš se iznenaditi. baci pogled na one 70/80, koliko već imaju megapiksela panorame koje sam napravio sa 808.

1020 je već posebna priča, dobar je on, ne bi se ja bunio da imam njega, samo trebalo bi mi pola godine da ga naučim, kao i 808 što sam učio. ali nikako mi nije jasan trend degradacije. imaš nešto dobro, u sledećoj generaciji napravi nešto bolje majkumu, unapredi ga, nemoj da ga degraduješ.

inače slažem se sa hunderom da je samsung sa k zoom super odradio posao. ali opet imajući u vidu njegovu cenu, ili cenu 1020 bolja kombinacija je N808 + polovni dslr za malko više para, svega mi.

Senzor je samo malo veci ali je softver dosta bolji. Zato i cenim ono sto su uradili za najosnovniju turisticku/P&S smartfon fotografiju. Nista vise i nista manje od toga.

Apsolutno se slazem, bar sto se kamera na telefonima tice. Idealan bi bio hibrid 808 i 1020, znaci da spoje najbolje od oba uredjaja i jos malo unaprede neke stvari.

Samo ima tu jedan problem, sto ce Nokia N8 svejedno opet biti najbolja 🙂 🙂

da, nokia N8 zakon 😀 dobre slike pravi onaj marko, ali ne razume neke stvari.

ko zna šta ms kuva, možda opet izađu sa nečim dobrim, ali da to bude nešto što je 808 bio kada se pojavio... hm... jako težak zadatak.

inače ne slažem se da je Apple uradio "jako puno za turističku P&S smartfon fotografiju", u današnje vreme to nije ništa. Pre će biti da je Nokia tu pomerila granice, jer sve i da ne podešavaš ništa, samo uperiš i slikaš, sa 1020 ćeš dobiti tehnički najbolju fotografiju od svih telefona.

Poslednja izmena:
Ja se stvarno nerazumem u fotografiju (niti ikada koristim kameru na telefonu), primetio sam na slikama da 1020 baš često omaši wb, ali to se posle ili prilikom slikanja može srediti, bitnije je da daje kvalitetniju sliku.

Hahahah ne lupaj ima mogu reci najprecizniji wb na auto, pre ces na manual da omasis nego na auto.

Kada je shoot u raw, onda je auto svakako zakon.

@hidrogen.net

Slazem se ali ne moze malo telo i velika snaga 😀
808 je cigletina, cak je i 1020 onako sa grbom pravi Kvazimodo.

Ulazim u postu i podizem pare , dajem tel da vidi sms(postnet) a ona ga uhvatila i okrece ga, kaze Sta je ovo 😀 Ja hteo da umrem od smeha.

Poslednja izmena:
@ hidrogen

Da ne sirimo pricu, pre bih koristio canon s100 kao dzepno foto. resenje nego 808/1020 (naravno s100 ispred svih ostalih kamera na telefonima). One krseve od 60, 70e ne bih ali S1xx seriju apsolutno.

Poslednja izmena:
dođi sa s100 u vs shootout. postavljamo kropove ovde na forum, nema laži nema prevare. deal? s100 je veliki zalogaj za 808, to je vrhunski fotoaparat, ali tvrdim da ne pravi znatno bolje fotke koje bi opravdale nošenje dva uređaja umesto jednog. pritom s100 košta 250 evra koliko vidim, dodaj na to još 150 za solidan telefon, dobijaš cenu od 400 evra. naspram nokie 808 koja košta 150 evra. jeste da dobijaš i bolji telefon i bolji fotoaparat, ali da li dobijaš 250 evra bolji telefon ili aparat? za tih 400 evra možeš uzeti i polovan dslr, zar ne?

Poslednja izmena:
Cim nadjem postavicu ima neki Shootout 1020 vs S100, ako se secam 40% je na strani 1020... E sad dali je faik ili ne...to nzn.

dođi sa s100 u vs shootout. postavljamo kropove ovde na forum, nema laži nema prevare. deal?

Nemam jos S100 ali je u planu (prioritet je polovan RX100) ali to kad se skupe neke vece pare jer nije mala cifra u pitanju 🙂

za tu cifru bolje kupi polovan dslr svega mi. preskupi su ti dobri kompakti stvarno... koliko su bolji od 808 toliko je dslr bolji od njih.

Treba imati i jedno i drugo 😉

Ma batalite vise ovu pricu. Velicina senzora je presudna za sve pa onda ide otvor blende pa sw peglanje gde trenutno niko ne radi posao kako treba jer ne mozes od g... napraviti pitu. Moze se peglati popunjavati pikseli i ostale gluposti ali tu je kraj.

e sad, aj da imamo i 1020, i rx100, i eos, i sony qx100, i jedan galaxy s5 recimo ... ... ... ...
^ meni je problem sto sve sto zaradim (a to nije mnogo :d) ode na zivot i privodjenje faksa kraju ali i to ce se uskoro desiti pa ce se vremenom ustekati i za dslr i za rx 🙂 Nisam u fazonu da mi baba kupi nov dslr od 400e u win winu na penzionerski kredit od 24 meseca 🙂

Poslednja izmena:

Prilozi

• uploadfromtaptalk1412941320848.jpg
    uploadfromtaptalk1412941320848.jpg
    412.3 KB · Pregleda: 59
Poslednja izmena:
Ma batalite vise ovu pricu. Velicina senzora je presudna za sve pa onda ide otvor blende pa sw peglanje gde trenutno niko ne radi posao kako treba jer ne mozes od g... napraviti pitu. Moze se peglati popunjavati pikseli i ostale gluposti ali tu je kraj.
upravo tako 🙂
^ meni je problem sto sve sto zaradim (a to nije mnogo :d) ode na zivot i privodjenje faksa kraju ali i to ce se uskoro desiti pa ce se vremenom ustekati i za dslr i za rx 🙂 Nisam u fazonu da mi baba kupi nov dslr od 400e u win winu na penzionerski kredit od 24 meseca 🙂
ne bih ja kupovao i rx i dslr nikako 🙂
Ne znam koliko ce se dobro videti ali jedini sajt koji je uvrstio 808 medju aparate.
Postavio sam i taj s100 i rx100 i sony 200v pa prosudite sami
da, na ovim poređenjima prosto boli koliko je 808 blizu (ili bolja?) vrhunskih kompakta.

Poslednja izmena:
^ Ne menja se RX svaki dan, to bi ostalo resenje za dzep bar 5 godina 😉

Ali da ne idemo vise u off, ne znam cemu tolika polemika, test ko test, svejedno bi neko postavio. Odo na posao, nemojte mnogo da ratujete 🙂

^ Ne menja se RX svaki dan, to bi ostalo resenje za dzep bar 5 godina 😉

Ali da ne idemo vise u off, ne znam cemu tolika polemika, test ko test, svejedno bi neko postavio. Odo na posao, nemojte mnogo da ratujete 🙂
niko ne ratuje. ali ovakvo novinarstvo je veliki problem. obmane kojima se služe dovode do toga neki nepismeni šaban kad vidi ovo otrčaće i kupiće iphone, a ne nokiu. to ultimativno dovodi do toga da kompanije sa dobrim proizvodom, koje zaista pomeraju granice tehnologije ne mogu da dođu do izražaja od ovih retarda, i na kraju dođeš do toga da evo već dve pune godine mi nemamo pomaka u kamerama. eno ga onaj panasonic, ali i to je pitanje koliko je on bolji od 808, pogotovu jer nema ksenon.
Jeste crna, ali ne znam da li dolazi sa gripom 😉 Trebala bi da stigne pocetkom nedelje.

Hidrogen, nadam se da hoce, posle C905 svaki telefon je avion 😀
ti si dobre slike pravio i sa c905, ide lumia 1020 u dobre ruke 🙂

Jeste crna, ali ne znam da li dolazi sa gripom 😉 Trebala bi da stigne pocetkom nedelje.

Hidrogen, nadam se da hoce, posle C905 svaki telefon je avion 😀

Neka te 1020 lepo sluzi, da napravis extra slike, a C905 je legenda ne bacaj je.
Btw pravices cuda sa manual focusom 🙂

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno