Šta je novo?

Nikon vs Canon DSLR

DKphoto

Slavan
Učlanjen(a)
26.06.2008
Poena
319
Ista cena, razliciti kvalitet, nesto je + nesto -
Kratko pitanje: Nikon D80 or Canon 1000D?

To bash nisu fotoaparati iste klase, 1000D je najjeftiniji Canonov DSLR, D80 ima dve klase ispod sebe. Ako ih ti imash za slichne pare, uzmi Nikona...

D80:
+ trazilo
+ wireless flash
+ mogucnosti
+ dobar izbor jeftinih objektiva

- velichina tela
- necu da kazem kvalitet slike jer ima i mnogo loshijih, ali kod Canona je bolji
- samo 3fps burst, moralo je to vishe za tu generaciju fotoaparata...

1000D:

+ kvalitet slike
+ trazilo
+ mogucnosti za tu klasu

- AF mu nije bash najmoderniji, pogotovo ako je u pitanju tracking
- velichina tela, josh gore od D80, nema za shta da ga u'vatish
- mnogo "zaostao" LCD
- prespor burst i uopshte sve u vezi sa bufferom...
- merenje svetla

Poslednja izmena:
Razlika je 13E (bzvz) a mnogi mi kazu da je canon ipak ispred nikona (malo je mator :p ) a i da je objektiv koji ide uz kanona mnogo bolji od nikona...e sada znaj ga :D jeste da nikon izgleda much more pro ali, ali....

Pa shto ne kazesh koji to objektivi idu uz njih ?

A mnogi pojma nemaju pa nemoj ih slushash :) Nema nikakve veze shto je D80 stariji, Canon 20D ce recimo da opere oba a stariji je dve godine od D80 :)

Kazi prvo koji su objektivi, ali u svakom sluchaju Nikonovo telo je bolje..

Razlika je 13E (bzvz) a mnogi mi kazu da je canon ipak ispred nikona (malo je mator :p ) a i da je objektiv koji ide uz kanona mnogo bolji od nikona...e sada znaj ga :D jeste da nikon izgleda much more pro ali, ali....

Gde si našao ~istu cenu?
Sad gledam, 1000D sa 18-55IS objektivom je 45-46.000din. D80 je 47-49.000din bez objektiva, a sa objektivom (razne varijante, od 18-55 do 18-135) ide od 64.000din; čime se gubi ta jednakost u ceni...

Izvor: canon i nikon

Ahaaaaaa.....znaci ondak cu da idem mozda na taj nikon, objektiv koji ide uz kanon je novi model onoga bljak 18-55 samo sto ovaj ima stabilizaciju i "mnogo" je bolji od prethodnog a uz nikon ide onaj standard objektiv sto sada ide uz nikon d60 itd...
Fotoapat je nov! samo sto se ne kupuje u radnji ,)

Ja bih uzeo D80 i jurio neki SB600 polovan u oglasima. Odmah sledeće 35/1.8DX i 55-200VR. Za sitne pare Bog da te vidi šta sve ta igračka može.

Ja sam uglavnom naklonjen Canon-u. Ono u cemu je bolji je koloritet fotografija, sto je meni veoma bitno.

Kod Nikona imas bolje iskoriscen ISO (manji sum) na slikama fotografisanim u losijim uslovima (npr. manjak svetlosti, nekoriscenje blica, ...)

Nema kod Nikona manje shuma, nego ima vishe obrade, odnosno vishe chishcenja shuma. To im je postala opsesija posle dosta vremena gde ih je Canon bukvalno "prao" u visokim ISO, pa se sada ne mrdaju sa 12mpx i chiste shum ko nenormalni samo da bi imali shto bolji visoki iso, a takodje i stavljaju ono ISO 102400 samo da bi imali vishe nego Canon :)

A shto se tiche kolorita, nemoj to samo nidzi da pominjesh :d

Poslednja izmena:
Nema kod Nikona manje shuma, nego ima vishe obrade, odnosno vishe chishcenja shuma. To im je postala opsesija posle dosta vremena gde ih je Canon bukvalno "prao" u visokim ISO, pa se sada ne mrdaju sa 12mpx i chiste shum ko nenormalni samo da bi imali shto bolji visoki iso, a takodje i stavljaju ono ISO 102400 samo da bi imali vishe nego Canon :)

A shto se tiche kolorita, nemoj to samo nidzi da pominjesh :d

A onda se probudimo i vratimo 5 godina unapred u sadašnjost, ako nije problem? :)

A onda pogledamo bilo koje poredjenje primerima Canon vs Nikon :)

Od D50 svi Nikoni chiste shum i kad mu stavish NR off (are you sure ? Yes. Are you really sure ? :d:d) i prebacish na RAW :d I iz istog razloga imaju 5 FF tela sa 10mpx, samo da bi ispalo kako ima manje shuma od Canona, a evo poslednji primer, 7D sa 50% vecom rezolucijom na manjem senzoru, ima manje shuma od D300s :d

Ali mislim da nema smisla da krecemo prichu, isto kao shto boje nisu napucane na Nikonu, kao shto su Sigmini objektivi vrh, toj prichi nema kraja ;)

Poslednja izmena:
Eh ispala, ostade ja bez Nikona D80 znaci pihhhhh...treba da se kupi nesto do 550E a u toj cifri je bio i Nikon a sada ostali samo 450D, Nikon D60 :mad:

Sta mislite o canonu ja licno mislim da nije los, a mozda i jeste imao sam priliku da ga nosam 1h sa smobom i nije tako lose.....

Imaš polovno telo 40D za 550 evrića, jedino ako nisi gadljiv na polovno, a makina je za 2 koplja iznad xxxD serije Canon-a, kao i D60 (po meni je čak bolji i od D80). Dodaš još 100 evrića i uzmeš 18-55 IS i Bog da te vidi (ili za šaku kikirikija uzmeš običan stari kit 18-55, pa kad se skupi parica uzmeš nešto bolje).

Nadam se da imaš bar neki kit objektiv uz taj D80. 55-200 je malo usko za jedini objektiv.

pa svejedno mi je koristim i wide koristim i tele, pa neki objektiv koji moze sve :D:D:d mislim nesto ostro, kvalitetno a da se uklopi u cenu :)
nesto tipa sigma 70-300 apo ili nesto drugo? Sigma 24-135mm F2.8-4.5 ASPHERICAL?

Poslednja izmena:
ja sam rekao da koristim sve zive polozaje a ne samo wide a ne ni tele po meni bi najbolji objektiv bio neki od fish eye do recimo 1000mm :D:D:d sta mislite o ova dva objektivca gore navedena jel im cena skoro pa ista?

+1 za 35 1.8 dobar ali fiksan. Mozda 18-105 je mozda i jedina varijanta. Sad nadjoh i Tamron AF 18-250mm f/3.5-6.3 ali ne znam dal ima da se uzme kod nas (cena mu je oko 350 dolara napolju).

Nazad
Vrh Dno