Šta je novo?

Nikon D80 vs D200

-Aki-

Slavan
Učlanjen(a)
23.11.2005
Poena
320
Moja oprema  
Laptop
MacBook Air (13-inch, Mid 2015)
Tablet
iPad mini 4
Mobilni telefon
iPhone 11 pro, iPhone SE 2020
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Imam dilemu (trilemu) koje dslr telo valja kupiti?

Budzet mi dozvoljava da razmisljam izmedju d80 i d200, mada sve vise razmisaljam kako bi trebalo skupiti jos malo novca i odluciti se za d90.

U pocetaku planiram amaterski rad (dok udjem u stos), a kasnije je u planu slikanje vencanja. :party:

Trenutno raspolazem objektivom:
Nikon Zoom-Nikkor DX 18-200 VR f/3.5-5,6G AF-S ED.

Jedina dilema je novac.

Da li cu sa d90, dobiti bas toliko na kvalitetu fotografije, jer prevashodno bih aparat koristio za svoje potrebe, i za slikanje vencanja.

Dakle, ne bih slao slike na berzu ili slicno.

Ti si to razumeo, svaka cast! :D
Nije zamena za iso, vec ako koristi blic retko mora da podigne iso. Naravno da ce vise pozadinskog osvetljenja da uhvati ako podigne iso, ali uglavnom nece biti potrebe da podigne iso ako radi sa blicem, dok u situacijama sa dobrim osvetljenjem nece osetiti neku bitnu razliku izmedju aparata, za ono sto je naveo.
U svakom slucaju, ako moze da kupi D90 nema dileme da je to bolji aparat, vise megapixela, bolji CMOS senzor sa manje suma na visokim iso vrednostima, veci ekran sa puno vecom rezolucijom gde mozes da gledas slike kao na PC-ju, brzi fps, ciscenje senzora od prasine, bolji matrix metering, mozes da vidis iso vrednost u viewfinderu sto je jako zgodno ako se koristi auto iso na kome si podesio sam limite, CA koreckcija, Active D-Lighting...

Poslednja izmena:
Pa sad si potvrdio istu stvar, blic nikako nije zamena za ISO, samo u sluchajevima kada je prostorija mala i sa najobichnijim belim zidovima, u svim drugim situacijama ti ISO podizesh bez obzira na blic, ako mislish da dobijesh ravnomerno i shto prirodnije osvetljenje. Blic i ISO su dve razlichite stvari koje se dopunjuju, ISO "hvata" vecinu svetla, a blic popunjava "rupe" tako da ne dobijesh crne izmuchene face ako koristish samo iso, ili svetle zombi face sa tamnom pozadinom ako koristish blic sa niskim ISO.

Ako ce da da te pare, najbolje da kupi Canon 40D koji je klasa iznad D90 a ovaj objektiv da zameni za neki poshten ili kupi Canon 18-200 IS koji je isti krsh :)

Ja nisam rekao da je blic zamena za iso, vec da ako slika sa blicem retko ce mu trebati da podigne ISO, a 40D nije bolji od D90 :)

Poslednja izmena:
@driver
zasto mislis da je 18-200 krs? :)

Inace, nikako mi niste odgovorili sto se tice pitanja odnosa d80 i d200?
Za d90 i sam sam upoznat s poboljsanjima koje ima....
ali....cena od 800 evra za telo je (za mene) previsoka.

Ja nisam rekao da je blic zamena za iso, vec da ako slika sa blicem retko ce mu trebati da podigne ISO, a 40D nije bolji od D90 :)

40D je chak i na papiru klasa iznad i bilo ko sa malo vishe iskustva od mesec dana sa DSLRom ce se sloziti sa tim, dovoljno je za pochetak samo da uhvatish u ruku jedan i drugi, ali dobro, to nije pricha za ovaj thread.

@driver
zasto mislis da je 18-200 krs? :)

Nije to moje mishljenje, taj opseg objektiva vrlo teshko moze da bude dobar, i da bi bio dobar, mora da koshta 10x vishe ;) Ako pogledash malo bolje, shto su objektivi bolji (i skuplji), on imaju kraci opseg, i negde 3-4x je maksimum za dobar objektiv, ovaj tvoj ima preko 10x :d

Inace, nikako mi niste odgovorili sto se tice pitanja odnosa d80 i d200?

Zavisi chemu ce ti sluziti fotoaparat, dokle si doshao u fotografiji. D80 ima bolji senzor, D200 ima neuporedivo bolje telo i ergonomiju, i ja bih pre uzeo D200, ali pazi se polovnih, danas ih svi koriste za svadbe, valjda im je neko rekao da je to mnogo dobro :d

@driver
Dakle, sto se tice objektiva, predlazes da prodam 18-200 VR, i da kupim 2 koji pokrivaju ovaj opseg.
Npr. 18-105 VR i 70-300 VR.

Mozda bi bolje bilo 16-85 i 80-200 2.8, ili ako bas imas para 70-200 2.8. S obzirom da je to APS-C format tih 200mm je ustvari 300 na full frame-u, to ti je sasvim dobar tele po meni, a dosta su bolji od tog 70-300.

P.S. Jedini problemcic kod ovih tele je sto su malo tezi :d

Poslednja izmena:
Prije nego potrošiš pare informiši se (čitanjem) više i nađi način da to što si saznao provjeriš u praksi (probaš kod nekoga). Džaba riječi, džaba i dobri savjeti ako ih do kraja ne shvatiš kako treba.

Predlažem ti da se registruješ na www.gigapedia.org . Tamo ima brdo e-knjiga. Pišu ih fotografi od kojih su neki tehnofili, neki umjetnici, neki eltisti, neki...

Bryan Peterson je dobar autor. Odličan pristup početniku. Puno korisnih savjeta u malo riječi. Lako se pamte. Priča jezikom običnog čovjeka. Ima i nekih videaa. Možda i John Shaw kao autor...
Ima čak i neka knjiga o fotografisanju vjenčanja. Meni se njihove fotke ne sviđaju, ali šta ja znam...

Eto, nadam se da ćeš istrajati u naumu. A što se tiče toga koje tijelo da kupiš: Koje god da kupiš, 100% ćeš se za*ebati :) Ako tako shvatiš, odluka će biti brža. Prije ćeš početi da slikaš, a to je u fotografiji najvažnije :eyebrows:

Mozda bi bolje bilo 16-85 i 80-200 2.8, ili ako bas imas para 70-200 2.8. S obzirom da je to APS-C format tih 200mm je ustvari 300 na full frame-u, to ti je sasvim dobar tele po meni, a dosta su bolji od tog 70-300.

P.S. Jedini problemcic kod ovih tele je sto su malo tezi :d

Mislim da za pare od 18-200VR teshko moze da kupi ta dva objektiva :), a tek gde ces da nadje 80-200/2.8, pa to svi chuvaju ko najrodjenije ;) Prvi sledeci slichan objektiv koshta 3x vishe :)

Ja bih uzeo bilo koja dva nova da pokrivaju zeljeni opseg, jer svi imaju AFS, i bez toga objektiv na Nikonu ne bih uzimao.

Zasto morate imati sve pokriveno od 18-300 pa onda jos sa "krs" objektivima sa kojima je svejedno na kojem telu se nalaze.

D80 (ono sto dobijas sa d200 tebi nece nista znaciti)
+ 18-105VR (oblican i moderan zoom objektiv, ima stabilizaciju koja u nekim situacijama moze da nadomesti slabu svetlosnu moc)
+ 35/1.8 (low light objektiv za fotkanje po mraku)
+ SB600 (blic da imas kad ti zatreba, mada pored 35/1.8 retko ce ti trebati)

i nemoj dalje nista ni da razmisljas ostaje smao da fotografises i ucis.

taj 18-105 je ok ali recimo 55-200 je cak bolji u nekim stvarima (mislim na optiku) jedino sto je slabije je kvalitet izrade. 35 je ekstra objektiv, imam ga i stvarno razbija. Sto se tice blica sigurno ce mu trebati posto je spominjao svadbe (35 je tu dobra jedino za crkvu, iz iskustva). E sad dal je bolje 18-55 i 55-200, ili 18-105 koji tu negde dodju po ceni, a i po kvalitetu optike. Ja imam prvu kombinaciju, mada je jelte najveca sto treba da se menjaju objektivi, ali 200mm ponekad bas prija

Možda pominjani 18-200 VR i nije idealan objektiv. Nisam ga koristio - ne znam (a i da jesam...), ali bih mu dao šansu. Ovi što testiraju su vidjeli previše odličnih objektiva :)
Uostalom, čovjek već posjeduje taj objektiv. Nije trošak.

Btw. Imam d40 i ako ne možeš nigdje naći da probaš objektiv - javi se.

Pa to je sve pitanje chime si zadovoljan, mozesh ti da uzmesh josh jeftinije i da budesh zadovoljan, dok ne vidish kakve su fotke sa pravih objektiva :)

Pa ovako ja se bavim Fotografisanjem svadbi,ispracaja, krstenja i slicno.... oko 6 godina sam u tom poslu i koristim i D80 i D200. Jedan od objektiva koi koristim je bas 18-200mm VR. Moje licno misljnje ako za prvo vreme kupujes aparat da prvo vezbas a onda ides na tezge sa tim je da uzmes bas D80.
Ja radim pretezno sa D80. to je pravi tezgaroski aparat lak je malo trosi bateriju i sto je jako bitno za taj aparat ja sam sa njim napravio oko 500 000 snimaka do prve zamene zavesice... kasnije sam hteo da kupim D200 i pokajao sam se. zaso? ba bas zato sto je to studiski aparat. on izuzetno trosi bateriju. druga stvar D80 sa 18-200 objektivo je vrhunska oprema za svadbu zato sto sa tim objektivom imas sve sto ti je za tu vrstu posla potrebno. medjutim objektiv jeste krs.. bas zbog tolikog raspona i sirokog spekra mogucnosti objektiv zna da pocne da skripi nece da izostri na punom zumu i man. ni aut. sve u svemu jedino sta ti je potrebno za to je jos blic po meni ne bolji od SB-800... ja trenutno radim sa tom opremom i prezadovoljan sam. jos samo jedna mala sugestija a to je na D80 uradim oko 1000 snimaka bez koriscenja fiksnog blica... a sa D200 pod istim usloviva oko 300... D200 prosto guta bateriju... sve u svemu tezgarosi D80... ili nes mnogo jace... sledeca oprema meni u planu je SB-910, D800E, 18-300mm VR2... i D7000 sa 70-200 VR2 sa fiksnom blendom 2,8...
Kupi D80 neces se pokajati.....

Hahaha, dešava se. I ja sam tako počeo pre 8 godina, pa me CAR napuši.

Ajde to, al pazi sta sve covek naprica u postu, ko da smo u 1989. godini :d:d:d

Sta je to "tezgaroski aparat" ? D80 + 18-200VR je "vrhunska oprema" ? :) Raspad sistema...

Poslednja izmena:
Oziveste mi temu od preistorije. :)

Na kraju je pao d90 sa 18-105.
Za sada sam zadovoljan, a kada se skupi znanja i novca, obnovicu se sa boljom optikom.

Eeee... Kad bih bar mogao da slikam neku svadbicu, pa da zaradim koji dinar. A dinar po dinar i eto ga Nikon 24-70mm f/2.8! :D

A onda... Jos koji dinar, i eto ga i Nikon 10-24! Mada, ovo je vec preoptimisticno! Moracu i krstenja, a Boga mi i sarane da slikam! :S

Ja fotkam za svoju dusu. :)

Nazad
Vrh Dno