Šta je novo?

Nikon D600

Marti Misterija

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
955
Zurim da brze bolje postavim temu pre nego Kosta udari neki tabloidni naslov! :d
Dakle Nikon D600, "narodni" aparat sa senzorom za punoletne!

Javljaju mi dosushnici, predstavljanje na Photokina 2012 a to sve izgleda ovako...

Very small and lightweight body
16 bit image processing
Expeed 3 processor
Maximum video recording: 30 minutes
Built-in mic
19 scene modes
Magnesium alloy only on top and back only
Maximum shutter speed of 1/4000
Shutter life: 150,000 cycles
24.7MP full frame sensor
Weight: 760g (850g with battery and memory cards), the D800 weights 900g
3.2" LCD with 921K dot with ambient sensor control
HDMI output
Video compression: H264/MPEG-4
Full HD with 30p, 25p, 24p, HD with 60p, 50p, 30p, 25p
Viewfinder coverage: 100%
The Nikon D600 will have built-in AF motor
The body most probably will be weather sealed
The D600 will not have built-in GPS
ISO range: 100-6400 (with Lo-1 ISO 50 and Hi-2 ISO 25,600)
39 AF points (with an option of 11 AF points), 9 cross-type AF points
AF face detection
Exposure compensation: ±5 EV (same as the D800)
The D600 will probably use the EN-EL15 rechargeable Li-ion battery
5 fps (same as the D700, the D800 has 4fps)
2 SD card slots with Eye-fi support
Build-in retouching images functionality
Built-in flash with sync speed of 1/250s
Two user settings: U1 and U2
Fn button
Auto DX crop mode
In-camera RAW editor
Built in time-lapse functionality
Build-in HDR
New external battery grip
Internal AF motor
The price of the D600 is rumored to be very low - maybe as low as $1500

Ima jos nekih dzidza bidza, vajerles kontrola preko android/ios aplikacija uz koriscenje adaptera...

Ajd sad polako hejt gejms! :d

Nikon-D600.jpeg

Poslednja izmena:
Uf ta cena deluje suvise nerealno :( s obzirom na cenu d800 ovo ce pre biti oko 2000$.

P.S. Mada sad kad vidim da su smanjili d7000 na 1000$ sve je moguce. Jos neki podaci/predvidjanja :
Nikon rummors

Poslednja izmena:
E kad bi cena josh bila 500$, vrh :d:d

Štedim za D700 već par meseci međutim nikako da se nakrpim pa sam se odlučio za D7000. Međutim sa ovakvom cenom ipak mislim da ću da se stisnem i prešaltujem da D600.Stvarno me je obradovala cena.

Pa sta je dobro kod ove cene. Duplo je skuplji od D7000 a nudi samo FF i novi expeed koji ne znam koliko toga nosi, a cak je mozda telo bolje kod D7000

Jeftiniji je od D700 a verovatno će i da obori cenu polovnih D700. Što mi takođe odgovara.

Kako jeftiniji od D700? Ja sad videh nesto oko 1900 sa dodatnom baterijom, a D600 nece biti ispod 2200 kod nas.

D600 2100$ u SAD u predprodaji, dok D700 nov nema ispod 2300$. Kod nas je pitanje Refotoa mada ako je zadnja zvanicna cena D700 veća od zvanične D600, ne vidim zašto bi bio skuplji. Mada i ovako sve kupujem u SAD što se tiče foto opreme, a drugar koji ima njihovo državljanstvo mi donosi.

Pa super je to sto koristis totalno drugacije objektive, odlicna prednost sto moras da menjas sve (znaci ja bi sad morao da prodam 3 objektiva i kupim 3 nova koja bi me dosla verovatno oko 1500 evra)

Da, ti testovi su inace odlican pokazatelj kvaliteta senzora :):)

Pa i na DPReview-u su Sony APS-C senzor od 24mpx proglasili za najbolji APS-C senzor, a cini mi se da su nesto slicno rekli i za ovaj od 36mpx u d800, tako da ne vidim razloga da se ne veruje i dpreview-u i dxomark-u.

Na dxomarku senzor iz D3200 je bolji od onog u Mark III sto je smejurija i dovoljan podatak da ti kaze koliko ti testovi nesto znace za realnost.

A to na dpreview nisam video, u svakom slucaju se senzori tako ne mogu etiketirati. Sa njima je potpuno ista prica kao i sa izborom objektiva ili tela, pitanje je za koje svrhe ti treba, jer jedan nije najbolji za sve, zato se i desavaju stvari kao ovo sa D3200, ti mozesh selektivno da uzmes parametre da kompakt bude bolji od FF, negde ces cak videti testove na kojima u cropovima FF izgleda u klasi mobilnog i slicne nebuloze.

Zato i kazem da to ne treba poistovecivati sa praksom, ono sto ti je dovoljno je tvoje oko i primeri tih aparata u studijskim uslovima, imas ih bas na dpreview. I kada pogledas, videces kako je Sony iste genracije primetno losiji od Nikona i Canona, a kako je to moguce ako je taj senzor i u Nikonu, i jos je proglasen za najbolji :) Mozda zato sto praksa nije isto sto i brojevi, a fotku ne pravi samo senzor, cak i ako su objektivi identicni, a nisu...

Poslednja izmena:
D3200 ima ozbiljne probleme na ISO 1600, bukvalno je tu negde sa mojim P1 sto je za nov aparat krs. Tako da ja vise nista ne verujem sajtovima jer mi je po njima izgledao i bolje od D5100 a u praksi ne moze da se poredi. ISO 3200 na D5100 je kao ISO 1600 na 3200, a jos je i noise drugaciji, nekako cudno tesko ispravljiv u LR-u.

Ma nije to problem, D3200 pravi super fotke za APS-C, ali svako ko je mesec dana imao DSLR jasno mu je da se to ne moze porediti sa FF senzorom, rezultati su im inace totalno nelogicni, sta kao D800 i D600 prave bolju sliku od Phase One koji kosta 15x vise, ima duplo veci senzor i koristi se u najvisoj produkciji. Jel ce to svi sad da zamene za D800 i stan :)

Ali to opet nema nikakve veze sa cinjenicom da je meni licno Phase One neupotrebljiv, a isto tako i D800, zato kao sto sam rekao u prethodnom postu, bitno je sta ti treba, sinteticko geek testiranje je najgore po cemu mozesh da se orjentises pri uporedjivanju aparata. Evo recimo meni D600 vise odgovara od D800, ali nikada ne bih dao 2000$ za telo te velicine i ergomonije, to je Full Frame za zene :)

Poslednja izmena:
Prava stok mašina :)

@Driver
ja sam namerno pomenuo dpreview posto si ti nekoliko puta rekao da je njihovo misljenje najrelevantnije od svih sajtova (i ja kazem da nicije misljenje ne treba uzeti zdravo za gotovo, ali od neceg mora da se krene), a oni su napisali upravo ovo:
" It's no stretch to say that, at its best, the NEX-7 offers the finest still image quality of any APS-C camera, bar none."

Poslednja izmena:
Ma to uopste nije problem, moze Nex7 da ima najbolji senzor u ovom trenutku, kod APS-C oni su svi toliko slicni da ne treba kupovati aparat zbog toga, vec zbog svega ostalog. I ne znam kada sam poslednji put rekao za dpreview, ja vec neko vreme ne gledam tamo ocene, promenila se ekipa, Amazon ih je kupio, to je sad sve skup mishljenja, i kod njih je bitno to sto imaju najbolju bazu aparata, informacija i primera pa se lako moze uporediti i sam mozes da vidis sta je bolje. Recimo, ako pogledas sve uporedne cropove, bilo kog novijeg Nikona vs Canon, videces kako su fotke sa Nikona zute, ali ne zbog promasenog WBa, nego zato sto takve fotke prave. Zbog toga, Nikon ne moze da ima ljudske boje bilo cega iz prirode, boje kože, trave, neba, sve je to poremeceno, jos od D90, i to je mnogo tesko namestiti kao sto na Canonu dobijes iz aparata, a i budziti svaku fotku samo da bi izgledala kako treba, mislim da je smesno, pogotovo kad kupis aparat od 3000$. Isto je i sa WB, na Nikonu to ne moze da se namesti, a onda ne mozes ni da vidis na LCDu kako treba jer vuce u zeleno. To su ozbiljni propusti za pro telo i dovoljan razlog da se ne mogu proglasiti najboljim.

Ali glavna stvar je kada dxomark na nekom retardiranom testu proglasi D3200 boljim od MKIII a D600 od najboljeg Phase one, time gube kredibilitet u startu...

evo cene u Svajcarskoj http://www.toppreise.ch/prod_290333.html
Cirka 1.666e :)
sad se debelo razmisljam da rasprodam sve sto imam i dodam jos malo i da za Novu godinu kupim D600 + 24-120 f/4. ali onda ostajem sa samo jednim objektivom sledece 2 godine...

Taj rad !! Ne razmisljaj, delaj ! :)

Ako je tako kao sto pise ;) ... Mada nemam pojma, treba imati dosta para za ff, npr 24-70 2.8 je ekstra ali kosta oko 1400€ i sta onda ? 3k za opremu, a ako nisi profesionalac a ni burzuj, ne znam koliko je opravdano !?

Poslednja izmena:
ne 24-70, nego 24-120. taj kit je 3000 svajcaraca, sto je 2400 evra, a valjda ce biti i neki popust za Novu godinu :) Ali, opet, to je samo pocetak...gde je tu 16-35, pa neka 50-ica, pa 85-ica, pa neki telac... :(
do sad sam razmisljao o Fuji X-E1 ili Oly OM-D E-M5, jer mi je muka od tegljenja ovog D90. a sad razmisljam o jos vecoj budzi...ne znam ni sam :(

Haha :-D .. ja opet o mom slucaju, koji drajver pljuje.. ali ja sam uzeo ep3 i panasonic leica 25mm 1.4, nisam imao pare za omd, ja sam prezadovoljan, uzivam u fotkanju, ja najvise volim street fazon, ali fotkam kao nekada sa filmom, kada sam zaista uzivao u tome ;-)

Inace jako mi se dopao xe1 Fuji, senzor je isti kao u xpro1 koji je perverzno dobar, ima sjajne objektive u ponudi..

Ako ti je muka od D90, omatorio si, nije DSLR za tebe :d:d

Vrh Dno