Šta je novo?

Nikon d5300 ili Canon eos 700d

Siksy

Slavan
Učlanjen(a)
20.03.2006
Poena
320
Eto, izludeh od te dileme, pa ako može konkretan savet nekoga ko je probao oba...

- Nikon D5300 18-55 DX VR II + 55-200 VR

ili

- Canon eos 700D 18-55 STM + 55-250 STM

Da napomenem da mi je važniji kvalitet slike nego video...

Hvala unapred

Poslednja izmena:
Ako si fan canona uzmi canon, ako si fan nikona uzmi njega, nije to neka mid ili high klasa aparata koje si naveo pa da toliko lupas glavu...oba ce da ti rade posao. Mada sto miki rece proveren 5d je uvek odlicno resenje.

Ako su cene slicne, iako sam canon korisnik, u toj klasi bih i te kako izabrao nikon d5300. S tim sto bih tome pridodao neki 50mm 1.8 objektiv za portrete

Stizem :d

Specifikacije su im prilicno slicne na papiru, u stvari Nikon deluje bolji, ali realne stvari su cesto dosta bitne :)

D5300 prednosti:

- Bolja dinamika
- Vise mpx
- Vise AF tacaka (s tim da ima samo 9 cross type kao i Canon)

700D prednosti:

- Bolja ergonomija
- Vece i svetlije trazilo
- Veci izbor objektiva u svim klasama
- Veci izbor first i third party bliceva
- Mogucnost kacenja manuelnih objektiva koji ne mogu na Nikona
- Mnogo bolji video
- Tacniji LCD
- Bolji kolorit
- Odlican hibridni AF pa se realno moze koristiti i LCD za fotkanje kao kod kompakta, za neke situacije nezamenljivo.

Ako se neko seti necega za Nikona, bas sam se potrudio :d

Eto, izludeh od te dileme, pa ako može konkretan savet nekoga ko je probao oba...

- Nikon D5300 18-55 DX VR II + 55-200 VR

ili

- Canon eos 700D 18-55 STM + 55-250 STM

Da napomenem da mi je važniji kvalitet slike nego video...

Hvala unapred

Sa koliko para i STRPLJENJA raspolažeš ? Ne znam da li si pratio objave ovih poslednjih dana, ali upravo su se pojavili naslednici oba ova aparata: Nikon D5500 i Canon 750/760D (760D je bolji i ima naprednije funkcije).

Ako možeš da čekaš, a cena ti nije problem, onda je moja preporuka da sačekaš Canon 760D i uzmeš njega.

Evo pogledaj pa odluči sam:

http://www.photographyblog.com/reviews/nikon_d5500_review/
http://www.photographyblog.com/news/canon_eos_760d_and_eos_750d/

http://www.photographyblog.com/news/canon_eos_750d_760d_preview/
http://www.photographyblog.com/news/canon_eos_760d_hands_on_photos/
http://www.photographyblog.com/news/canon_eos_750d_hands_on_photos/

Poslednja izmena:
Stizem :d

Specifikacije su im prilicno slicne na papiru, u stvari Nikon deluje bolji, ali realne stvari su cesto dosta bitne :)

D5300 prednosti:

- Bolja dinamika
- Vise mpx
- Vise AF tacaka (s tim da ima samo 9 cross type kao i Canon)

700D prednosti:

- Bolja ergonomija
- Vece i svetlije trazilo
- Veci izbor objektiva u svim klasama
- Veci izbor first i third party bliceva
- Mogucnost kacenja manuelnih objektiva koji ne mogu na Nikona
- Mnogo bolji video
- Tacniji LCD
- Bolji kolorit
- Odlican hibridni AF pa se realno moze koristiti i LCD za fotkanje kao kod kompakta, za neke situacije nezamenljivo.

Ako se neko seti necega za Nikona, bas sam se potrudio :d

Malo(vise) si preterao :D

- Senzor je bez dileme bolji na nikonu. Ako je kvalitet slike vazniji od videa sto je napomenuo, onda je jasno ko je u prednosti
- O ergonomiji nema previse smisla pricati, posto ni jedan ni drugi nisu sampioni ergonomije :)
- Trazilo je vece na Nikonu (0,54x vs 0,53x)
- Izbor objektiva je diskutabilan, posto je za kupca ovakvog tela i kit objektiva verovatno najzanimljiviji objektiv za narednu kupovinu 50mm 1.8 ili 35mm 1.8. Kod prvog je nikon u prednosto jer je dosta bolji i bolja kupovina i pored vise cene, kod drugog je u jos vecoj prednosti jer ima povoljniji 35mm, koji se polovan nalazi i za 120-130e, dok canonov 35mm f2 jedva mozes i da nadjes na oglasima... Ogranici se na ono sto je realno za ce kupac takvog tela kaciti... tesko da ce to biti 135mm f2 i slicno sto nikon i nema da valja... Canom ima prednost kod UWA sa novim 10-18 koji je za pocetnika sjajan
- Sasvim dovoljan izbor bliceva ima i za nikona, *** nece pocetnik praviti sistem od 13 bliceva, a i da hoce na nikonu moze sasvim lako...
- high iso je bolji na nikonu
- ekran je veci na nikonu

Hvala na sugestijama..

Da, znam da izlazi novi rebel u aprilu i 760D se čini pravo osveženje ali koliko vidim cena mu je takva da ulazi u cenovni rang 70d, koji mi se u tom slučaju čini bolji aparat.
Iako sam do sada bio u canon vodama (450D), nekako me privlači ideja da predjem na nikon.
Novi d5500 je isti kao i d5300 i jedina novost je touchscreen što me baš i ne privlači previše..
Mislim da ću se odlučiti za d5300...

Malo(vise) si preterao :D

- Senzor je bez dileme bolji na nikonu. Ako je kvalitet slike vazniji od videa sto je napomenuo, onda je jasno ko je u prednosti

Rekoh vec, samo sto "senzor" ne znachi samo rezolucija i dinamika, vec i boje gde Nikon ne moze da se poredi.

- O ergonomiji nema previse smisla pricati, posto ni jedan ni drugi nisu sampioni ergonomije :)

Pa bas zato ima smisla, svaka sitnica koja ce ti pomoci da koristis ta budjava tela ce ti dobro znaciti, Canon je po tome daleko ispred, sto zbog gripa, tastera, sto u meniju, na Nikon je sve natrpano kao da ga je Steve Wonder pravio :d

- Trazilo je vece na Nikonu (0,54x vs 0,53x)

Ne znam kako je na papiru, ali uzivo je vece i svetlije, uostalom kao i svaki drugi Nikon i Canon iste klase, pogledaj D4 vs 1Dx, 5D3 vs D800 (5D3 ima vece i svetlije trazilo i od D4), 70D vs 7200 ili koji je vec aktuelan, razlika je primetna, i to se obicno uopshte ne pominje u diskusijama, pitam se zasto :d

- Izbor objektiva je diskutabilan, posto je za kupca ovakvog tela i kit objektiva verovatno najzanimljiviji objektiv za narednu kupovinu 50mm 1.8 ili 35mm 1.8. Kod prvog je nikon u prednosto jer je dosta bolji i bolja kupovina i pored vise cene, kod drugog je u jos vecoj prednosti jer ima povoljniji 35mm, koji se polovan nalazi i za 120-130e, dok canonov 35mm f2 jedva mozes i da nadjes na oglasima... Ogranici se na ono sto je realno za ce kupac takvog tela kaciti... tesko da ce to biti 135mm f2 i slicno sto nikon i nema da valja... Canom ima prednost kod UWA sa novim 10-18 koji je za pocetnika sjajan

Samo postojanje 10-18 je prednost, jer Canon ima i jeftin 35 i jeftin 50, i malo skuplji 50, kod Nikona je sve to skuplje 50% a jeftin UWA ni nema. Idamo malo jace, Canon ima 10-22, 17-40, 70-200/4, NIkon nema nista od toga, sve blizu je skuplje duplo. Ako ga interesuju iskljucivo 50 i 35 i nista vise nikada, onda Nikon, slazem se, ali imati mogucnost da kupis gomilu drugih jeftinih objektiva je po meni prednost.

- Sasvim dovoljan izbor bliceva ima i za nikona, *** nece pocetnik praviti sistem od 13 bliceva, a i da hoce na nikonu moze sasvim lako...

Jedno je dovoljno a jedno je bolji izbor, ovde valjda pricamo ko sta bolje ima a ne da li ce pocetnik ikada koristiti to. Po tome onda je potpuno svejedno sta ce kupiti, bice zadovoljan i jednim i drugim, ne bi ni trebale onda da postoje ove diskusije :)

- high iso je bolji na nikonu

Bolji je za dlaku, ali onda ne bi trebali ni 24mpx da uzmemo kao prednost jer je po ostrini po pixelu Canon bolji, Nikon izgleda kao da si povecao fotku sa Canona...

- ekran je veci na nikonu

Propustio sam tih .2" razlike, sad je pitanje da li ce to iko primetiti, dok ce zeleni neupotrebljiv (pogotovo na suncu) ekran provaliti odmah :d

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno