Šta je novo?

Nije sve pocelo sa ZX Spectrum-om vec ...

Mislim da nisi u pravu sto se tice popularnosti, Amstrad/Schneider je bio vrlo popularan u Evropi naravno ne u toj meri kao C=64 ili Spektrum. Cak sam i ja jedno vreme imao 3" floppy uredjaj, ali sam ga prosledio jednom kolekcionaru jer nisam imao vise mesta u sobi :D

Bilo mi je skroz zanimljivo da pročitam ovu temu, neko je čak pomenuo i Amstrad.

Ja sam svojevremeno, davne '89 imao Amstrad CPC 464. Bila je to vrlo zanimljiva mašina. Čini mi se da kod nas nikada nije bila preterano popularna (softver se mogao nabaviti na svega par mesta); makar nije bila popularnija od C64. Zanimljivosti, u ono vreme, koje su karakterisale CPC 464 bile su: potpuno integrisan sistem (kasetofon i računar su bili zajedno spakovani u kućište koje je ujedno bilo i tastatura), 4 MHz procesor i zanimljiva paleta od čitavih 27 boja! Našao sam i zanimljiv članak na Wikipediji o ovom računaru - http://en.wikipedia.org/wiki/Amstrad_CPC

E sada, zanima me da li ima još forumaša koji su nekada koristili ovaj računar? Da li se negde može naći dobar emulator i poneka stara igra?
Ja sam imao, pa vidi mi samo avatar:D
Emulator - win ape je najbolji, bez pogovora, inače sam poskidao sve igre koje sam imao, kao i one koje nisam uspeo da igram:S:
PS
Nije tačno da se soft mogao nabaviti samo na par mesta, bilo ga je dovoljno, naravno ne kao za C64 ali je bilo.
Pazi ovih se ja sećam:
Gecisoft (naš poznati novinar Jovan Palavestra)
Braća pankeri iz Takovske (skoro smo ih pominjali na forumu, srušiše zgradu gde su bili:S: )
Jagodić Nikola (krš snimci)
drfedja dok je živeo u Nušićevoj
Lik sa okretnice 15-ce u Munze
Lik kod trafoa na Vidikovcu (onaj beli veliki koji je davno goreo).
Bio sam i kod nekih šabana na Novom BG, ali nije vredno pomena.
I naravno, kasete su uredno stizale poštom čak iz Slovenije, od glavnog baje, ijao kako se zvače njegova podružnica, na vrh jezika mi je, e ***, setiću se sutra.
Pozdrav svim Šnajderovcima:wave::wave::wave::wave:

Meni je ostalo samo jos monitor da nadjem za mog Amstrada mada ima na netu da se nadje adapter preko kog moze i na TV da se prikljuci. Da nemas kojims slucajem nekog softvera na kasetama?

48K RAM + 16K ROM = 64KB direktno adresiranih.

A imajuci u vidu da su memorijske adrese i registri bile duzine 2 bajta (16 bita), nije ni postojao nacin da se adresira vise od 2^16 = 64 KB, osim da neki dodatni kontroler sluzi za swtchovanje izmedju memorijskih banki...

Kako je bio resen pristup memoriji kod ovih Spectruma 128, +, +2, +3... ?

A imajuci u vidu da su memorijske adrese i registri bile duzine 2 bajta (16 bita), nije ni postojao nacin da se adresira vise od 2^16 = 64 KB, osim da neki dodatni kontroler sluzi za swtchovanje izmedju memorijskih banki...

Kako je bio resen pristup memoriji kod ovih Spectruma 128, +, +2, +3... ?

evo ovako

RUS, pa lako mi je za vas momke iz Beograda :) U mom kraju nije bilo tako jednostavno. Ja sam naručivao od nekog lika iz Pirota, ne sećam se kako se zvao. Super je bio, nudio je i softver i hardver za CPCa. Od njega sam nabavio scart adapter sa kojim sam priključio šnajdera na TV (i uživao u koloru, pošto sam imao monohromatski monitor).

Pozdrav, btw. dobar avatar, CPC in color, nema šta!

Da se nije taj lik zvao mozda Djordje, taj iz Pirota? Ako je to taj, poznajem ga.

E znate vi sta je bio taj spectrum sa Quickshot2 na stolu.
DREAM mashine
Da njega nije bilo ........
Inace kupio sam Spectruma 15 dana pred prvi broj SK.
Moj Micro je izasao koji dan pre ako me secanje ne vara.
Inace secate li se LOKI-ja

Poslednja izmena:
Ja ne znam licno nikog u mom kraju ko je imao bilo sta od tih komodora, amiga. to sa kasetama sam samo cuo, nikad video, prvi pc sa kojim sam se sreo imao je floppy...

prvi pc koji je moj otac qpio je bila upravo lira, koju je neko pomenuo vec ovde... cini mi se da i nije bio bas popularan taj pc, iako je imao solidne karakteristike i mogucnosti... 4MHz 8086 proc, 512kb ram(moj bio prosiren na 640kb :d), floppy drive... dos, koliko se secam, lagan, milina za koriscenje... mogao si i fine igre da igras, sah je bio super! e sad, jedina mana je sto nije imao hdd, ali opet izgleda da je bio tehnicki superiorniji od ostalih (640kb naspram 64 i 128), bar mi se cini, ne znam u praksi kako je, nikad nijedan komodor nisam video... taj komp sam samo koristio par puta, jer kad sam dorastao da lupkam po tastaturi, vec smo imali 286 na 12MHz :d

Poslednja izmena:
Bilo mi je skroz zanimljivo da pročitam ovu temu, neko je čak pomenuo i Amstrad.

Ja sam svojevremeno, davne '89 imao Amstrad CPC 464. Bila je to vrlo zanimljiva mašina. Čini mi se da kod nas nikada nije bila preterano popularna (softver se mogao nabaviti na svega par mesta); makar nije bila popularnija od C64. Zanimljivosti, u ono vreme, koje su karakterisale CPC 464 bile su: potpuno integrisan sistem (kasetofon i računar su bili zajedno spakovani u kućište koje je ujedno bilo i tastatura), 4 MHz procesor i zanimljiva paleta od čitavih 27 boja! Našao sam i zanimljiv članak na Wikipediji o ovom računaru - http://en.wikipedia.org/wiki/Amstrad_CPC

E sada, zanima me da li ima još forumaša koji su nekada koristili ovaj računar? Da li se negde može naći dobar emulator i poneka stara igra?

Schneider CPC464 je bio moj prvi "ozbiljni" racunar za koji sam dao tada citavo malo bogatstvo... Kad se samo setim noci provdenih uz njega, asembler i pronalazenja "poke"-ova za besmrtnos's :bottle:

Jao, jedan ortak je imao Schneider-a, to je bila masina. Rokali smo igricu po imenu Target (naravno, svi smo to tad citali tardzet). Lomili smo i dzojstike i tastature i sve...

Ujak me je ipak zarazio kompovima, pomenutim Spectrumom. Ganjali smo sve i svasta, pogotovo Harriera, Pyjamaramu i Trap door. I onda sam ja napisao svojih prvih nekoliko linija koda:

10 print "Milos car
20 GOTO 10

I onda uzivam :)

I mada sad mrzim Basic (jer sam postao programer a ne 'programer') nostalgican sam prema Spectrumu.

Ja ne znam licno nikog u mom kraju ko je imao bilo sta od tih komodora, amiga. to sa kasetama sam samo cuo, nikad video, prvi pc sa kojim sam se sreo imao je floppy...
... mogao si i fine igre da igras, sah je bio super!

vidi se da nisi video Amigu, C64 ili bio sta nalik tome... :D

E znate vi sta je bio taj spectrum sa Quickshot2 na stolu.
DREAM mashine
Da njega nije bilo ........
Inace kupio sam Spectruma 15 dana pred prvi broj SK.
Moj Micro je izasao koji dan pre ako me secanje ne vara.
Inace secate li se LOKI-ja

Ispravljam sebe iz nekog drugo threada-nisu funte u pitanju , vec marke. Spekija sam dakle platio sverceru nesto ispod 700 marona , a doneo ga je iz UK pa odatle funte u mojoj glavi.
Dakle, otprilike dupla cena. Imajuci u vidu da sam ga intenzivno koristio 6 godina to mi je najisplativiji racunar. Najmanje sam koristio DX2@66mhz jer mi je posle A500 bilo krajnje bljutavo. Chak ni BBS-ovi nisu vadili stvar.

@Amstradovci : ZNao sam 3 osobe u NS koje su ga imale. To je bio kao poslovan racunar onda , zapravo ne kao vec je imao stvarno finih haplikacija. A i igre su bile fine, kolor monitor uopste nije zamarao oko, jedino 3'' disk je bio vecita zalba. Tu igricu target moram da ubacim u winape koji je seldeci na redu emulator za probu.

LOKI je valjda bio neki super-spectrum koji nikad nije ni napravaljen.
Deo nacrta je iskoriscen za 8-bitni Sam Coupe, najgore esteCki dizajnirani racunar ikad po meni.
Upravo ga emuliram sa Sim Coupe, imam nekih nejasnoca za auto-boot diskete ali otom potom...Ako se neko bude bavio sa tim nek se javi.

10 print "Milos car
20 GOTO 10
Pa ako posle toga ide RUN return(enter),nishta se nece desiti osim syntax error
fale ti navodnici iza car.;)
Mene je cale upisao na pochetni kurs Basic-a na radnichkom.I onda me terao da mu pravim neke nebuloze od programa :mad:

10 print "Milos car
20 GOTO 10
Mene je cale upisao na pochetni kurs Basic-a na radnichkom.I onda me terao da mu pravim neke nebuloze od programa :mad:

XE...XE...XE....:D:D:D
stvarno si car

10 print "Milos car
20 GOTO 10

eto da si ko Bill Gates napravio jedan jedini program "raspored casova" i posle toga krao sada bi bio MultiMilijarder :D :d

A jes, fale navodnici. Moj ujak je tada pravio neke pamtilice, i time smo se zaludjivali. A da li se secate Art Studija na gumicaru?

Imali smo cak i neke originalne igre, i to domace, npr Ali Baba (nesto kao Pacman) i neka 'laksa' verzija Elite-a, isto domaca.

Ma ajde bre vi kao niste sa najboljim drugarom prekucavali duuuuugachke listinge iz domacih chasopisa,samo da bi ste videli kako to izgleda,pa kada se umorim od kucanja onda ja chitam.
Eto to je bilo ono neshto shto se moze reci uchenje osnova kompjutera.
Pa onda razocharenje ili ushicenje zavisi od programa shta je radio.
Ma super je bilo neka kaze ko shta hoce.:)

Jao, jedan ortak je imao Schneider-a, to je bila masina. Rokali smo igricu po imenu Target (naravno, svi smo to tad citali tardzet). Lomili smo i dzojstike i tastature i sve...

Ujak me je ipak zarazio kompovima, pomenutim Spectrumom. Ganjali smo sve i svasta, pogotovo Harriera, Pyjamaramu i Trap door. I onda sam ja napisao svojih prvih nekoliko linija koda:

10 print "Milos car
20 GOTO 10

I onda uzivam :)

I mada sad mrzim Basic (jer sam postao programer a ne 'programer') nostalgican sam prema Spectrumu.

Ne znam stvarno sto si mislio sa ovim navodnicima , verovatno si se igrao na spekiju - Al ako je nesto zlurado posmisljeno ovom malom chedu, kome je inache 25-godisnjica bila ove godine u aprilu , rado bi ti opleo familiju :p I ja sam se ponajvise igrao na spectrumu , ali se dosta toga moglo odraditi na tim starim racunarima. Naravno OO ni vizuelni shit nije ni postojao ali si mogao hipoteticki da napravis verovatno i nekakvu bazu pomocu visedimenzionalnog niza u tom i takvom basicu sto posto , znam da sam bas o tom razmisljao gledajuci neki problem u accessu. Znaci , mogao si da budes sef IT odeljenja neke mlekare, pekare, mesare sa svojim gumicarem . Koliko znam za prave baze je ipak postojao neki VU-file (Ne znam kako je to izgledalo, moguce da je licilo na SQL .) Nedavno sam video chak i neki program za modelovanje , zhichani model negde na You tube (Pravljen isto u nekom Vu-*) . Dobro, ipak je to bilo pre toliko godina. Ali ko je tad naucio asembler za 8088 , sigurno je mogao gro tog znanja da koristi na 80x86 familiji zbog instrukcija slicnih, daljnih 15 ak godina na kanti. Bese i fini HP Pascal. A i onaj program Art Studio izgleda bolje nego M$ Paint prave da ti kazem . Uz dodatak interfejsa i misha-ista stvar.

Eh, kakvo vreme .. nije bilo plavog ekrana smrti , a ni Dr watson post-mortem debugger-a.

Gledajuci WoS ili CSS , vidis da ljudi i dan-danas prave zaista svasta za Sinclaire razne

To sa navodnicima je bila greska u mom postu, hteo sam da napisem "Milos CAR". Nisam cak ni bio siguran da li idu navodnici posto sam sintaksu davno zaboravio.

A navodnici na 'programer' su zbog mog negativnog stava prema Basic-u u svim oblicima. Sad radim u Delphi-ju i uzivam. Flejm... :)

Током средине осамдесетих, фирма Micronet800 је покренула услугу која је омогућила власницима Спектрума да се повежу у мрежу. Ова мрежа је имала неке сличности са интернетом, али се плаћала.

http://sr.wikipedia.org/wiki/ZX_Spectrum

Na sta li je to licilo..

Током средине осамдесетих, фирма Micronet800 је покренула услугу која је омогућила власницима Спектрума да се повежу у мрежу. Ова мрежа је имала неке сличности са интернетом, али се плаћала.

http://sr.wikipedia.org/wiki/ZX_Spectrum

Na sta li je to licilo..

Jes' ti čuo nekad za BBS-ove? :trust:

Nije se valjda ovde mislilo na BBS-ove? Au..nas je ovaj wiki silan izvor informacija

Niko se neseca da je jos u doba Spectruma postojao Wireless??? :) Neznam tacno koja radio stanica je emitovala igrice za Spectrum putem radio talasa, jednu takvu je moj stariji brat snimao na kasetu i posle kada je ucitao zaprepastio se neverovatnom 3D grafikom igre "Knight Lore" :)

Inace u mojoj kucnoj kolekciji konacno se nasao i jedan ZX 81 sa prosirenjem na 64K RAM-a! Nikada ga ranije nisam video niti koristio ali mu basic izgleda identicno kao na Spectrumu...

Niko se neseca da je jos u doba Spectruma postojao Wireless??? :) Neznam tacno koja radio stanica je emitovala igrice za Spectrum putem radio talasa, jednu takvu je moj stariji brat snimao na kasetu i posle kada je ucitao zaprepastio se neverovatnom 3D grafikom igre "Knight Lore" :)

Inace u mojoj kucnoj kolekciji konacno se nasao i jedan ZX 81 sa prosirenjem na 64K RAM-a! Nikada ga ranije nisam video niti koristio ali mu basic izgleda identicno kao na Spectrumu...

Modulacije zorana modlija na b202 , subota ili nedelja od 12 ili 14 beshe. Procitao sam negde da su i zapadna braca na zg101 radili istu stvar. Nije bas bilo lako uhvatiti tu stanicu (bg 202 , ovu drugu verovarno nikako) ovde.

:S:

Modulacije zorana modlija na b202 , subota ili nedelja od 12 ili 14 beshe. Procitao sam negde da su i zapadna braca na zg101 radili istu stvar. Nije bas bilo lako uhvatiti tu stanicu (bg 202 , ovu drugu verovarno nikako) ovde.

:S:

Secam se da je brat stajao pored kasetofona drzeci antenu za sam vrh, ne bi li neutralisao smetnje! :)

Koliko se secam radio je to i Cip i sedam jarica. Zeboravih koja stanica.

Cega se vi sve secate, a ono kad Z.Modli najavi sta ce da pusti za hehe download, pa cekam pola emisije, onda pocne pistanje, a moj cale totalno odlepi... spomene mi majku...
Tad nije bilo kladionica vec, sportska prognoza, ukljucenja na stadione bas u to vreme kad ja snimam.....

@Wizz
tada sam bio jos jako mali ali se dobro secam da nas nekolicina na radiju cekala novu igricu :)
svaki put se skakalo od srece :)
dobro si se setio da je to prvi javni wireless transfer podataka kod nas :)

a sto se tice one galaxije... nikako da je nadjem da okacim sliku... model stampane ploce koji smo imali u casopisu je imao gresku... kasnije je i izdavac to provalio, ali uz pomoc par zica se uspelo i to otkloniti :)
svi su satima mogli posmatrati program koji je iscrtavao nasumicno kockice na ekranu... kao neka vrsta screen savera za galaxiju :D kakva tehnologija

Nazad
Vrh Dno