Zaboraviste da nije prava revolucija kod nas pocela sa Spectrumom a kasnije sa 64 ili Amigom vec sa Sinclair ZX-81 racunarom. Zapravo, bio je i ZX-80 ali je bio promasaj (pregrevanje + cena). Svi preskacete ZX-81 i "Her Mihajlovica iz Klagenfurta" 
Kod nas definitivno ne. Za razliku od zapada, kod nas je ekspanzija kućnih računara krenula tek od 85. Znam samo dve osobe koje su imala Spectrum (bilo koji) i tridesetak drugih koje su imale C64. U mom kraju je bio zastupljeniji Atari, ali je bilo i dosta Amigista. Jedan je čak imao i Amstrad.
Hm, "falični"... To su bili čipovi kod kojih deo memorije nije bio ispravan i taj deo je bio disejblovan. Ne može se to nazvati "faličnim", takve stvari se i danas rade.ja se secam price da je Clajv, posto je hteo da napravi sto je moguce jeftiniji racunar, koristio neke falicne RAM chipove kod kojih je od 64KB radilo samo 48KB...
Hm, "falični"... To su bili čipovi kod kojih deo memorije nije bio ispravan i taj deo je bio disejblovan. Ne može se to nazvati "faličnim", takve stvari se i danas rade.
A Spectrum 48k je imao više slobodnog RAM-a nego C64.
Pa dobro, da... To je to. I AMD kad nađe core sa feleričnim kešom disejbluje pola pa ga prodaje kao slabiji model. To je, kao što rekoh, standardna praksa i dan-danas. Čipovi koje je koristio Spectrum nisu bili neki krš koji je kupio Clive na otpadu specijalno za Spectrum (pa onda on nešto disejblovao), to su bili TI čipovi koji su u samoj fabrici bili deklarisani na manji "kapacitet". Da li su bili jeftiniji? Naravno da jesu! Od početka je ideja bila da Spectrum bude što je moguće više jeftin.zovi kako hoces... poenta je bila da je zbog ustede koristio 48KB a ne 64KB...
kao celeroni danas![]()
Pa dobro, da... To je to. I AMD kad nađe core sa feleričnim kešom disejbluje pola pa ga prodaje kao slabiji model. To je, kao što rekoh, standardna praksa i dan-danas. Čipovi koje je koristio Spectrum nisu bili neki krš koji je kupio Clive na otpadu specijalno za Spectrum (pa onda on nešto disejblovao), to su bili TI čipovi koji su u samoj fabrici bili deklarisani na manji "kapacitet". Da li su bili jeftiniji? Naravno da jesu! Od početka je ideja bila da Spectrum bude što je moguće više jeftin.
Slovenci su pocheli u to vreme negde sa uvozom ORIC 64 rachunara(imao sam ga)...imalo ga je i kod nas..cpu je beshe bio 6500....pojavila se posle i LOLA....pa iostali nashi "izleti" u to vreme...davno je vec bilo pa sam malko iskochio ali mislim da se ovih gvozdjurija secate...Jedno vreme su i Slovenci sastavljali i prodavali neki Spectrum 16k, koliko se sećam. A to sa uvozom računara... Paaaaa, slušajte... Nije ova zemlja slučajno sad tu gde je, ima to dugu predistoriju. Ubili smo se da se uguramo u Afriku, pa eto nas sad najzad u Africi. Tražili ste - gledajte!
Inače, u tom švercu bilo je i "refubished" Spectruma. Jedan drug mi dao da mu nešto popravim na Spectrumu (kupljen kao "nov" i spolja je i izgledao nov), kad ono konektor za interfejs sasvim izlizan, bio nekad ugrađen reset taster pa žice ostale zalemljene, samo presečene, verzija ploče jedna od prvih 48k. Očito se neko bavio prepakivanjem krš Spectruma u nova kućišta, nekako nabavljao i knjige, kasete itd. i prodavao to sve kao novo.
napravljen ZX Spectrum 128. U to vreme sam sastavljao Galaksiju (da li se neko seca tog racunara?) i pravio razne dodatke za Galaksiju, ZX Spectrum i cackao sa kumom po njegovom C-64. '87 sam nabavio Atari 1024ST i prestao da pravim prosirenja :-(
e da si kupio 520ST onda bi mgao da pravis pigiback (ili kako se vec tacno pise) prosirenje i na STu
elem, evo fotki modovanog Spectruma ... to je moj otac napravio pre xxy godina :d
ima profi tasturu (od gore su prelepljenji tasteri od isackane folije sa tastature ZX-81), kasetofone sa brojacem, golemi PSU... ne trecoj slici je ULA cip za koji smo mislili da je crko posto kao sto se vidi bukvalno se topio ali je do kraja ispalo da on radi (?!?) ali da je crklo nesto drugo ...
i na poslednjoj slici je spectrum u zeleno-crnoj akciji odnosno u PC semi-terminal modu
(nemam pojma sto mi je slika zelena na ovom Sony TVu... ?!?)
Jeste počelo je sve sa ZX-81 kojeg su kod nas prvi put objavili u SAM-u 1981 god. (ako se ne varam... ko će sad da traži i prekopava) nešto pod naslovom "Računar u kitu". Razvoj je dalje išao kako se stiglo u ovoj banana republici.... al što svi preskočiste Amstrad CPC-464 mada mu mladji brat sas "diskletnom" jedinicom i nije postigao neki uspeh. Doduše ni C-128 nije baš nešto zaživeo.
Nego kad se već prisećamo.... jel se neko seća našeg "prvog kućnog računara" iz EI-Niš? Čuveni PC u kućištu Atari/Amiga zvani Lira. Mada bi se sad moglo raspravljati jal je to bila Lira ili TIM-011.
Prvenac EI-Nis je bio PECOM 32, baziran na RCA 1802 procesoru, LIRA je usledila posle 3 (tri) godine (1988).
Uf, jest pobrco sam vremena, a i zaboravio na tu verziju savremenog digitrona iz EI-Niš. Ko će se sad baš seti svega što se dešavalo tada.... jest da je prošlo tek nekih 25 (26) godina.
Heh, sada sam se setio tih dana i svercovanja kompjuterske opreme preko graniceuvek smo bili osim sveta kada je tehnologija u pitanju
![]()
Pa sad, i nije bas bio digitron :d . U odnosu na Spektruma i Commodore 64 imao je podosta mocniji procesor sa bankom od 16 (sesnaest) registara opste namene ali je prateci hardware bio relativno slab (onaj koji je upotrebljen u doticnom) a o software da ne pricamo. Sve u svemu ta masina je zasluzila mnogo vise nego sto je dobila kao i neke druge koje su se u to vreme pojavile na trzistu, ali to je neka druga prica.
Zapravo zabrana uvoza bila je u funkciji podsticanja domacih razvojnih potencijala (deklarativno to je bio cilj). Tada je i nastao domaci racunar Galaxija, a i EI Nis je razvijao Tim i Lira racunare... Skoro sam bio na nekoj prezentaciji poznate svetske kompanije koja se bavi prodajom racunara kako kucnim tako i korporativnim korisnicima, a u Beogradu imaju veoma uspesno predstavnistvo, gde su oni izrazili veliko zaljenje sto je potencijal koji je srbija tada imala tek tako istrosen i da bi danas na primer sa tim potencijalom koji je bio miljama daleko od zemalja u okruzenju bila IT lider na balkanu.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari