Šta je novo?

Nije sve pocelo sa ZX Spectrum-om vec ...

pevac

Čuven
Učlanjen(a)
19.08.2002
Poena
601
Zaboraviste da nije prava revolucija kod nas pocela sa Spectrumom a kasnije sa 64 ili Amigom vec sa Sinclair ZX-81 racunarom. Zapravo, bio je i ZX-80 ali je bio promasaj (pregrevanje + cena). Svi preskacete ZX-81 i "Her Mihajlovica iz Klagenfurta" :)

Naravno da je tako, ali čini mi se da je ipak veoma malo ljudi kod nas imalo ZX 80 i 81. Ja ih lično nikada nisam ni video (osim par puta u izlogu komisiona).

Kod nas definitivno ne. Za razliku od zapada, kod nas je ekspanzija kućnih računara krenula tek od 85. Znam samo dve osobe koje su imala Spectrum (bilo koji) i tridesetak drugih koje su imale C64. U mom kraju je bio zastupljeniji Atari, ali je bilo i dosta Amigista. Jedan je čak imao i Amstrad.

Kod nas definitivno ne. Za razliku od zapada, kod nas je ekspanzija kućnih računara krenula tek od 85. Znam samo dve osobe koje su imala Spectrum (bilo koji) i tridesetak drugih koje su imale C64. U mom kraju je bio zastupljeniji Atari, ali je bilo i dosta Amigista. Jedan je čak imao i Amstrad.

au al sam ja mator, svi moji drugovi iz tog doba su imali Spectrum retko ko commodore64
ZX81 sam naravno video i koristio ali crnobelo nije imalo sanse pored kolora (82-83 pojavio se Spectrum)
A tek kad se pojavio Sinclair QL :banana: (tad je i poceo kraj Sir Clive Marles Sinclaira :D )

nemam pojma... prvo cega se ja secam jeste ZX-81 i to na moru (?!? portable racunar, ne znam kako se moja majka nije odmah razela od caleta kad je ovaj 1984 nosio racunar na more :D ) i neke "formule" koju je cale prekucao iz Racunara ili Mog Mikra (ako se ne varam, mozda iz Galaxy-je). Formula se sastojala, hm tesko je opisati, u jednoj crnoj liniji koja je kao padala na dole (to je bio put) a na sredini je bila "formula" koju je trebalo "voziti" po tom "putu". :laugh:

inace kod nas u pazovi je bilo svega 80tih, stvarno dosta atarija ST (bar 20tak, za vecinu je zasluzan moj cale), C64, spectruma, cak i pirata za spectrum ;) atarija 400/800 ... i amiga, ali tek Amiga500, pocetkom '90tih.

"Her Mihajlovica iz Klagenfurta" - btw sta je to?

"Her Mihajlovic" je bio nas covek koji je otvorio prodavnicu u Klagenfurtu (odmah pored nase tadasnje YU granice) sa jasnom namerom da na taj nacin bude blizi svojima i zahvaljujuci njemu su se ZX-81 racunari i pojavili kod nas. Cak mislim da je imao jako dobre veze za "Sinclair"-om jer je imao te racunare u kolicinama mnogo pre drugih mnogo vaznijih trzista kao sto su tada bile npr. SR Nemacka, Italija i druge. A najvaznije je bilo to sto je cak imao ZX-81 u "kit formi" - kupis sve u delovima, sklopis ga kuci (ako znas sa lemilicom) i prodas ga i na taj nacin zaradis bar 300-400 DEM (a ne 10-15 eura kao danas). E to je bila fora sa kojom su svi koji su hteli kompjuter mogli d aga uvezu jer su "janezi" preko svojih poltrona medju nama u SUC-u (i uz pomoc Milke Sar-Planinc i njene "stabilizacije") zabranjivali uvoz racunara i na sve moguce nacine sprecavali, ponizavali i cinili sve i svasta onima koji bi se usudili da probaju da ga uvezu. E to je bio na neki nacin resavao nas "Her Mihajlovic" sa svojom prodavnicom i "kit formom" i mislim da mu je rabat tj, zarada bila jako mala. Ako bi neko zeleo da kupi ZX-81 dovoljno je bilo da sedne na voz i za 7-8 sati bude u prodavnici. Nikakve vize nisu bile potrebne, samo sednes odes i kupis. Jako posten i cestit covek i mnogo bih voleo da cujem od nekoga ko ga zna kako je i sta sada radi. Znam da je imao i svoje firme po Belgiji i da mu je to bio pravi posao.

Heh, sada sam se setio tih dana i svercovanja kompjuterske opreme preko granice :( uvek smo bili osim sveta kada je tehnologija u pitanju :(

lepo je cuti kako je sve to islo nekad...

secam se da smo odlazi cale i ja u nemacku kod tetke da kupimo i Spectrum (sa paketom onihigara - horacije ide na skijanje, horacije i pauci... :D) i Atari ST... koliko je atari bio ozbiljnija masina odma sam video po velicini kutije u poredjenju sa spectrumom :D

a kako smo to preneli preko granice nemam pojma... :) kasnije znam da je mladinska kjniga (ili neka druga slovenacka firma) prodavala "legalno" Atarije ST u jugoslaviji...

Jedno vreme su i Slovenci sastavljali i prodavali neki Spectrum 16k, koliko se sećam. A to sa uvozom računara... Paaaaa, slušajte... Nije ova zemlja slučajno sad tu gde je, ima to dugu predistoriju. Ubili smo se da se uguramo u Afriku, pa eto nas sad najzad u Africi. Tražili ste - gledajte!

Inače, u tom švercu bilo je i "refubished" Spectruma. Jedan drug mi dao da mu nešto popravim na Spectrumu (kupljen kao "nov" i spolja je i izgledao nov), kad ono konektor za interfejs sasvim izlizan, bio nekad ugrađen reset taster pa žice ostale zalemljene, samo presečene, verzija ploče jedna od prvih 48k. Očito se neko bavio prepakivanjem krš Spectruma u nova kućišta, nekako nabavljao i knjige, kasete itd. i prodavao to sve kao novo.

btw jel neko zna zasto spectrum ima 48KB? ja se secam price da je Clajv, posto je hteo da napravi sto je moguce jeftiniji racunar, koristio neke falicne RAM chipove kod kojih je od 64KB radilo samo 48KB...

ja se secam price da je Clajv, posto je hteo da napravi sto je moguce jeftiniji racunar, koristio neke falicne RAM chipove kod kojih je od 64KB radilo samo 48KB...
Hm, "falični"... To su bili čipovi kod kojih deo memorije nije bio ispravan i taj deo je bio disejblovan. Ne može se to nazvati "faličnim", takve stvari se i danas rade.

A Spectrum 48k je imao više slobodnog RAM-a nego C64.

E lepe li teme....

Ja imam u fijoci jedan Spectrum 48K, ali na zalost nemam kasetofon sa kojeg bi mogao da ucitam koju igricu....

Ne pamtim, pre koliko godina je zadnji put bio ukljucen...

Turbo

Hm, "falični"... To su bili čipovi kod kojih deo memorije nije bio ispravan i taj deo je bio disejblovan. Ne može se to nazvati "faličnim", takve stvari se i danas rade.

A Spectrum 48k je imao više slobodnog RAM-a nego C64.

zovi kako hoces... poenta je bila da je zbog ustede koristio 48KB a ne 64KB...

kao celeroni danas :p

Ja sam nekad davno upravo sa Sinclair ZX-81 i uplivao u kompjuterske vode. Secam se da smo imali i prosirenje memorije koje se ubadalo sa zadnje strane kucista i tako prosirivalo memoriju na 16KB sa pocetnih 1KB svega. Upravo ovako kao na slici.

Z80A Microprocessor clocked at 3.25MHz.
1K RAM, expandable to 16K, 32K or 56K.
8K ROM containing BASIC.
A single ULA for all I/O functions.

zx81keyboard.jpg

zovi kako hoces... poenta je bila da je zbog ustede koristio 48KB a ne 64KB...

kao celeroni danas :p
Pa dobro, da... To je to. I AMD kad nađe core sa feleričnim kešom disejbluje pola pa ga prodaje kao slabiji model. To je, kao što rekoh, standardna praksa i dan-danas. Čipovi koje je koristio Spectrum nisu bili neki krš koji je kupio Clive na otpadu specijalno za Spectrum (pa onda on nešto disejblovao), to su bili TI čipovi koji su u samoj fabrici bili deklarisani na manji "kapacitet". Da li su bili jeftiniji? Naravno da jesu! Od početka je ideja bila da Spectrum bude što je moguće više jeftin.

Pa dobro, da... To je to. I AMD kad nađe core sa feleričnim kešom disejbluje pola pa ga prodaje kao slabiji model. To je, kao što rekoh, standardna praksa i dan-danas. Čipovi koje je koristio Spectrum nisu bili neki krš koji je kupio Clive na otpadu specijalno za Spectrum (pa onda on nešto disejblovao), to su bili TI čipovi koji su u samoj fabrici bili deklarisani na manji "kapacitet". Da li su bili jeftiniji? Naravno da jesu! Od početka je ideja bila da Spectrum bude što je moguće više jeftin.

Cipovi u ZX Spectrum sa 16kB su bili TI 32kB DRAM cipovi kojima je pola matrice bilo onemoguceno i koji su zbog toga bili mnogo jeftiniji. Ta verzija spektruma je imala ugradjena podnozja za prosirenje memorije u koja si mogao da ubodes 64kB DRAM od kojih se videlo samo 32kB, ali je postojao nacin da ugradis preklopnik koji ti je omogucavao da preko I/O porta, software-ski menjas aktivnu banku i da tako dobijes speki koji ima vise od 48kB ali to nije moglo da se koristi u komercijalnim programima :-(. Na tu foru je kasnije napravljen ZX Spectrum 128. U to vreme sam sastavljao Galaksiju (da li se neko seca tog racunara?) i pravio razne dodatke za Galaksiju, ZX Spectrum i cackao sa kumom po njegovom C-64. '87 sam nabavio Atari 1024ST i prestao da pravim prosirenja :-(. Od tih dana mi je ostala manija da popravljam MB i graficke. to su bili dani, mogao si da naucis kako i zasto radi racunar, a na kao ovi luseri danas, samo klikcu, ne znaju posteno ni komandu u promptu da otkucaju.

Jedno vreme su i Slovenci sastavljali i prodavali neki Spectrum 16k, koliko se sećam. A to sa uvozom računara... Paaaaa, slušajte... Nije ova zemlja slučajno sad tu gde je, ima to dugu predistoriju. Ubili smo se da se uguramo u Afriku, pa eto nas sad najzad u Africi. Tražili ste - gledajte!

Inače, u tom švercu bilo je i "refubished" Spectruma. Jedan drug mi dao da mu nešto popravim na Spectrumu (kupljen kao "nov" i spolja je i izgledao nov), kad ono konektor za interfejs sasvim izlizan, bio nekad ugrađen reset taster pa žice ostale zalemljene, samo presečene, verzija ploče jedna od prvih 48k. Očito se neko bavio prepakivanjem krš Spectruma u nova kućišta, nekako nabavljao i knjige, kasete itd. i prodavao to sve kao novo.
Slovenci su pocheli u to vreme negde sa uvozom ORIC 64 rachunara(imao sam ga)...imalo ga je i kod nas..cpu je beshe bio 6500....pojavila se posle i LOLA....pa iostali nashi "izleti" u to vreme...davno je vec bilo pa sam malko iskochio ali mislim da se ovih gvozdjurija secate...

Ispravka prethodnog posta: u pitanju su bili cipovi od 64kB kojima polovina nije bila ispravna pa su takvi isli kao 32kB. Osnovnih 16kB je islao kao 8 (osam) 4116 dram cipova.

Proslo mnogo godina pa se sto sta zaboravilo :D :d

Jeste počelo je sve sa ZX-81 kojeg su kod nas prvi put objavili u SAM-u 1981 god. (ako se ne varam... ko će sad da traži i prekopava) nešto pod naslovom "Računar u kitu". Razvoj je dalje išao kako se stiglo u ovoj banana republici.... al što svi preskočiste Amstrad CPC-464 mada mu mladji brat sas "diskletnom" jedinicom i nije postigao neki uspeh. Doduše ni C-128 nije baš nešto zaživeo.

Nego kad se već prisećamo.... jel se neko seća našeg "prvog kućnog računara" iz EI-Niš? Čuveni PC u kućištu Atari/Amiga zvani Lira. Mada bi se sad moglo raspravljati jal je to bila Lira ili TIM-011.

napravljen ZX Spectrum 128. U to vreme sam sastavljao Galaksiju (da li se neko seca tog racunara?) i pravio razne dodatke za Galaksiju, ZX Spectrum i cackao sa kumom po njegovom C-64. '87 sam nabavio Atari 1024ST i prestao da pravim prosirenja :-(

e da si kupio 520ST onda bi mgao da pravis pigiback (ili kako se vec tacno pise) prosirenje i na STu :D

elem, evo fotki modovanog Spectruma ... to je moj otac napravio pre xxy godina :d

ima profi tasturu (od gore su prelepljenji tasteri od isackane folije sa tastature ZX-81), kasetofone sa brojacem, golemi PSU :D ... ne trecoj slici je ULA cip za koji smo mislili da je crko posto kao sto se vidi bukvalno se topio ali je do kraja ispalo da on radi (?!?) ali da je crklo nesto drugo ... :) i na poslednjoj slici je spectrum u zeleno-crnoj akciji odnosno u PC semi-terminal modu :) (nemam pojma sto mi je slika zelena na ovom Sony TVu... ?!?)

Prilozi

• IMG_5398.jpg
    IMG_5398.jpg
    205.4 KB · Pregleda: 302
  • IMG_5400.jpg
    IMG_5400.jpg
    255 KB · Pregleda: 242
  • IMG_5401.jpg
    IMG_5401.jpg
    189.9 KB · Pregleda: 216
  • IMG_5404.jpg
    IMG_5404.jpg
    187.4 KB · Pregleda: 312
e da si kupio 520ST onda bi mgao da pravis pigiback (ili kako se vec tacno pise) prosirenje i na STu :D

elem, evo fotki modovanog Spectruma ... to je moj otac napravio pre xxy godina :d

ima profi tasturu (od gore su prelepljenji tasteri od isackane folije sa tastature ZX-81), kasetofone sa brojacem, golemi PSU :D ... ne trecoj slici je ULA cip za koji smo mislili da je crko posto kao sto se vidi bukvalno se topio ali je do kraja ispalo da on radi (?!?) ali da je crklo nesto drugo ... :) i na poslednjoj slici je spectrum u zeleno-crnoj akciji odnosno u PC semi-terminal modu :) (nemam pojma sto mi je slika zelena na ovom Sony TVu... ?!?)

Al ti stidljivo viri amiga iz ormana ;)

:p to mozda nekom drugom prilikom...

Jeste počelo je sve sa ZX-81 kojeg su kod nas prvi put objavili u SAM-u 1981 god. (ako se ne varam... ko će sad da traži i prekopava) nešto pod naslovom "Računar u kitu". Razvoj je dalje išao kako se stiglo u ovoj banana republici.... al što svi preskočiste Amstrad CPC-464 mada mu mladji brat sas "diskletnom" jedinicom i nije postigao neki uspeh. Doduše ni C-128 nije baš nešto zaživeo.

Nego kad se već prisećamo.... jel se neko seća našeg "prvog kućnog računara" iz EI-Niš? Čuveni PC u kućištu Atari/Amiga zvani Lira. Mada bi se sad moglo raspravljati jal je to bila Lira ili TIM-011.

Prvenac EI-Nis je bio PECOM 32, baziran na RCA 1802 procesoru, LIRA je usledila posle 3 (tri) godine (1988). U to vreme sam isao na praksu (period izmedju 1985 i 1989) u FRM i Honeywell, tako da imam informacije iz prve ruke, tj. imao sm prilike da na test stolu isprobavam ploce logickim analizatorom i da osciloskopom proveravam TP (test points). :D

Poslednja izmena:
Prvenac EI-Nis je bio PECOM 32, baziran na RCA 1802 procesoru, LIRA je usledila posle 3 (tri) godine (1988).

Uf, jest pobrco sam vremena, a i zaboravio na tu verziju savremenog digitrona iz EI-Niš. Ko će se sad baš seti svega što se dešavalo tada.... jest da je prošlo tek nekih 25 (26) godina :).

Uf, jest pobrco sam vremena, a i zaboravio na tu verziju savremenog digitrona iz EI-Niš. Ko će se sad baš seti svega što se dešavalo tada.... jest da je prošlo tek nekih 25 (26) godina :).

Pa sad, i nije bas bio digitron :d . U odnosu na Spektruma i Commodore 64 imao je podosta mocniji procesor sa bankom od 16 (sesnaest) registara opste namene ali je prateci hardware bio relativno slab (onaj koji je upotrebljen u doticnom) a o software da ne pricamo. Sve u svemu ta masina je zasluzila mnogo vise nego sto je dobila kao i neke druge koje su se u to vreme pojavile na trzistu, ali to je neka druga prica.

Heh, sada sam se setio tih dana i svercovanja kompjuterske opreme preko granice :( uvek smo bili osim sveta kada je tehnologija u pitanju :(

Zapravo zabrana uvoza bila je u funkciji podsticanja domacih razvojnih potencijala (deklarativno to je bio cilj). Tada je i nastao domaci racunar Galaxija, a i EI Nis je razvijao Tim i Lira racunare... Skoro sam bio na nekoj prezentaciji poznate svetske kompanije koja se bavi prodajom racunara kako kucnim tako i korporativnim korisnicima, a u Beogradu imaju veoma uspesno predstavnistvo, gde su oni izrazili veliko zaljenje sto je potencijal koji je srbija tada imala tek tako istrosen i da bi danas na primer sa tim potencijalom koji je bio miljama daleko od zemalja u okruzenju bila IT lider na balkanu.

Poslednja izmena:
Pa sad, i nije bas bio digitron :d . U odnosu na Spektruma i Commodore 64 imao je podosta mocniji procesor sa bankom od 16 (sesnaest) registara opste namene ali je prateci hardware bio relativno slab (onaj koji je upotrebljen u doticnom) a o software da ne pricamo. Sve u svemu ta masina je zasluzila mnogo vise nego sto je dobila kao i neke druge koje su se u to vreme pojavile na trzistu, ali to je neka druga prica.

Ma zbog SW-a sam to i rekao. Ljudi su prihvatili ZX81 gde su morali da svaki put ukucavaju programe, ili spektrum gde su morali da mole boga za pravilan azimut glave...... ali nikad neće prihvatiti da mole boga da se pojavi bar neki SW :).

Zapravo zabrana uvoza bila je u funkciji podsticanja domacih razvojnih potencijala (deklarativno to je bio cilj). Tada je i nastao domaci racunar Galaxija, a i EI Nis je razvijao Tim i Lira racunare... Skoro sam bio na nekoj prezentaciji poznate svetske kompanije koja se bavi prodajom racunara kako kucnim tako i korporativnim korisnicima, a u Beogradu imaju veoma uspesno predstavnistvo, gde su oni izrazili veliko zaljenje sto je potencijal koji je srbija tada imala tek tako istrosen i da bi danas na primer sa tim potencijalom koji je bio miljama daleko od zemalja u okruzenju bila IT lider na balkanu.

Delimire, Ei Nis nije razvijao TIM. To je bio projekat IMP iz Beograda, a medijski sponzor je bio SK. Sto se LIRA racunara tice, sa Tajvana su stizale MB, od Panasonika su kupovani flopi drajvovi. Jedina stvar koja je pravljena u EI je bilo plasticno kuciste, a i za to im je trebalo skoro tri godine :-(. U to vreme sam bio na praksi u EI FRM i imao sam priliku da vidim LIRU dve godine pre nego sto se pojavila u prodavnicama, jos dok se suskalo da EI sprema novi kucni racunar.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
Bilo mi je skroz zanimljivo da pročitam ovu temu, neko je čak pomenuo i Amstrad.

Ja sam svojevremeno, davne '89 imao Amstrad CPC 464. Bila je to vrlo zanimljiva mašina. Čini mi se da kod nas nikada nije bila preterano popularna (softver se mogao nabaviti na svega par mesta); makar nije bila popularnija od C64. Zanimljivosti, u ono vreme, koje su karakterisale CPC 464 bile su: potpuno integrisan sistem (kasetofon i računar su bili zajedno spakovani u kućište koje je ujedno bilo i tastatura), 4 MHz procesor i zanimljiva paleta od čitavih 27 boja! Našao sam i zanimljiv članak na Wikipediji o ovom računaru - http://en.wikipedia.org/wiki/Amstrad_CPC

E sada, zanima me da li ima još forumaša koji su nekada koristili ovaj računar? Da li se negde može naći dobar emulator i poneka stara igra?

Nazad
Vrh Dno