Šta je novo?

Nije prepoznat novi DDR2 modul, identičnih oznaka sa prehodnim

star-duster

Slavan
Učlanjen(a)
05.12.2008
Poena
345
Pre nekih 7 godina sam kupio PC koji još uvek koristim i povremeno ga skromno nadograđujem (bolje rečeno: krpim).
Ploča je MSI P43 Neo-F i podržava DDR2, čak do 16GB ukupno. Na početku je računar imao samo 2GB pa sam ubrzo dokupio još dva. Prilikom te druge kupovine sam pazio da memorija bude identična prethodnoj, dakle isti brend, model, kapacitet modula, latencija. U pitanju je Kingston KVR800D2N6/2G.
Ipak moduli nisu bili identični. Vidi se da se razlikuju oznake na samim memorijskim čipovima, kao i sama fizička veličina čipova (videće se na slici koju prilažem ispod). I pored toga, računar je radio odlično već godinama, bez ikakvih problema koji bi upućivali na RAM.

Nedavno sam promenio grafičku karticu i procesor (takođe već vremešni Radeon 7850 i još vremešniji Xeon E5440, ali ipak mnogo jači od GeForce 8800GT i Pentium Dual-Core E5200 koje sam do tada koristio). Zato rekoh sebi da dodam i još malo RAM-a, tek da bolje rade novije igre. Juče sam naručio RAM i čovek mi je poslao, neotvoreno pakovanje. Naravno, ponovo sam tražio da bude istovetni modul, sa istim oznakama, istog kapaciteta - ma, sve da bude identično. Ali i ovaj novi se razlikuje od prethodnih, ima neki sasvim treći izgled.

Kad sam ga ubacio u slot 2 (1. i 3. slot su već bili zauzeti zbog dual chanela) i uključio PC, već prilikom butovanja sam video da je očitano samo 4GB kao što je bilo i pre ubacivanja modula. Tako je bilo i kad sam podigao Windows (7 x64). U Control Panel -> System piše 6,00 GB (4,00 GB usable). A u CPU-Z piše da ima ukupno 6GB i lepo prepoznaje sva tri modula kako su ubačeni po slotovima. I specifikacije sva tri modula vidi potpuno identično! Samo očitava različite datume proizvodnje, stari su proizvedeni 2008. i 2009. godine, a novi modul 2014.
Dakle, CPU-Z vidi sve kao ispravno, module vidi kao identične i prijavljuje 6GB, ali u stvarnosti se ovaj novi modul ne koristi.

Nakon toga sam probao sa ovim novim modulom u trećem slotu dok je u prvom ostao jedan stari modul, ali ni onda novi nije bio prepoznat. Probao sam više kombinacija, na kraju sam probao i da samo novi modul bude uboden, i to u prvom slotu, a onda PC nije hteo ni da se butuje. Vrte se kuleri, ali ne daje "bip" signal, kao da modul uopšte nije unutra.

Dakle, ne fercera! Čovek koji prodaje je napisao da je modul sertifikovan za AMD sisteme i da radi na tek ponekim Intel sistemima. Bio sam svestan toga, ali sam ipak kupio RAM koji ima identične sve oznake kao moja stara memorija. Valjda kad je nešto označeno doslovce jednako, trebalo bi da se jednako i ponaša.
Mislim da ovaj RAM modul nije pokvaren nego da jednostavno moja ploča neće da radi sa njim. Nisam izgubio nešto mnogo para, naći ću upotrebu i ovom RAM-u ako je ispravan (npr. brat ima AMD DDR2 sistem sa samo 2GB, ali je u drugom gradu i ne mogu ovih dana da isprobam kod njega).
Nije problem gubitak novca, međutim, nervira me što jesam pazio šta kupujem! Nisam hteo da uparim bilo kakve memorije, pazio sam na brend, brzinu, model, latencije... sve je isto - ali ipak ispade da ne radi.

E sad - nekoliko pitanja:
1) Zašto Kingston označava istovetnim oznakama očigledno različitu memoriju? Malo je bezveze to. Mislim, u računarskom svetu se koristi na hiljade različitih oznaka. Gomila podvarijanti jednog proizvoda se ipak malo drugačije obeleži, tek da negde piše da nije baš identičan proizvod u pitanju. A ovi prodaju sa istim oznakama. Na svom primeru vidim da realno postoje barem tri varijante ovog modula (možda i više), od kojih dve rade kod mene a jedna ne.
2) Kako to da sistem ipak vidi ovaj modul a ne koristi se?
3) Da li overklok može da smeta novoj memoriji? Sistem je OC-ovan da bi Xeon dobio još malo snage. Ali FSB je na 400 i sa RAM-om je na 1:1 takod a ne bi trebalo da je to problem, RAM nije klokovan nego radi na deklarisanih 800.
4) I naravno najbitnije pitanje - da li ima šanse da ovo proradi sa nekim podešavanjima, ili jednostavno - ne?

Na slici se vidi nova memorija na vrhu, donje dve su stare koje rade bez problema. Na novoj se vidi da su čipovi manji i da je proizvođač Hynix, a na jednoj staroj je Elpida i na drugoj ne vidim oznaku proizvođača.

IMG_20160109_122525aaa.jpg

E ovako, to sto pise na nalepnici nema veze sa zivotom, kada nabavljas memorije
uvek gledas oznake cipa na memorijama, nijedna nije Kingston memorija.
To se ovako radi... imas cak i nedelju i godinu proizvodnje to jest ista serija.

Screenshot (638).jpg

Znam da može da se vidi i nedelja i godina proizvodnje. Video sam to i u CPU-Z, možda samo nešto manje detalja piše nego u Aidi. Prvi modul mi je iz 2008, drugi iz 2009, a ovaj najnoviji iz 2014. godine (ne sećam se tačno nedelja proizvodnje, ali prikazan je i taj podatak).

Ali ako ne može da se veruje nalepnici, kako da kupujem memoriju? Eto, nisam na vreme kupio dovoljno RAM-a za budućnost (ruku na srce, nisam ni mislio da ću sedam godina da teram isti PC) i sada kako da tražim odgovarajući RAM?

Pazi, nisam kupovao naslepo, obratio sam pažnju na sledeće detalje: brend, model, kapacitet, brzinu, napon i latenciju memorije. Sve je identično starim modulima, bar tako piše.
To su podaci koji mogu da se vide u oglasima ili onlajn prodavnicama, ne navodi se baš proizvođač čipova na modulu. A i koja je šansa da povoljno naletim na baš moje module, iz iste serije, od pre 6-7 godina?
Verovatno bi neki levi proizvođač bio bolje uparen nego što sam jurio identičan modul!

Drago mi je što nisam kupio dva modula, kao što sam prvobitno planirao. Valjda je presudilo što na Kingstonovom sajtu moja ploča nije izlistana kao kompatibilna sa ovom memorijom (ali opet napominjem da 7 godina ta ploča radi sa baš tom memorijom, tj. sa memorijom sa identičnim oznakama i specifikacijama).
Očigledno je da to više nije baš taj tip i da su nešto promenili. Sad ikoriste high density Hynix čipove, rade samo sa određenim pločama i to je OK, ali zašto bar nisu nekako naznačili?
Shvatam ja da se od 2008. do 2014. dosta toga promenilo u proizvodnom procesu ovog (prevaziđenog) RAM-a, pa i da se koriste druge komponente u izradi, ali zar nisu mogli da promene makar jedno jedino slovce u oznaci?!

Baš to. Rade ljudima i moduli različitog proizvođača, i kapaciteta, i različitih latencija, i brzina i sve se nekako sinhronizuje i radi. A ja sam hteo da sasvim ugodim svom starom gospodinu računaru, ali ne može se. :)

Stoji to da rade razlicite memorije, I za potpuno indenticne memorije postoji mogucnost
da ne mogu da se upare.
Ja sam ove moje davno kupio dve uparene 2x2 gb, sa ovim x4 620.
Kada sam prodao fx6300 i resio da osposobim ovu moju konfiguraciju
dao sam se u potragu za jos 2x2 gb, jedan sam brzo nasao a drugi sam cekao gotovo godinu dana.
Nije lako naci HyperX Blu 2GB sa hladnjcima, kada ne znas sta je ispod, pa sam trazio da mi ocitaju u AIDA64.
Iz razloga sto ja moram ovaj Athlon da OC koliko je to moguce, a to bez uparenih memorija ne ide.

Ta 2 gb su ti 99% "hardware reserved" ;)
Windoza hoce to da uradi ponekad ***
Stavi page file na 6 do 9gb (rucno, odstikliraj Win automatiku) i kucaj W+R>msconfig>boot>advanced>ugasi "maximum memory"(ako je vec ugaseno, upali pa ponovo ugasi), restartuj komp i nadaj se najboljem ;)

Poslednja izmena:
Vidi jel ima mozda u Bios-u opcija Memory remapping, ako imas ukljuci...

Hvala na savetima. Probaću kasnije ili sutra. Sada imam neku situaciju u kući da ne mogu da rastavljam kućište, a nova memorija je van kućišta.
Inače, u Control Panel -> System and Security -> System i dalje mi stoji "Installed Memory (RAM) 6,00 GB (4 gb usable)"! A modul više nije uštekan u ploču! I nakon dva-tri restarta i dalje pokazuje ovako.
Sasvim sam siguran da pre ubacivanja nove memorije nije pisalo tako već je regularno očitavao 4 GB.

Btw, da li je moguće da je problem sa tom "hardware reseved" memorijom? Pitam jer se i van Windowsa ovaj novi slot nije video (prilikom butovanja sistema očitavao je samo stara 4 GB).
Takođe, kad je samo novi slot bio uštekan, bez starih, onda kompjuter nije hteo ni da se butuje, ni da "bipne".

Poslednja izmena:
Izgleda da je zaista stvar u tome da se skorije proizvedene DDR2 memorije sa high density čipovima hvataju samo na AMD sisteme. Ma koliko to izgledalo čudno, tako je.

Takve nekorišćene module imate na domaćim i stranim oglasima po solidno manjim cenama od korišćenih modula, ali tamo svuda piše da su takvi moduli samo za AMD sisteme (tako da ne mogu da krivim prodavce, ali zato krivim Kingston i proizvođače zato što nisu preimenovali module).
Izgleda da to nisu falsifikati jer ljudi pišu kako dobro rade na AMD sistemima. U vreme DDR2 ere (ne, nema veze sa Perom iz Istočne Nemačke) očigledno su AMD sistemi već bili spremni da prihvate tu HD memoriju, a Intel nije imao tu podršku. Koliko kapiram, takva memorija se tek kasnije omasovila, zato stare DDR2 memorije rade sa Intelom (i drže cenu), a ove jeftine nove DDR2 ne rade.
A kako se ne piše više o tome? Pa, nije više u fokusu. DDR2 je pregazilo vreme, pogotovo na zapadu niko se više ne bakće sa tim prastarim mašinama.

Ipak poneko napiše ponešto, evo sa stranog foruma, napisao čovek nedavno, u oktobru 2015:
I have used these strange Chinese DIMMs a few times now and they do indeed work on AMD systems. No memory issues the few times I've used them. I can also confirm that Intel boards will not POST.
Its too bad these don't work with Intel boards as most of the old systems I usually upgrade are Intel based Dells. A 4GB DDR2 DIMM usually goes for about $50-60, while these ones go for $15.

Probaću ovih dana kod rođaka koji ima AMD DDR2 mašinu, tek da vidim da li je ispravan modul (a po svemu sudeći - jeste).

Kad malo zagledas nalepnice videces da na prvoj nema onog logoa, a na preostale dve ima one "glave" :D

Hteo si da imas tri apsolutno identicne memorije, a zavrsio si sa Hynixom, Elpidom i Samsungom.

Aj pokreni Memtest86+ (imas ga u Hirensu) i vidi kako ce on da se ponasa sa memorijom.

Ako je prepozna, odradi test do kraja ( kompletan pass ) i javi rezultet.

P.S. Da nije ono ECC memorija ( serverska ) ???

Poslednja izmena:
Nalepnice se prave kakve god hoces, sa logom i svim ostalim...
Cip ipak nosi oznaku i vec po tome mozes da odredis sta je.
U te nove DDR2 memorije nemam nimalo poverenja, to Kinezi nesto budze na svoju ruku.
Narocito one famozne 4Gb module...

Upravu si, posto ja imam FB ddr2 i ona ne pasuje na obican ddr2 slot, dok ECC pasuje.

Nalepnice se prave kakve god hoces, sa logom i svim ostalim...
Cip ipak nosi oznaku i vec po tome mozes da odredis sta je.
U te nove DDR2 memorije nemam nimalo poverenja, to Kinezi nesto budze na svoju ruku.
Narocito one famozne 4Gb module...

Jes, i ja sam mišljenja da su ovo neki budž Kingstoni - kupio za sebe i drugara po jedan 2x2 GB komplet, za njega "AMD only", za sebe Intel. Kod njega proradilo 'oma, i to sa još jednim 2 GB modulom, sve šljaka kako treba. Kod mene nije mogao da se upari sa Geilom, bacalo greške u Win Memory diagnostic i MemTest. Takođe, benavio se Windows i samo sa novom memorijom. Probao na drugoj ploči, samo sa Kinezom, radi kako valja, MemTest prošao bez problema. Kupio dečko ovde preko oglasa, sve ok.

@star-duster: Prodaj to ili daj bratu, pa pokušaj da nađeš neki komplet iz pločinog vremena :) što kaže DeRadicci. Uz malo strpljenja, meni je na KP pao isti ram kakav sam i imao, samo polako.

Poslednja izmena:
Vidim na Aliju kod nekoliko prodavaca ima DDR2 modula sa istom brzinom i kapacitetom, ali se mnogo razlikuje cena ako piše "for all" ili "for AMD". Npr. kod jednog prodavca modul od 2GB DDR2 800 za AMD košta oko 7 dolara, a modul sa istim specifikacijama, ali za sve platforme, kod njega košta 10,50.
Sve se uklapa u tu priču da su high density čipovi jeftiniji za proizvodnju, ali i da pasuju samo AMD sistemima (naravno da se ovo odnosi samo na metuzaleme iz DDR2 vremena).

Hajde da napišem i epilog ovoj priči koju sam započeo (barem onoj primarnoj priči zbog koje sam započeo temu - drugi problemi tek slede, pišem o njima ispod).
Elem, kad sam bio digao ruke od tog modula koji nije mogao da radi u mojoj Intel konfiguraciji, samo sam tu memoriju smestio u fijoku. Nisam ni tražio (a ne bih ni tako lako pronašao) ljude koji imaju AMD DDR2 mašinu još uvek operativnu.
Ali juče sam otišao do svog brata u drugom gradu, probao sam modul u njegovoj vremešnoj AMD DDR2 mašini - i radi k'o sat! Dakle, kao što sam i pretpostavljao sve ovo vreme, modul je sasvim ispravan ali jednostavno radi samo na AMD mašinama, a na Intelu neće (kao što je lepo prodavac i napisao). I to je to. Problem je rešen, tj. taj problem je rešen.

Međutim, evo i novog problema - uzeo sam bratovu memoriju (takođe Kingston KVR800D2N6/2G, ali sa baš Kingstonovim čipovima) da bih je ubacio u moju mašinu i opet ima problema.
Naime, kad god ubacim taj novi modul uz moja dva već postojeća, onda kompjuter neće da se butuje. Ili ne pokrene Windows uopšte, ili ga pokrene i BSOD-uje pre kraja butovanja.
Napominjem da kombinacija bilo koja dva modula u bilo koja dva slota radi bez problema! Dakle, ispravna su sva tri modula i sva četiri slota.
Samo nikako neće da proradi kad su sva tri modula uštekana.

Probao sam da setujem DRAM napon na malo više (do sada je bio ručno stavljen na deklarisanih 1,8v), pa i da ga držim na Auto, ništa nije pomoglo. Jednostavno - sa dva modula (bilo koja dva) radi bez problema, a sa tri ne radi uopšte. Kako? Zašto?

Skini sve module sa ploce probaj upaliti komp, dace 3 beep-a da nema memorije u slotovima, nakon toga ugasi stavi ta 3 modula i probaj upaliti, to ti govorim iz iskustva znalo mi se desavati, ali to je sredilo problem a sta je bio problem ne znam (pretpostavljam nesto do ploce)

OK, hvala na savetu. Probaću najverovatnje sutra, za večeras ukućani već odlaze na spavanje i moram da se isključujem.

Inače, čitam na nekim stranim forumima da su pojedina ploče takve da prihvataju da rade sa 1, 2 ili 4 modula, dok sa 3 ne rade. Ali takvo ograničenje nije navedeno u uputstvu za moju ploču.

Inače, čitam na nekim stranim forumima da su pojedina ploče takve da prihvataju da rade sa 1, 2 ili 4 modula, dok sa 3 ne rade. Ali takvo ograničenje nije navedeno u uputstvu za moju ploču.

A neko ogranicenje jednostrani/dvostrani?

Skini sve module sa ploce probaj upaliti komp, dace 3 beep-a da nema memorije u slotovima, nakon toga ugasi stavi ta 3 modula i probaj upaliti, to ti govorim iz iskustva znalo mi se desavati, ali to je sredilo problem a sta je bio problem ne znam (pretpostavljam nesto do ploce)
Probao, ali nije pomoglo. Jesam imao tri bipa, ali nakon stvaljanja tri modula ponovo je sve bilo isto. U svakom slučaju, hvala na predlogu.

A neko ogranicenje jednostrani/dvostrani?
Ne bih rekao da je to jer svi moduli bez problema rade u bilo kom slotu (dok su ubačena samo dva ili jedan modul, problem nastaje tek sa tri). Da neki slotovi ne prihvataju dvostranu memoriju, onda ne bi u njima radili ovi RAM moduli, zar ne?

Ne bih rekao da je to jer svi moduli bez problema rade u bilo kom slotu (dok su ubačena samo dva ili jedan modul, problem nastaje tek sa tri). Da neki slotovi ne prihvataju dvostranu memoriju, onda ne bi u njima radili ovi RAM moduli, zar ne?

Nisam mislio na to, slotovi su sigurno OK, ali na starijim plocama su postojala ogranicenja u broju SS i DS modula i njihovim kombinacijama. Prekopaj dokumentaciju ploce/cipseta, mozda nadjes neki koristan podatak.

Vrh Dno