Šta je novo?

new Mac Pro

Ima samo jedan ventilator... pa ne verujem da će biti velike buke.

Srky, novi MacPro je visok 9.9" (podatak iz apple press info).

Istina... ali ovaj trougao unutra, što čini osnovu računara je jedan ogroman hladnjak... pa ako koriste ventilator od 18-20cm koji se ima asimetrične propelere (što će verovatno biti slučaj), onda neće biti problem da se ohladi kad se vrti na nekih 1200rpm a da ostane skoro nečujno.

Istina... ali ovaj trougao unutra, što čini osnovu računara je jedan ogroman hladnjak... pa ako koriste ventilator od 18-20cm koji se ima asimetrične propelere (što će verovatno biti slučaj), onda neće biti problem da se ohladi kad se vrti na nekih 1200rpm a da ostane skoro nečujno.

Sirina cilindra je 6.6", ventilator ne ide celom sirinom, koliko sam uspeo da premerim izgleda da je oko 145mm. Hladnjak nema heatpipove. Bice ovo prava turbina u najjacoj konfiguraciji, barem mi tako deluje.

Poslednja izmena:
Ljudi jeste vi sigurni da to cudo ima dva procesora a ne "With configurations offering up to 12 cores of processing power" sto bi moglo da znaci da ce Intel u neko dogledno vreme predstaviti 12core E5 Xeon. Nadam se da nece 2threada nazvati 2core :)

Posto ono na slici nema sanse da bude 2CPU maticna.

bla.png

Poslednja izmena:
Ljudi jeste vi sigurni da to cudo ima dva procesora a ne "With configurations offering up to 12 cores of processing power" sto bi moglo da znaci da ce Intel u neko dogledno vreme predstaviti 12core E5 Xeon. Nadam se da nece 2threada nazvati 2core :)

Posto ono na slici nema sanse da bude 2CPU maticna.

Pogledajte prilog 116432

na intelovom sajtu se ne spominje 12 core model, dakle to tek treba da se pojavi!

Sto je i logicno na kraju, tri ploce, 2xfirepro, na trecoj cpu, ram, cipset.... Sve je tu.

Za prasinu sam siguran da nemaju, tj, da je sansa da se pojavi svedena na minimum jer je panel "spojen" sa staklom kao sto je uradjeno na MBP-Retina.

To sto je panel zalepljen za staklo ne znaci da je problem sa prasinom resen. Nikada nije ni bio problem prasina koja ulazi izmedju stakla i panela, nego prasina koja ulazi u sam ekran. Nakupi se vremenom izmedju LCD panela i difuzora unutar samog ekrana. Ciscenje je najblaze receno zaebano, a ocistiti onu ispod stakla je smesno...

^
nikad mi nije bilo jasno zasto jednostavno nisu zalepili ****hnu traku sa donje strane panela da prasina ne moze da ulazi vec prodaju aluminijumski iMac koji ima ovaj problem duze od 7 godina!

(to mi je kao ono prica za Porsche koji se krao ko blesav jer su lopovi izvalili da treba samo napraviti rez na odredjenom mestu i nakon toga sednes i vozis; Porsche nikada nije ispravio ovu gresku jer bi to ujedno i znacilo da priznaju da su uopste i napravili gresku na prvom mestu u dizajnu! :D)

Nadam se da nece svaki model sa 2 gpu-a? Koji ce mi to za ProTools?

koristis ProTools? koju masinu imas i kako ti radi (tj. da li mislis da bi dobro dosao brzi CPU)? :)

2 x GPU ti treba za World Of Warcraft u 5210 x 2880 sa 128x FSAA :D

koristis ProTools? koju masinu imas i kako ti radi (tj. da li mislis da bi dobro dosao brzi CPU)? :)

2 x GPU ti treba za World Of Warcraft u 5210 x 2880 sa 128x FSAA :D

Yup, ProTools i Logic pro. Imam hakintosh-a sa Quad2Core@ 3ghz i 8giga rama. Cpu-a i ram-a NIKAD dovoljno :D 2 graficke mi aposolutno ne trebaju... moze i neka integrusa.

perverzija od racunala.

Kako oni misle da ohlade sve to u prostoru od jedne flase koka kole?

Najveci deo zauzima ogroman hladnjak a ventilator koji je na vrhu nije bas mali (verovatno je veci od 140mm). Ja sam mislio da ce biti problema (pre svega sa bukom) kod najjace konfiguracije (2x12core xeon i 2xFirePro) ali sad vidim da ce moci samo jedan xeon.

Poslednja izmena:
Grejaće se to sigurno kako god da ga obrneš. Poenta je da ga učine što je moguće tišim...

Grejaće se to sigurno kako god da ga obrneš. Poenta je da ga učine što je moguće tišim...

Kad pogledam kako su resili sistem hladjenja na MBP15-Retina u poredjenju sa prethodnim MBP15... nije neizvodljivo da pregrevanje bude samo "misaona imenica" u slucaju novih MP racunara. ;)

Kad pogledam kako su resili sistem hladjenja na MBP15-Retina u poredjenju sa prethodnim MBP15... nije neizvodljivo da pregrevanje bude samo "misaona imenica" u slucaju novih MP racunara. ;)

sto? sta su promenili na Retina modelima?

pa nije bas svejedno kako da obrnes... ako ga polozis - grejace se vise :d

sto? sta su promenili na Retina modelima?

Pa nisu isti ventilatori, to je prvo.
Napravili su vrlo tanke otvore sa obe strane, odakle "uvlaci" vazduh i povecali su razmak izmedju aluminijuma i plastike od ekrana(sarke ili kako god da se zove) da lakse i brze se izbacuje topao vazduh.

Postoji protok vazduha, koji i te kako smanjuje temperature u laptopu... sto mogu da ti tvrdim jer sam imao Sandy Bridge i7 MBP15 sa SSD-om, koji sam zamenio za Ivy Bridge MBP15-R sa isto i7(na vise kloku), isto RAM-a i SSD-om.

+ laptop je mnogo tisi kada ventilatori predju (jednom u 2 meseca) preko 4000rpm.

Mah, ventilatori bi trebalo da su tiši cenim ponajviše zbog asinhornog načina rada i dizajna samog rotora koji ima nepravilno raspoređene oštrice, pa tako isti pravi buku koja nema ujednačeni zvuk. To je verujem možda i više kozmetički trik, ali u kombinaciji sa tim povećenim otvorima iza verovatno odrađuje posao sasvim solidno.

Pa nisu isti ventilatori, to je prvo.
Napravili su vrlo tanke otvore sa obe strane, odakle "uvlaci" vazduh i povecali su razmak izmedju aluminijuma i plastike od ekrana(sarke ili kako god da se zove) da lakse i brze se izbacuje topao vazduh.

Postoji protok vazduha, koji i te kako smanjuje temperature u laptopu... sto mogu da ti tvrdim jer sam imao Sandy Bridge i7 MBP15 sa SSD-om, koji sam zamenio za Ivy Bridge MBP15-R sa isto i7(na vise kloku), isto RAM-a i SSD-om.

+ laptop je mnogo tisi kada ventilatori predju (jednom u 2 meseca) preko 4000rpm.
Cool!

Lepo sto subpoboljasali hladjenje

Ali zar ivy ne bi trebao da ima tdp od sandyja?

Mozda i to ima veze sto je hladniji... ;)

Pogotovo sto novi haswel treba da donese iste performanse za 30% manje energije

@vlada: sto kazes "kozmeticki trik"?? Pa ko ce da zagleda unutrasnjost macbooka? :D

Poslednja izmena:
Mah, ventilatori bi trebalo da su tiši cenim ponajviše zbog asinhornog načina rada i dizajna samog rotora koji ima nepravilno raspoređene oštrice, pa tako isti pravi buku koja nema ujednačeni zvuk. To je verujem možda i više kozmetički trik, ali u kombinaciji sa tim povećenim otvorima iza verovatno odrađuje posao sasvim solidno.

Mozda ali ja zaista ne čujem ventilatore... a na prethodnim MBP-ovima sam ih te kako čuo.

Cool!
Lepo sto subpoboljasali hladjenje

Ali zar ivy ne bi trebao da ima tdp od sandyja?
Mozda i to ima veze sto je hladniji... ;)

Razlika je mala, koliko je meni barem poznato... nikako nije dovoljna da SB i7 2.0GHz bude topliji od IB i7 2.4GHz toliko da ventilatori moraju da rade 30% više.

Pogotovo sto novi haswel treba da donese iste performanse za 30% manje energije

Ja se nadam da će tako biti... jer će to biti milina za ruke! :d

Novi Mac (iTrash) Pro mini... :eyebrows:

[youtube]wShNx6cdk_8[/youtube]

Nazad
Vrh Dno