Šta je novo?

New CPU Water Block ideje i predlozi

Niko mi nishta ne reche za onaj H nosach 775... Anyone? please?
@ tex707 - ja sa prezadovoljan PVC-om 40din metar, nemam problema sa loop-om (nije zamotan), a ta silikonska-upravo sam odustao zbog tvoje tvrdnje da se i ona prelamaju (mada nisu mi ni potrebna) ali bih bio presretan da nadjem PVC providna (bela) samo da nisu ona plava...
Daj bre slikaj i postuj-zhivo me sad interesuje shta ti sa loop-om, ako nishta da vidim tu "mrezhu" od po' cola :D ;)

Niko mi nishta ne reche za onaj H nosach 775... Anyone? please?
@ tex707 - ja sa prezadovoljan PVC-om 40din metar, nemam problema sa loop-om (nije zamotan), a ta silikonska-upravo sam odustao zbog tvoje tvrdnje da se i ona prelamaju (mada nisu mi ni potrebna) ali bih bio presretan da nadjem PVC providna (bela) samo da nisu ona plava...
Daj bre slikaj i postuj-zhivo me sad interesuje shta ti sa loop-om, ako nishta da vidim tu "mrezhu" od po' cola :D ;)

Znam da moze da se kupi H Backplate, ali pressure plate zavisi od blocka...mozes da probas da napravis.

Zadovoljan si PVC-om jer verovatno ne moras da spajas blockove koji su udaljeni 40-ak mm...:)...a PVC providnih ima, ja samo takve i imam, kupio sam na buvljaku.

Sramota me da slikam ovo...ali ako je toliko interesantno, hocu...

e ako je tebe sramota toga... choveche vidi moje slike! izgleda ko shto bi Placebo rekao "ko da si ga zakopao i posle izbunario pa stavio da radi"-tako neshto...

e ako je tebe sramota toga... choveche vidi moje slike! izgleda ko shto bi Placebo rekao "ko da si ga zakopao i posle izbunario pa stavio da radi"-tako neshto...

Pa ne radis CNC masinom, to i ne moze bolje da izgleda.

Nadao sam se da cu postaviti te "laktove", pa da onda slikam...sada cak iako ih nadjem ne znam da li cu imati vremena da ih postavljam, uzasno mi je maltretiranj da vadim plocu iz kucista, a posao ceka...

e reci mi kod 775 nema back-plate-a kao kod recimo 939? ako nema wwwwwooooooowwwww didn't think it through... F,F,F

ok, nosach je zavrshen (775) nije lep ali radiche posao... mozhda malo farbe i biche bombona ;)
josh samo backplate...
P*A*B*L*O evo par slika maze blocka-dimenzije 50x60x10 mm "fitinzi" 1\2"
slike nisu neshto (mutne su) ali eto bar neshto..
unutrashnjost CPU je ova leva na slici ;)

Prilozi

• DSC08762.jpg
    DSC08762.jpg
    264.7 KB · Pregleda: 99
  • DSC08763.jpg
    DSC08763.jpg
    213.5 KB · Pregleda: 98
  • DSC08764.jpg
    DSC08764.jpg
    198.4 KB · Pregleda: 98
  • DSC08765.jpg
    DSC08765.jpg
    241.3 KB · Pregleda: 104
  • MAZE.jpg
    MAZE.jpg
    309 KB · Pregleda: 135
Poslednja izmena:
Jel u ovom tvom WB-u:

tuneli idu ovako ?

Ovo sam ja skicirao i reci mi jel valja skica ??
I koja je velichina fitinga ? Najmanje shto sam nashao ovde na selu je 1/4 cola i spoljashnji prechnik mu je chitavih 12 mm shto je preveliko. :wall:

Ovo moze da mi uradi drugar od bakra kaze samo nam treba kalup i onda mi netreba glodalica, kaze da ce zagrejati bakar dok nepredje u techno stanje i onda samo izlije u kalup. Jel ce to valjati ili je sa glodalicom bolje da se odradi ??

Poslednja izmena:
ugrubo po sechanju kanali su V 8,SH 8-9 i Zidovi su 1-2mm
SAD SAM VIDEO greshka ovaj desni je cpu a levi je gpu! izvinjavam se
skica je dobra-ima 4 kanala po onim gore dimenzijama-kad budesh crtao pa chesh videti koliko ti ostaje za kanale i zidove... prvo napravi zidove okolne pa tek onda pravish unutrashnjost (lepo vidi koliko koji treba da bude shirok da imash bar 1mm zidove i sl.
Kalup-nikako, treba ti 800C samo da ga omekshash a topi se na 1100 pa navishe-padalo mi je na pamet i to
drug mi radi u topionici metala i rade sa bakrom-pa zna
1\2" = 12,8-9cm
kao shto vidish ja sam kao fiting koristio bakarnu cev od 1\2'' zalemio i radi posao...
rachunaj ako chesh plexy top da nema lemljenja nego uvrtanje fitinga i da ti treba ureznica tog prechnika COLOVNA-ne klasichna (M) nego colovna
takodje za plexy top rachunaj shire spoljashne zidove da bi stavio gumicu (zbog dihtovanja) i napravio rupe za sharafe (da pritegnesh plexy)

Poslednja izmena:
^^ ono moje gore shto je skicirano tu ima i mere i vidish da su spoljashnji zidovi 9mm a unutrashni 4 mm.
I opet nerazumem za fitinge:
Charlie Brown je napisao(la):
1\2" = 12,8-9cm
jel si stavio od pola cola ?? I mislio si 12.8 mm a ne cm.
Ja sam nashao od 1/4 cola i spoljashnji prechnik je 12mm ali mi se to chini preveliko...

Kalup-nikako, treba ti 800C samo da ga omekshash a topi se na 1100 pa navishe-padalo mi je na pamet i to
drug mi radi u topionici metala i rade sa bakrom-pa zna

Sad sam ja prichao sa mojim drugarom i kaze da njemu temperatura topljenja bakra nije problem i da ce probati sa kalupom...

Poslednja izmena:
ma da bre mm ne cm-nije mi danas dan, sve sam neshto zbrljao...
znachi 1\2" je 12,8 mm pa onda po crevu ili fitingu se kazhe ili unutrashnji (na shta se dodaje debljina zida creva\fitinga do ukupnog FI) ili spoljashnji tj. ukupni FI creva\fitinga
1\4 je 6-7mm shto bi znachilo da su tebi zidovi debeli po 3mm sa svake strane... trazhi neke 10UP-12SP (1mm zidovi)
i veruj mi nije veliko- a slazhe se sa ovom pumpom koju si se namerachio kupiti... chak shta vishe ovaj alu blok za ortaka che ichi sa 15-16mm SP (tako je on to zamislio) kupio je flexibilna creva sa prstenjem oko creva pa mogu da se savijaju do mile volje bez znatnog gubljenja prechika creva... naravno postavichu slike njegovog water sistema kad se to privede kraju...

Poslednja izmena:
1\4 je 6-7mm shto bi znachilo da su tebi zidovi debeli po 3mm sa svake strane...

Unutrashni presek mi je 8 mm.

trazhi neke 10UP-12SP (1mm zidovi)

Gde to da trazim ?? U kakvim prodavnicama ?? Tamo gde rade vodovod kaze da tako male nemaju... Ajde ako neko zna gde da ih kupim u NS-u neka to podeli sa mnom... :) I da zaboravio sam da napomenem da nisam kupio fitinge onakve kakve mi trebaju nego sam kupio reducir za vodovodnu cev - sa 1/4 na 1/2 cola. kupio sam samo chisto da vidim da se orientishem i da vidim koliko je veliko naspram WB-a.

i veruj mi nije veliko- a slazhe se sa ovom pumpom koju si se namerachio kupiti

Na koju pumpu mislish ??
Jel na ovu: http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1561154&postcount=38

Poslednja izmena:
Novi Sad:
Bulevar Kralja Petra I 87
21000 Novi Sad
Tel.: (381 21) 531 067

na levoj strani zadnji (skroz dole) che ti sasvim odgovarati, ja planiram da ih uzmem...
nisu ko shto sam ti predlozhio ali su tu negde ;)

Prilozi

• M 13 1301.pdf
    122.8 KB · Pregleda: 927
^^
Nemogu da deshifrujem ovu tabelu: koliko beshe presek 1/8" tamo gde je navoj ?? Jel to ono 13 mm ?? Ako je tako onda mi se chini preveliko poshto cu verovatno praviti plexi top pa ce mi tako veliki fiting smetati i necu moci da zavrnem shrafove u plexi... Vidim da je prikljuchak za crevo 6 mm i to je OK.

Jel znash gde bi u Novom Sadu mogao da trazim pumpu za vodeno ?? Da probam gde prodaju akvarijume i ribice ??

Poslednja izmena:
1 col ili ti inch je 2,56cm (25,6mm) pa rachunaj
A je shirina navoja
A1 je shirina prikljuchka za crevo
SW je shirina kljucha kojim uvrchesh
L je duzhina fitinga
ja chu uzeti A=1\2 A1=13 i SW=39
po meni 3\8 je zadnja mera koju bih uzeo-sve ispod je neprihvatljivo za mene zbog protoka...
pumpa jeste ona sicce nova...
rekoh ti gde sam ja uzeo-ti pogledaj po prodavnicama aquaristike trazhish pumpu sa minimum 1.5metara head i ne preko 2000 l\h - pumpa che da se ugushi i crkne jer joj creva prave restrikcije i ako nema snage (m\h) da ispumpa 2000 l\h grejache se (kao i tvoj sistem) i pa-pa pumpo ;)
preporuke su SICCE, ATMAN i sl. pumpe sicce su odmah spremne za rad, atmanke morash malo da preradish (i velike su)
javi mi cene-ja josh nisam zvao (nisam zavrshio poklopac)
P.S. ja sam iz BG-a...

Poslednja izmena:
1 col ili ti inch je 2,56cm (25,6mm) pa rachunaj
A je shirina navoja
A1 je shirina prikljuchka za crevo
SW je shirina kljucha kojim uvrchesh
L je duzhina fitinga
ja chu uzeti A=1\2 A1=13 i SW=39
po meni 3\8 je zadnja mera koju bih uzeo-sve ispod je neprihvatljivo za mene zbog protoka...
pumpa jeste ona sicce nova...
rekoh ti gde sam ja uzeo-ti pogledaj po prodavnicama aquaristike trazhish pumpu sa minimum 1.5metara head i ne preko 2000 l\h - pumpa che da se ugushi i crkne jer joj creva prave restrikcije i ako nema snage (m\h) da ispumpa 2000 l\h grejache se (kao i tvoj sistem) i pa-pa pumpo ;)
preporuke su SICCE, ATMAN i sl. pumpe sicce su odmah spremne za rad, atmanke morash malo da preradish (i velike su)
javi mi cene-ja josh nisam zvao (nisam zavrshio poklopac)
P.S. ja sam iz BG-a...
Jok vala, " ili ako hoces col je 25,4mm. 1/2" navoj je 12.7mm spoljnog precnika. Otvor koji ide kroz taj konektor je 7mm (ako i toliko). Creva za to sto je on dao su dobra od 10mm unutrasnjeg precnika, a tih 7mm se da prosiriti na recimo 8,5mm (kao sto sam i ja sirio burgiom) i dobiti na protoku sistema. :wave:

Poslednja izmena:
ok, nosach je zavrshen (775) nije lep ali radiche posao... mozhda malo farbe i biche bombona ;)
josh samo backplate...
P*A*B*L*O evo par slika maze blocka-dimenzije 50x60x10 mm "fitinzi" 1\2"
slike nisu neshto (mutne su) ali eto bar neshto..
unutrashnjost CPU je ova leva na slici ;)

Taj blok ce da zavrsava posao ali ti dizajn nije bas najbolji , jer voda treba da udje preuzme toplotu i odmah izadje napolje a na ovaj nacin se dugo zadrzava u samom bloku , isamo kretanje vode je vise lamilarno , a da bi se sto bolje odvela toplota treba bude turbulentno da bi svaki fragment tecnosti preuzeo deo toplote.

pretpostavljam da prichash o maze-u... neshto nisam siguran da turbulencija (ako je uopshte ima u maze-u sa mojom pumpom) ishta znachi. a da radi posao- meni je sasvim dovoljno 10-15C u odnosu na cooler. + dodaj na to da koristim ushljivu pastu i loshe poliran blok
voda u bloku se zadrzhava ne duzhe od 1 sekunde. e sad ako ti mislish da se ona zagreje do te mere da vishe ne mozhe da apsorbuje toplotu- to nije ni smisao vodenog hladjenja. ona promeni MAX 3C
ponovichu se:
NE MISLITE DA AKO VODA DO ODREDJENE MERE PROTICHE SPORIJE DA CHE BOLJE STICHI "UHVATITI" TOPLOTU
ova pumpa koliko jadna bila bar progura 200 l\h kroz taj blok
shto se tiche samog dizajna bloka blok je ok (maze, 4 kanala, baza 1,5mm, 1\2"), ali sam zapocheo radove na novom bash zbog performansi, a iz principa i inata nekim ljudima nechu kupiti serijski blok od bilo koje firme.
da se home-made reshenja ne isplate (ni finansijski ni u vidu performasi) niko ih ne bi pravio
da bi imao "krshteno" vodeno, brandirano, morash izdvojiti minimum 200-300E koje ja nemam, a i da imam to nikad ne bih uradio. imam ruke ljudi-napravichu shto se mozhe, a shto ne uvek ima neko reshenje. Svrha ovog threda je da pokazhem svoje home-made reshenje, da mi pomognu i da pomognem drugima u pravljenju istog.
ako neko smatra da je vodeno hladjenje otichi u prodavnicu i kupiti TT set "sastaviti" ga i imati bjedne rezultate-to je stvar izbora. slamchicama i nazovi blokovima, a pogotovo onim radijatorom nije se hvaliti...
ja ne zhelim da solim pamet niti da se pravim pametan...
naravno sve ovo sam napisao ne da bih uvredio nego da bih usmerio temu u zheljenom pravcu.
nije rech o kupovini, vech o pravljenju vodenog hladjenja, kao i raznim pokazateljima performansi.
naravno rezultati tudjih i izgled je uvek dobrodoshao (kao shto je tex707 uradio)

pretpostavljam da prichash o maze-u... neshto nisam siguran da turbulencija (ako je uopshte ima u maze-u sa mojom pumpom) ishta znachi. a da radi posao- meni je sasvim dovoljno 10-15C u odnosu na cooler. + dodaj na to da koristim ushljivu pastu i loshe poliran blok
voda u bloku se zadrzhava ne duzhe od 1 sekunde. e sad ako ti mislish da se ona zagreje do te mere da vishe ne mozhe da apsorbuje toplotu- to nije ni smisao vodenog hladjenja. ona promeni MAX 3C
ponovichu se:
NE MISLITE DA AKO VODA DO ODREDJENE MERE PROTICHE SPORIJE DA CHE BOLJE STICHI "UHVATITI" TOPLOTU
ova pumpa koliko jadna bila bar progura 200 l\h kroz taj blok
shto se tiche samog dizajna bloka blok je ok (maze, 4 kanala, baza 1,5mm, 1\2"), ali sam zapocheo radove na novom bash zbog performansi, a iz principa i inata nekim ljudima nechu kupiti serijski blok od bilo koje firme.
da se home-made reshenja ne isplate (ni finansijski ni u vidu performasi) niko ih ne bi pravio
da bi imao "krshteno" vodeno, brandirano, morash izdvojiti minimum 200-300E koje ja nemam, a i da imam to nikad ne bih uradio. imam ruke ljudi-napravichu shto se mozhe, a shto ne uvek ima neko reshenje. Svrha ovog threda je da pokazhem svoje home-made reshenje, da mi pomognu i da pomognem drugima u pravljenju istog.
ako neko smatra da je vodeno hladjenje otichi u prodavnicu i kupiti TT set "sastaviti" ga i imati bjedne rezultate-to je stvar izbora. slamchicama i nazovi blokovima, a pogotovo onim radijatorom nije se hvaliti...
ja ne zhelim da solim pamet niti da se pravim pametan...
naravno sve ovo sam napisao ne da bih uvredio nego da bih usmerio temu u zheljenom pravcu.
nije rech o kupovini, vech o pravljenju vodenog hladjenja, kao i raznim pokazateljima performansi.
naravno rezultati tudjih i izgled je uvek dobrodoshao (kao shto je tex707 uradio)

Naravno apsolutno se slazem da je bolje sam napraviti nesto , ono sto sam ti napisao cisto je bila dobronamerna napomena, a i vidjao sam blokove pravljene koriscenjem bakarne cevi precnika 4-5 cm sa hatletovanim dancetom i sdruge stran samo izaz ulaz i radi sasvim solidno poz

Lepa tema Charilie, nadam se da ces uspeti to sto planiras... A cisto jedno pitanje od mene, lika koji ne zna nista o unutrasnjosti water cooling sistema ili obradi metala, da li bi ovako nesto moglo da radi?
waterblock.jpg

Isto pitanje da li bi pomoglo da izlazno crevo bude malo uze od ulaznog i kakve bi to posledice imalo? (vec imam par njih na umu :D, ali recite sta vi mislite).
Pretpostavljam da bi ovakav element bilo skoro pa nemoguce napraviti u kucnoj radinosti, jel? Takva preciznost verovatno moze da se dobije samo izlivanjem?

Znaci za WC (govorim samo o CPU) treba vodeni blok, creva, rezervoar, pumpa, radijator i ventilatori? Ima li tu jos nekih sitnica na koje sam mozda zaboravio - tu ne racunam steznike za creva i slicno sto bi spadalo u sekciju "creva" :D

Hvala, drago mi je da ti se svidja...
ovo shto si nacrtao mozhe da se napravi glodalicom (bez ikakvog izlivanja). samo da primetim zadnji (okolni) red iglica je nepotreban, a i mislim da che da gushi protok malo...
ja sam tako neshto pravio glodalicom ali obrnuto, obradio sam ivice, pa sekao iglice i sad moram da napravim poklopac u vidu kadice. sve to zato shto nisam imao manje glodalo (nozh) pa nisam mogao da dubim, a i proces pravljenja iglica je nemoguch na ovoj glodalici (nema nozh od 1mm) vech bih morao da koristim testerasto glodalo malog prechnika.
iglice ti je bolje da radish jedan rez \ a drugi |-mada ne mora
te rupe (in-out) nemorash da izdvajash, chak shta vishe kad ih stavish negde da idu preko iglica imachesh bolju turbulenciju i naravno bolje odvodjenje toplote.
tanje crevo (zavisi koliko tanje) ti mozhe gushiti protok, preporuchujem sva creva da budu istih dimenzija
sve shto si nabrojao je dovoljno (mada rezervoar ti ne treba-mozhe T), da i shto kazhesh trebale bi ti shelne, fitinzi i sl.
U kuchnoj radinosti- moglo bi, ali jako teshko, jako, jako teshko ;)
zavisi koliko si voljan da se smarash i gubish zivce, ali recimo nekom graverkom (jachom, tipa: sa motorom od ruchne bushilice ili nekom pneumatskom) moglo bi da se lepo uradi... strpljenja i mirne ruke...
ako ikako mozhesh da si smislish poklopac radi ovako ko ja-lakshe je ;)

Lol pa ja to tebi predlagao... :D
Ih da imam opremu za tako nesto, vec bi bilo napravljeno :D... nemam posteno ni dremel da isecem kuciste a ne tu neke glodalice i ostaly fancy masineriju :D

a joj di bi mi kraj bio da imam sav taj alat..... ne zelim ni da pomislim...

...verovatno bi me keva ubila od muke :D, stalno bih nesto budzio!

A cek, jel ti kubis "kiblu" bakra i cepaj ili sta? Vidim gore si nesto spominjao vise 2mm listova spojenih zajedno, pa to nije islo...

ma to ortak sa posla donio, oni razvlache bakar u listove pa kao vishak-ja reko daj da se igram i na kraju ubio se zhiv dok sam napravio-a nichemu nije sluzhilo...
a sad bakar nabavljam od jednog choveka iz nove pazove-on to prodaje (valja) na tone pa mi da kad mi treba plochu 1cm debljine i koliko vech duzhine i shirine, pa se ja opet igram... ;)
a radionica kod nekog aletovog druga- ima sve te mashinerije (glodalicu, strug i sl.) pa tamo radim...
a da shto se tiche keve, moja pizdi non-stop "shta sad lupash i majstorishesh? al' to vech nisi napravio? sad pravim novi... ti nisi normalan! nemoj da mi turpijash iznad tepiha i sl." :D:D:D
pravili neko kuchishte za druga, pa sekli ubodnom- znash li ti koliko to shkripi kad se tako seche- keva dobila ospice :D:D
ma bakar nije skup kila je 300-350 din, to nije neka cifra sobzirom da mosh recimo 2 bloka da napravish...
aaaaa, ja reko za sebe se informishesh, ma ja se sad gnjavim kako da zavrshim ova 2 sa iglicama-mada bez nekog napretka- opet nije i neka preka potreba za hladjenjem vodom, novi proc je ladan, na 3,2GHz a ima stim da cepa sve vrhunski... realno trenutno mi ne treba 4GHz a kad bude trebalo vodu spichim za sat vremena u kuchishte ;)
trenutno gledam da ulickam kuchishte i to vodeno da izgleda fancy do bola. :)
samo nikako da se uhvatim da pochnem sa radovima...

Ne pricaj mi nista, ja moj modding radim vec 2 meseca, od kako sam uzeo CM690... i tako ostale mi sitnice neke da zavrsim i nikako da... znas ono sitnice su najgroznije za rad, a opet se navise vide. Pa onda tako stavim nesto pa mi se ne svidja, pa skidaj, kidaj, guraj, presaltavaj... nikad kraja... a sve mi frka da ne okrnjim "paintjob" ima se ubijem odmah...

Ih a kad menjam hardver, kevi ni ne govorim :D... jadna zena, misli da sam spicio 400eur na komp, a ja 800+ laganica, ne racunajuci modove :D...Od kako sam kupio komp u junu, promenuo sam kuciste, CPU i memoriju, DVD... :D

Od kako sam poceo sa moddingom mojih kompova pre 7-8 godina (da i tada sam imao prozor na kucistu :D i paintjob) razmisljam se o WC (ne zbog nuzde, vec zbog hladjenja :D) sistemu, a posto nikada nisam imao alata (***, zgrada je prokletstvo) nisam ga nikad ni dobio. Ali super je ideja o pravljenju svog licnog WC sistema, samo pazi da ne zakasnis, pa da izbace drugi socket sa razlicitim mounting holes pa da ode sve u propast :D

A odakle si ti majke ti? Vidim tu spominjes N Pazovu...? Moze i na PM ako oces...

ja sam iz BG-a...

maaa pun mi je nos vishe zamene, prepravljanja, guranja, vamo-tamo, ovaj deo onaj deo... sad sam imao frku za plochu i dosta mi je neko vreme... Nehalem che da cheka dok legne u moje kuchishte, bar 2 god dok pomislim da menjam ishta iz konfe. jedino RAM-a da dodam i WC...
a novi nosach da napravish od plexyja- ko ja, treba ti pola sata (ubodna, turpija i bushilica) i naravno plexy ;)

Ma mos menjati tako u krug ko ludak.... :D

A ti si jos i imao srece sa plocom... eh ja sam jednom "udarcem" skrljao Asus plocu od 200eur, tj barem sam mislio da sam skrljao... bese to u doba kad je TT imao najbolje kulere na trzistu... negde 2000-te. Udario kuciste i komp se ugasi, nece da upali, levo - desno (bre) kao idem ja da to vrnem uz garanciju, kao izvadim plocu sve spakujem i ajd za BG.... predam plocu, oni kao moraju da pregledaju pa da dodjem kasnije.... cekam tako ceo dan u BG, a lik javlja da mogu doci nazad... dodjem ja, kaze lik nasli smo jedan puknuti kondenzator na ploci i ne mozemo da prihvatimo garanciju LOL... a kondenzator majke mi ako nije mikronski :wall:... ispade da sam ga okrnjio kad sam skidao CPU hladnjak, a inace je ploca bila sasvim ok :trust::smash:

I tako ti ja sa 200eur Asus-a spadnem na 78eur GByte u roku od 3-4 meseca... kad se nisam ubio... od tada svaki put kad menjam hladnjak pocnem da se znojim ko svinja, a i kucista vise ne udaram.... samo miseve i tastature :D

Tako da nemas pravo glasa, posto si dobio full RMA :D

A eto pratim ti ja ovaj tvoj thread, nadam se da ces zavrsiti uskoro, bas me zanima kako ce to sve zajedno da izgleda kad se sklopi....

Jel moze ova Atman: Atman AT1000 potopna pumpa jačine 1100 l/h - kontam da kad je potopljena da je tisha od one Sicce Nove koja nije potapajuca ??
Poshto mi je tishina veoma bitna. Atmanku sam nashao u prvoj prodavnici akvaristichke opreme u koju sam ushao ali nije problem ni za Sicce Novu poshto verovatno gazda moze da nabavi ili cu potraziti negde drugde.
Planirao sam rezervoar u obliku cevi veceg prechnika da cu ga staviti gore na kucishte i u njega potapajucu pumpu. To je jedna ideja a druga je da kupim takvu pumpu kao ti i da uradim neki dizajn slichan tvom ali meni ce hladnjak napolje i pumpa sa zadnje strane kucishta. Shta mislish koje je bolje ??

da, ali ona je koliko vidim 1.1 metara head-a, to ti je malo, ja sam mislio da che meni biti malo 1.6...
znash gde pogledaj, u onom lancu prodavnica hrane za domache zhivotinje, imaju onu zhutu machku na reklami... whiskas ili tako neshto...imaju neke kineske potapajuche pumpe koje se lako preprave u protochne... ja se nisam hteo smarati sa rezervoarom pa sam odmah uzeo ovu sicce. probaj da je nadjesh, bichesh zadovoljan-a nije skupa. ima i jachi model ali te je preko 2000din
videchu imam li negde njihovu vizitku pa ti javljam za broj i adresu ;)

Vrh Dno