Šta je novo?

New CPU Water Block ideje i predlozi

KHM, KHM...
Poshto sam ***** kakav jesam i lepo mi je recheno da neche mochi (da che puchi), meni je pukao poklopac za wb... Dal' me neko urekao ili ne-puklao je.
Nego, poshto bakra nemam da napravim poklopac- gledao sam neke teme i video da je jedan vrhunski blok sa iglicama u stvari uradjen od barka (baza) i 2-delnog poklopca (deo koji okruzhuje iglice i sam poklopac na koji se uvrchu fitinzi)
Zanima me zna li ko koji je to metal? tu je i slika da se vidi o kom bloku pricham...
Da i ona prodavnica u Save Mashkovicha, shta tachno ima tamo da se kupi od fitinga?
Hvala unapred na odgovorima.

Cek, ti imas kao ono na gornjoj slici, samo od bakra? Ako dobro razumem nemas vise bakra. Nista zato, lepo odes u prodavnicu koja prodaje opremu za grejanje (bakarne cevi, kolena, kotlove, radiatore) i odes do tezge sa tim kolenima i reznim reducirima i medju njima ces naci i parcadi cevi kojima se nastavljaju cevi (imaju malo veci precnik). Medju njima mozes naci neku precnika 30 do 40mm. Takvi nastavci su od bakra debljine 1,5 do 2mm. Lepo kupis nastavak (cca 100-150din), raseces ga uzduz testerom i "razvijes" u lim. Sada lepo iskrojis poklopac i izbusis 2 rupe na mestu konektora. Uzmes meki lem i stavis komad da se greje na plinu i lepo zalemis poklopac na osnovu, a na poklopac mesingane fitinge. Kada se ohladi potopis sve u sirce jedno 2 dana, i isperes vodom. Ima da se sija, a o curenju nema govora. Takav WB ce lagano "nositi" 20-30 bara. :-devil-:

Poslednja izmena:
@GoranM
-Verujem ja da bi ti to tako odradio... aj i da razvuchem to sve i da kazhesh zalemim za osnovu (opet 2 mm), a kako da navrnem fitinge u 2 mm? da ih lemim (ko na proshlom) to drzhi vodu dok majstori odu. :)
Sa proshlim sam se mlatio ceo dan da to zalemim i to sad malo jache da povuchesh ili kad zatezhesh shelnu da ga ne drzhish u suprotno od zavrtanja- pishi propalo... jednostavno kalaj kad zagrejesh on bukvalno curi i malo je hebeno to fino zalemiti
Nishta, za sada pauza- trazhim bakar, mesing ili neku dobru plastiku...

znachi onaj poklopac je od nikla samo radi chistoche i mrlja.. pff, eeeee shta che sve da nam naplate bespotrebno... :whip:

Definitvno mi dodje da pljunem 50+ e JIM-u22 za EK i da se reshim bede i muke, ali ne mogu i nechu jer sam ovaj blok krenuo da radim da bih pojedincima dokazao da se mozhe napraviti samo treba vremena i znoja...
Da i za vodenichare (a i shire) malo smeha u sledechem postu.

Moj prvi pokushaj
od bakarnih limova debljine 1 mm da napravim blok.
Pretpostavite shta se sve desilo... aj ja to nekako zavrshim, sa sve fancy plexy top i ide pressure test- ne da je pishkilo na sve strane nego je to bilo 1000 mlazeva gotovo nevidljivih, samo mokre ruke odjednom na crnoj podlozi se jasno videlo da pishki. Lazhem! izdrzhao je 5-6 sekundi dok nije pustio :D :D

Prilozi

• DSC05367.jpg
    DSC05367.jpg
    166 KB · Pregleda: 168
  • DSC05378.jpg
    DSC05378.jpg
    94 KB · Pregleda: 152
  • DSC05549.jpg
    DSC05549.jpg
    159.1 KB · Pregleda: 143
  • DSC05552.jpg
    DSC05552.jpg
    373.5 KB · Pregleda: 145
  • DSC05561.jpg
    DSC05561.jpg
    431.4 KB · Pregleda: 132
i josh...
svi imaju svoje trenutke inspiracije.
EDIT: da, ova zadnja 2 su trenutni blokovi CPU & GPU. tachnije GPU block trenutno skuplja prashinu- neshto mi se ne skida onaj cooler sa grafe (ode garancija), a opet hladi extra

Prilozi

• DSC05571.jpg
    DSC05571.jpg
    383.2 KB · Pregleda: 136
  • DSC05649.jpg
    DSC05649.jpg
    241.2 KB · Pregleda: 145
  • DSC05847.jpg
    DSC05847.jpg
    309 KB · Pregleda: 173
Poslednja izmena:
Krenulo me sa postovima...
Ako neko zheli ovaj GPU block-mozhe neki trade... 1\2", meni je hladio 6600GT volt-modovanu na vazduhu se gasio komp-ishla preko 120 i kusur stepeni, @voda nije videla vishe od 65.

Prilozi

• DSC08394.JPG
    DSC08394.JPG
    478 KB · Pregleda: 167
  • DSC08397.JPG
    DSC08397.JPG
    482.4 KB · Pregleda: 155
@ Charlie Brown

Koja je to pumpa ( na slici u drugom postu ) i gde si je qpio i koliko koshta ?? :)

Sicce Nova 800l\h 1.6m head
kupljena u zemunu tachno preko puta robne ima prolaz u tipa "vodeni svet" ili tako neshto i koshtala je 1400din

Prilozi

• DSC05862.jpg
    DSC05862.jpg
    132.4 KB · Pregleda: 151
  • DSC05868.jpg
    DSC05868.jpg
    186.5 KB · Pregleda: 150
@GoranM
-Verujem ja da bi ti to tako odradio... aj i da razvuchem to sve i da kazhesh zalemim za osnovu (opet 2 mm), a kako da navrnem fitinge u 2 mm? da ih lemim (ko na proshlom) to drzhi vodu dok majstori odu. :)
Sa proshlim sam se mlatio ceo dan da to zalemim i to sad malo jache da povuchesh ili kad zatezhesh shelnu da ga ne drzhish u suprotno od zavrtanja- pishi propalo... jednostavno kalaj kad zagrejesh on bukvalno curi i malo je hebeno to fino zalemiti
Nishta, za sada pauza- trazhim bakar, mesing ili neku dobru plastiku...

znachi onaj poklopac je od nikla samo radi chistoche i mrlja.. pff, eeeee shta che sve da nam naplate bespotrebno... :whip:

Sasmo polako i opusteno. Lemio vise blokova i sve je OK, moze samo cekicem uz zesce lupanje da se odvoji konektor od bloka. Koja creva mislis da koristis? Ako su 10mm (ID) mozda te ja resim bede. Imam jedan WB za 20e.

Veoma zanimljiva tema. Odusevila me, posebno zato sto znam neke metal bravare. Skontao sam ovaj deo o Wather Block - u, pumpi i "hladnjaku za kola - (ili taj deo sluzi za grejanje kod automobila)?", samo me zanima:

- osim vode da li je pametno puniti blok jos nekom tecnoscu, i ako jeste kojom?

najbolje se do sada pokazala voda(destilovana)+ total glacelf supra u razmeri 90%-10%

a sta mislite o antifrizu (ideju dobih gledajuci sliku gde je ubacen hladnjak za kola)

Poslednja izmena:
To je jednostavno receno antifriz koji proizvodi firma Total i moze da se kupi u prodavnicama auto-delova, ima veoma interesantnu boju. Neki tvrde da drasticno poboljsava odvodjenje toplote (konvekciju), ali je to pod znakom pitanja.

Nisam siguran da gotov waterblock mozes negde da kupis, ali ima ljudi koji po narudzbi to donose. Probaj da se obratis korisniku Jim22.

Imash da kupish TT (termal take) water blockove chini mi se u gigatronu i u mbsoftu... ALI veliko ALI su ti oni jedno veliko bacanje para (losh kvalitet, povezuju se slamchicama-mali protok) Iz lichnog iskustva ti kazhem da blok da napravish ako imash sav materijal u datom trenutku-treba ti od 3-4 do u najgorem sluchaju 10 radnih sati (zavisi od komplikovanosti i dizajna celog bloka) :smash:
mene je ovo vodeno u prvim postovima (2 bloka, rad i pumpa, creva) izashlo 2000din + cigarete koje sam popushio i par piva koje sam popio sa chovekom koji mi je ustupio glodalicu :D , a tebi treba 5-6k din za fol vodeno iz prodavnice... ako bash hochesh neshto iz prodavnice onda pitaj Jimm-a22 da ti donese EK block sve ostalo nema potrebe- oni radijatori jedva sebe hlade a ne josh i vodu-lepo zastavin grejach kabine i shibaj! pumpa-imash ovu sicce nova mada ima tamo gde sam kupio ista samo vecha i jacha 2.2M\H i 2000l\h, jes da je laing jeziva pumpa ali nepotrebna... sve u svemu-zachin C ;) pozdrav

Ko hoce maximalno ozbiljno da hladi maticnu plocu vodom, evo jednog primera (ukupno 5 waterblockova, SVE hladjeno vodom):

@ tex707 - ni manje ni vishe nego ceo set EK-water blockova... :zgran:
Nice, tj. prelepo, ali puno para (shto se mene tiche) i ja sam vishe fan home-made stvari. Razlog? Zato shto svi mogu da sklope vodeno a da se ni ne oznoje samo treba para... a i kad to ispadne posle woooow nema ti nishta drazhe :D
nego... back on topic...
Zna li neko gde mogu da nabavim (kupim) nosach H za wb (prelazim na s.775)?
Inache, bio sam u save mashkovicha (prodavnica) ima jako lepih svari za home-made water, od fitinga, spojnica, laktova, t, y , x, sa navojem, bez navoja, creva, ama svakakvih gluposti... nashao sam slichnu prodavnicu na toshinom bunaru WURTH maloprodaja pneumatskih i gasnih i vodo prikljuchaka, fitinga i sl. (opet ima finih stvari raznih prechnika)
EDIT: o ovome pricham- ovo je fascinantno
http://forums.bit-tech.net/showthread.php?t=105157&page=1&pp=20

Poslednja izmena:
Bilo je price o tom liku sto je sve sam napravio... Ulupao je gomilu vremena i zivaca, zatim novca na materijal, a performanse ne mogu da budu ni blizu nekog ozbiljnog kompleta :wave:

Ovaj turpija je stvarno neumoran. Svaka mu cast za zivce. Srecom ide zimsko vreme, pa eto nama zabave :D

@ tex707 - ni manje ni vishe nego ceo set EK-water blockova... :zgran:
Nice, tj. prelepo, ali puno para (shto se mene tiche) i ja sam vishe fan home-made stvari. Razlog? Zato shto svi mogu da sklope vodeno a da se ni ne oznoje samo treba para... a i kad to ispadne posle woooow nema ti nishta drazhe :D
nego... back on topic...
Zna li neko gde mogu da nabavim (kupim) nosach H za wb (prelazim na s.775)?
Inache, bio sam u save mashkovicha (prodavnica) ima jako lepih svari za home-made water, od fitinga, spojnica, laktova, t, y , x, sa navojem, bez navoja, creva, ama svakakvih gluposti... nashao sam slichnu prodavnicu na toshinom bunaru WURTH maloprodaja pneumatskih i gasnih i vodo prikljuchaka, fitinga i sl. (opet ima finih stvari raznih prechnika)
EDIT: o ovome pricham- ovo je fascinantno
http://forums.bit-tech.net/showthread.php?t=105157&page=1&pp=20

A, ne, nije to ceo set EK blockova...:)...dva su EK (NB i SB), dva Alphacool (regulatori napona), a CPU je moje izrade...

Na koju prodavnicu u Save Miskovica mislis?

Ma bre prodavnica tih fitinga shto vodo a shto pneumatskih- bila je tema SXT za tu prodavnicu, da se tu mozhe kupiti takvih stvari... pa eto da napomenem shta i kako. vech sam u ovoj temi pitao shta ima tamo, ali nishta dok ne odem sam... :)
Plocha je nakindjurena do kraja! I super joj stoji... Jel to beshe ona chuvena plocha shto je "gorela" zbog back plate-a? Live & kickin' !

Ma bre prodavnica tih fitinga shto vodo a shto pneumatskih- bila je tema SXT za tu prodavnicu, da se tu mozhe kupiti takvih stvari... pa eto da napomenem shta i kako. vech sam u ovoj temi pitao shta ima tamo, ali nishta dok ne odem sam... :)
Plocha je nakindjurena do kraja! I super joj stoji... Jel to beshe ona chuvena plocha shto je "gorela" zbog back plate-a? Live & kickin' !

Trebala bi meni neka kolena 90DEG, ali da spoljni precnik bude 12-ak mm, hocu da smanjim duzinu creva unutar kucista, ova PVC se lako "lome"...pogledacu tamo.

Da, ovo je fotka te koja je gorela...a sada je u racunaru druga koja radi, a ova je u plakaru.

aj daj postuj sliku loop-a, da vidim kako to izgleda...

Nisam fotografisao, ali izgleda groteskno. Posto moraju da se prave lukovi velikih radijusa nemoguce je spojiti susedne waterblockove vec udaljene...uzasna zavrzlama, pogotovo sto je tu i waterblock za graficku kartu. Ne bi to bilo tako strasno, ali ne mogu ruku slobodno da gurnem kroz tu sumu creva da namestim bilo sta...

ne znam znachi li ti ishta, ali sam na novo-beogradskom buvljaku nashao silikonska creva-chini mi se 3\8" ali je cena da uzmesh crevo da zadavish tog lika-500-600din metar
i josh sam vidio neka prodavnica lab-opreme imaju sve prechnike ali se uzima na 5-10 metara od 40E pa navishe (creva od -60C do + 200C) :)

Da, video sam ta silikonska, i ona se isto lako prelamaju, ali imaju prednost nad PVC jer ne stvaraju opterecenje na waterblockovima (ne teze da ih zakrive u odnosu an plocu). Uglavnom, idealno resenje bi bili 90DEG elbow na koje se nastavljaju creva, pa da se sve uredno sredi. ako je precnik dovoljno veliki (preko 8mm unutrasnji), restrikcija nije velika.

Vrh Dno