Šta je novo?

Neverwinter Nights 2: Mask of the Betrayer

Upravo sam zavrsio NWN2 na jedvite jade - pet-sest puta sam zapocinjao igru i zbog bagova je prekidao. Recimo, niko od vas nije naveo bug da nakon sto vas posalju da vratite ambasadora iz (ne znam odakle) ne mozete vise da se vratite u Neverwinter - igra jednostavno odbija da ucita mapu. Bez brige, restart cele igre (od pocetka) ce resiti stvar. Slicnih bagova ima tokom cele igre (ali to se resava prostim ucitavanjem pozicije od pre sat-dva).

Zatim bug sa nestajanjem henchmena (sorry, ali smatram da su jos uvek henchmeni a ne PC) - desava se da prosto nestanu iz liste (po izlasku iz sunken flagona, npr); zatim bug sa njihovom kontrolom! Koliko to muke predstavlja... Narocito u bitkama sa Reaverima! A puppet mode - notorna laz! henchmeni vechito nesto rade sto se meni ne svidja, cak iako dobiju eksplicitno naredjenje. Jedna stvar me je uzasno iritirala - zadam bardu da svira jednu pesmu, a on navali da peva drugu cim predjem na drugog karaktera... Da ne bih tupio, uzasno sam razocaran gluposcu AIa. Toliko da sam potpuno prestao da koristim henchmene i koristio samo Jerra za citanje true nameova. Zatim bug sa nivoom tezine - na D&D core rules pise da ce area-effects, kao sto je fireball, povrediti clanove druzine. E pa nece. Nece ni na najtezem nivou. Hoce mozda jednom u 100 puta. Solio sam bukvalno svaku bitku sa fireballovima i meteor/ice showerom...

Dijaloge nema smisla ni komentarisati. Samo je Bishop imao par dobrih (sarkasticnih) komentara - sve ostalo je bljuzga. Neverovatno kako su uz tako dobar engine toliko ogranicili kretanje na mapama...

Sve u svemu, plitka igrica. Ne zasluzuje da se odigra drugi put (nije vredno nerava).

...bug da nakon sto vas posalju da vratite ambasadora iz ne mozete vise da se vratite u Neverwinter - igra jednostavno odbija da ucita mapu.

Zatim bug sa nestajanjem henchmena - desava se da prosto nestanu iz liste (po izlasku iz sunken flagona, npr)

Zatim bug sa nivoom tezine - na D&D core rules pise da ce area-effects, kao sto je fireball, povrediti clanove druzine.

Au, kod tebe je baš bilo zahebano. Ja lično, ni jedan od tih problema nisam imao, ni jedan jedini put. A area-effect magije su itekako gruvale i po mojima ako li se zateknu na pogrešnom mestu u pogrešno vreme.

Čisto kurioziteta radi, koji patch si koristio?

Au, kod tebe je baš bilo zahebano. Ja lično, ni jedan od tih problema nisam imao, ni jedan jedini put. A area-effect magije su itekako gruvale i po mojima ako li se zateknu na pogrešnom mestu u pogrešno vreme.

Čisto kurioziteta radi, koji patch si koristio?

Nikakav - igra je verzije 1.00 (788) (Final) 6.oktobar 2006. 17:02:00. Izgleda da je bilo bolje da sam prvo sacekao patcheve i updateovao je... :wall:

Poslednja izmena:
Meni licno je NWN2 pomak u odnosu na NWN1 koji je posle Baldur's Gate-a bio weliko razocarenje za mene, doduse HordesOf Underdark su malo popravile utisak ali je sve to bio lose. Cak me je i sama igra vise podsecala na Dungeon siege nego na neki rpg. Ja licno ne mogu da zamislim linearni rpg, nelinearnost (bar po meni) je esencijalna stvar u rpg (makar stepen nelinearnosti koji je imao Baldur's Gate ili Arcanum), posebno high fantasy rpg-ovima, a kada jos govorimo o party based rpg-ovima tu mi je Baldur's gate reper po kome merim ostale rpg-ove. Pre par godina je bila vest, kada se jos uvek nije ni pomosljalo o NWN2 da je Atari otkupio licence na AD&D i NWN i Baldur's gate fransize. I tada su izajvili da imaju um planu d nastave obe fransize, na moju zalost odlucili su se da prvo nastave NWN. NWN2 se priblizio BG-u ali ne dovoljno, jer po recima ljudi iz Obsidiana zeleli su da zadrze osnove iz NWN1 mada po meni trebali su iz korena da ga menjaju. Koliko sam video iz ovih najava za expansion najineresantnija stvar ce biti lokacija na kojoj se odigrava prica jer do sada nije bilo igara iz tog dela Faeruna (rodni kraj Minska) ovo ostalo ce biti potpuno isto sto je opet losa stvar. Znaci lose skaliranje, veoma male i neinteresantne mape, ne znam koliko se vas seca Baldur's gate ali tamo je svaka oblast bila ogroma i na jednoj si mogao da nadjes mnogo vise stvari npc-ova i sl. A tek gradovi sama Alkathla deluje kao metropola u odnosu na distrikte u Neverwinteru koji imaju po 10-tak kuca od koji moze da se udje samo u par njih. O tamnicama ne vredi ni govoriti. Nadam se da ce uciniti pomak i sa ovim Mask of Betreyer ali me nesto ne greje sunce. Mozda bi ipak bilo najbolje da se uhvate i rade Baldur's gate 3 ili cemo morati da cekamo Daragon Age da bi dobili neku slicnu igru.

Izgleda da je bilo bolje da sam prvo sacekao patcheve i updateovao je.
Bilo bi, ali šta sad da se radi. Sigurno nećeš kretati odmah da je igraš ponovo samo zbog pečeva. Sačekaj ekspanziju koja bi trebalo da donese, ne samo ispravke, već i dodatne stvari, pa onda možeš (ako budeš imao volje) da obrneš i osnovnu kampanju.

A kad smo kod ekspanzije, zvanična informacija je da izlazi 9. oktobra : link

Poslednja izmena:
Izasla ekspanzija, velicina 3.54GB.

Ne da me je hatred obradovao nego prosto nije normalno.
Sada jos samo treba skinuti, posto je DL kriminalan, a odnos S/L blaga jeza.

Prvi utisci su pozitivni. Instalacija je prošla bez problema i igra teče glatko. Opcije za setovanje su malko prerađene ali ništa drastično. Moguće je iskoristiti eksportovan profil glavnog lika iz oficijelne kampanje ili ga kreirati od nule. U bilo kom slučaju, minimalni polazni nivo je 18.

Jedna napomena. Ako se kreće od nule, automatski se dobija određena (solidno jaka) oprema prilagođena željenoj klasi. U suprotnom (koriste se eksportovan lik) gubi se novac i inventar a ostaje oprema koja je tog momenta bila korišćena (equipped). U zavisnosti od načina igranja, druga opcija može doneti prilično bolji start. Ovde prvenstveno mislim na samostalno napravljene stvari, iskombinovane tako da daju maksimalan efekat.

Enčantovanje je sada moguće raditi u hodu, što je dobra stvar, ali je potrebno malo navikavanja na promenjene nazive onih "esencija".

Toliko za sada.

Jedno pitanje za patchovanje osnovne igre, ono sto sam skinuo je u nekom RTP formatu, nije exe. Da li ti fajlovi moraju da se stave u neki folder u NWN2 install diru. ako ne kako onda pecovati giru sa tim fajlovima?

@ voodoo

Da li se igra updatuje sa v1.06.980 na v1.010.1115 pre ili posle instalacije NWN2:MotB?

Poslednja izmena:
Pojma nemam, negde preporučuju da nabudžiš osnovnu na 1.10 pa tek onda ekspanziju, negde ne.

Ja sam instalirao na 1.010.1115 bez prethodnog instaliranja ekspanzije i NWN2 radi bez problema mada mi se ono sto sam video a sto se tice vizuelnog izgleda nimalo ne dopada!
Mozda je to samo prvi utisak, ali mi se tako cini.

@Marty
Niko od ekipe iz oficijelne kampanje ne ostaje ali na samom startu ti se pridružuje neka riba čarobnjak sa nekim stvorenjem koje liči na povećeg imp-a.

Pre instalacije ekspanzije, ja sam izvršio pečovanje na v1.06.980, i to baš u koracima, o čemu je već bilo nekoliko puta reči:
nwn2_pc_english_from100788_to103840
nwn2_pc_english_from103840_to104860
nwn2_pc_english_from104860_to104870
nwn2_pc_english_from104870_to105910
nwn2_pc_english_from105910_to105912
nwn2_pc_english_from105912_to106972
nwn2_pc_english_from106972_to106973
nwn2_pc_english_from106973_to106980

E sad, prva dva koraka mogu da se objedine u jedan, ali nisam video razloga za žurbu.
Neznam da li to uopšte ima ikakve veze, ali zna se da neki od kasnijih pečeva ne sadrže baš sve što i ovi raniji, tako da je bolje biti siguran.

PS. Kao što je pomenuto, nakon instalacije MOTB, verzija igre postaje v1.10.

Poslednja izmena:
@ Ganelon

Ma okej je to, i ja sam NWN2 updateovao na 1.06.980, medjutim sada sam NWN2 bez prethodne instalacije MotB updateovao na 1.010.1115 i igrica radi ali ne mogu nikako da podesim opcije da lika vodim kao u NWN2 sto mi se nimalo ne svidja!!!
Kada vodim lika uopste mi ne rotira kameru da mi lik stalno bude u vidnom polju vec kad skrene levo sakrije ga zgrada ili nesto slicno i ja nema sanse da ga vidim!
Moracu da probam da vratim na 1.06.980 mada ne znam kako!?

To je nova kamera ubačena u exp, promeni u opcijama na staru.

Da, to je posledica izmenjenih opcija, znači:

Stragegy mode -> Camera Focus -> prva opcija (Directly controlled character)

To je nova kamera ubačena u exp, promeni u opcijama na staru.

Ali na koju tamo ima mali milion nekih podesavanja (te character mode te strategy mode a oba su slicna). Probao sam vise njih ali pojma nemamo koja je bila stara i koja su tamo bila podesavanja! U sustini mislim da bi jedan reversible patch resio problem ali ne znam ima li ga za ovu verziju.

ja sam update-ovao na poslednju (automatski) i to je 1.10.1115
za sada nikakvih bagova nema... igram je 2 dana otprilike...

Ekspanzija razbija koliko je dobra! :) Rekao bih čak da je iznenađenje godine, al to bi možda zvučalo preterano :)

Voodoo aj nadji vremena napise jos neke utiske, tek cu stici da je probam za par dana.

Neću da kvarim ugođaj :) ali igra je zaista super. Dosta bolja od NWN2.

Hm, da li bi neko ko nije igrao NWN2, trebao da pocne odmah od Neverwinter Nights 2: Mask of the Betrayer, ako je vec toliko bolji?

Nije.
Kad staviš New Game, on ti izbaci da li ćeš osnovnu kampanju ili Mask of the Betrayer kampanju, i ti izabereš ovu drugu.

Nazad
Vrh Dno