...ja sam jako jako razočaran streaming servisima za video, kao idejom uopšte, bar ovim sadašnjim, i pravcem u kojem to ide.
Kada se to pojavilo, kada sam probao prvi Netflix, oduševio sam se, bio ubeđen da je to budućnost, kada ono cvrc, oduševljenje je splasnulo u rekordnom roku.
Za razliku od streaming servisa za muziku, gde uglavom ima (gotovo) sve što vam može trebati (plaćam Tidal i Spotify), video streaming se podelio na gomile "svako za sebe" produkcije i publikovanja.
Koji će mi đavo video servis gde nema SVE što bih želeo pogledati. Ili bar 2/3.
Treba mi "videoteka" gde mogu da pogledam sve delove Star Wars i Startrack, nove filmove onda kada ih puste van bioskopa bez obzira čija je produkcija, ali i stare klasike tipa Trainspotting, Kum, Bekstvo iz Šošenka, Prohujalo sa vihorom, sve od Vudi Alena, pa i Frends-e, Bing Bang Theory, Čarli Čaplina, zašto da ne i sve remasterovane exYu filmove, Korejske, Španske, Francuske, Japanske...
Takav "video klub" bih plaćao i mnogo više nego što traže sadašnji, delimični. I takav video klub bi za mene bio kraj torentovanja.
Pa mjkumubžju, i ranije u vreme legalnih video klubova video kaseta na zapadu, video klub koji bi imao samo ponudu Worner Brothers ili Universala ne bi dugo opstao. Jel?
Dok se ne pojavi neki overall stream video klub,
ova rasparčkanost meni ne treba. Treba da gledam u pasulj na kojem servisu i koliko dugo će biti nešto što me zanima?!?
Razumem da su autorska prava problem, ali ovako kako rade, nemam drugi izbor nego da se i dalje oslanjam na torente. Popizdeo bih da sam eto npr. TBBT ispratio do pola na Netlix-u, a onda ga preko noći ukinu.

Razumem da ih zapravo muči i prodaja prava televizijama, koje neće biti ako isto ponude preko stream-a, ali ne može ni ovako doveka, dolaze nova vremena. Klasična televizija "mi vama emitujemo šta i kada mi kupimo/hoćemo/imamo", ide u istoriju. Ne znam koliko se zaista atraktivnih serija i filmova danas gleda u obliku live TV programa, u vreme kada televizijama to odgovara. Davno je prošlo vreme kada bih ja neku seriju mogao čekati jedan nedeljni termin da pogledam novu epizodu.
Treba da sednu i naprave nove ugovore/pravilnike/dogovore ili šta već treba, oko načina distribucije po regionima ili šta ih već muči, i da se za korisnike bore cenom i kvalitetom usluge, a ne od-danas-do-sutra parčićima samo-našeg-sadržaja.
Naravno, kvalitean titl ili sinhornizacija za dečije sadržaje se podrazumeva.
Man'te me se "nauči engleski". Gomila dobrih filmova nisu na engleskom. A i koji jesu, Mad Max se može pogledati bez titla. Ali Film Vudi Alena gde zapetljaju 240 reči u minuti ja ne mogu pratiti u originalu.
Za sada plaćam HBO OD, jer imaju najveću podršku na našem jeziku za malu decu. Ali i HBO se izgustira za par meseci.
Sinhronizovani kralj lavova na HBO je ćerka gledala svaka 2-3 meseca. Obožava taj film. A sada su ga uklonili?!?