Šta je novo?

NERO Alternativa??

Sivi

Čuven
Učlanjen(a)
15.02.2004
Poena
619
Tražio sam malo po netu jedni preporučuju jedan, neki preporučuju drugi program pa reko najbolje da pitam Benchmarkovce.

Jel ima neki program koji bi mogao da zameni Nero? Naravno da se uzme u obzir funkcionalnost, kvalitet.. I još kada bi bio free :banana:

Pozdrav.

CDBurnerXP pro 3.5.101.6 alpha ( http://www.cdburnerxp.se/downloads/old versions/cdbxp_3.5.101.6_alpha.exe ) ali trazi .net framework 1.1 da bi radio
ili
CDBurnerXP Pro 3.0.116( http://www.cdburnerxp.se/downloadsetup.zip )koji nema cd/dvd copy opciju i ne pravi image kao ova alpha verzija, ali ionako ima da se na netu skine free verzija alcohola 52%( http://www.free-downloads.net/programs/Alcohol_52__Free_Edition )koji pravi image...Ova verzija ne trazi .net

Mada nije los ni DeepBurner koji isto nema cd/dvd copy i pravljenje image-a, ali mana mu je sto nema ni verifikaciju posle rezanja.Ali je za multisession dusu dao za razliku od CDBurneraXP pro koji tu brljavi.

A od programa koji nisu free nije los ni Ashampoo Burning Studio 6 mada nema gomile podesavanja kao nero, ali je vrlo korektan program.

Poslednja izmena:
DeepBurner ne radi kako treba ili uospte ne radi MultiSession kod DVD RW dok tu CDBurnerXP Pro briljira :)

CDburnerXP Pro pravi ISO image

Poslednja izmena:
@Zoni
Nemam ništa protiv Nera, nego vidim da npr sedmica hoće da instalira i gomilu Nero video codeca koji su mi jednom malo više zasmetili (nebitno :) ). Inače program je ok.

Ali reko ako postoje neke alternative, još ako su free, što ne bih malo isprobao kako rade. A i vidim da je kod ljudi stvoreno neko pravilo rezač, rezanje=Nero.

Hvala svima koji su predložili programe potrajaće dok se sve isproba.

Pozdrav.

Ja sam se navikao na ONES i vec duze vreme ga ne menjam. Nisam ni isprobavao dalje alternative. Mali, kompaktan, ima sve shto moze da zatreba. Jedino shto nije besplatan.

Roxio Easy Media Creator 9

nije besplatan ali je funkcionalan kao nero i vise mozda

@Zoni
Da li je Micro Nero ustvari Nero Lite. Nisam ga probao ali kada sam sada probao da ga nađem na Nerovoj stranici ga nema??
Ali ga ima ovde http://www.updatepack.nl/, e sada jel to neko nezvanično izdanje ili šta?
Koju ti verziju imaš ovu poslednju 7.5.9.0?

E da tamo ima:
Nero 7 Lite v7.5.9.0 Micro i
Nero 7 Lite v7.5.9.0 Lite
ti reče da imaš Micro da li on ima opciju npr copy disc ili samo kako piše "Only Nero Burning Rom with basic Audio/VideoCD support"?

Poslednja izmena:
probao sam vise programa, otkad sam bacio nero6 , jer je instalacija od 60tak mb ima gomilu nepotrebnim stvari tipa wave editor itd..
imgburn extra ali nema podrsku za multisession, a nece je ni biti kako prognozira tvorac istog
deepburner nisam bio nesto odusevljen
burn4free imam ga trenutno i do sad radi k'o zmaj [posebno mu je dobar explorer context menus] ali mi je nekako kao da je tek u razvoju.
cdxpburner 3.0.xx nije los samo znao je da zezne disk ili problem sa disc speed
upravo sam skinuo 3.5.xx alpha verziju da je malo isprobam :type:
nero 7.5.9.0 lite to je sad neka novija [barebone :d ] verzija nisam je probao ali cujem da nije losa.

Infra Recorder is a free CD/DVD burning solution for Microsoft Windows. It offers a wide range of powerful features; all through an easy to use application interface and Windows Explorer integration.

http://infrarecorder.sourceforge.net/
[verovatno je vec na osnovu adrese ocigledno da je program free, tj. opensource ;) ]

Ovo deluje kao najbolje rešenje, bar po spisku podržanih featuresa.

Hm, ovaj Infra Recorder deluje kao teška glupost. Ništa nije automatizovano niti se raspoznaje kako treba. Džaba featuresi kada glupi program ni ne raspoznaje brzine rezanja niti ih pravilno nudi. Gomila stvari afunkcioniše™. Može se koristiti kao nekakvo polurešenje npr. za kreiranje imidža ili nešto slično, ali za to ionako postoje daleko bolje varijante. Šteta za odličan interfejs, koji podseća na Easy Media Creator. Preostaje vraćanje na ImgBurn i ONES. Ipak su neuporedivo ozbiljnije odrađeni programi.

Slazem se sa tobom filipenko i meni iako na prvi pogled izgleda ok, neprepoznavanja brzine za rezanje, kao i pravljenje image-a pred svako rezanje kao i odbijanje rezanja u SAO i TAO modu(barem kod mene sa cdrw medijom), vec iskljucivo u RAW ne preporucuje ovaj program.

znaci da brisem :(

Prava steta sto ne postoji port k3b za win32 platformu. Developeri kazu da je moguce portovati ga na windows tek kada program bude koristio qt4, i da ce ga mozda portovati kada se stvore uslovi. Bila bi to odlicna alternativa Nero-u koji je postao bloated.

avs disc creator je poluupotrebljivo i besplatno programce....

Prava steta sto ne postoji port k3b za win32 platformu. Developeri kazu da je moguce portovati ga na windows tek kada program bude koristio qt4, i da ce ga mozda portovati kada se stvore uslovi. Bila bi to odlicna alternativa Nero-u koji je postao bloated.
Šta bi PC platforma dobila portovanjem k3b. Postoji problem opšte prihvaćenosti Nera kao standardnog programa za rezanje, pošto se isti godinama isporučivao uz rezače. Na PCu postoje bolji programi od Nera, čak i upotrebljiviji (Easy Media Creator, ONES) ili sasvim solidne besplatne ili izuzetno jeftine alternative (ImgBurn, CDBurner), a k3b bi samo bio "jedan od...".

Interesantno je koliko je Nero u suštini komplikovan za učenje nekome ko se ne razume u kompove i ko nikada nije narezao disk. Nema šanse da se njemu objasni, ma koliko on bio voljan za učenje, šta tu i kako treba raditi. Sa druge strane Easy Media Creator se ispostavio kao genijalno rešenje po tom pitanju.

"sta bi PC platforma dobila portovanjem k3b?"
ne kontam ovo najbolje... meni ovo zvuci (na osnovu navedenih programa) da filipenko pod PC platformom podrazumeva PC sa M$ Windows-om?

mene zeza CDburnerXP Pro sa izborom brzine za rezanje DVDa
namestih 4x da reze a on opet narezao 16x (Verbatim 16x DVD-R)
dobro je narezao /valjda, nemam odgovarajucu verziju programa za proveru kvaliteta snimanja) al ipak je trebalo da nareze 4x zbog sitnih fajlova

Poslednja izmena:
@Zoni
Nemam ništa protiv Nera, nego vidim da npr sedmica hoće da instalira i gomilu Nero video codeca koji su mi jednom malo više zasmetili (nebitno :) ). Inače program je ok.

Ali reko ako postoje neke alternative, još ako su free, što ne bih malo isprobao kako rade. A i vidim da je kod ljudi stvoreno neko pravilo rezač, rezanje=Nero.

Hvala svima koji su predložili programe potrajaće dok se sve isproba.

Pozdrav.

nero portable ? ne instalira nishta :wave:

@filipenko
Cekaj, cekaj sta ti podrazumevas pod PC platformom? :)
k3b je aplikacija za unix-like sisteme nije li i to PC? :D
Easy Media Creator je isto pretrpan softver, a nero ga je od verzie 6 premasio u kvalitetu. Sa druge strane, i nero i Easy Creator mozemo customizovati ali opet to nece biti instalacija manja od 50 MB.

Portovanjem k3b na windows bismo dobili aplikaciju koja bi bila znatno preglednija i ne natrpana kodecima i ko zna jos cime i plus free (pod GPL licencom). Ne vidim zasto bi ona bila "jedan od" kada prednjaci u free alatima te namene.

Poslednja izmena:
Izvinjavam se, naravno, mislio sam na Windows platformu :)

Nero i Easy jesu prenatrpani i to apsolutno stoji, ali ima tu još nečega. Korisnici su navikli da instaliraju što je moguće više svega i da stavljaju sve što se može, da po svaku cenu koriste ultra/turbo/max verzije itd. Istina je da i tako oslobođene instalacije zauzimaju daleko više, ali imajući u vidu veličine diskova ne vidim neku eksplicitnu prednost 5 MB u odnosu na 100 MB, iako je druga cifra 20 puta veća. Dalje, Nero instalacija se teško može spustiti ne ispod 50 već i ispod 80 MB :) ali kod Easy-ja to nije slučaj. Recimo, verzija 7 ili 8 (ne mogu da se setim napamet) kada se pobriše sve živo zauzima svega 16-22 MB (jedna ima 16, druga 22, ali se ne mogu setiti koja tačno :) ). Ono što zameram Neru je nešto drugo - odvratna živahnost, ili preciznije rečeno nedostatak iste, kao i sklonost ka glupostima zbog nekog *****skog razloga. Pored toga, valja pomenuti da je glavni program za rezanje na Mac operativnim sistemima Toast, koji predstavlja Roxio-vo izdanje Easy-ja za Mac (praktično).

Dakle, da me ne shvatite pogrešno, ne bih se ja bunio da k3b dođe na Windows, rado bih ga i koristio, samo kažem da se to ne bi preterano osetilo.

Ones jos jedan glas za njega mali/brz ima sve sto treba :)

Nero instalacija se teško može spustiti ne ispod 50 već i ispod 80 MB :)
spomenute su iznad "spin-off" verzije Nera lite/micro/portable itd. to je uglavnom samo BurningROM instalacija (ispod 16 MB) koja radi ok, mada ima i većih paketa sa Expressom, Coverom itd. do 40 MB.

spomenute su iznad "spin-off" verzije Nera lite/micro/portable itd. to je uglavnom samo BurningROM instalacija (ispod 16 MB) koja radi ok, mada ima i većih paketa sa Expressom, Coverom itd. do 40 MB.
Naravno, no ovde sam se baš osvrtao na neku neobjašnjivu želju ljudi da skinu program od 1 GB i instaliraju sve što on nudi, a posle kukaju da je pretrpan :) Ne nečiju lično, već generalno.

Nevideh da je neko pomenuo Padus Disc Juggler. http://www.padus.com/index.phpTo je program koji je imao tu nesrecu da nije mogao da postane nikako najpopularniji. Naime, koliko ja znam, taman kad je trebalo da se popne na tron pojavio se Roxio i izbori se on sa tim izazovom i nadje svoje mesto kad dodje Nero. Sada ga koriste uglavnom "napredniji" i "profesionalni" korisnici. Ja ga koristim od samog pocetka. Iako deluje da je dosta komplikovan za koriscenje, ja kao korisnik a i dosta mojih drugara, nismo mogli od pocetka rezacke karijere da svarimo Nero. Jedino mi je ok jos Roxio.

Ocena CDRLABS-a http://www.cdrlabs.com/reviews/index.php?reviewid=134&page=Conclusion

DiscJuggler 4.0 Professional is a highly recommended software package that is both powerful and easy to use, benefiting everyone from the office administrator to the family down the street. My hat is off to the entire team at Padus, Inc. I can't wait to see what comes off the drawing boards next!

pocenafi1.jpg

Poslednja izmena:
Najveći problem koji je uticao na popularnost je što nije lako moglo da se nađe "ono" :) za razliku od serijskog broja za Nero koga ima gde hoćeš.
A da je program odličan, odličan je. Ima takve napredne opcije kao što je guranje fajlova do ivice diska kako bi se poboljšao pristup, što ne znam da imaju drugi programi.

Moja generalna preporuka je ONES + Clone CD i/ili Alcohol 1. za kakav takav master 2. za sve ostalo...

recimo CCD na srpskom cak i pocetnici u koriscenju PC-a i te kako lako nauce da koriste...

Nazad
Vrh Dno