Šta je novo?

nepoznat problem

simke123

Slavan
Učlanjen(a)
15.02.2009
Poena
301
problem je sledeci, nikako ne uspevam da narezem DVD disk, rezanje krene i pukne posle nekog vremena. imam nov pioneer dvd i siguruan sam da nije do njega, zato sto mi se to desavalo i sa starim asusom (ispao sam budala i kupio novi rezac). takodje sam siguran da nije ni neki softverski problem jer mi se isto desava i sa nerom, final burnerom i cdburnerxp-om, na tek instaliranom sistemu (sigurno nije ni neki virus). moram da dodam da mi CD-ove rezu savrseno oba rezaca, i da koristim verbatim diskove.
jedino na sta ja sumnjam je ram memorija, samo zato sto mi nista drugo ne pada na pamet ](*,)

ako neko ima ideju u cemu je problem, bio bih mu veoma zahvalan.

probaj druge DVD diskove... mozda je neka falicna serija Verbatima... probaj bilo sta drugo...

Da li si probao na raznim brzinama da rezes?

Da li je sata ili pata rezac? ako je pata proveri da li je rezac u PIO modu ili u DMA modu...

Da li je rezac sam na grani, da li je master ili slave, da li su dzamperi svi u redu?

Da li je masina sama po sebi stabilna, ako nemas neka iznenadna restarovanja, plave ekrane i slicne anomalije, onda verovatno nije do RAM-a...

turbo

Na koliko brzina režeš diskove? Da li si defragmentirao disk skoro?
Ako nisi, defragmentiraj i smanji brzinu jer se meni dešavalo da greškom krenem da režem na 18x i naravno pukne.

:wave:

probaj druge DVD diskove... mozda je neka falicna serija Verbatima... probaj bilo sta drugo...
rezao sam i princo i jos neke ali je isto

Da li si probao na raznim brzinama da rezes?
jesam, mozda mi je to pomoglo mi je par puta, ali mozda samo u 20% slucajeva

Da li je sata ili pata rezac? ako je pata proveri da li je rezac u PIO modu ili u DMA modu...
valjda ATA, a kako da proverim u kom je modu?

Da li je rzac sam na grani, da li je master ili slave, da li su dzamperi svi u redu?
sve je u redu, pokusavao sam da ga stavim i samog i na grani sa hardom ili drugim rezacem ali ne pomaze

Da li je masina sama po sebi stabilna, ako nemas neka iznenadna restarovanja, plave ekrane i slicne anomalije, onda verovatno nije do RAM-a...
e tu je mozda problem, javljalo mi se da kada nesto kopiram ili pokrenem vise aplikacija da se pojavi taj plavi ekran, tada su mi "MAJSTORI" rekli da mi ne valja napajanje, i ja kupim novo, ali dzaba. onda su mislili da je RAM i ja kupim RAM i vise se ne pojavljuje, mada koristim ujedno i staru memoriju. onda se jedan od njih javi i kaze kako mi nevalja ploca (asus a7v8x-x) i da je sve do nje, tj. ispravna je ali je cela serija lose uradjena

hvala na ovako dobrom i brzom odgovoru

Na koliko brzina režeš diskove? Da li si defragmentirao disk skoro?
Ako nisi, defragmentiraj i smanji brzinu jer se meni dešavalo da greškom krenem da režem na 18x i naravno pukne.

rezao sam ranije na 16x i nije bilo problema, sada na 4x i uvek pukne
u neru nekada odmah pukne i pise lead out, disc at once. ili nesto slicno, a nekada mi stoji na 2% i posle nekog vremena izbaci disk napolje, koji izgleda kao da je sve narezano kako treba ali su fajlovi neupotrebljivi, tj. ne mogu da ih pokrenem.
kada rezem preko final burner-a i cdburnerxp-a krene da reze i izbaci disk, koji je upropascen jer je narezano nesto
defragmentirao sam disk, cak sam i formatirao hard zbog ovoga ali ne vredi

Poslednja izmena:
rezao sam i princo i jos neke ali je isto

jesam, mozda mi je to pomoglo mi je par puta, ali mozda samo u 20% slucajeva

valjda ATA, a kako da proverim u kom je modu?

sve je u redu, pokusavao sam da ga stavim i samog i na grani sa hardom ili drugim rezacem ali ne pomaze

e tu je mozda problem, javljalo mi se da kada nesto kopiram ili pokrenem vise aplikacija da se pojavi taj plavi ekran, tada su mi "MAJSTORI" rekli da mi ne valja napajanje, i ja kupim novo, ali dzaba. onda su mislili da je RAM i ja kupim RAM i vise se ne pojavljuje, mada koristim ujedno i staru memoriju. onda se jedan od njih javi i kaze kako mi nevalja ploca (asus a7v8x-x) i da je sve do nje, tj. ispravna je ali je cela serija lose uradjena

hvala na ovako dobrom i brzom odgovoru

bilo bi dobro da napises sta sve imas u tom kucistu... moze da bude i napajanje, ako je nekvalitetno, bez obzira sto je novo...

drugo, ako si mozda imao problema sa memorijom i ti je nisi zamenio samo dokupio jos, onda taj problem nisi RESIO...

a ploce jeste relativno stara, tako da mozda nesto crkava pa zato sve radi, ali puca pod "opterecenjem", ako se rezanje DVD-a moze nazvati opterecenjem...

kakva je situacija sa rezanjem CD-a? i tu imas problema? kako se ponasa buffer kada rezes CD-e? da li skace ili je konstantno blizu 100% ???

Da li je rezac u PIO ili DMA modu mozes da proveris preko device managera, tu idi na IDE ATA/ATAPI controller i proveri granu na kojoj je DVD, ustvari mozes da proveris i hard, ili hardove ako ih imas vise... mozda je DVD ok, ali da ti je hard u nekom levom podesavanju...

Znaci dupli klik na primary IDE chanel, pa posle i na secondary... pa onda u prozoru koji se pojavi na advanced settings, i tu pogledaj sta pise pod current transfer mode...

Mada iako je PIO mode u pitanju, mozda ne bi trebalo bas svaki DVD da pukne, samo bi trebalo bas drasticno da se uspori rezanje... recimo ti izaberes 12x a on konstantno da reze sa 2x-4x... ko zna...

turbo

Meni se desavao slican problem. Problem je bio u IDE kablu. Probaj to, mozda je i kod tebe taj problem

moze da bude:

problem je sledeci, nikako ne uspevam da narezem DVD disk, rezanje krene i pukne posle nekog vremena. imam nov pioneer dvd i siguruan sam da nije do njega, zato sto mi se to desavalo i sa starim asusom (ispao sam budala i kupio novi rezac). takodje sam siguran da nije ni neki softverski problem jer mi se isto desava i sa nerom, final burnerom i cdburnerxp-om, na tek instaliranom sistemu (sigurno nije ni neki virus). moram da dodam da mi CD-ove rezu savrseno oba rezaca, i da koristim verbatim diskove.
jedino na sta ja sumnjam je ram memorija, samo zato sto mi nista drugo ne pada na pamet ](*,)

ako neko ima ideju u cemu je problem, bio bih mu veoma zahvalan.

ako si lose OC-ovao makinu da zaglupi (tesko da je to ali nek je to 1. mogucnost),
moze biti da je kabl za povezivanje rezaca neispravan posto ne verujem da je toliko rezac nekompatibilan sa diskovima pogotovo sto kazes da si i sa ASUS-om probao mada cisti da znas da ti je ASUS prepakovani PIONIR. :wall:
Mozda nisi u Neru odcekirao opciju - imas onu foru u StartSmart kao DVD/CD pa da izaberes koji rezes.
:type:
bas nezgodan problem

bilo bi dobro da napises sta sve imas u tom kucistu... moze da bude i napajanje, ako je nekvalitetno, bez obzira sto je novo...
asus a7v8x-x
amd athlonXP 2500+
ati 9600pro
ram samsung512mb i pqi512mb
maxtor hdd
napajanje bi trebalo da je FRONTIER, ATX 550W VITO

drugo, ako si mozda imao problema sa memorijom i ti je nisi zamenio samo dokupio jos, onda taj problem nisi RESIO...
ta memorija na kojoj se restartovao komp radi savrseno kod ortaka, cak i oni iz servisa kazu da su je testirali i da je ok, mada ko zna sta njima znaci testiranje

kakva je situacija sa rezanjem CD-a? i tu imas problema? kako se ponasa buffer kada rezes CD-e? da li skace ili je konstantno blizu 100% ???
cd-ove sam ranije rezao skoro savrseno, buffer je bio na 98% i sve je bilo ok, sada skace na oba rezaca, cak mi se jednom desilo da stoji na 0% ali je ipak narezao

Da li je rezac u PIO ili DMA modu mozes da proveris preko device managera, tu idi na IDE ATA/ATAPI controller i proveri granu na kojoj je DVD, ustvari mozes da proveris i hard, ili hardove ako ih imas vise... mozda je DVD ok, ali da ti je hard u nekom levom podesavanju...
Znaci dupli klik na primary IDE chanel, pa posle i na secondary... pa onda u prozoru koji se pojavi na advanced settings, i tu pogledaj sta pise pod current transfer mode...
sve stoji na ultraDMA...

ako si lose OC-ovao makinu da zaglupi (tesko da je to ali nek je to 1. mogucnost), moze biti da je kabl za povezivanje rezaca neispravan posto ne verujem da je toliko rezac nekompatibilan sa diskovima pogotovo sto kazes da si i sa ASUS-om probao mada cisti da znas da ti je ASUS prepakovani PIONIR. :wall:
Mozda nisi u Neru odcekirao opciju - imas onu foru u StartSmart kao DVD/CD pa da izaberes koji rezes.
:type:
bas nezgodan problem
ako OC znaci overclocking, nisam. cuo sam da je procesor los za takve stvari
moguce je da je i kabl, ali zamenio sam kablove od harda i rezaca i isto je
bilo bi bas smesno da je do nera, ali rekoh vec da sam pokusao da rezem i sa jos dva pr

skakanje bafera znaci da zbog necega nije kontinualan dovod podataka do rezaca...

sto moze da bude problem samog harda, moze da bude problem kablova, ili PIO mod, mada kazes da je sve na UDMA...

ako i kod CD-a ima problem sa baferom, onda je problem zesci, posto tu treba 8 puta manje podataka da gura nego kod DVD-a...

ja bi proverio jos jednom te kablove... da li imas 40 ili 80 zicne kablove???

takodje posto si svasta probavao, kako sad trenutno stoji hdd i dvd, sta je na kojoj grani i da li su dzamperi na njima podeseni kako treba?

Probaj da ti budu sami na grani, master i jedan i drugi...

Takodje vidi, da li ti nesto gusi masinu u momentu kada se reze...

Stisni CTRL+AL+DEL pre nego sto pocnes rezanje, i vidi zauzece procesora, memorije itd...

mozda neki program radi nesto po hardu i tu se kolju sa rezacem ciji su podaci prioritetniji a rezac u medjuvremenu ne dobije ono sto mu treba...

a mozda su i gremlini :)

turbo

ja mislim da su najverovatnije gremlini, tj. siguran sam, samo oni mogu ovako da zamrse;)

kako da znam koje kablove imam?

probao sam i oba na master, i nista. sada ne znam kako stoji

siguran sam da nista ne gusi od programa, jer sam inastlirao samo XP, service pack i drajvere i opet je pucalo. sto posto je nesto hardverski

Poslednja izmena:
probaj rezač na drugoj mašini, ako se problem nastavlja, vrati ga gde si ga kupio ukoliko je u garanciji. Garancija na Pioneer DVD rezače je 1 god.

hvala na predlogu, moracu to da uradim, ali nikako nestizem

ja bi proverio jos jednom te kablove... da li imas 40 ili 80 zicne kablove???
turbo

Turbo ti je dao resenje.
Otprilike pre 9 meseci sam sa komsijom resavao ovakav problem sa nekim Sony rezacem (ne secam se modela) i probali smo sve moguce varijante koje si probao i ti, ali tek na kraju smo zamenili kablove i evo i danas reze diskove bez problema.
Znaci promeni 40 za 80 zicni kabl i rezi.

a kako da znam da li je 80-pinski ili ne
i zasto bi vrsta kabla uticala ako je ranije radio normalno

Poslednja izmena:
a kako da znam da li je 80-pinski ili ne
i zasto bi vrsta kabla uticala ako je ranije radio normalno

razlikam je uocljiva ako imas i jedan i drugi jedan pored drugog :)

jedan ima 40 zica a drugi 80 zica, prebroj :)

zasto moze da bude problem do kabla, neka neko drugi objasnjava, ja verovatno necu biti dovoljno strucan... ali veruj nam da moze da bude do toga... a kad si vec svasta probao, probaj i ovo...

Da li si proverio bilo kakvo stucanje u radu masine, da stalno krlja po hardu, da usporava, da secka u ostalim poslovima, igrama, pustanju filmova, bilo cemu osim u rezanju DVD-a... mislim da li jos nesto primecujes u radu osim sto ne reze DVD-e... mozda nije problem u rezacu i kablu rezaca nego je problem do harda... ili mozda do ploce (ide porta)...

naravno sve mozes da saznas najjednostavnije ako probas tvoje rezace u bilo kom drugom kompu, tako mozes da zakljucis da li je problem u rezacima ili negde u tvom kompu ma mozes da ulazis u potragu unutar tvog kompa... ovako nismo krenuli unapred od prvog posta....

turbo

Probaj to sa kablom , ako je od 40 , probaj staviti taj od 80 , koiko se sjecam ovaj od 80 je stabilniji tj manje podlozniji smetnjama i drugim stvarima koji mogu da uticu

negdje si naveo da si imao probleme koji su nestali stavljanjem novog modula memorije , ali da jos uvjek koristis staru , probaj izvaditi staru memoriju , tj testiraj je i vidi do cega je , imao sam par slucajeva gdje jedan od modula rikne i izbacuje neke glupave probleme poput tvog

Poslednja izmena:
Probaj to sa kablom , ako je od 40 , probaj staviti taj od 80 , koiko se sjecam ovaj od 80 je stabilniji tj manje podlozniji smetnjama i drugim stvarima koji mogu da uticu

negdje si naveo da si imao probleme koji su nestali stavljanjem novog modula memorije , ali da jos uvjek koristis staru , probaj izvaditi staru memoriju , tj testiraj je i vidi do cega je , imao sam par slucajeva gdje jedan od modula rikne i izbacuje neke glupave probleme poput tvog

ovo obavezno uradi, posto je problem veoma moguce do te (stare) memorije. No u tom slucaju bi trebao da imas problem kad god opteretis racunar(recimo nekim kopiranjem vecih fajlova, igrama i sl)

imao sam isti problem kao simke,nikakva memorija samo sam promenio IDE kabel i sve radi normalno

Nazad
Vrh Dno