Šta je novo?

Neobavezno programiranje

sumanut

Čuven
Učlanjen(a)
02.11.2003
Poena
650
Sa kojim programom bih mogao da probam da programiram?
Ne mislim da se time bavim, niti ista slicno, vec me interesuje cisto da probam, recimo iz znatizelje ... najvise sto sam ikada isprogramirao su one linije u commodore64 pre nekih 10 god mozda ...

Java

пробај са еклипсом, да програмираш у јави ;)

@sumanut?
Programirao si na C64 pre samo 10 godina??? 1998?? Pre bih rekao da je to bile pre 20 godina.
Ako te nostalgija vuce, skini C64 emulator pa kreni opet sa linijicama.

Java (NetBeans), C# (MS Visual Studio Express) ili Python, po mom skromnom misljenju :)

Za C# nisam expert pa sledecu izjavu uzmi sa malo soli, ali cini mi se da je jednostavniji od Jave.

Python je definitivno jednostavniji od prva dva jezika, smatram i da je i lepshi i udobniji. Plus shto u njemu mozhesh nauchiti objektno, proceduralno i malkice funkcionalnog programiranja... Python bi definitivno bio prva liga za pochetnike da postoji IDE na nivou NetBeans i MS VS, ali sve i da postoji nikad im ne bi u potpunosti parirao, jer je Python dynamically-typed a Java i C# statically-typed.

Najbitnije od svega je da pochnesh od nekog jezika, i da ne odustanesh posle dan ili dva.

Ukoliko hoces da se MALO bavis programiranjem, onda ti preporucujem da se okrenes web aplikacijama, tako da na kraju krajeva i necemu posluzi to tvoje znanje (na primer za pravljenje licnog sajta).

Ukoliko planiras kasnije da budes programer onda ok... C#/Java/Python, sta god da se odlucis je ok.

Ali po meni treba da ucis Flex, Flash, ActionScript ili neku drugu takvu tehnologiju.

sto ne zadas sebi neki kratkorocni cilj? tipa: neka igrica, program za to i to, takav i takav sajt... onda odaberi najpopularniju tehnologiju, sa najvise informacija na netu u kojoj taj tvoj cilj moze da se ostvari.

cvrsto sam uveren da najveci broj ljudi koje zanima programiranje odustaje u nekom trenutku zato sto im deluje da je cilj mnogo daleko. a to je zato sto kad postave pitanje kao ti naidju na dosta "nauci c, pa c++, pa napravi hello world program, pa za x godina nesto sto te stvarno zanima" odgovora.

Ja programiram u C++ 99% vremena. I imam dosta veliko znanje kako da organizujem projekat, koje biblioteke da koristim (i kako da ih iskoristim), sta sve treba da napisem, ... i put do tog nivoa je veoma dug. Ako ne vodis dovoljno racuna mozes lako da se "upucas u nogu".

Javu preporucujem jer je dizajnirana tako da nemozes da se upucas u nogu. Jadnostavno ako hoces da nesto uradis na naopak nacin dizajn Java klasa ti to nece dozvoliti.

Batali programiranje, nije to za tebe. Bolje uzivaj u zivotu.

Poslednja izmena:
wicked |>>

c#
sve najbolje iz jave, plus sklonjeno sve ono sto je mene nerviralo u javi, plus realno najbolje razvojno okruzenje i help (msdn)

Ne samo sto je neportabilno, vec i puno bubica. Sve je u redu dok koristis kontrole onako kako su date. Cim pokusas neki "ownerdraw" u kontrolama na povrsinu isplivavaju bube stare nekoliko godina koje MS nije ispravio.

Jooj yooyo, kad rece bubice... Jesi li probao managed directX... Pa to je komedija , oni stvarno nisu normalni.. to ima toliko bagova da prosto nije ni cudo sto ljudi odustaju od njega

Ako samo planiraš da zadovoljiš radoznalost postoji više pojednostavljenih programskih jezika za učenje programiranja. Sećam se da sam čitao više opisa pomenutih jezika u PCChip-u, ali ne mogu da pronađem odgovarajuće linkove...
Našao sam ovo: Small Basic

@sumanut?
Programirao si na C64 pre samo 10 godina??? 1998?? Pre bih rekao da je to bile pre 20 godina.
Ako te nostalgija vuce, skini C64 emulator pa kreni opet sa linijicama.

Ne znam tacno pre koliko je bilo, znam da je to tada bila zastarela tehnologija ... Kupio od nekoga c64, igrao onog lika na bajsu sto raznosi novine, namestao glavu kasetofonu i programirao linije ...

Za neobavezno programiranje: Python

Dinamicki jezik => mnogo manje problema sa tipovima i deklaracijama.
Jednostavna i citljiva sintaksa.
Brdo gotovih biblioteka.

Imam primer da je prijatelj koji nije programer, iz istih razloga uzeo python za zezanje, u roku od par dana, napravio skriptu koja je sa net-a skidala html stranicu, koja je sadrzala neke informacije, koje je skripta izvlacila prostim parisanjem html-a. I sve ovo, (na pocetnickom nivou naravno), uz minimalnu pomoc prijatelja :)

Programer sam, to mi je posao, sedim i kucam kod celi dan. Sto rece moj kolega: Volim programiranje, ali samo kod kuce, ako mi zenska nije tu. (inace zivi sa istom :D )
Ako vec hoces da budes popcorn programer, php i mysql (ili bilo sta sto je free), pa uzivaj. pravi stranice, mada, iskreno, ja bih pre cuvao ovce, samo da placaju malo vise nego sad (pocetna plata jednog cobana u vojvodini je oko 60000 RSD).

moja preporuka:

uzmi neki simple tutorijal iz C-a, cisto da vidish kako rade principi programiranja, iako ti ama bash nichemu nece koristiti osim da se odushevish shto si u kompajleru dobio tachan rezultat, to moze da ti koristi da bi shvatio kako C funkcionishe, sobzirom da je najbolja podloga za jache/novije programske jezike. (iako decu u shkoli i dalje lazu da za to sluzi pascal)

e, a za konkretno programiranje, uzmi lepo jedno po jedno - HTML > CSS > PhP/MySQl

evo ti, cisto radi poredjenja, kako lepih stvarchica moze da se napravi sa samo HTML/CSS >>

http://www.csszengarden.com/

onda, polako radi razumevanja cistog HTML-a, idi na >

http://www.htmldog.com/

i za manje od 5 dana cesh da naucish ama bash sve odatle.

za dinamichke strane, obrati se ovom sajtu:

http://www.w3schools.com/

i ako si bio vredan, za mesec dana, malo vishe, pravicesh jako zanimljive sajtove (grafichki dizajn obavezan u tom sluchaju)

u sluchaju da te ne zanima we development, onda bi ti preporuchio da za bilo kakvo programiranje adresirash neki od Visual Studio tutorijala, moj predlog - Total training.

Po cenu da izazovem sukob, pisanje HTML-a nema veze sa programiranjem.

Programer sam, to mi je posao, sedim i kucam kod celi dan. Sto rece moj kolega: Volim programiranje, ali samo kod kuce, ako mi zenska nije tu. (inace zivi sa istom :D )
Ako vec hoces da budes popcorn programer, php i mysql (ili bilo sta sto je free), pa uzivaj. pravi stranice, mada, iskreno, ja bih pre cuvao ovce, samo da placaju malo vise nego sad (pocetna plata jednog cobana u vojvodini je oko 60000 RSD).

Idem ja da cuvam ovce :d

@yooyo
kako to? nisam upucen u tematiku ali to je valjda web programiranje?

Po cenu da izazovem sukob, pisanje HTML-a nema veze sa programiranjem.

nisam ni ja rekao da je to programiranje (iako sintaksa lichi na svaki prog jezik), ali ako ce neko da nauchi PhP, bez da koristi zaobilaznice u dreamweaver-u, onda bi morao da pre svega toga nauchi i HTML. nije ni PhP programiranje, vec scripting language, al ajd onda da se vratimo na etimologiju rechi "program" ?

Nije da nesto volim php, ali php je programski jezik i u njemu se programira, nema veze sto se ne prevodi u masinski kod.

Idem i ja cuvati ovce... nece biti ni grejanja ni struje... umotam se u vunu i jedem ovcetinu na raznju |)))

I dalje mislim da je za ucenje programiranja c# najelegantniji, posle svega sto sam ucio |)

nisam ni ja rekao da je to programiranje (iako sintaksa lichi na svaki prog jezik), ali ako ce neko da nauchi PhP, bez da koristi zaobilaznice u dreamweaver-u, onda bi morao da pre svega toga nauchi i HTML. nije ni PhP programiranje, vec scripting language, al ajd onda da se vratimo na etimologiju rechi "program" ?
PHP i HTML imaju međusobno veze taman koliko babe i žabe.
PHP jeste skript jezik, ali svaki skript jezik je ujedno i programski jezik.
HTML je opisni jezik (k'o što mu i ime kaže HyperText Markup Language). Ti njime opisuješ kako će nešto da izgleda, a ne kako će to da radi.

PHP i HTML imaju međusobno veze taman koliko babe i žabe.
PHP jeste skript jezik, ali svaki skript jezik je ujedno i programski jezik.
HTML je opisni jezik (k'o što mu i ime kaže HyperText Markup Language). Ti njime opisuješ kako će nešto da izgleda, a ne kako će to da radi.

ocesh da kazesh da neko ko zeli da se bavi web dizajnom, NE MORA da zna osnovni HTML, koji se realno nauchi za jedno popodne ?

zbog takvog razmishljanja i imamo gomilu nestruchnih ljudi u drzavi, sa nekim sachuvaj boze titulama, kao onaj inzenjer iz blica.

Kad neko poseti tvoju PhP stranicu, tvoj web server procesuje PhP kod, i deli informacije na ono shto treba da poshalje nazad (sadrzaj koji posetioc gleda) i ono shto treba serveru (kalkulacije, matematika, file operacije i sl) i onda prevodi PhP u HTML, koji se kao rezultat vraca na browser posetioca.

jesi ti pravio nekad statichku ili dinamichku web stranu ?

ocesh da kazesh da neko ko zeli da se bavi web dizajnom, NE MORA da zna osnovni HTML, koji se realno nauchi za jedno popodne ?
Ne, oću da kažem php ekspert ne mora da bude i html ekspert, i da na ozbiljnim projektima jedni ljudi rade server-side a drugi client-side.

Kad neko poseti tvoju PhP stranicu, tvoj web server procesuje PhP kod, i deli informacije na ono shto treba da poshalje nazad (sadrzaj koji posetioc gleda) i ono shto treba serveru (kalkulacije, matematika, file operacije i sl) i onda prevodi PhP u HTML, koji se kao rezultat vraca na browser posetioca.
Jok more. Server izvršava php skript i u http response stavlja ono što mu je skript rekao da stavi. Nikakav php se ne prevodi u html.

jesi ti pravio nekad statichku ili dinamichku web stranu ?
Ma kakvi.

PHP jeste programski jezik. HTML nije.

Nazad
Vrh Dno