MadTexel je napisao(la):
Gresis. Napajanje najjednostavnije receno obara i ispravlja napon i daje sve potrebne napone (3.3,5,7,12V). E sada, karakteristike napona na izlazu zavise od napona na ulazu. Gledaj ovako na celu stvar. Napon koji dolazi do napajanja je promenljiv, napajanje ga malo sredi, ali samo malo. Ako je napon dobar na ulazu u napajanje (posle stabilizatora ili sredjivanja elektro mreze-bice i to za neku godinu) napajanje ne moze da ga pokvari, ako je iole bolje od totalnog krsa. Cela stvar je otprilike obrnuta od onoga sto si ti napisao. Nije da ako napajanje dobije dobar napon to nista ne mora da znaci, vec ako dobije los napon to sigurno znaci i los napon na izlazu (los u smislu promenljivosti itd). Uostalom, probaj sam da izmeris pa ce ti se kaz'ti samo.
Nisam siguran da si me razumeo. Ovo bi ti bolje objasnio neko ko se razume u te stvari bolje od mene ali, pazi, switching power supply (ovo za kompjutere je takvo) nema trafo, nego koristi PWM, tj. "secka" napon ( velikom frekvencijom ukljucuje/iskljucuje) pa ga ondak "pegla", a PWM duty cycle-om (tj. odnosom vremena ukljuceno/iskluceno) se regulise vrednost napona na izlazu.
Dakle moja poenta je bila da stabilan 220V/50Hz napon na ulazu NE MORA da znaci da ce i napon na izlazu da bude stabilan vec da to zavisi od toga kolko dobro je uradjeno ono, gore pomenuto, "peglanje", koliko su kvalitetne komponente upotrebljene, kako je sve to ustelovano.
Napon takodje varira sa opterecenjem (kad neki uredjaj u sistemu povuce vise struje), a to opet nema veze sa stabilizatorom na ulazu vec sa realnom snagom napajanja, sto znaci da verovatno treba da uzmes jace "osrednje" napajanje da bi dobio iste karakteristike, a to onda povecava cenu.
Da ne duzim, verovatno ce i osrednje napajanje sa dodatnim stabilizatorom raditi sasvim OK, ali ne bih se ja kladio u to da ce raditi bolje. A ni te stabilizatore ne dele dzabe.
Ja sam ovog chiefteca 360W dobio uz kuciste, znaci nisam ga nesto birao, ali vrlo sam zadovoljan. Druga je to prica: 2BB fan koji nece da pocne da zvrnda posle 6 meseci, temper. kontrola broja obrtaja za fan, gril na izlazu (ma ne cuje se napajanje), gomila dugackih kablova i konektora... sve su to "sitnice" koje zivot znace i sve to kosta.
Dakle batali ti tu pricu o bacanju para, pitanje je samo sta kome treba i kolko je ko spreman da plati. A moje misljenje je da na napajanju nikako ne treba stedeti. Zato dodaj tih 20 i kusur EURa i uzivaj.
Imam i jedno JNC od starog kucista, pa cu bas da probam da nadjem osciloskop da vidim kako izgleda napon na jednom i na drugom.
Ipak sam gao oduzio, sorry.