Šta je novo?

Neo kuciste - Valja li sta

luka.l

Čuven
Učlanjen(a)
03.01.2002
Poena
649
Imam jedno prosto pitanje - valja li ovo vece neo kuciste sa slike. Cena mu je 30 €. Kvalitet izrade je kako mi se cini jako visok. Na zadnjem delu ispod napajanja (horizontalnog) ima koliko vidim jos jedan dobro odradjen mrezasti deo za jos jedan kuler koliko sam uspeo da vidim sa mestom za srafove. Naravno iznutra je sve zaobljeno itd. Kuciste je od 300W. Ima 4 X 5,25" slotova i 1 X 3,25" slot. Napred ima otvor i za USB i slusalice.
Da napomenem samo da cu da u njega da stavim PIII Coper-a na 933. Dakle ne treba mi neka zverina sto se toga tice. Eventualno 2 HDD-a i pisac i citac. Koliko mi se cini prozracno je, moze da se dobro luftira. Interesuje me vase misljenje ukoliko je neko imao iskustva sa njim. Vazno mi je da ima bar 4x5,25" slot sto ono i ima.

Da ne bih ja vise pametovao da cujem vas..........

Poz! :wave;

Zaboravih slicku........

Evo je i slika.......zaboravih......

Pa bilo je neko Neo kuciste na testu u rubrici "Na prvi pogled"...Dobro su ga ocenili koliko vidim.

I ja se nosim mislju da uzmem to kuciste,i sve vreme cekam da vidim da li ce neko nesto da kaze kad ono nista(za sada...):(

Daj bre ljudi, isprsite se sa malo vise kesha i kupite nekog chiefteca, a ne tu lupate glavu da li valja ili ne...

Pa ako covek nema pare za Chief-a nista mu ne vredi... izgleda kvalitetnije od onih nokia krsheva, bas dobro izgleda za te pare, ma pogledaj ga uzivo i odluci se.

Ma ono lepo izgleda al mene interesuje da li je napajanje kavalitetno...

Cvele je napisao(la):
Ma ono lepo izgleda al mene interesuje da li je napajanje kavalitetno...

a mene intersuje gde u beogradu kupiti kvalitetno atx napajanje

The pocetnik je napisao(la):
Mom drugu je izgorelo jedno takvo napajanje(mislim samo napajanje od chieftec kucista) tako da ni to bas nije neki kvalitet.

Ako hoces mozemo i Enermax-a da spalimo :)
Sve je moguce spaliti pogotovo u nasim uslovima sa super strujom.

Meni je izgoreo Leadman 300w kada sam stavio XP1700+ (na 1760) i GF4 4200 na 300/595, mada sam sam kriv. Umesto da pogledam specifikaciju napajanja, ja poverovao da je Leadman dovoljno dobar, a njegov combined power output jedva 150w. Cak je i JNC 300wP4 bolji od toga. Za XP-a nista ispod 35A na 5v i 24A na 3.3V da bi bio 100% siguran da mu overclock i dizanje napona nece oboriti voltaze, t.j da ce biti apsolutno stabilne. Ako napajanje to ima onda je OK. Trenutno imam DTK koji nema takvu specifikaciju, ali se dobro drzi.

Vocko je napisao(la):

Evo ja sam juce spalio JNC-a...
bese 230v, a valjda sam preterao
IBM DeskStar 120DX (7000obrtaja)
Quantium Fireball AS (na kolko se ovaj obrce?!~7000?)
Teac 40x
Sony 24x10x40x
Floppy :)
Abit BE6-II
320mb RAM (pc133-100)
PII Celeron 433 na 589 (tako nesto)
Voodoo III 2000 OC-ovan (sad neznam kolko)
SkyToPC kartica (EON)
TV karta
Mrezna karta
modem - Conextant
Yamaha muzika... sve u svemu svi slotovi popunjeni...

pa jel mnogo :)

Nego jel zna neko gde moze da se nadje kvalitetno napajanje (odnosno koje preporucujete)

Mom drugu je izgorelo jedno takvo napajanje(mislim samo napajanje od chieftec kucista) tako da ni to bas nije neki kvalitet.

Nasoj elektrodistribuciji ne moze niko da parira :)

Stalin je napisao(la):
Daj bre ljudi, isprsite se sa malo vise kesha i kupite nekog chiefteca, a ne tu lupate glavu da li valja ili ne...

Vocko je napisao(la):

Tu si u pravu.Ma njemu se vec tri napajanja otisla(pre ovog chiefteca),pa je uzeo njega misleci da je siguran,ali ipak njemu treba neki dobar stabilizator napona.

p.s.Mada koliko je ovde hvaljen chieftec mislio je da ce ovo napajanje izdrzati,ali ipak nije(razocaralo ga je).
p.s.s.Sa stabilizatorom napona moze da se smeje onima koji imaju chiefteca bez stabilizatora:)

luka.l je napisao(la):
Imam jedno prosto pitanje - valja li ovo vece neo kuciste sa slike. Cena mu je 30 €. Kvalitet izrade je kako mi se cini jako visok. Na zadnjem delu ispod napajanja (horizontalnog) ima koliko vidim jos jedan dobro odradjen mrezasti deo za jos jedan kuler koliko sam uspeo da vidim sa mestom za srafove. Naravno iznutra je sve zaobljeno itd. Kuciste je od 300W. Ima 4 X 5,25" slotova i 1 X 3,25" slot. Napred ima otvor i za USB i slusalice.
Da napomenem samo da cu da u njega da stavim PIII Coper-a na 933. Dakle ne treba mi neka zverina sto se toga tice. Eventualno 2 HDD-a i pisac i citac. Koliko mi se cini prozracno je, moze da se dobro luftira. Interesuje me vase misljenje ukoliko je neko imao iskustva sa njim. Vazno mi je da ima bar 4x5,25" slot sto ono i ima.

Da ne bih ja vise pametovao da cujem vas..........

Poz! :wave;

Nemoj da razmisljas i uzmi DTK napajanje a liamriju mozes da nadjes bilo kakvu.Takva kombinacije je najiplatljivija jer napajanje odlicno a lim izaberes koji ti najvise odgovara.

Pozdrav

Tu si u pravu.Ma njemu se vec tri napajanja otisla(pre ovog chiefteca),pa je uzeo njega misleci da je siguran,ali ipak njemu treba neki dobar stabilizator napona.

Stabilizator se nikako ne može nadomestiti dobrim napajanjem, a da cena bude makar i blizu.

p.s.Mada koliko je ovde hvaljen chieftec mislio je da ce ovo napajanje izdrzati,ali ipak nije(razocaralo ga je).
p.s.s.Sa stabilizatorom napona moze da se smeje onima koji imaju chiefteca bez stabilizatora:)

OK napajanje dovoljno velike snage, stabilizator i (manji) UPS može da izdrži cak i našu (ponavljam cak i našu :D) elektrodistribuciju. :cool: I tu nijedno "normalno" napajanje ne može ni blizu da bude, a gledajuci cene tih firmiranih napajanja rešenje sa stabilizatorom na kraju ima bolji odnos kvalitet/cena. :) Ko se baš zainati da mu sve bude u kucištu, verovatno da može, ali onda neka i to plati (dosta) više. :D

evo sta mi se sad desilo sa Chieftecom 340W:
cackam ja nesto oko 12 v na kablu, kacim neki fan nazivo, i odjednom puf, puce nesto i comp se samo ugasi. Naravno, verovatno sam nesto kratkospojio.
kad sam dosao sebi od shoka, iskljucim ga na prekidac, ukljucim ponovo a ono sve radi!
sta reci nego ziveo Chieftec!
cheers

Vrlo je moguce da je samo crko osigurac u chieftecu.

Stabilizator jeste dobra stvar ali ne moze da zameni kvalitetno napajanje. Ma ima tu jos puno stvari osim stabilizacije ulaznog napona. Kao prvo, sta je sa naponom koji se dobija na IZLAZU? Koliko varira u "leru" a koliko kad se optereti? AFAIN to stabilizator nikako ne moze da sredi.

jaksa je napisao(la):
evo sta mi se sad desilo sa Chieftecom 340W:
cackam ja nesto oko 12 v na kablu, kacim neki fan nazivo, i odjednom puf, puce nesto i comp se samo ugasi. Naravno, verovatno sam nesto kratkospojio.
kad sam dosao sebi od shoka, iskljucim ga na prekidac, ukljucim ponovo a ono sve radi!
sta reci nego ziveo Chieftec!
cheers
Ja sam napravio jos gore njesra sa Chieftecom 360W. Cackao nesto oko konektora blizu zadnje strane napajanja i uleti mi srafciger kroz one proreze. Prespojim oklop i jedan od hladnjaka unutra koji je tu vrlo blizu (i izgleda da je vezan na 220V) i bukvalno se tu ZAVARI srafciger na mestu :). Samo je crko osigurac! Posle zamene istog, i naravno odvarivanja :D srafcigera, sve radi normalno. Mogu samo da zamislim sta bi bilo da se tako nesto desi sa nekim JNC napajanjem - otislo bi sve u ...

BTW, ovaj chieftec ima unutra GOMILU delova :) te neke prigusnice, filtri, trafoi... bukvalno je sve to jedva spakovano u kuciste.

gojkos je napisao(la):
Vrlo je moguce da je samo crko osigurac u chieftecu.

Stabilizator jeste dobra stvar ali ne moze da zameni kvalitetno napajanje. Ma ima tu jos puno stvari osim stabilizacije ulaznog napona. Kao prvo, sta je sa naponom koji se dobija na IZLAZU? Koliko varira u "leru" a koliko kad se optereti? AFAIN to stabilizator nikako ne moze da sredi.

Ovaj..lepo je to, ali ako neki problem sa naponom ne može stabilizator da sredi teško da ce moci napajanje. Poenta price je da osrednje napajanje i stabilizator (ili još bolje neki manji UPS) imaju bolji odnos performanse/cena. Nemoj sada da pocnemo da se ubedujemo kako chieftec ima tako superiornu tehnologiju da ono što ostali pakuju u stabilizatore/UPSeve oni mogu da zapakuju u napajanje. A ti nemoj da kažeš da sam rekao _bilo koje_ napajanje, nego sam mislio na neko iz srednje klase. Uostlom, šta vam je cilj? Da imate besno napajanje (kojim možete da se hvalite po komšiluku i/ili ovde na forumu) ili da racunar dobija stabilan i "cist" napon pa da može da radi kako treba (stabilno i pouzdano)? Siguran sam da razne (UNIX) radne stanice i serveri imaju daleko kvalitetnija napajanja (pošto tu nije redak slucaj da se ljudi ne secaju kada su uadnji put gasili mašinu). Pa i firmirani PC serveri. Uvek je poredak kvaliteta: vojna oprema, vrhunski serveri i radne stanice pa tek onda idu komponente za obican svet. Dakle, za nešto više novca osrednje napajanje dovoljno velike snage i neki dodatak (stabilizator/UPS) daju mnogo više od nekog besnog napajanja. Nemoj mi reci da chieftec može da zameni UPS (aj kao da poverujem da može da zameni stabilizator). A ako baš imate višak para uzmite dual/quad Xeone ili neki SGI server pa uživajte u brzini (i kvalitetu napjanja :D ). Još jedna pogodnost: veliki SGI serveri imaju više napajanja pa onda možete imati dual/quad/8x/16x vece uživanje. Ma ne morate ni SGI, samo odrešite kesu za IBM ili DEC/Compaq i eto veselja. :D :D Samo posle nemojte da se žalite kako ne radi ova ili ona igra ne radi. :p Profi oprema je profi oprema i zna se cemu služi jer je kupuju oni kojima to stvarno treba.

P.S.
Sorry ako sam bio malo sarkastican ili ironican, ali nisam mogao da odolim. :D :D :D
P.P.S.
Secate se, pre ste se ovako kleli u Macase mada sam od nekih cuo da oni to ne bi stavili u mašinu ni da dobiju na poklon. :D

MadTexel je napisao(la):
Ovaj..lepo je to, ali ako neki problem sa naponom ne može stabilizator da sredi teško da ce moci napajanje. Poenta price je da osrednje napajanje i stabilizator...................................
Ma cekaj, kako mislis da ce stabilizator (ako mislimo na isti stabilizator napona od 220V ?) da obezbedi da i napajanje (PSU) daje fine stabilne i ispeglane napone koji idu na komponente sistema? To sto PSU dobija lepih 220V ne mora nista da znaci. Napon se u PSU-u secka i opet sastavlja 16 puta (dobro malo sam preterao:)) i samo od kvaliteta PSU-a tj. njegovih komponenata zavisi sta ce da ispadne na kraju. Gresim?

Mislim da ste malo pomesali uloge napajanja i stabilizatora. Stabilizator sluzi da napajanju da sto stabilniji napon, a napajanje napaja sve uredjaje. Napajanje ako je prisutan stabilizator ne mora da bude kvalitetno, ali mora da bude dovoljno jako da da dovoljnu struju na izlazima. Ako nije dovoljno jako tu stabilizator ne pomaze jer ce napon koji napajanje daje biti nizi usled opterecenja. Sve to ima svoje.

gojkos je napisao(la):
Ma cekaj, kako mislis da ce stabilizator (ako mislimo na isti stabilizator napona od 220V ?) da obezbedi da i napajanje (PSU) daje fine stabilne i ispeglane napone koji idu na komponente sistema? To sto PSU dobija lepih 220V ne mora nista da znaci. Napon se u PSU-u secka i opet sastavlja 16 puta (dobro malo sam preterao:)) i samo od kvaliteta PSU-a tj. njegovih komponenata zavisi sta ce da ispadne na kraju. Gresim?

Covek je lepo rekao napajanje srednje klase i stabilizator ce zavrsiti posao,i tu je u pravu,jer napajanje srednje klase ce da daje izlazne napone u granicama normale,ako ima dobar ulazni napon tj.upravo ono sto mu stabilizator omogucava.
Cak i moje JNC(krsh) napajanje daje "normalne" napone i to bez stabilzatora,a ako bi jos uzeo stabilizator i npr.dtk napajanje...mozes misliti da bi to bilo odlicno resenje koje je sigurno jeftinije od nekog skupljeg chieftec modela uz koji uzgred receno ne dolazi stabilizator i koje ce zbog toga davati losije izlazne napone od gorenevedene solucije.

gojkos je napisao(la):

Gresis. Napajanje najjednostavnije receno obara i ispravlja napon i daje sve potrebne napone (3.3,5,7,12V). E sada, karakteristike napona na izlazu zavise od napona na ulazu. Gledaj ovako na celu stvar. Napon koji dolazi do napajanja je promenljiv, napajanje ga malo sredi, ali samo malo. Ako je napon dobar na ulazu u napajanje (posle stabilizatora ili sredjivanja elektro mreze-bice i to za neku godinu) napajanje ne moze da ga pokvari, ako je iole bolje od totalnog krsa. Cela stvar je otprilike obrnuta od onoga sto si ti napisao. Nije da ako napajanje dobije dobar napon to nista ne mora da znaci, vec ako dobije los napon to sigurno znaci i los napon na izlazu (los u smislu promenljivosti itd). Uostalom, probaj sam da izmeris pa ce ti se kaz'ti samo. :)

MadTexel je napisao(la):
Gresis. Napajanje najjednostavnije receno obara i ispravlja napon i daje sve potrebne napone (3.3,5,7,12V). E sada, karakteristike napona na izlazu zavise od napona na ulazu. Gledaj ovako na celu stvar. Napon koji dolazi do napajanja je promenljiv, napajanje ga malo sredi, ali samo malo. Ako je napon dobar na ulazu u napajanje (posle stabilizatora ili sredjivanja elektro mreze-bice i to za neku godinu) napajanje ne moze da ga pokvari, ako je iole bolje od totalnog krsa. Cela stvar je otprilike obrnuta od onoga sto si ti napisao. Nije da ako napajanje dobije dobar napon to nista ne mora da znaci, vec ako dobije los napon to sigurno znaci i los napon na izlazu (los u smislu promenljivosti itd). Uostalom, probaj sam da izmeris pa ce ti se kaz'ti samo. :)
Nisam siguran da si me razumeo. Ovo bi ti bolje objasnio neko ko se razume u te stvari bolje od mene ali, pazi, switching power supply (ovo za kompjutere je takvo) nema trafo, nego koristi PWM, tj. "secka" napon ( velikom frekvencijom ukljucuje/iskljucuje) pa ga ondak "pegla", a PWM duty cycle-om (tj. odnosom vremena ukljuceno/iskluceno) se regulise vrednost napona na izlazu.

Dakle moja poenta je bila da stabilan 220V/50Hz napon na ulazu NE MORA da znaci da ce i napon na izlazu da bude stabilan vec da to zavisi od toga kolko dobro je uradjeno ono, gore pomenuto, "peglanje", koliko su kvalitetne komponente upotrebljene, kako je sve to ustelovano.

Napon takodje varira sa opterecenjem (kad neki uredjaj u sistemu povuce vise struje), a to opet nema veze sa stabilizatorom na ulazu vec sa realnom snagom napajanja, sto znaci da verovatno treba da uzmes jace "osrednje" napajanje da bi dobio iste karakteristike, a to onda povecava cenu.

Da ne duzim, verovatno ce i osrednje napajanje sa dodatnim stabilizatorom raditi sasvim OK, ali ne bih se ja kladio u to da ce raditi bolje. A ni te stabilizatore ne dele dzabe.

Ja sam ovog chiefteca 360W dobio uz kuciste, znaci nisam ga nesto birao, ali vrlo sam zadovoljan. Druga je to prica: 2BB fan koji nece da pocne da zvrnda posle 6 meseci, temper. kontrola broja obrtaja za fan, gril na izlazu (ma ne cuje se napajanje), gomila dugackih kablova i konektora... sve su to "sitnice" koje zivot znace i sve to kosta.

Dakle batali ti tu pricu o bacanju para, pitanje je samo sta kome treba i kolko je ko spreman da plati. A moje misljenje je da na napajanju nikako ne treba stedeti. Zato dodaj tih 20 i kusur EURa i uzivaj.

Imam i jedno JNC od starog kucista, pa cu bas da probam da nadjem osciloskop da vidim kako izgleda napon na jednom i na drugom.

Ipak sam gao oduzio, sorry.

Covek je lepo rekao napajanje srednje klase i stabilizator ce zavrsiti posao,i tu je u pravu,jer napajanje srednje klase ce da daje izlazne napone u granicama normale,ako ima dobar ulazni napon tj.upravo ono sto mu stabilizator omogucava.
Cak i moje JNC(krsh) napajanje daje "normalne" napone i to bez stabilzatora,a ako bi jos uzeo stabilizator i npr.dtk napajanje...mozes misliti da bi to bilo odlicno resenje koje je sigurno jeftinije od nekog skupljeg chieftec modela uz koji uzgred receno ne dolazi stabilizator i koje ce zbog toga davati losije izlazne napone od gorenevedene solucije.
Pa koje je to napajanje srednje klase? DTK? Ni chiefteca nesto ne smatraju za vrhunski kvalitet kao npr enermax-a, pa je za mene to napajanje "srednje klase".

I ja sam dugo koristio JNC i dobro me je sluzilo. Ali od kad sam preso na chiefteca primetio sam npr. da nema vise zujanja kad probam nesto da snimim preko sb-live kartice. Pa sad ti vidi. Ubio sam se svojevremeno da se otarasim tog hum-a iz mreze i cak sam vezivao komp za radijator da ga uzemljim (sto BTW daje vrlo dobre rezultate :D ).

Znaci, ako je napon u mrezi los: stabilizator + kvalitetnije napajanje je jedina sigurna kombinacija ako mene pitate :wave;

gojkos je napisao(la):
Pa koje je to napajanje srednje klase? DTK? Ni chiefteca nesto ne smatraju za vrhunski kvalitet kao npr enermax-a, pa je za mene to napajanje "srednje klase".

I ja sam dugo koristio JNC i dobro me je sluzilo. Ali od kad sam preso na chiefteca primetio sam npr. da nema vise zujanja kad probam nesto da snimim preko sb-live kartice. Pa sad ti vidi. Ubio sam se svojevremeno da se otarasim tog hum-a iz mreze i cak sam vezivao komp za radijator da ga uzemljim (sto BTW daje vrlo dobre rezultate :D ).

Znaci, ako je napon u mrezi los: stabilizator + kvalitetnije napajanje je jedina sigurna kombinacija ako mene pitate :wave;

Napokon se slozismo u necemu(D)

ajd malo da vratimo raspravu na pocetak:
ima neko hipomedia kuciste, lim, mehanika i plastika kucista su isti kao na dtk , lim vrlo kvalitetno uradjen sa dosta prostora unutra.

napajanje je tuv sertifikovano, hipomedia 300w, sa p4 prikljuckom, zna li neko koliko je kvalitetno?

plastika se sada radi u nekoj plavo-beloj kombinaciji
cena nije mnogo velika, 37-40€
sve u svemu, ostavilo je utisak vrlo solidnog kucista za ne mnogo velike pare.

jaksa je napisao(la):
ajd malo da vratimo raspravu na pocetak:
ima neko hipomedia kuciste, lim, mehanika i plastika kucista su isti kao na dtk , lim vrlo kvalitetno uradjen sa dosta prostora unutra.

napajanje je tuv sertifikovano, hipomedia 300w, sa p4 prikljuckom, zna li neko koliko je kvalitetno?

plastika se sada radi u nekoj plavo-beloj kombinaciji
cena nije mnogo velika, 37-40€
sve u svemu, ostavilo je utisak vrlo solidnog kucista za ne mnogo velike pare.

Video sam ga...Sasvim solidno. Naravno, ne ocekuj previse.

Ja imam Leadtek 300 W dualfan, i stari stabilizator napona za lampaski TV, max. 400 VA, sto u prevodu znaci oko 250 W kontinualnih kroz njega moze da prodje. 220 V na izlazu +/- 1.5%. Oooogromni kondenzatori, veliki trafo. Stabilizator ima jedno 8-9 kg.
Mogu da kazem da je super kombinacija, a evo zasto. Nije u pitanju samo peglanje napona. Sa peglanjem napona, pegla se i struja jer je potrosnja koilko toliko konstantna. Neka napajanja od compova, pa i UPS-ovi ne idu daleko od prosecnog napona, oko +/- 15%, sto je za normalne zemlje, a kod nas je najveca poshast PAD napona, koji zna da ode na 160 V, a to znaci da struja skoci za + 50%, sto prevedeno u toplotu znaci 1.5 na kvadrat = 2.25 X vise toplote i tako gore chipovi.
Meni je u poslednjih 5 godina izgoreo jedan chip na HDD elektronici, i to znate kako? Preko leta, dok je bila paklena vrucina, iskljucio sam stabilizator, jer se mnoogo greje, to se tada desilo.

Nazad
Vrh Dno