Čuj devojke i izasci
Ta generalizacija i priča naše devojke najlepše meni ne pije vodu ...
Izlasci - ako je nekome interesantno da liže nekoliko piva u bašti nenkog kafića po ceo dan ili da izlazi u grad 2 puta nedeljno to je drugo ...
Meni više odgovara ova druga varijanta - zaradiš pare i kada dođe vreme za odmor odeš kao čovek na more/zimovanje i ne cimaš se oko svakog dinara
Npr. Gore pomenuti drug je pre mesec dana imao mnogo posla pa je radio 14-16 sati, ali je uzeo 300 i kusur € za taj dan - to je ovde mesečna plata i to pod uslovom da se ima posao (treba i veza)![]()
U Nemackoj do 2015. nije postojao minimalac.Minimalac se krece od 1200€ pa navise,uglavnom je oko 1400€ koliko cujem tj po zakonu je minimum 8,50€ na sat brutto.
Banka ne treba da te pita, ako ako toliko uplatis u Nemackoj, nemoj da te zacudi da dobijes pismo da prikazes odakle ti taj novac. A tu nece ici "dobio sam od tetke", ako nemas papir koji to pokazuje, a taj papir moze biti samo potvrda o placenom porezu (da, ako ti tetka da novac, i na to se placa porez, kao na poklon, kod nas sitan, u Nemackoj ogroman).Banke: ne znam za nikakve poreze i pitanja,uplatio sebi na svoj racun 8000€ i niko me nista nije pitao...salterusa prebrojala,proverila novac i hvala,dovidjenja... to bese pre pola godine..
Naravno Neto 1400e,eto i kolega takodje isto zna neki prosek plate.
Mada ko se izbori za platu od oko 1000,1500e ovde u srbiji moze veoma lepo da zivilicno znam par primera,i naravno ni ne bune se toliko na zivot u srbiji.
Najvece patriote se javljaju iz Bg,koliko sam primetio... i to sa razlogom i ne krivim ih... lako je odatle soliti pamet,idite malo van Beograd drzave,zivite par meseci sa lokalnim platama i pravilima (npr ne platis struju 2 meseca odmah seku) i videcete sta je zivot u Srbiji...
Kao i ja sto sam bio zatecen kada sam bio par puta po par nedelja u Telenoru na obuci,imao sam utisak da sam u drugoj drzavi...
Ne poznajem nikog ko je samovoljno npr rekao da mrzi blizu rodbinu,rodni dom,grad,prijatelje i zapucao u nepoznato ostavljajuci sve iza sebe... ljudi su primorani na to,kao i ja sto sam bio...
20 godina sam cekao bolja vremena u Srbiji i borio se za ista i bese uzaludno,sve gore i gore... i kad sam napunio 35 leta,videh da prolazi i zadnji voz a jedan je zivot,nema reload last saved position... i jednostavno mi se sve smucilo,video priliku i caos...
I zamisli G@w,bio sam jedan jedini "specijalac" majstor za specificnu vrstu masina od Segedina do Bg,mozda i sire,isao za Sabac,Kragujevac,Indjiju itd jer niko drugi nije znao da popravi te masine... provodio i po 20 sati na terenu,o stresu i odgovornosti da ne pricamo,jedna greska mogla da kosta i preko 60.000 evra...trazio makar minimalnih 30k dinara mesecno,nisam dobio,evo ti minimalac i crkni... a licno sam video fakturu da je samo jedna nasa poznata firma za moj rad (popravke i odrzavanja) za 1 mesec platila 700.000 dinara,pokazao mi direktor te firme jer nije verovao da me tako mizerno placaju i hvala mu na tome,doprineo je punjenju case...
I tek kad skroz odlepis i das otkaz,onda se sete da im stvarno trebas i dolaze ti na kucni prag da te mole i nude kule i gradove... tako bese pre i sa Telenorom,i sa firmom pre itd...
A ovde radim (i to bas opusteno) 35 sati nedeljno,free vikendi i svi moguci praznici i debelo sam placen za to...
Licno sam prvenstveno otisao zbog takvog razmisljanja i stava u glavama nasih ljudi,gde god da sam bio,svugde isti sablon privatnika i "gazda".. cast izuzetcima,ali ih je jako malo...
A to je srz problema Srbije po meni,takav nacin razmisljanja,taj prepotentni stav... kao i sto svi cute i cekaju neko cudo... i cekaju vec preko 20 godina...
Sve ovo gore sto sam napisao mogu ti potvrditi stotine hiljada vojvodjana,kao i razloge odlaska u EU 50-tak porodica koje licno poznajem...
Ti,da stvarno zelis nesto bolje i da promenis,ne bi piskarao po forumu vec bi izasao na ulicu i organizovao nesto,kao i ja sto sam pokusao... i kad naletis na vetrenjace i kada vidis kako ti prijatelji i bliski saradnici "padaju" za sitne pare i pretnje,sve ce ti biti jasno...
Ovo je srz. Bas zato me i pogadja, sto ljudi oko mene rade za taj minimalac. Treba sutra dete da posaljes na more, pola njegovih drugova nema para jer nemaju ni njihovi roditelji. Neko zimovanje, videli skije nisu. To je zalosno dokle smo dosli, srednja klasa nestaje sve vise.Sta vredi meni 1000€, kad ljudi oko mene rade za 200-300€. Izmedju ostalog, i to me tera iz ove zemlje.
Mesecno infostan 600 e za 65-70m/2?, 550e me je izasao mesecno sa svim troskovima, trenutno je mozda 600e zbog kursa evra samo. U BGu bi samo Infostan izasao toliko za 65-70m2To je varijanta koju moze firma da placa u potpunosti, tako da izadje jos jeftinije zbog poreza.
u BGu, Dorcol oko 500e + 80e za Infostan, + rezije sve, neopremljen isto.
.
Aaa okNe, godisnjeVidim da nesto tu nije stimalo, ali ne videh gde
![]()
Kad imas para, dobro je i u Srbiji.
A ne treba mnogo, hiljadarka dovoljna za sve pa i za letovanje i zimovanje ako se racionalno trosi tokom godine
Ne, imam svoj stan, ali toliko bi me kostao DOBAR stan od 60-70m2, proveravao sam izbor stanova. Naravno, mislim na Dorcol, eventualno Vracar, Vidikovac blizi centru, jer sam fokusiran u tom delu zbog mnogo toga (mada ni NBG nije jeftiniji).Da li si ozbiljan, daješ 500 evra u 2016. godini za iznajmljivanje stana u Beogradu?
Slazem se!Bilo bi dobro da svi imaju sansu da odu na godinu dana preko, da rade bilo sta. Tad bi shvatili da moramo sami da se ovde izborimo za neke promene i mnogo veci broj ljudi bi se aktivirao oko znacajnih drustvenih tema, ne bi bilo cekanja na gotovo.
Ne, imam svoj stan, ali toliko bi me kostao DOBAR stan od 60-70m2, proveravao sam izbor stanova. Naravno, mislim na Dorcol, eventualno Vracar, Vidikovac blizi centru, jer sam fokusiran u tom delu zbog mnogo toga (mada ni NBG nije jeftiniji).
Mogu ja na Karaburmi i u Bolecu naci za 200e mnogo vise, ali onda mogu i vratiti se u Nis i imati jos vise za 200e
(
Ne, ali ja ovde imam dosta razloga da budem, pa stalno dolasci bi me smorili i oduzeli previse vremena.
Lepo i rekoh, da idem u te krajeve, ja onda bolje u Nis da se vratim (ja bi pre na Petlovo Brdo otisao, cistiji vazduh od centra). Pratim cene. Skoro je ovde <10m2 lokal iznajmljen za 400e. Nesto sto je meni bilo nepojmljivo i 2008.
Ima i za 200e nesto, ali kazem u te zgrade ja ne bi mogao uci bez da me alergija sledecih 10 dana ne drzi za krevet..
Cerak vinogradi, 2. sprat, vojne zgrade, protočna topla voda, cg, 85 kvadrata, četvorosoban, za 180 evra
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari