Šta je novo?

neki predlog za e2140 moze?

• Začetnik teme Začetnik teme niitro
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

niitro

Slavan
Učlanjen(a)
18.02.2008
Poena
320
Pozdrav svima!
Evi ja da vas udavim kako ovo kako ono i sta ako ovo i sta ako ono!!???:type:
Mene interesuje samo jedna stvar>
Moze li se overklokovati e2140 na 2.8 ili 3ghz a da pri tome da se ne dira ni jedna opcija koja se tice promjene napona i naravno sa njegovim box-om?:d
Da vam pravo kazem volio bih da ga overklokujem na max, ali nemam vremena za ta ogromna testiranja ( djeca, zena, posao ) vjerovatno se sad cudite ali eto i starkelja bi da klokne nesto!:-devil-:
Ovo je moja konfiguracija ( ne umijem da stavim ono =moja masina=)
intel e2140
2gb ram ddr II 800
ASUS P5K ( GREEN )
ATI RADEON ( POWER COLOR )2600XT 256MB DDR3
WDC WD1600AAJS-00PSA0
HL-DT-ST DVD-ROM GDR8163B SCSI
_NEC DVD_RW ND-3540A SCSI
da me ne shvatite pogresno, nisam totalni duduk, znam po nesto oko toga overkloka
ali me ovo interesuje. I da, ne mogu da otkljucam bios odnosno ne umijem, svaka stavka sto se tice cpu za overklok mi je zakljucana. Kako da to rijesim
Vec sam ga ja overklokovao 2-3 puta sa ai boosterom ali mi je to nesto:trust😛a bih preko biosa,ali sam mu sve vratio na f5 jer mi je nikako napajanje, uskoro uzimam bolje.
Tako, pa da ocekujem pomoc, znam da su vas vise smorile ove teme!!!!!!!

kad stigne napajanje tad klokujte procesor, sa bajatim napajanjem ja se ne bih igrao ni sa defaultom

kad stigne napajanje tad klokujte procesor, sa bajatim napajanjem ja se ne bih igrao ni sa defaultom

E u tome i lezi moj problem!!😡
Slab sam sa parama a moram da mijenjam dio na auto koji ne smije da ceka, problem mi je sto ne znam smije li ovo da radi na slabo napajanje i ako smije koliko imam vremena ( saw ):zgran:
Jer mi pc radi solidno, mislim nije se sam restartovao ili sl. jer da je morala bi pozajmica da se odradi za napajanje:wall:, radi preko ups-a, mada je blago bucnije nego sto je bio na proslu konf.,pa sam zbog toga mislio da bi smio da radi ovako neko vrijeme dok ne skrpim sta para za napajanje, pa da ga overklokujem, naravno uz vasu pomoc🙂

Za napajanje ti nemam pojma!! Nigdje nista korisno ne pise na njega!
Sto sam ja mogao da upamtim pise
neo hp-350s
Snaga nigdje ne pise a amperaza cini mi se da je jedva 3A nisam siguran:vomit:
Tako da ... vidite o cemu pricam

Idi "Moj nalog" gore levo, pa "izmeni profil" i tu dole mozes popuniti info.
A koje napajanje imas trenutno ?

E evo sam postavio =moju masinu=
sto je prosto, e kad nemam vremena samo 1-2h dnevno za sve pa samo ono vidnem ima li sta na forumu i to je to.

To je malo slabije napajanje a i nije nekog kvaliteta, ali ako hoces da probas idi u Bios,
Prvo iskljuci funkcije koje se zovu EIST i C1E, zakljucaj PCI-e na 100.
Onda stavi FSB na 289 a Multiplier ( broj sa kojime se mnozi FSB i dobije frekvencija procesora ) bi trebao da ti je 9 koliko vidim druge postove sa tim procesorom, vidi od koliko do koliko ima taj tvoj 2140 multiplier.
Ako stavis FSB na 289 a Multiplier ti je 9x onda ti je to 2600MHz, to bi trebao da ide sa default naponom, mozes probati i 2800MHz ( FSB na 311 a Multiplier isto 9x ) pa vidi ako hoce.

A jos jedna stvar je da kad clockujes procesor, clocuje se i memorija sa njime, i ona ima svoj Multiplier, znaci mnozilac sa FSB-om.
Ako ti je FSB 289 a Multiplier za memoriju 2x onda je to 578Hz sto ti ne odgovara.
Neka ti je multiplier za memoriju 3x. onda ce ona biti 867MHz, i za nju ces verovatno morati da podignes malo napon, stavi ga na 2.15v

Posle svega ovoga, koristi program CoreTemp preko koga gledas temperaturu procesora.

Orthos - preko njega mozes da vidis da li je stabilan procesor ( Priority 9, 1sat ako prodje bice ok )

CPUz - on ti pokazuje sve informacije o procesoru i memoriji koje ti trebaju.

Kod tebe sve to treba da izgleda ovako :

Poslednja izmena:
...ne znam sta reci...
Ako je iko primio odgovor e onda sam to ja!!:banana:
I ovo je stvarno mnogo detaljno, nisi se morao ovoliko muciti.
Neces vjerovati ali ovo sve vec znam a bas ono sto ne znam ( nisam siguran, kako se otkljucava bios ) jer sam ja klokovao sa ai boosterom sto je dosao sa maticnom pa ne znam koliko je on pouzdan, ali opet mi je sve normalno nastelovao u biosu, mada je meni bios drugaciji i dozvoljeni mnozilac je max 8

e VELIKO HVALA!!!:smash:

Prilozi

• 20022008537.webp
    20022008537.webp
    338.2 KB · Pregleda: 85
Mislis u Biosu imas samo advanced opciju ?
Verovatno je neka fora ko sto se kod Gigabyte ploca pritisne Ctrl+F1, pitaj nekog sa ko ima tvoju plocu kako se otvaraju ostale opcije ( ako je to prob )
Inace nadam se da ce ti ovo gore posluziti ukoliko budes otkljucao.

Mislis u Biosu imas samo advanced opciju ?
Verovatno je neka fora ko sto se kod Gigabyte ploca pritisne Ctrl+F1, pitaj nekog sa ko ima tvoju plocu kako se otvaraju ostale opcije ( ako je to prob )
Inace nadam se da ce ti ovo gore posluziti ukoliko budes otkljucao.

Gdje bas natrefih da ti bas posaljem fotku od advanced, posle sam se sjetio.
Fotku sam ti poslao da bi vidio koji je tip biosa ( mrzelo me da ovaram programe da trazim a sliku sam vec imao pa sam ti nju poslao jer sam kasnio na posao )
Na biosu imaju sve opcije, nije potrebno Ctrl+F1 nego ne mogu da promjenim osnovne stavke kao sto su mnozilac i fsb, ostale sve mogu da mijenjam.
Inace ako ovo provalim, naravno da ce mi pomoci sve to sto si se potrudio da mi pomognes!😉
Jos jednom hvala!!

Gdje bas natrefih da ti bas posaljem fotku od advanced, posle sam se sjetio.
Fotku sam ti poslao da bi vidio koji je tip biosa ( mrzelo me da ovaram programe da trazim a sliku sam vec imao pa sam ti nju poslao jer sam kasnio na posao )
Na biosu imaju sve opcije, nije potrebno Ctrl+F1 nego ne mogu da promjenim osnovne stavke kao sto su mnozilac i fsb, ostale sve mogu da mijenjam.
Inace ako ovo provalim, naravno da ce mi pomoci sve to sto si se potrudio da mi pomognes!😉
Jos jednom hvala!!
CPU Ratio Control (to je mnozilac) promeni sa "Auto" na "Manual"... onda ti se ispod njega pojavljuje nova stavka, gde biras koji ces mnozilac. Sto se tice FSB-a, to ne biras ovde, vec u drugom meniju, tamo gde su podesavanja za memoriju i napone.
Inace, sve ove ostale stavke (u ovom meniju) bi mogao da stavis na "Disabled". (ne znam koliko ti znace tehnologije poput C1 i EIST, odnosno, smanjenje voltaze i frekvencije u idle-u, tj. smanjenje zagrevanja i potrosnje)

Inace, naravno da je moguce klokovati E21x0 procesor na 2.8/3.0GHz, a da se ne dira napon (pa cak i da se smanji)... i sa box cooler-om, naravno.
Pisao sam vec, burazerov E2140 sam digao na 3 giga, a default napon je smanjen sa 1.325V na ~1.22V. Sto da se greje vise kad ne mora.

Poslednja izmena:
Znaci moze da se overklokuje bez dizanja napona, nego cak i da se smanji, pa to je vrh!!:banana:
Da da da. ..naravno..Sve sam ja to uradio, ali mnozilac i fsb ne mogu da promjenim! Takodje mi jos ne otvara opciju za ram mnozilac, mozda kada se overklokuje cpu:trust:Znaci sve ostale opcije mogu da mijenjam a to ne mogu! Ne znam zasto a jos mi u advanced opciju pise da je unlocked!
I jos ovo, opcija kao sto je za cpu EIST ima i za PCI Sta da stavim tu?

Prilozi

• 20022008537  1.webp
    20022008537 1.webp
    371.9 KB · Pregleda: 60
Sad da se ja uslepam sa pitanjem.
Koji je najoptimalniji raspored ventilatora?
Posjedujem coolermaster 8-icu koja duva kao luda 2500 rpm (33 cfm protok) i bas se glasno cuje, ali ne zalim buku preko ljeta, jer i sada skine dobrih 7-10 stepeni na full oterecenju kada je prikacim na bocnu ivicu i baca direktno na fan od procesora.

Testirao sam u prodavnici kompjuterske opreme, 12-ke, jedna brendirana, protok oko 35 CFM, i kineska 12-ka, u celofanu, ali koja mlaz vazduha baca mnogo dalje od ove brendirane 12-ke, pa mislim da cu nju uzeti.

Napajanje ima 12-ku na "trbuhu" tako da djelom izvlaci topao vazduh od procesora i baca ga van. Ispod napajanja su 2 mjesta za osmice, na bocnoj jedna osmica slot, i naprijed za 12-ku.

Mislio sam uposliti prednju 12-ku i coolermastera na bok, pa da bacaju vazduh prema grafickoj (pasivno hladjenje, 68 stepeni idle), a da napajanje izbacuje vazduh, eventualno jos jedna osmica?

Sta je najpametnije, ukupno 2 ili 3 dodatna fana, i koji raspored?

Znaci moze da se overklokuje bez dizanja napona, nego cak i da se smanji, pa to je vrh!!:banana:
Da da da. ..naravno..Sve sam ja to uradio, ali mnozilac i fsb ne mogu da promjenim! Takodje mi jos ne otvara opciju za ram mnozilac, mozda kada se overklokuje cpu:trust:Znaci sve ostale opcije mogu da mijenjam a to ne mogu! Ne znam zasto a jos mi u advanced opciju pise da je unlocked!
I jos ovo, opcija kao sto je za cpu EIST ima i za PCI Sta da stavim tu?

u Biosu imas "Advanced Tab" , prva opcija ti se zove "Ai Overclocking Tuner" tu podesi "manual" i onda ces biti u stanju da podesis FSB freikvenciju

Kad stavis DRAM-Timing Control takodje na Manual bices isto u stanju da podesis i latencije memeroje -> toliko od mene sto se tice "odkljucavanja" 😀 🙂

Uoliko ti je stepping primerka M0 bices u stanju i sa tim napajanjem i boxed culerom da izvuces 2800MHz.
zbog toga probaj FSB na 350 , multi na 8

Poslednja izmena:
Sad da se ja uslepam sa pitanjem.
Koji je najoptimalniji raspored ventilatora?
Posjedujem coolermaster 8-icu koja duva kao luda 2500 rpm (33 cfm protok) i bas se glasno cuje, ali ne zalim buku preko ljeta, jer i sada skine dobrih 7-10 stepeni na full oterecenju kada je prikacim na bocnu ivicu i baca direktno na fan od procesora.

Testirao sam u prodavnici kompjuterske opreme, 12-ke, jedna brendirana, protok oko 35 CFM, i kineska 12-ka, u celofanu, ali koja mlaz vazduha baca mnogo dalje od ove brendirane 12-ke, pa mislim da cu nju uzeti.

Napajanje ima 12-ku na "trbuhu" tako da djelom izvlaci topao vazduh od procesora i baca ga van. Ispod napajanja su 2 mjesta za osmice, na bocnoj jedna osmica slot, i naprijed za 12-ku.

Mislio sam uposliti prednju 12-ku i coolermastera na bok, pa da bacaju vazduh prema grafickoj (pasivno hladjenje, 68 stepeni idle), a da napajanje izbacuje vazduh, eventualno jos jedna osmica?

Sta je najpametnije, ukupno 2 ili 3 dodatna fana, i koji raspored?

Na to ti pitanje mogu dati najadekvatniji odgovor..posto se sa strane dugi niz godina bavim ozvucenjima i pojacalima i kada je u pitanju pojacavanje nekoga pojacala, naravno da je uvijek bio bit kako te tranzistore ohladiti!
U tvom slucaju, posto imas pasivno hladjenje na grafickoj, najbolje ti je staviti prednju 12-ku, tako da ubaca vazduh a uporedo s njom pozadi osmicu ( moze dvije ) da izbaca vazduh. Na taj nacin je skinuta temperatura sa graficke i takodje izbacena sva toplota iz kucista i onda ostaje fanu na cpu i na napajanju da hlade ono sto i treba da hlade samo sa svjezijim vazduhom.
Na pr sto se tice pojacala uvijek se raspravljalo o tome kako staviti kulere da izbacaju ili da ubacaju vazduh ( kada je rijec o jednom fan-u ) i posle testova ( mjerenja temp ) se ispostavi da je bolje kada se ubaca vazduh sa time da taj vazduh ima neku vrstu otvora da izadje a najbolje jos jedan fan da uporedo sa njime radi ali da izbaca vazduh.
Eto to ti je moj odgovor.
Nadam se da ce ti ovo pomoci da se odlucis.

u Biosu imas "Advanced Tab" , prva opcija ti se zove "Ai Overclocking Tuner" tu podesi "manual" i onda ces biti u stanju da podesis FSB freikvenciju

Kad stavis DRAM-Timing Control takodje na Manual bices isto u stanju da podesis i latencije memeroje -> toliko od mene sto se tice "odkljucavanja" 😀 🙂

Uoliko ti je stepping primerka M0 bices u stanju i sa tim napajanjem i boxed culerom da izvuces 2800MHz.
zbog toga probaj FSB na 350 , multi na 8

Da, bas kao sto sam i prije rekao, podesim ja to na manual, otvaraju mi sve sve opcije ali ne mogu da im mijenjam vrijednosti! Isto tako stavim manual DRAM timing, otvori mi opcije za latenciju ali mi nigdje ne otvara opciju za system memory < mnozilac > za ram.
E sad, program koji koristim za overklok je ai booster koji je dosao uz maticnu, preko njega te vrijednosti normalno se promijene u biosu izuzev klokovanja memorije, te mi opcije na programu nema, zato me interesuje kako to da uradim iz biosa?
I jos ovo, kada stavim na disabled opciju EIST, program Ai booster je neupotrebljiv, ne mogu vise da ga koristim, mrtav, ne mogu da ga reinstaliram, nista.
Jedino mi ostaje to da nekako provalim da promjenim ove vrijednosti iz biosa, jer ne znam da li ce biti uspjesno klokovanje sa ovim programom ako ostavim na ENABLED opciju EIST.

Ako si uradio i proverio sve ko sto su ti vec rekli za to "otkljucavanje opcija" i nece, onda vidi da skines sa Asus-ovog sajta neki noviji ili drugi Bios za plocu koji mozda nema takav pristup tome.

Ako si uradio i proverio sve ko sto su ti vec rekli za to "otkljucavanje opcija" i nece, onda vidi da skines sa Asus-ovog sajta neki noviji ili drugi Bios za plocu koji mozda nema takav pristup tome.

Pa da znas da sam o tome i razmisljao, nego mi frka:S:
Nisam to prije radio a vec su me isprepadali neki drugovi sto su zeznuli bios ( maticnu ) sa pogresnim update-om biosa pa me strah da i ja ne naletim na tako nesto!

Evo uspio je OC!! ( UPDATE )
Trenutno sam ga klokovao na 2.8 ghz bez dizanja napona, na ovo napajanje ( +12 12.0A ) i testirao ga sa orthosom 9 1h i bio je stabilan! Nadam se da je to donekle dovoljno, jer sam bas kratak s vremenom da ga testiram duze. ( PCI 100, CEI OFF,EIST OFF )
Latencije sam stavio na auto, takodje i napon jer kada sam mu povecavao napon nije mi bio stabilan.
Ne znam smijem li zbog ram-a da ga klokujem na 3ghz ( ako bi zato trebao da se podize fsb north brodge na 333 ) da mi ne bude mnogo jer mi nema mnozioca za ram ( 667 mhz ) pa ga klokuje auto a vec je sa ovim podesavanjima ( fsb north bridge 266 ) dostigao 438.8mhz!
Sta mislite o ovom kloku, treba li da mijenjam sta?

Ovo pricas o naponu memorije... ili procesora?

Da da za memoriju to vazi. Za procesor sam stavio 1.325v
Znaci klok je na 2.8 cpu a memoriju nisam dirao sa auto opcije ( mislim probao sam sa mijenjanjem napona i latencije ( 1.8v 2.0v 2.15v) ali neuspjesno orthos odma pocrveni )
Znaci ovako-prvo sam testirao 1h na 9 orthos-cpu 2.8ghz napon auto, takodje memorija napon na auto ( temp cpu max 63c )
- stabilan -
Posle toga opet ponovio test samo cpu napon stavio na 1.325v a memoriju i napon za nju na auto
testiranje od 6h - stabilan - ( maximalno vrijeme koje sam mogao odvojiti ) ( temp cpu max 60c ) smijem li ovo ostaviti ovako ili moram nesto mijenjati?
Mene zanima jesam li pravilno uradio to sto sam stavio fsb north bridge na 266 i treba li da se poveca na vrijednost od 333 ako se trazi 3.ghz za ovaj cpu.
I posto mi nema mnozioca za ram ne znam smijem li ovu vrujednost od 333 ostaviti jer je ram na auto pa da ga ne overklokuje mnogo! ( apacer pc2-5300 667 )
trenutno stanje je ovako

Prilozi

• ScreenShot001.webp
    ScreenShot001.webp
    100.6 KB · Pregleda: 64
  • ScreenShot002.webp
    ScreenShot002.webp
    84.2 KB · Pregleda: 58
RAM ti je na 877MHz, a multiplier mu je 2.5x samo bolje da sam namestis ako mozes latencije su mu lose.
Vidi za voltazu da ide na ~2.2v mozda cak i nesto vise ako mu treba.

Znaci ovako-prvo sam testirao 1h na 9 orthos-cpu 2.8ghz napon auto, takodje memorija napon na auto ( temp cpu max 63c )
- stabilan -
U ovom slucaju ti je - ocito po temperaturi - ploca sama dodelila visi napon od potrebnog... tako da sad znas zasto treba izbegavati "auto" podesavanje za napon procesora.
Posle toga opet ponovio test samo cpu napon stavio na 1.325v a memoriju i napon za nju na auto
testiranje od 6h - stabilan - ( maximalno vrijeme koje sam mogao odvojiti ) ( temp cpu max 60c ) smijem li ovo ostaviti ovako ili moram nesto mijenjati?
Smes, OK je to za sada. 6 sati testa je vec ozbiljnija stvar.

I, kao sto rekoh, uvek idi na manuelno podesavanje napona procesora (a i memorije, kao i ostalih parametara), jer ploca ima tendenciju da isporuci veci napon procesoru za neki klok nego sto mu je zaista potrebno.
Znaci, stavis neki fixan napon... pa onda dugotrajno testiranje 😉

RAM ti je na 877MHz, a multiplier mu je 2.5x samo bolje da sam namestis ako mozes latencije su mu lose.
Vidi za voltazu da ide na ~2.2v mozda cak i nesto vise ako mu treba.

Ma slab sam ja sa tim latencijama, pokusao sam nekoliko puta i nece i nece.
Mada procitao sam negdje da kao intel p35 chip-set nema nekog uvida za latenciju ( ne bas losu kao kod mene ) kao navodno vise perfomanse se dobijaju sa vecom brzinom a nesto i nemam para da se igram a ni vremena ni zivaca, takodje ni NAPAJANJA boljeg tako da ako smije ( ako nece sta stetiti ) ja bih to ovako ostavio. Bolje da sam skroman pa da se zadovoljim sa ovim, nego da trazim vise pa krrcc..
Mislim, iskreno, ne znam ni jesam li smeo i ovoliko zbog napajanja, mada mi je konf vec 2 mjeseca na ovo napajanje i jos nije stucnuo, stvarno radi preko ups-a ( sto je bitna stvar ako je napajanje ovako kao u mome slucaju, drzi mi stabilan napon )
Mislim, da je napajanje bas lose za ovu konf ne vjerujem da bi izdrzalo a da se bar jednom ne restartuje a pogotovo jos ovaj OC i test Orthos od 6h i prosao.
Ma isto me frka, bolje da ja zamjenim ovo napajanje nego da lupam glavu sta ce biti..e..ne znam sta da radim..znas..

U ovom slucaju ti je - ocito po temperaturi - ploca sama dodelila visi napon od potrebnog... tako da sad znas zasto treba izbegavati "auto" podesavanje za napon procesora.

Smes, OK je to za sada. 6 sati testa je vec ozbiljnija stvar.

I, kao sto rekoh, uvek idi na manuelno podesavanje napona procesora (a i memorije, kao i ostalih parametara), jer ploca ima tendenciju da isporuci veci napon procesoru za neki klok nego sto mu je zaista potrebno.
Znaci, stavis neki fixan napon... pa onda dugotrajno testiranje 😉

U velikoj sam nedoumici! Da li ovo ovako smijem ostaviti sto se tice napajanja, jer mi je napajanje proslogodisnje, slabije, negdje mozda 350-400w ( ne pise snaga, pise samo 3A,ne znam koliko to ispada i +12v je 12.0A ) radi preko UPS-a 360w 600va ne znam da to nije malo za ovu konf., mada se jos nije restartovao i eto prosao test od 6h na ovaj OC, trebalo bi valjda da smije ( mozda malo klimavo? )
Zbog toga me prvenstveno interesuje da ne diram napon ili povecavam i takodje me interesuju ove opcije, FSB napon, North bridge napon i PLL (VTT) napon, moraju li pri svakom OC-u da se mijenjaju odnosno fiksiraju i naravno za moj OC mora li sta od toga da se mijenja, jer ako treba ONDA IMA DA PUKNEM!! Jer stvarno za bas neki jaci klok treba vremena i vremena i testiranja i ziiiivaca..a jos rizik!

U velikoj sam nedoumici! Da li ovo ovako smijem ostaviti sto se tice napajanja, jer mi je napajanje proslogodisnje, slabije, negdje mozda 350-400w ( ne pise snaga, pise samo 3A,ne znam koliko to ispada i +12v je 12.0A ) radi preko UPS-a 360w 600va ne znam da to nije malo za ovu konf., mada se jos nije restartovao i eto prosao test od 6h na ovaj OC, trebalo bi valjda da smije ( mozda malo klimavo? )
Za sad kako je - dobro je. Ako komp radi, ne pucaju igre, testovi... nema plavih ekrana, iznenadnih restartovanja... onda je OK.
Naravno, nije naodmet promeniti ga, ukoliko imas viska novca. Ukoliko ne - teraj.
Zbog toga me prvenstveno interesuje da ne diram napon ili povecavam i takodje me interesuju ove opcije, FSB napon, North bridge napon i PLL (VTT) napon, moraju li pri svakom OC-u da se mijenjaju odnosno fiksiraju i naravno za moj OC mora li sta od toga da se mijenja, jer ako treba ONDA IMA DA PUKNEM!! Jer stvarno za bas neki jaci klok treba vremena i vremena i testiranja i ziiiivaca..a jos rizik!
Sve te opcije nije nuzno menjati prilikom svakog overklokovanja... ali to zavisi od ostalih komponenti, tj. koliko one mogu da izdrze.
I da, proces testiranja jeste dugotrajan (i dosadan) proces... ali tako je. To je cena stabilnosti.

Iskreno klokni ga na 2.4 ili tako nesto... i ne diraj nista... ne moras da zezas dalje od toga posto za svaki dan neces primetiti razliku od 2.4 do recimo 3.2... nije da je velika razlika ni izmedju 1.6 i 2.4 sto se toga tice... jednostavno... mnogo toga danas ogranicava performanse... a CPU je na dnu prioriteta... recimo Crysys cak i sa CPU-om na 1.2 radi jednako brzo...

Za sad kako je - dobro je. Ako komp radi, ne pucaju igre, testovi... nema plavih ekrana, iznenadnih restartovanja... onda je OK.
Naravno, nije naodmet promeniti ga, ukoliko imas viska novca. Ukoliko ne - teraj.

Sve te opcije nije nuzno menjati prilikom svakog overklokovanja... ali to zavisi od ostalih komponenti, tj. koliko one mogu da izdrze.
I da, proces testiranja jeste dugotrajan (i dosadan) proces... ali tako je. To je cena stabilnosti.

E pa onda dobro je. Posto mi se nista od toga ( ne daj boze ) nije desilo, za sada cu ga ostaviti ovako. Naravno da cu prve pare od kojih budem mogao za nesto odvojiti bice za napajanje, jer je to ipak jeftino napajanje, slabog kvaliteta i ako ga budem dugo forsirao na ovu konf., moze zakazati, jednostavno ne izdrzi konstantnost snage i napona koje se od napajanja trazi za konf.
E CARE -== VELIKO HVALA ==- ( ... mislim da je red to reci... )

Iskreno klokni ga na 2.4 ili tako nesto... i ne diraj nista... ne moras da zezas dalje od toga posto za svaki dan neces primetiti razliku od 2.4 do recimo 3.2... nije da je velika razlika ni izmedju 1.6 i 2.4 sto se toga tice... jednostavno... mnogo toga danas ogranicava performanse... a CPU je na dnu prioriteta... recimo Crysys cak i sa CPU-om na 1.2 radi jednako brzo...

Sto se igrica tice, sama brzina cpu i nije mnogo bitna, mnogo je bitnije koliko kesa L2 CPU posjeduje i pravi velike razlike u perfomansama. Meni licno je bitna brzina cpu ( OC ) na pr. samo startovanje igrica, instalacije programa, kopiranje fajlova, kompresovanje, obrade slika itd i td...a kada se tu pocne porediti i razlika od svega 200mhz donekle osjetnu razliku prave a kamoli OC od 75%! Na primjer instalacija office 2007 na 1.6 je trajala ( lupam ) oko 10-ak minuta a sa 2.8 ne vise od 5-6 min. Isto takva razlika se pravi i sa ostalim instalacijama i ostalim radnjama ( gore navedenim )

Nazad
Vrh Dno