Koristite zastareli preglednik. Možda se neće pravilno prikazivati ova ili druge veb stranice. Trebalo bi da nadogradite ili koristite alternativni preglednik.
u pretrazi nisam nista nasao ili samo lose zadao kljucne reci
ako neko nesto zna neka kaze interesujem za neke osnovne stvari priemr joomla da isproban na lokalu i sl
imam joomla tj instalaciju ali trazi mi neku bazu nju nemam pa me interesuje kak da je napravim
a da program koji imam kao server je phptriad
znaci samo za testiranje na lokalu tj za ucenje i vezbanje kako to radi ako moze
sad sam tek pogledao php triad... kolko se razumem u stvari trebalo bi da je dovoljno da procitas uputstvo za triad, instaliras ga, konfigurises i onda instaliras joomlu u njega, za koju sigurno ima uputstvo |>
Ako se ja ne varam razvoj PHP triada je prestao (tj. prešao iz free u komercijalnu varijantu i umro) davno i stao sa nekim PHP 4.1.x. To je u najmanju ruku zastarelo (trenutno aktuelnta verzija PHPa je 5.1.2 i 4.4.x u PHP4 grani).
Što se tiče tih one click instalera danas je najpopularniji XAMPP koliko vidim iz raznih diskusija na forumima.
U paketu dobijaš sve: Apache sa PHPom instaliranim kao modul, MySQL, razne alate itd itd itd. Znači, tu je sve...
da a sta kazete za http://www.phpmyadmin.net posto je on dosta manji misli oko 3mb sto bi mi odgovaralo za medomsku vezu
a meni treba nesto da napravim neku mysql bazu ali za pocetnika tj da mogu da se snadjem da to odradim nista profesionalno samo da vezbam tj ucim joomla da konfigurisem ili neko upostvo za to kai i u kom programu bi to mogao da odradim posto imam ovaj server PHOtriad za pokretanje nadam se da ce da posluzi
ti bas veze nemas ni sa cim, a i vidim da te mrzi da citas ista |>>
da bi ti joomla ili nesto slicno radilo treba ti sledece:
mysql - servis
mysql - baza
php
http server (apache)
triad, uniserv i xampp ti daju instalaciju mysql, php i apache, a onda uzmes pa napravis bazu u mysql (mada sasvim moguce da joomla zna to i sam, GARANTOVANO ima nekakva install skripta i uputstvo za upotrebu), a to pravljenje baze mozes iz phpmyadmina... inace ne bi ti ni phpmyadmin radio bez ovog gore navedenog...
rece ti covek zasto NE triad, tako da skini uniserver, koji ces skinuti i modemom za pola sata i myadmin ako hoces i vozi misko...
Ti gotovo instalacioni paketi su ti preterano gubljenje vremena. Zašto? Jer nećeš ništa naučiti sam da konfigurišeš, a kad nešto zataji, skripte neće moći da ti otklone problem.
Ono što ti prvo treba je Apache. Zatim PHP i MySql baza. Na netu imaš gomilu uputstva kako povezati ova 3 elementa da rade zajedno. Da bi samo video kako radi Joomla, phpbb forum ili nešto deseto, sve što ti je potrebno je da znaš kako u mysql-u da napraviš bazu. Znači jedna jedina komanda.
Ako to nisi u stanju da naučiš ili te mrzi, onda bolje batali sve.
A phpmyadmin i slično zamisli kao da ne postoji.
Kasnije ćeš videti zašto je to dobro.
ja pre svega neznam odakle vam ideja da necu da citam i da ucim zasto bi postavljao bilo akovo pitanje ako me ne interesuje prerano donosis zakljucke ali to je nebitno
php triad vec imam instaliran i na njega sam vec testirao neke php skripte pa sam pokusao i da joomla istaliram ali zatrazio mi je bazu pa sam zato postavio pitanje da li mogi uz pomoc phptriada da napravim bazu (posto nisam uspeo) pa sta bi mi preporucili za taj posao ili bi morao da skinem
dakel predlazes mi uniserver i myadmin da skinem i da pokusam ako sam te dobro razumeo
da li bi morao da izbrisem ovo sto imam ili nema nikakve veze jedo sa drugim
dajes nepotpune informacije...
ako ti je triad dobro instaliran, onda treba da ti je i Mysql instaliran, pa bi pomocu phpmyadmina mogao da napravis bazu...
Vecina hosting provajdera daje PHPMYADMIN (osim ovih nasih, njih vecinom ne racunamo u ozbiljne). To jeste resenje 'sve_na_klik' ali je prakticno za manje intervencije.
Mislim da je njemu najbolje za pocetak da se informise sta je to Apache, PHP, MYSQL.. pa onda da instalira neko all_in_one resenje poput XAMMP-a. Nece nauciti da podesava gore pomenute servise ali ce bar imati priliku da vidi kako to otprilike radi i da ukapira neke stvari. Posle, ako ga bude zanimalo, pozabavice se time sam.