Šta je novo?

Neka podesavanja za LOGITECH X540 5.1

• Začetnik teme Sale--ks
  • Datum pokretanja
S

Sale--ks

Guest
Da li postoji nacin za bolja podessavanja za ove moje zvucnike X540, koje sam skoro kupio ali nikakav softver ne ide uz njih, a preko programa sa maticne ploce nije moguce podesavanje jer mi je on precrtan od kad sam ove zvucnike ukljucio i kaze no SoundMax audio present...
A takodje imam utisak da kada pustim muziku preko winampa 5.5 iako je ful kao da nije 5.1 zvuk!
kao da svi zvucnici ne pustaju muzu. Isti utisak i za pustanje filmova!
Iako su zvucnici extra i zvuk je fantastican kratak je za softverski deo!:)
Ako bi mi nekod dao neki savet za podesavanja ili kontolu zvucnika...
Pozdrav:banana:

Uat ju nid iz Dolby ProLogicII

aevo ti i plugin za vinamp
http://www.topshareware.com/Dolby-Surround-Plugin-download-36829.htm

To sluzi da pesme snimljene u stereo tehnici "pretvori" u 5.1 mix, kakav se srece na DVDaudio i SACD diskovima.

Sto se tice filmova, u BS plejeru , na preferences>enable winamp plugins>pa pronadjes i ostalo namestis sam
Mej d fors bi vid ju .

Krusevac Republika !

Poslednja izmena:
Hvala na savetu, ali ovaj plugin nece da se skine sa sajta koji si mi dao!
kliknem na download now ali se nista ne desava!
kada ga skinem gde treba da se ubaci i kako da se podesi da radi?
Pozz

Kupi polovnu Creative Live 5.1 karticu za 10€ i uzivaj :)

E moj ti pa imam ja odlicnu karticu nije to problem!
Cak mogu da prikljucim 8.1 zvucnike tako da nema tu problema!

Koliko sam ja zakljucio covek ima integrusu! probaj da skines taj plugin sa nekon drugog sajta, progooglaj malo:D

Čekaj, čekaj! Tebi neće da pušta 5.1 zvuk na mp3 pesmama u winampu i filmovima? Pa kao što ti je rekao kokan. U prefrences u winampu, pa u output/direct sound ouptput/ sa staviš enable hardver acc i naravno podesiš zvučnike u audio podešavanjima u Control Panelu na 5.1 :) Ako je to što tebe muči, ako imač Vistu potrebno je u Realtek podešavanjima u CP "Speaker Fill" opciju. Ima tu još nekih manjih podešavanja za kvalitete zvuka, ali kad ti prorade svi zvučnici onda ćeš to da uradiš :)
p0Z

Poslednja izmena:
Pusti stereo na audio kartici i ukljuci matrix opciju na zvucnicima. Ukoliko ne slusas mono materijal, matrix radi bolje i od creative cmss-a.
Poz

Koliko ljudi toliko cudi.........matrix bolji od cmss..........kad ti kazes heh.

Nazalost jeste, sem pri mono snimcima.

Drugar ima te zvucnike i ne mogu se sloziti da to bolje zvuci nego cmss ali opet ukusi su razliciti. Tako da ono....ako se ovom liku to dopadne, super.

Kupih ove zvučnike pre tri dana ali sutra ih vraćam.
Naime, to nije ni blizu 70 vati koliko piše na njima! Moji stari 2.1 Genius imaju jači zvuk!
Osim toga, zadnji sateliti se skoro uopšte ne čuju a posebna je priča što ne odvajaju zvuk (svi daju isto). Kablovi prekratki (prednji oko 1,5m a zadnji oko 4,5m
Sva podešavanja i u Control panelu i u plejerima sam izvršila čini me (ili mi se samo čini) dobro.
Da li je neko još imao ovakvo iskustvo?
U prodavnici mi nisu dali originalnu garanciju što me je navelo na sumnju da su mi pokušali uvaliti neispravne zvučnike koje je neko vratio. Taj utisak se povećao kad sam otvorila paket i stopice na satelitima su bile pune prašine (inače svaki satelit je uvijen u najlonsku kesicu: pa kako da se onda stopice uprašinjave?)

Hmmm, ne znam u cemu je stos. Sto se jacine tice, prilicno su jaki, a i 70w nije mera buke koju zvucnici prave tako da ne zavisi sve od toga (mada isto sumnjam da imaju toliko). U svakom slucaju dosta cistiji zvuk daju od geniusa. Jedini problem je ako ih prikljucujes na neku zvucnu karticu koja ima slabiji izlaz, jer im je pojacanje relativno malo, tako da iako odvrnes do kraja tockic za jacinu neces dobiti punu snagu kojom mogu da sviraju. Proveri da li je sve na zvucnoj kartici na max jacini.
Nisam bas shvatio pitanje sa "odvajanjem" zvuka, ali taj matrix mod na njima mesha prednji stereo u centralni zvucnik i oduzima ih za zadnje zvucnike tako da ne moze na zadnjim satelitima da bude zvuk isti kao i na prednjim, sem ako tako nije podesena zvucna kartica i matrix je iskljucen ili je neko cackao zvucnike. Probaj samo sa zelenim kablom da ih prikljucis na zvucnu karticu pa onda probaj matrix.
Za prasinu i garanciju ne znam :)
Poz

Zvučna kartica integrisana, stari zvučnici od 10W grme u sobi bar duplo jače nego ovaj Logitech x-540 koji bar kako piše je 70W. Zadnji sateliti skoro nečujni. Kad pustim film na DVD-u, po mom shvatanju kad je neka pucačina, vožnja, onda mora da se razlikuje zvuk koji ide iz pozadine (tada valjda rade zadnji sateliti) ili kada je dijalog. Kod mene se svuda (na svim satelitima) sve isto čuje!

Posto vidim da nisi procitala prethodno napisano, ponovicu.
1)Zvucnici su dovoljno jaki, jedini problem je sto im treba jaci ulaz da bi postigli punu snagu. Proveri jacinu na integrisanoj karti (da li je sve na max?) ili dodaj normalnu zvucnu ako sa ovom slabo sviraju.
2) Za 5.1 pitanja. Da li si prikljucila zvucnike sa svim konektorima na zvucnu? Da li je ukljucen matrix rezim rada na njima? Da li si podesila zvucnu na 5.1 izlaz bez kopiranja prednjih kanala na zadnje? Takodje igrice i software-ski dvd player treba da namestis na 5.1 izlaz.

Sve je podešeno na max. plejeri i igrice takođe, i provereno više puta. Neke igrice su same detektovale promene (Tomb Rider Anniversary na primer).

Konektori svi priključeni po uputstvu, matrix na daljincu uključen. Jedino mi nije jasno ovo :"da li si podesila zvučnu na 5.1 izlaz bez kopiranja prednjih kanala na zadnje" Kako se to radi?

Tek posle svih muka koje su trajale dva dana, obratila sam se forumu. Možda integrisana zvučna nema dovoljnu snagu za najjači zvuk ovih zvučnika, što meni u suštini i ne treba, ali kako onda stari zvučnici daju mnooooooooogo jači zvuk od ovih?

Pozdrav

Sve je podešeno na max. plejeri i igrice takođe, i provereno više puta. Neke igrice su same detektovale promene (Tomb Rider Anniversary na primer).

Konektori svi priključeni po uputstvu, matrix na daljincu uključen. Jedino mi nije jasno ovo :"da li si podesila zvučnu na 5.1 izlaz bez kopiranja prednjih kanala na zadnje" Kako se to radi?

Tek posle svih muka koje su trajale dva dana, obratila sam se forumu. Možda integrisana zvučna nema dovoljnu snagu za najjači zvuk ovih zvučnika, što meni u suštini i ne treba, ali kako onda stari zvučnici daju mnooooooooogo jači zvuk od ovih?

Pozdrav

hehehe,ja imam ove zvucnike 6-7 meseci... gruvaju odlicno,zvuk je kristalno jasan(matrix nikad nisam ukljucivao) sve sam podesio preko realtek HD audio programa za zvucnu...
Probaj da promenis tvoju zvucnu karticu

Zvučna kartica integrisana, stari zvučnici od 10W grme u sobi bar duplo jače nego ovaj Logitech x-540 koji bar kako piše je 70W. Zadnji sateliti skoro nečujni. Kad pustim film na DVD-u, po mom shvatanju kad je neka pucačina, vožnja, onda mora da se razlikuje zvuk koji ide iz pozadine (tada valjda rade zadnji sateliti) ili kada je dijalog. Kod mene se svuda (na svim satelitima) sve isto čuje!

e to ti ne registruje 5.1 pa zadnji zvucnici i ne rade,a ja imam preko ovog programcica da podesim razdaljinu zadnjih satelita

Ma rade zadnji zvučnici ali toliko slabo da je zanemarljivo! Čujem ih tek kad primaknem uvo na 10 cm od njih!
Evo još uvek sam u fazi testiranja.
Kad uključim matrix, onda mi se gubi ton na centralnom zvučniku. Tada se doduše malo bolje "razdvajaju" zvukovi, ali nema govora u dijalozima!
Mislim da nije u redu da u položaju prve dve trećine točkića za jačinu na daljinskom ne daju nikakav zvuk. Tek od položaja posle toga polako se pojačava ton. Najjači zvuk tj. maksimum nije jak ni za moju sobu a kamoli da čuju komšije he he. Napominjem opet da je sve u Windowsu i na zvučnoj podešeno na maksimum. Ako mi kažete kako da uploadujem sliku, šaljem.

Magicus, pominješ neki programčić za podešavanje, koji?

Poslednja izmena:
Odnesi ti to lepo na rekalmaciju. Ako ti stari zuvici odlicno rade, znaci nije zvucna u pitanju. Verovatno je problem u integrisanom pojacalu koji se nalazi u wooferu (nesto je riknulo). Kao sto si i sama rekla, sumnjas da ih je vec neko vracao... Nemoj da se nerviras kad je pod garancijom. Spakuj to u kutiju, vrati i trazi da ti zamene!

Ma rade zadnji zvučnici ali toliko slabo da je zanemarljivo! Čujem ih tek kad primaknem uvo na 10 cm od njih!
Kad uključim matrix onda mi se gubi ton na centralnom zvučniku.
Mislim da nije u redu da u položaju prve dve trećine točkića za jačinu na daljinskom ne daju nikakav zvuk. Napominjem opet da je sve podešeno na maksimum. Ako mi kažete kako da uploadujem sliku, šaljem.

Boze, Svetlana, pa ako je problem sto su podeseni tako da do "dve petine tockica za regulaciju zvuka budu tihi" onda ih odvrni preko toga;) ali ozbiljno!!!

Imam iste zvucnike i prezadovoljan sam. Jeste im prve dve petine volumea namesten u malim koracima, ali to je i ok, npr. kad je noc a ti neces uznemiravas ukucane, mnogo lakse namestis zvuk... A cim se predje ta "granica" od dve petine "tockica za zvuk" koraci u kojima se zvuk pojacava se povecavaju!

Prosto to je tako na svim kvalitetnim uredjajima (koji nisu genius od 10w:d I kod mene na tv-u sony je zvuk preko daljinca tako podesen -do 12-13 crtice (koja pokazuje jacinu zvuka) koraci su manji, a posle sve veci i veci!

Kad uključim matrix, onda mi se gubi ton na centralnom zvučniku. Tada se doduše malo bolje "razdvajaju" zvukovi, ali nema govora u dijalozima!
Mislim da nije u redu da u položaju prve dve trećine točkića za jačinu na daljinskom ne daju nikakav zvuk. Tek od položaja posle toga polako se pojačava ton. Najjači zvuk tj. maksimum nije jak ni za moju sobu a kamoli da čuju komšije he he. Napominjem opet da je sve u Windowsu i na zvučnoj podešeno na maksimum. Ako mi kažete kako da uploadujem sliku, šaljem.

ja imam integrusu realtek HD audio,i preko njega sve podesavam...
matrix nemoj nikad da ukljucujes... on suzi samo kad pustas pesme koje su stereo da se cuju surround,a sve to moze da se podesi... i mnogo se bolje cuje.
evo kod mene je na daljinskom na pola jacina zvuka a u windowsu je do kraja,
ako bi sad pusti neki house,u roku od 10 minuta bi dosla policija... stvarno se prejako cuje...

Ako drzis matrix iskljucen, podrazumeva se da zvucna kartica radi posao dekodiranja i tako i treba da bude namesteno. Onda na njoj ostaje da se podesi sta da radi sa stereo signalom (to sam mislio pod kopiranjem), da li da kopira prednji par pozadi ili da izmislja kvazi zadnje kanale. Ako se pri 5.1 izvoru signala (igre, dvd filmovi) slabo cuju zadnji zvucnici, opet imas podesavanje balansa izmedju prednjih i zadnjih satelita.

Ako ti do prve dve trecine slabo sviraju, onda je kartica definitivno jako slaba. (isto se meni desavalo kad sam ih probao na mp3 playeru u radnji i razocarao se jacinom). Stari geniusi ti sviraju jace zato sto im je pretpojacalo napravljeno da ima vece pojacanje, bez obzira sto je samo pojacalo slabije. Dakle mozes na njih da dovedes slab signal, pretpojacalo ga dosta pojaca i salje pojacalu, dok kod logitecha pretpojacalo ima slabije pojacanje, pa kad dovedes slab signal, on ne moze da pobudi izlazna pojacala da rade punom snagom jer nije dovoljno pojacao signal pre ulaska u njih. Sto ne znaci da su logitech-ovi zvucnici slabiji.

I dvd filmovi i koncerti uglavnom imaju manju jacinu zvuka od npr. nekog mp3 fajla, tako da probaj sa nekom muzikom kako radi, pa ako treba menjaj zvucnu.

Ma meni policija ne bi došla ni u 01h noću kad je na daljincu na pola točkića. O tome pričam sve vreme.
Zeko, do trećine točkića NEMAM nikakav zvuk a ne TIHO. Tiho počinje od tog položaja, na sredini je zvuk dovoljan ako si sam u sobi noću kad utihnu svi ostali dnevni zvukovi.
Mislim da mi je Honda dao za sada najbolji savet. Problem je u tome što ne znam šta dalje jer i dalje želim nove 5.1 zvučnike. Ove sam baš i kupila na osnovu mišljenja i iskustava ljudi sa ovog i ostalih foruma, (odnos cena/kvalitet/moje potebe).

Ma meni policija ne bi došla ni u 01h noću kad je na daljincu na pola točkića. O tome pričam sve vreme.
Zeko, do trećine točkića NEMAM nikakav zvuk a ne TIHO. Tiho počinje od tog položaja, na sredini je zvuk dovoljan ako si sam u sobi noću kad utihnu svi ostali dnevni zvukovi.
Mislim da mi je Honda dao za sada najbolji savet. Problem je u tome što ne znam šta dalje jer i dalje želim nove 5.1 zvučnike. Ove sam baš i kupila na osnovu mišljenja i iskustava ljudi sa ovog i ostalih foruma, (odnos cena/kvalitet/moje potebe).

Onda, reklamacija /probaj ih kod nekog drugog na kompu pre toga/, posto su zvucnici stvarno ok za te pare sto kostaju.

Da se nastavim u istom thread-u, da ne otvaram novi..dakle kupio sam Logitech x-540.Što se tiče jačine i čistog zvuka,to je ok.Što se tiče audio formata (wav,mp3,audio CD i sl,) sve to može da se fino rasporedi u 5.1 surround sistemu.Sve ide preko laptopa,na externu Creative X-Fi Surround 5.1 zvučnu,preko USBa.U software-u koji dolazi uz drajvere je moguće mapirati stereo audio na 5.1 u dva Upmix moda..Stereo Xpand (gde se sa zadnjih zvučnika može čuti uglavnom neka prateća muzika koja sačinjava radnju filma) i Stereo Surround mod(u tom modu se na svih 5 satelita čuje isto sve,iste jačine i sve isto,jedino se stereo razaznaje ).Tu se nalazi i slajder za doziranje surround efekta (Stereo Envelopment) i u zavisnosti koji je od ova prva dva moda selektovan,dobija se 'osećaj za surround'.Pošto Logitech x-540 ima i Matrix opciju na daljincu,dobije se pristojan surround efekat što se tiče audio diskova,muzike.Medjunim,DTS i AC3 5.1 surround u HD/BluRay videu je takoreci neupotrebljiv.Stereo je ok..dešavanja postoje,kretanje zvuka iz jednog zvučnika u drugi..ali oni pravi surround efekti u HD-BluRay filmovima kao da ne postoje.Kada gledam demo prezentaciju na Creative X-Fi 3D,ne mogu da se načudim odakle sve zvuci pristižu....odozgo,odozdo,od pozadi,spreda,sa strana..a kada gledam HD/BluRay film,tek periodično čujem nešto na foru stereo predje iz jednog zvučnika u drugi,ili eventualno stiže sa strane..a o efektima iz rear satelita da i ne govorim.To što se slabije čuju pozadinci se rešava preko Creative software-a i moguće je svaki od komponenti ,satelira+subwoofer pojačati ili smanjiti po potrebi.Isprobao sam na desetine HD/BluRay filmova,i Pixar crtanih i zaključak je da je 5.1 surround više nego očajan.Mislio sam da ću uploviti u jedan novi svet audio zvukova,medjutim..šipak,nema ništa od toga.U Windows 7/x64)sam sve podesio,u Creative software-u takodje,kao i u MPC-HC iz kojeg gledam HD materijal.Znači,audio radi pristojno,super,extra..znači,pustim neki audio CD,u rear satelitima čujem pozadinske vokale,u levom rear gitare,u centralnom vokal..u prenjim (stereo) ostatak aranžmana,pa još sve to provučem kroz Logitech Matrix mod i to bude to.Medjutim,video..skoro pa neupotrebljivo.Menjao sam oba preseta koja postoje u Creative software-u,dozirao surround efekat..ali od surround efekta koji sam očekivao,dobio sam zapravo stereo,koji ima tu i tamo poneku neku radnju..a u pozadincima se čuje recimo samo neka prateca muzika iz filma i tako neke gluposti..a od zvukova koji čine radnju filma,od toga nema ništa.
U čemu je tu sad fora.Od opreme imam sve,full HD monitor,desetine 1080p/DTS materijala,Logitech x-540+ Creative X-Fi Surround 5.1 zvučnu koja čak ima i X-Fi Crystalizer i zvuk je neuporedivo kristalniji i izražajniji.
Da li je problem do Windows7/x64 ili ovi što prave surround efekte to ne umeju da naprave kako treba.

Poslednja izmena:
Jedno je sigurno, do zvucnika nije problem.
Iskljuci obavezno matrix mod na daljincu kada slusas 5.1 izvor zvuka.
Oko creative software-a ne znam da ti pomognem, odustao sam od njih jer su im katastrofalni drajveri, cak i integrisani realtek ima bolje resen software (doduse ne i zvuk).
Meni i dalje x540 sljakaju sasvim pristojno. Jedan mali savet je da obavezno ne stavljas (sub)woofer u cosak i ako mozes izmaknes od nekog zida, mnogo je cistiji zvuk tako, mada to verovatno znas.
Poz

Pitanje je kako si podesio sam player i podesavanja u kodecima. Da surround u filmovima jeste nesto extra to potpisujem ali problem je do podesavanja.

Jedno je sigurno, do zvucnika nije problem.
Iskljuci obavezno matrix mod na daljincu kada slusas 5.1 izvor zvuka.
Oko creative software-a ne znam da ti pomognem, odustao sam od njih jer su im katastrofalni drajveri, cak i integrisani realtek ima bolje resen software (doduse ne i zvuk).
Meni i dalje x540 sljakaju sasvim pristojno. Jedan mali savet je da obavezno ne stavljas (sub)woofer u cosak i ako mozes izmaknes od nekog zida, mnogo je cistiji zvuk tako, mada to verovatno znas.
Poz

Svakako,Matrix se i čuje razlika,cim je uključen ukoliko je izvor 5.1.On je za expand stereo,što sam i naveo da radi ok.
Subwoofer mi je na podu,na laminatu,od zida je pola metra a oko njega ima prostora sasvim dovoljno,tačnije,svuda ispod stola je praznina,osim PCa koji je pored subwoofer-a.sve ostalo je prostor..space.

Potpuno se slažem što se tiče software-a ,koji Creative piše,godinama se nisu naučili da napišu software koji bar ima brz odziv,ako ništa drugo..
Logitech su Ok,to sam rekao..

Pitanje je kako si podesio sam player i podesavanja u kodecima. Da surround u filmovima jeste nesto extra to potpisujem ali problem je do podesavanja.

Ne koristim kodeke,osim Core AVC 2.0 koji je na disable,koristim ga samo onda kada MPC Video Decoder ne može da izgura bez zamuckivanja neki 1920x1080 materijal,jer sve ide preko laptopa i ATI HD 4570.Dakle,MPC-HC odradjuje sav posao.MIcrosoft DTV-DVD audio i video kodeci su takodje blokirani u MPC-HC.U plejeru sam podesio na Playback Output-u da bude Speaker Creative 5.1 surround,to svi znamo da uradimo.
Ma radi surround,ali kako radi..moram da uključim maštu da bih shvatio da nešto se dešava.Stereo je Ok,ali ja sam mislio da će to da grmi od efekata,da ću se prestraviti u horror filmovima,jer će me fredi juriti iza ledja,da ću u pixarovim crtanim čuti bukvalno surround,medjutim meni sve ovo kilavo izgleda..ništa konkretno,da se čuje da ako dolazi od pozadi,DA DOLAZI OD POZADI-..sve nekako pomešano,umixano.Nema u Creative software-u ništa specijalno,kao što sam i naveo,dva moda..Prvi ako je aktiviran,dobiješ isti zvuk,isto sve na svih pet satelita,a to nije surround,znači,ono što se čuje na prednjim levom i desnom,to isto se čuje iste jačine i na zadnja dva satelita kao i u centralnom.Kada se aktivira drugi mod,i povuce se slajder za doziranje surround-a do kraja(da sve bude surround),onda se dobije taj šatro 5.1 surround ali od efekata koji dolaze od pozadi,ili bi trebalo da dolaze,njih nikada nisam čuo,samo čujem mjuzu iz filma,da je razdvojena,a napred stereo radi ok..ali ono,tipa..neko kuca na vrata..i da to čujem u 3D fazonu,bukvalno da čujem kucanje iza ledja,to nema šanse.Sada sam još jednom preslušao sve demoe na Creative sajtu i audio je super,neverovatno koliko je 3D surround mocan.To se isto desava i kada pustim moj neki CD.Medjutim,HD materijal je totalno neizražajan.Stereo je Ok,ali surround,nula.
Da li je do drajvera koje piše creative,ali šta drugo uzeti,kad su oni najbolji u tom multimedijalnom domenu..

Poslednja izmena:
Vrh Dno