Šta je novo?

Nejasnoce

• Začetnik teme Začetnik teme FooL
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

FooL

Slavan
Učlanjen(a)
06.08.2007
Poena
319
Imam male nedoumice vezano za distribuirane objekte, tacnije EJB..procitao sam nekoliko materijala vezano za istog, ali me muce odgovori na neka pitanja koja nisam mogao da nadjem odgovor, pa da se oprobam ovde.

Distribuirani objekti su "serverski objekti" koji zive na serveru i klijenti pozivaju njihove funkkcije. E sad, u vecini primera sam nasao da se oni koriste za upravljanje bazom podataka, tj. poslovnom logikom. E sada zbog cega bi ja to koristio a ne bih odmah npr. iz servleta "gadjao" bazu tj. pravio konekciju?

I ne znam, mozda je glupo pitanje, ali ako web aplikacija zivi na serveru, znaci da je EJB u "lokalu" sa ostalim delovima aplikacije, zar je uopste potrebna njena iplementacija ako to mogu da odradim sa metodama iz "normalne" klase?

Posto sam nov u ovim vodama, imam zbrku u glavi po pitanju kako to sve "radi". Da li u se neku ruku mogu poistovetiti ti dustribuirani objekti za web servisom?Mislim oboje su na serveru i nesto rade kada ih "gadja klijent".

Nadam se da ce neko moci da mi pomogne sa odgovorima, mozda su neka glupa, ali ne mogu da razlucim te stvari u vezi distribuiranih objekata. Hvala!

Stvar je u arhitekturi. Naravno da postoji milion nacina da postignes istu stvar, ali su kljucna pitanja fleksibilnost i skalabilnost odredjenih resenja. Ono sto tebe muchi su pitanja "A zasto se to radi ovako, zar ne moze i na ovaj nacin?". Da bi dobio odgovore na ta pitanja morao bi malo vise da se pozabavis dobrim praksama u dizajnu i arhitekturi softvera. Ja cu ti navesti tri knjige koje ce ti biti korisne da shvatis zasto je jedan nacin bolji od drugog (bar prema trendovima u poslednjih 5-10 godina 🙂), ali da bi izvukao maksimum iz tih knjiga pretpostavlja se da znas neke osnovne stvari kao sto su principi OO dizajna, osnovni patterni i slicno. Jer tesko je pricati o nekim apstraktnim stvarima kao sto je dizajn, ako ne znas osnove 🙂

U ove tri knjige ces naci odgovore koji te zanimaju, kao i mnogo vise (prva knjiga je vise kao pomocna knjiga za naredne dve u kojima se govori o dizajnu):

1) Martin Fowler - Patterns Of Enterprise Application Architecture
2) Expert One-on-One - J2EE Design and Development
3) Expert One on one J2EE Development Without EJB

Druga i treca knjiga se mogu posmatrati kao jedna veca knjiga iz dva dela (prvo citas drugu pa trecu), napisao ih je Rod Johnson, tvorac Spring frameworka. Prvu knjigu je napisao Martin Fowler, za koga ces jos mnogo chuti ako se budes ozbiljno bavio programiranjem. Jos jednom da ponovim, bilo bi veoma pozeljno da procitas neku knjigu o osnovnim dizajn paternima u kojoj su objasnjeni i principi OO programiranja iz kojih su sledili ti paterni. Na primer ova knjiga je sasvim ok:

patterns

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno