Šta je novo?

Necujan desktop PC

ime

Cenjen
Učlanjen(a)
31.10.2012
Poena
151
Коју конфигурацију* бисте саставили од квалитетних компонената који се могу набавити у Србији, али тако да буде што је могуће тиша при раду?

*Конфигурација треба да буде без графичке карте, али са могућношћу њеног каснијег додавања. Јачина процесора да буде негде у средњој-вишој класи. Рачунар се не би користио за играње или претерано захтевне програме, али би требало да може да се "снађе" са њима.

То је оно о чему размишљам протеклих месец дана разгледајући интернет, али ме занима Ваше мишљење.

Значи: процесор, плоча, меморија, напајање, кућиште, хард диск, вентилатори,... + добар монитор (22,23,24") са квалитетнијим напајањем, електроником.

Kupio bih GOTOVE one dell/hp masine, za banke, koje imaju napajanja velicine kutije cigareta, tise nema ;)

Kupio bih GOTOVE one dell/hp masine, za banke, koje imaju napajanja velicine kutije cigareta, tise nema ;)

Slazem se sa kolegom. Mi u firmi imamo fujitsu radne stanice, sa 8gb rama i I7 870 cpu-om, koji je pasivno hladjen, napajanje takodje besumno, a kako, ne znam :) a vrtim svasta na njemu i nikad da stucne, zabode, nista. :)

Sto se tice tvoje konfiguracije nisi napomenuo do koje cifre gledas da uzmes pc. Sklopicu ti jednu finu besumnu masinu:

Posto vidim da se neces preterano igrati, treba da sklopis pasivno hladjenu masinu, sa recimo G530 procesorom, ploca recimo neka Asus do 50e, hladjenje minimum Cooler Master 212+(bez ventilatora), napajanje ako uspes da nadjes neko pasivno hladjeno ili ako ne nadjes, neki seasonic, chieftec ili slicno, ram 8gb po izboru, svi su slicni sad i za totalnu tisinu umesto hard diska uzmi SSD disk, recimo 100e je Samsung 830 128gb a odlican je. Ukoliko ti treba i hard za storage, tu ima dosta varijacija tako da neki Seagate/WD od 1-3TB ce ti zavrsiti posao. Za kuciste ako imas para Fractal Design Arc Mini ili Define R3. Ovo sve bi te izaslo oko 450-500e sa data hard diskom, bez monitora, stavio sam malo jace cene, tako da je vrlo verovatno da mozes i jeftinije da prodjes.

Poslednja izmena:
trinity, dobro napajanje (citaj skupo :)), neko silencio kuciste i ozbiljan cpu kuler i nece se cuti... ako ces da se bas bas ne cuje umesto hdd stavis sdd i vozi :))

ja imam nesto slicno (samo nije trinity), stim da na cpu kuleru cak nemam ni vent, imam dva usporena na kucistu i to mi je dovoljno da hvali

Ima i skroz silent napajanja, bez ventilatora, samo naći ih kod nas je malo teže.

Realno mogla bi da se napravi skroz pasivno hlađena mašina.

CPU, napajanje i pasivna grafička, jedino je potrebno baš dobro (prostrano) kućište.

trinity, dobro napajanje (citaj skupo :)), neko silencio kuciste i ozbiljan cpu kuler i nece se cuti... ako ces da se bas bas ne cuje umesto hdd stavis sdd i vozi :))

ja imam nesto slicno (samo nije trinity), stim da na cpu kuleru cak nemam ni vent, imam dva usporena na kucistu i to mi je dovoljno da hvali

Sad nesto razmisljam, silencio kuciste bi trebalo samo ukoliko ide aktivno hladjen cpu, ukoliko ce biti pasivno hladjen, treba mu dobro provetreno i otvoreno kuciste zbog makar kolko tolko protoka vazduha. Doduse zavisi sta covek hoce, malo je postavio previse opste uslove kompa, da li hoce skroz pasivno hladjen pc ili moze varijanta sa tihim ventovima i dobro izolovanim kucistem.

Ma moze da se sklopi necujna pasivno hladjena desktop masina za umeren rad, sto da ceka gotova resenja, kad iovako moze da ima solidne performanse, dok za zahtevne korisnike i gejmere, pasivno hladjena masina nije resenje, pri duzim sesijama verovatno bi dolazilo do pregrevanja i resetovanja.

Хвала на одговорима.

Размисливши мало, ипак сам за неку класичну варијанту, мид кућиште са обичним хлађењем, само да буде веома тихо.
Отприлике знам шта бих узео, али постоје неке недоумице око...

1. Процесор: i3-3220

- Да ли уопште узимати Ivy Bridge? http://www.engadget.com/2012/05/14/intel-ivy-bridge-thermal-paste/
- Овај процесор је јефтинији од својих рођака i3-21xx. Питање је зашто?

2. Кулер за процесор: веома тих и ефикасан; да стане у кућиште и да прави довољно места меморији на плочи...

- Cooler Master Hyper 612S или Arctic Freezer I30 или ........ ?

3. Матична плоча.

- Узео бих неку која има најмање 2xSATAIII и без оверклокерских могућности и додатних опција које можда никад нећу ни употребити. (Може ли SATAII уређај на SATAIII улаз на матичној? Ако може, узео бих плочу само са SATAIII.)
- АТX

4. Меморија:

- Вероватно 8GB нечега у неком облику (4x2GB, 2x4GB... не знам шта одговара најбоље плочи, процесору, кулеру? Какве меморије воли овај процесор...)
- Треба ли узети више? (Ако издржава нпр. browser са 20так отворених страница, youtube, word, photoshop, pdf.r, и још неке програме који су активни, ваљда ће бити довољно...)

5. Кућиште: Cooler Master Silencio 650

- Нажалост нема више Fractal Design R3 кућишта код нас. Да могу да купим кућиште у иностранству, узео бих највероватније Nanoxiu или FD R4.

6. Напајање: Seasonic SS-620GM ?

- Чујем да је квалитетан произвођач. Има ли неко негативна искуства? Не могу да нигде нађем да ли има заштиту OCP,OVP...итд. Знам да Cooler Master Silent Pro M2 620W их има све, а има ли их ово напајање?
- Да ли је боље узети модуларно или не?

7. Хард диск: ?

- После оног потопа на Тајланду, чујем да има доста кварљивих дискова.. Који узети? Да ли је боље нпр. узети 2 диска по 320GB, или 1 већи? Узео бих 2 једино због бекапа. Sata III. (Или можда Sata II буде довољан?)
- SSD (128GB, Samsung 830) обавезно, али можда касније, око Нове године... биће ваљда неки попуст...

8. Монитор: Dell U2312HM (P2312HM) или U2412M или неки Samsung или .... ? (Штета што нема неки 23", 16x10.)

- Колико су ови монитори отпорни на варијације напона и сл.?
- Шта је толико засметало овом човеку (људима) па да прионе на ову преправку: http://hardforum.com/showthread.php?t=1674033
- Какви су недостаци монитора великих дијагонала?

9. Графичка картица: ? (шта ће ми)

- Треба ли за већу резолуцију (и дијагоналу) на монитору графичка карта? Или је довољан неки од Интелових процесора са интегрисаном (нпр HD2500) графиком?
- Да ли графичка к. помаже код репродукција видео снимака на рачунару (са интернета)? Или се користи само за игре и озбиљне графички захтевне послове? Да ли растерећује процесор?

10. Има ли негде код нас ових филтера за прашину: http://www.demcifilter.com/index.php ?

Где препоручујете куповину? (ПП)

Procesor: sto jaci sa sto manjim TDP-om, intel tu prednjaci. ivy bridge je super, trosi malo i samim tim se malo i greje. ne vidim problem sa termalnom pastom, zameni je boljom, to se podrazumeva.
Kuler: trenutno najtisi koji radi posao je venomous x silent edition ako ces aktivno hladjenje. ako hoces sam da se zezas mozes da kupis ogroman hladnjak i nakacis neke necujne noctue sa ulna adapterima.
Ploca: uzmi neku koja moze da kontrolise broj obrtaja tropinskih ventilatora pored pwm. asus sabertooth je odlican izbor, ima tu mogucnost i thermal armor.
Memorija: 8 giga je ok, osim ako se na bavis grafikom. uzmi 2x4gb niskoprofilne memorije, manje mesta, manje modula, manje grejanja.
Kuciste: neko sa dobrim protokom vazduha i zvucnom izolacijom. taj silencio je ok.
Napajanje: pasivno, seasonic X serija ili silverstone nightjar (mada silverstone nije modularno).
Hard disk: SSD i green na niskom broju obrtaja za storage uz dampere i kulere.
Monitor: 2312 je super monitor, mada zna malo da bljesti. nedostatak velikih dijagonala je cena za dobar kvalitet :) sto se tice varijaciaj napona, nakaci sve na ups ili neki surge protect produzni.
Graficka: nazalost, koliko god jak procesor da imas, integrisane kartice cesto nisu dovoljne za udoban rad, pogotovo ako se bavis grafikom. ima sjajnih pasivno hladjenih kartica, nazalost ne kod nas. kod nas ima da se kupi samo asus gts 450 koji je dovoljno dobar za udoban rad, ne greje se puno, a mozes da odigras i pokoju igru na umerenim setinzima. naravno da rasterecuje procesor kod graficki intenzivnih aplikacija, a i generalno.
Filteri: koliko ja znam, ne.

Kupovinu obavi gde god je najjeftinija :p

Imas ovde lepih saveta i testova za svaku od komponenti, skupio sam sve na jedno mesto.

have fun!

Vrh Dno