Šta je novo?

NEC 3540a Vs LiteOn 1693S

mcekovic

Čuven
Učlanjen(a)
26.11.2002
Poena
619
NEC 3540a Vs LiteOn 1693S

Jeste da je bilo puno diskusije na temu DVD rezaca, ali me interesuje vas misljenje koji je od ova dva konkretna DVD rezaca bolji u all-round rezimu, znaci citanje/pisanje CD/DVD R/RW medija.

Ne znam za LiteON, ali je NEC odlican, posedujem ga skoro dva meseca i imam samo reci hvale za njega. Kopira DVD do cak 19MB/s (pun original DVD pri kraju 24MB/s), snima savrseno, cak sam snimio jedan verbatim DVD+R 8x na 12x i drug je uspeo da ga procita na kucnom DVD uredjaju. Ni sa CD-ima nije los. Za sada nije bio ni jedan disk koji nije mogao da procita, a stavljano je u njega svasta.

NEC je bolji kao DVD rezac.
LiteOn je bolji za sve ostalo.
Tacka.

BokiPK je napisao(la):
NEC je bolji kao DVD rezac.
LiteOn je bolji za sve ostalo.
Tacka.

Predpostavljam da sve ostalo znaci citanje diskova, kopiranje... sto nec radi sasvim dobro i ja ne bih znao da mu nadjem manu sto se toga tice. Uzevshi u obzir konstataciju da je bolji kao rezac, ne preostaje nista drugo nego da uzmes nec :D

NEC vec sam ga u jednom threadu nahvalio i evo opet :)

MaxXx je napisao(la):
Predpostavljam da sve ostalo znaci citanje diskova, kopiranje... sto nec radi sasvim dobro i ja ne bih znao da mu nadjem manu sto se toga tice. Uzevshi u obzir konstataciju da je bolji kao rezac, ne preostaje nista drugo nego da uzmes nec :D

Pa znas, donese mi drugar disk, malo izgreban/ostecen, i kaze aj iskopiraj molim te, ja ne mogu. A sto? Pa neznam, moj NEC nece da ga kopira prijavi neku gresku.
Elem, taj isti disk obican LiteOn DVD-ROM iskopira za cirka 5min. Probam ja NEC-a, vise komada, sa razlicitm fw-ima, fabrickim i TDB-ovim, svi zaglave na istom vob-u. Nece dalje.
Da ne bude zabune, isti taj disk je teska koska i za LG 4163B, nema sanse, dok se 109-ka snadje sa njim posle 55min, uz pomoc dvd-dekriptera.
Da ne pominjem obicne cd-e koji idu uz modem isl.
P.S. NEC 1300 bolje cita od doticnih novije generacije.

Ovo je prica koja se VEOMA CESTO ponavlja kod mene.

Nec 3540a fenomenalno cita diskove. Ja ne znam o cemu ti Boki pricas. Moj primerak nec-a dosad nije naisao ni na jedan medij koji ne moze da procita. Price o velikim vibracijama i grejanju medija nisu uopste tacne. Nakon rezanja DVD-a medij iz mog primerka jedva da je topao (citaj hladan je). Nec ND-3540a reze gotovo necujno. Prosto sam se odusevio kada sam stavljao DVD medije renomirane na 8x na rezanje koje je moj NEC rezao na 12X gotovo besumno i nakon rezanja su bili savrseno citljivi i ni malo zagrejani. Sve preporuke sa moje strane za Nec. Ocigledno je da su se opekli prethodnom verzijom 3520a, o kojoj ti Boki mozda pricas, ali nec je napravio savrsen DVD rezac verzijom 3540a. Ovo mogu da potvrde i 100-tine sajtova koji ga strasno podrzavaju i hvale... Probajte malo google da pa cete dobiti slicne pohvale i iskustva kakva ja imam. Moguce je da se ovde radi o razlicitosti izmedju samog komada Nec-a koji kupite, jer ipak se nec prodaje uglavnom kao OEM varijanta. Inace Boki, koliko vidim, ti si jedini u ovoj temi koji ne podrzava NEC 3540a sto me navodi na pomisao da si imao kod sebe falican komad nec-a.

Poslednja izmena:
Razlike su tako male da ih neces ni primetiti ako se ne bavis stancovanjem desetina diskova dnevno. Rasprave tog tipa su danas vec potpuno prevazidjene, kao i tipa koja MB kad sve imaju -+5% razlike u performansama. Dakle uzimaj sta je povoljnije.

BokiPK je u pravu,
I ja mislim da je NEC odlican RW, ali i meni se desavalo da se ubaguju na nekim diskovima koje npr LG citac progurao.
Verujem da je to retkost, ali mogu Bokijevu pricu da potvrdim.

scud.master je napisao(la):
Nec 3540a fenomenalno cita diskove. Ja ne znam o cemu ti Boki pricas. Moj primerak nec-a ... Inace Boki, koliko vidim, ti si jedini u ovoj temi koji ne podrzava NEC 3540a sto me navodi na pomisao da si imao kod sebe falican komad nec-a.

Radim u firmi koja izmedju ostalog prodaje i dosta hardvera, a licno se bakcem sa rezanjem i svime vezano za to vec poduzi vremenski period.
NIJE JEDAN komad u pitanju. I nije jedna serija...I nije jedan medij...I nije moj komentar samo u ovom temi.
Naprotiv, prodajemo NEC-ove barem koliko i LiteOn-e, i svima savetujem da ga uzmu, pod uslovom da vec imaju dobar citac.
Cenu bolje zasada da ne komentarisemo...LO je trenutno podosta jeftiniji od NEC-a.

Poslednja izmena:
scud.master je napisao(la):
Nec 3540a fenomenalno cita diskove...

Nazalost, ja sam do sada imao (samo) jedan disk koji moj NEC 3540 nije mogao da procita - radi se o nekom RITEK 8X DVD-R disku, koji je samo jednom snimljen (na NEC 3520). Zapravo, dobio sam nekih 5 diskova sa razlicitim sadrzajem (sve RITEK DVD-R 8X); samo jedan fajl sa jednog od njih NEC 3540 nije mogao da procita.

Stavljanje u stari LG DVD ROM 16X je pomoglo - disk je ocitan bez greske... :banana:

Disk nije bio izgreban (samo jednom snimljen).
Slicno mi se desilo sa par starih PRINCO 4X diskova - svi snimljeni u istom snimacu (3540) - neki od njih necitljivi u NERO disc quality testu, neki citljivi (ali sa dosta PI error-a i PI failure-a), a neki odlicni (sa kvalitetom ~97)!!!

Dakle, kao citac izgrebanih medija i losijih medija (princo, ritek...) bi mogao biti bolji.

Napominjem da sa Verbatim medijima (CMC i MCC) se 3540 odlicno slaze :)

Na snimanje (za sada) nemam zamjerke.

:wave:

Poslednja izmena:
Cenu bolje zasada da ne komentarisemo...LO je trenutno podosta jeftiniji od NEC-a.
Cek, na PC berzi su trenutno nanize cene su 52 EUR za LiteOn i 47 EUR za NEC.
Gde je LiteOn jeftiniji?

Boki, naseo si na još 1 provokaciju! :d

Price o velikim vibracijama i grejanju medija naravno da nisu tačne, to je !možda! postojalo u samom začetku CD tehnologije. Nema smisla pričati o tome posle 98-me... ;) (Sve ovo ako izuzmemo LG)

Ali, da su razlike u DVD+-RW uređajima toliko male kao što neki tvrde - to ne da nije tačno nego je nebuloza. Kako može nekom da ne smeta to što uređaj koji je platio 55€ ne može da pročita disk koji je "na oko" jedva oštećen? Ja to ne bih mogao sebi da dozvolim. Razlika, nek` bude i 15€ čuva moje živce, nemam sitne stresove i nerviranja... Pitaj nekog srčanog bolesnika koliko je para potrošio na lekare iu lekove i kako sada živi? Nema masno, nema slano, nema ovo, nema ono - živi kao biljka! ;)
Da se vratimo na temu:
Večita dilema: Intel vs. AMD ; Ati vs. nVidia ; + Alijansa vs "DVD Forum"...
Ako je isto imati Intel ili AMD procesor zašto se Intel i dalje prodaje kada je "drastično" skuplji?
Ako je isto imati ATI ili nVidia grafičku, zašto ljudi sa R9600XT prelaze na GF6200 modabilnu? Po ceni su iste!
Ako je isto imati NEC chip-set baziran DVD+-RW ili MTK chip-set baziran DVD+-RW zašto giganti poput Sony, Gigabyte, BENQ i Samsunga ukazuju poverenje MTK-u? Ono: "Sve jedno koji chip set ću da ugradim u najnoviji DVD+-RW..."
Nije sve jedno! ;)
A to da je NEC bolji kao DVD rezač - kako to? Kada reže na DVD-R/RW? Tada da. Ali ja režem samo DVD+R/RW medije. Zašto? Zato što je "+" standard za "-" evolucija! Da ne pričamo o kompatbilnosti narezanih medija. I to na kojim medijima ima više grešaka proporcijonalno većim brzinama snimanja...
Gluposti da je NEC "savršen" mogu da prođu kod nekog kome je bitno da DVD snimač plati što manje. Za te pare - skoro pa se može reći da je savršen. I bio bi da nema 1 zvezde na "svetskom nebu" - Samsunga i njegove poslednje generacije DVD+-RW-ova! Ovako NEC "ubira" ne informisane kupce "za iste pare"...
...
:bottle:

BokiPK je napisao(la):
Pa neznam, moj NEC nece da ga kopira prijavi neku gresku.
Elem, taj isti disk obican LiteOn DVD-ROM iskopira za cirka 5min.
klasichna zamena teza.. poredish chitanje DVDRW-a sa chitanjem DVDROM-a???
a mozzda i cenu?;)

@SuperStarr: -> stvarno jesi, ali u demagogiji.. da se razumemo, nisu informacije ( insinuacije) koje si naveo potpuno netachne, ali kad se tako upakuju to je nishta drugo do gomila BS-a
i sad bi neko trebao da gubi vreme odgovarajucci na svaku ponaosob?
da li si ti odvojio vreme da prochitash naslov thread-a? ne?!? pa, gde se pominje Samsung ili BENQ?

i, oko onoga shto je bitno..
gde si ti prochitao/kojom metodom utvrdio da NEC dobro rezze na (-) a loshe na (+)? gde god sam chitao o NEC3540A ( o njemu prichamo ovde) bash je bilo obratno tvrdjeno..

dajte ljudi malo informacija, smanjite shum..

pozdrav

Poslednja izmena:
illidan je napisao(la):
Ne znam za LiteON, ali je NEC odlican, posedujem ga skoro dva meseca i imam samo reci hvale za njega. Kopira DVD do cak 19MB/s (pun original DVD pri kraju 24MB/s), snima savrseno,... Ni sa CD-ima nije los. Za sada nije bio ni jedan disk koji nije mogao da procita, a stavljano je u njega svasta.

Da ne ponavljam sve ovo kad je Ilidian vec sve to lepo napisao. :)

Sto se tice "+" medija, NEC ih reze odlicno. Ni sa "-" ne radi loshe ali kad se nareze ista stvar na jednom, pa na drugom tipu medija, razlika u kvalitetu je vise nego ocigledna.

mcekovic je napisao(la):
Cek, na PC berzi su trenutno nanize cene su 52 EUR za LiteOn i 47 EUR za NEC.
Gde je LiteOn jeftiniji?

Kod mene u radnji je niza cena LO-a nego NEC-a. Regularno, ne firmice po kucama i sa diskutabilnom garancijom :p
I ispod 50€ :D

H.U.D. je napisao(la):
klasichna zamena teza.. poredish chitanje DVDRW-a sa chitanjem DVDROM-a???
a mozzda i cenu?;)

A sto? Pa zar svojevremeno nisu CD-Rezaci bili drasticno bolji citaci od klasicnih cd-romova? Pa i DVDRW-i bi trebalo da naslede te osobine, ali...Proizvodjaci se nisu bas usrecili sa tom cinjenicom. A kad moja Toshiba (dvd citac) ima neku muku sa ponekim dvd-om, ja ga ubacim u dvd-rezac (LO 1693) i resim se svih muka.
Uzgred, jos malo pa ce cene DVD-rezaca da padnu na cenu kombica, ne bas obicnih dvd-citaca:p

BokiPK je napisao(la):
Kod mene u radnji je niza cena LO-a nego NEC-a. Regularno, ne firmice po kucama i sa diskutabilnom garancijom :p
I ispod 50€ :D
Gde ti je radnja pa da dodjem da pazarim taj LiteOn, posto mi je kvalitet citanja bitan ;)

mcekovic je napisao(la):
Gde ti je radnja pa da dodjem da pazarim taj LiteOn, posto mi je kvalitet citanja bitan ;)

Nije moja... :S:
citiram, sa avatara, par cm levo, a ti citaj:
"Location: Nish, Sr, Europe, Earth..."

Poslednja izmena:
BokiPK je napisao(la):
A sto? Pa zar svojevremeno nisu CD-Rezaci bili drasticno bolji citaci od klasicnih cd-romova? Pa i DVDRW-i bi trebalo da naslede te osobine, ali...Proizvodjaci se nisu bas usrecili sa tom cinjenicom. A kad moja Toshiba (dvd citac) ima neku muku sa ponekim dvd-om, ja ga ubacim u dvd-rezac (LO 1693) i resim se svih muka.
Uzgred, jos malo pa ce cene DVD-rezaca da padnu na cenu kombica, ne bas obicnih dvd-citaca:p
kakve veze ima shto su bili bolji?
ko ozbiljan poredi razlichite uredjaje i to josh u thread-u gde se pricha o DVDRW od LiteON-a i NEC-a i to odredjenim modelima???

LiteON CDRW-i su, naravno, u svojoj klasi bili sjajni uredjaji, kao i njihovi DVDROM-ovi ( pored ovog NEC-a u mashini mi je i LO 166S DVD chitach,)), ali ovde ne prichamo o tim uredjajima nego o njihovom DVDRW, model 1693
a kad je rech o njemu ( i o celoj seriji: 1653, 1673 i ovaj) NISU bolji od NEC-a 3540A, pogotovo sa moddovanim fw-om
ima onaj drugi thread o NEC 3540A i u njemu par link-ova na test-ove, a mozze i da se pogleda uporedni test na cdfreaks.com gde lepo pishe shta bolje radi jedan a shta drugi
kad se sve uzme u obzir, NEC odnosi prevagu.. trenutno, sa ovim modelom,)

ako je do toga shta je najbolje za chitanje i audio ripping, bolje da nadje neki stari CDRW ili DVDROM za te poslove, bolji su nego bilo koji DVDRW..
ali, to je druga tema..

pozdrav

H.U.D. je napisao(la):
kakve veze ima shto su bili bolji?
ko ozbiljan poredi razlichite uredjaje i to josh u thread-u gde se pricha o DVDRW od LiteON-a i NEC-a i to odredjenim modelima???

LiteON CDRW-i su, naravno, u svojoj klasi bili sjajni uredjaji, kao i njihovi DVDROM-ovi ( pored ovog NEC-a u mashini mi je i LO 166S DVD chitach,)), ali ovde ne prichamo o tim uredjajima nego o njihovom DVDRW, model 1693
a kad je rech o njemu ( i o celoj seriji: 1653, 1673 i ovaj) NISU bolji od NEC-a 3540A, pogotovo sa moddovanim fw-om
ima onaj drugi thread o NEC 3540A i u njemu par link-ova na test-ove, a mozze i da se pogleda uporedni test na cdfreaks.com gde lepo pishe shta bolje radi jedan a shta drugi
kad se sve uzme u obzir, NEC odnosi prevagu.. trenutno, sa ovim modelom,)

ako je do toga shta je najbolje za chitanje i audio ripping, bolje da nadje neki stari CDRW ili DVDROM za te poslove, bolji su nego bilo koji DVDRW..
ali, to je druga tema..

pozdrav

mcekovic je napisao(la):
Jeste da je bilo puno diskusije na temu DVD rezaca, ali me interesuje vas misljenje koji je od ova dva konkretna DVD rezaca bolji u all-round rezimu, znaci citanje/pisanje CD/DVD R/RW medija.

Covek je pitao za All-Round rezim, znaci i citanje ga zanima. Koliko sam mogao da zakljucim [sa foruma] NEC bolje reze od LiteOn-a ali ima ogroman problem sa citanjem diskova.

Poslednja izmena:
Swiper je napisao(la):
Covek je pitao za All-Round rezim, znaci i citanje ga zanima. Koliko sam mogao da zakljucim [sa foruma] NEC bolje reze od LiteOn-a ali ima ogroman problem sa citanjem diskova.

Onda se on nalazi u nedoumici, da li ce izabrati put "NEC" i otici u propast ili ce krenuti putem "LITE ON" u raj. Izbor je na njemu i neka mu je bog u pomoci :trust: .

Ja ne znam kako ljudima da se objasni da NEC nema OGROMAN problem sa citanjem? Ja do sada nisam imao ni jedan neprocitan disk (imam modovan firmware), a i ako je neko i imao problem, to je sa izgrebanim diskom. Pa umesto sto traze manu u rezacu sto ne cita izgrebane diskove, bolje da pripaze i ne grebu diskove.

Nije problem, ja pazim, ali popizdim kada mi u ruke dodje tudji disk i kada ne mogu da ga iskopiram, dok kod vlasnika tog diska kopiram bez problema.

Poslednja izmena:
MaxXx je napisao(la):
Pa umesto sto traze manu u rezacu sto ne cita izgrebane diskove, bolje da pripaze i ne grebu diskove.

Postoji i druga stvar - koji dvd medij je u pitanju.

Naime, i za -R i +R postoji standard. Standard postoji i za pravljenje CD medija.

Veliko je pitanje da li se svi proizvodjaci medija pridrzavaju standarda?

Opste je poznato da je Princo tuzen od strane vlasnika DVD standarda, jer je Princo "na divlje" pravio DVD medije - BEZ placenih prava kopirajta (mislim da ga je izmedju ostalih i Philips tuzio, pa je trazio da Princo kupi prava za nekih 100+ patenata, a Princo se branio da u tih 100+ patenata spadaju (pored patenata za sami DVD) i patenti za pravljenje CD medija, sto Princu ne treba).

Dakle, moze se desiti da kupis DVD medij, a da njegov sloj za pisanje ne bude po standardu (standardom je tacno definisana debljina svakog sloja pa i sloja za pisanje) - tj. da na odredjenom mjestu ne bude uopste "filma" za pisanje.

Pored ovog postoji i kontrola kvaliteta (koja nije ista kod svakog proizvodjaca), koriscenje drugacijih smjesa za sloj za pisanje...

:wave:

MaxXx je napisao(la):
... Pa umesto sto traze manu u rezacu sto ne cita izgrebane diskove, bolje da pripaze i ne grebu diskove.

Ajd lepo citaj ponovo ceo thread.
Nisu samo izgrebani diskovi u pitanju. Dakle, sledeca zbivanja, vrlo cesta:
- Elem, "naoko" super narezan VERBATIM digital movie, rezan u standalone uredjaju vrlo poznate i priznate marke( :D ), fotoradnja, NEC nece da prebaci na hard...
- Drajver od modema, na fabricki presovanom cd-u, NEC nece uopste da ocita...
- Instalacioni CD maticne ploce, muke sa citanjem...
- mnogo(ali stvarno MNOGO) slicnih primera...

Ako covek hoce izbor, JEDNOG JEDINOG optickog uredjaja (odd), i jednostavno nece/ne zeli da potrosi pare za vise njih...hoces li da mu savetujes da uzme NEC-a?
Nekada sam stvarno bio mnogo naklonjen NEC-u kao firmi, vise nego TEAC-u. Jednostavno, gorenavedeno su cinjenice, i umeju stvarno da iznerviraju.
Licno imam tri opticka uredjaja u masini i basmebriga za sve situacije koje mogu da iskrsnu :eyebrows:

BokiPK je napisao(la):
Licno imam tri opticka uredjaja u masini i basmebriga za sve situacije koje mogu da iskrsnu :eyebrows:

:D :D :D Vala baš, svaka čast za ovo!

P.S. Imam taj hvaljeni/kuđeni NEC3540A i (za sada) nemam problema ni sa čitanjem ni sa rezanjem, što DVD-ja što CD-ova. Iskreno, za ~50€ i da radi godinu dana, dosta je :)

Nazad
Vrh Dno