Šta je novo?

Ne znam do cega je problem

PhoenixZ

Zapažen
Učlanjen(a)
30.01.2024
Poena
4
Pozdrav. Naime, pre par dana sam odlucio da kupim racunar sa sledecim specifikacijama: Rx 6600, 16gb ddr4, i5 9400 b360 medion maticna... Nakon sto sam uzeo racunar, krecu problemi. Naime, cim sam upalio PC cujem nepodnosljivo pistanje koje dolazi iz napajanja. Pistanje je nalik onom anti-malware zvuku ili nesto poput jako visokih frekvencija. Otvorio sam racunar i imao sam sta da vidim. Cieftec napajanje od 400w unutra. Brze bolje sam pozvao osobu koja mi je prodala racunar i objasnio kako stoje stvari da bi on naravno prihvatio moj zahtev i zamenio to napajanje sa nekim Coolermaster od 700w. Tu krecu problemi. Kad god sedim za racunarom imam neobjasnjiv osecaj da nesto nije kako treba. Isto kao struju neku da osecam, kao da sam najezen celo vreme dok koristim racunar. I onda random me kao malo zapeca neki deo tela i tako dok sedim za racunarom. Da li je neko imao slicnih problema, da li je moguce uopste da se ovo desi i kako se resava ovaj problem? Ne bi mi bilo zao da doplatim jos novca da zamenim nesto ako je neophodno ali ovo mi se nikad nije desavalo.

A gdje stoji kućišće dok radiš?
Je li sto metalni?
Probaj za početak da staviš kućišće na pod, ali tako da između poda i kućišta postaviš sloj gume

1) Proveri glinaricom (probnom lampom) na zadnji deo kućišta, najbolje na neki od šrafova napajanja da li glinarica svetli, znači nasloni pipak na šraf, a drugom rukom drži zid. Ako svetli, imaš problem sa uzemljenjem, ili negde probija struja. To je potencijalno problem, barem znaš šta je i kreni da ga rešavaš. Ne sme da svetli.

2) Ako ne svetli, druga mogućnost je da ukoliko imaš etison i stolicu na točkiće, pa još nosiš džemper, iz tvojih pokreta generišeš statički elektricitet, i to nema veze sa kompjuterom.
Mene je u kanc tukla struja od tog statičkog elektriciteta, to su varnice sevale, prvo sam promenio točkove na stolici, to je donekle pomoglo, onda su određene cipele na tom etisonu počele da me pune strujom, na kraju sam skroz izbacio etison. Svi smo u kanc imali ritual kada izlazimo, kada dođemo do vrata, prvo naslonimo obe ruke na zid nekoliko sekundi da se nežno ispraznimo, pre nego što pipnemo metalnu bravu. Prokleti etison...

1) Proveri glinaricom (probnom lampom) na zadnji deo kućišta, najbolje na neki od šrafova napajanja da li glinarica svetli, znači nasloni pipak na šraf, a drugom rukom drži zid. Ako svetli, imaš problem sa uzemljenjem, ili negde probija struja. To je potencijalno problem, barem znaš šta je i kreni da ga rešavaš. Ne sme da svetli.

2) Ako ne svetli, druga mogućnost je da ukoliko imaš etison i stolicu na točkiće, pa još nosiš džemper, iz tvojih pokreta generišeš statički elektricitet, i to nema veze sa kompjuterom.
Mene je u kanc tukla struja od tog statičkog elektriciteta, to su varnice sevale, prvo sam promenio točkove na stolici, to je donekle pomoglo, onda su određene cipele na tom etisonu počele da me pune strujom, na kraju sam skroz izbacio etison. Svi smo u kanc imali ritual kada izlazimo, kada dođemo do vrata, prvo naslonimo obe ruke na zid nekoliko sekundi da se nežno ispraznimo, pre nego što pipnemo metalnu bravu. Prokleti etison...
Na koji nacin se resava taj problem uzemljenja ili curenja struje? Da isto napomenem da sam do momenta kupovine novog racunara nesmetano koristio prethodni i nisam osetio nikakav problem ili promenu sto se struje tice. Sad kad malo vracam sliku mislim da mi se desavalo ponekad kao da osetim pecanje struje dok mi je ruka na misu ali jako jako retko. Isto da pitam, da li je moguce da je do napajanja problem a ne do uzemljenja? Recimo da mi je stavio napajanje koje je istroseno i ima taj feler da propusta struju
A gdje stoji kućišće dok radiš?
Je li sto metalni?
Probaj za početak da staviš kućišće na pod, ali tako da između poda i kućišta postaviš sloj gume
Kuciste stoji iskljucivo na podu. Poslusacu tvoj savet za gumu

Ako nije do statičkog elektriciteta onda je do uzemljenja, proveri napojni kabl,kako hvata unapajanju i utičnicu. Sa dobrim uzemljenjem ni statički elektricitet nije problem.

U napajanje iz kabla ti idu TRI žice, faza, nula i uzemljenje. Ta treća-uzemljenje , ide na one ušice na zidu, i služi da odvede male viškove elektriciteta koji se javljaju na uređajima, i da u slučaju nekog većeg p*čvajza/probijanja struje povuče to na sebe i ne sprži tebe, odnosno da Fidova sklopka u kući/stanu izbaci. I da,ako probiaj struja, problem je uvek napajanje, rešava se zamenom napajanja, ako je statički eletricitet, to moraš sam da otkriješ šta ga uzrokuje, a sigurno ga ne uzrokuje kompjuter.

Može i instalacija da bude "Nulovana" tj da nula bude uzemljenje.

Ovako, posto je to napajanje korisceno i ranije i posto vidim kad ubacim kabl od napajanja onaj u napajanje nije kao kod prethodnih ono da moras da se iscimas vec vrlo lako udje kabl i lako se sklanja kao da su ti ulazi slabi od napajanja. Probao sam sa 2 kabla i ista je stvar. Da li da kazem liku kod koga sam uzeo pc da je do napajanja problem posto prethodni pc nije imao taj problem
Da pitam jos nesto onda. Koje napajanje da uzmem onda? Uzeo bih novo ali da je budzet do 5,000 ili 6,000 hiljada. Sa ovim komponentata treba najmanje 550w i to kvalitetno

Poslednja izmena:
Nikakvo posebno napajanje nije potrebno sa tim komponentama, RX 6600 vuce max 150W. Ok napajanje 450W+ zavrsava posao. Skini plocu i vidi da ne naleze negde na lim kucista.

Posto radim preko racunara da li je opasno ukoliko bih ga koristio par dana dok ne zamenim za novo ako je kvar do napajanja?

Opisao si problem kao da imaš duhove po sobi,da te prolazi neka jeza šta znam,na takvo pitanje ne bih mogao da dam odgovor.Dal je do tebe,da li nešto umišljaš itd...ili zaista pc ima problem.

Opisao si problem kao da imaš duhove po sobi,da te prolazi neka jeza šta znam,na takvo pitanje ne bih mogao da dam odgovor.Dal je do tebe,da li nešto umišljaš itd...ili zaista pc ima problem.
Ma da su duhovi bili bi tu i dok nisam za pc-om 🤣.

Ovako, posto je to napajanje korisceno i ranije i posto vidim kad ubacim kabl od napajanja onaj u napajanje nije kao kod prethodnih ono da moras da se iscimas vec vrlo lako udje kabl i lako se sklanja kao da su ti ulazi slabi od napajanja. Probao sam sa 2 kabla i ista je stvar.
Probaj sa kvalitetnim kablom. Ne onim od 2e, nego debljim...

UPDATE: Promenio sam napajanje, stavljeno je neko corsair 650w bronze i jos uvek je isto. Da li je do uzemljenja ili do neke druge komponente?

U napajanje iz kabla ti idu TRI žice, faza, nula i uzemljenje. Ta treća-uzemljenje , ide na one ušice na zidu, i služi da odvede male viškove elektriciteta koji se javljaju na uređajima, i da u slučaju nekog većeg p*čvajza/probijanja struje povuče to na sebe i ne sprži tebe, odnosno da Fidova sklopka u kući/stanu izbaci. I da,ako probiaj struja, problem je uvek napajanje, rešava se zamenom napajanja, ako je statički eletricitet, to moraš sam da otkriješ šta ga uzrokuje, a sigurno ga ne uzrokuje kompjuter.
Zamenio sam napajanje, proverio uzemljenje koje je odlicno i sve je super. Do cega moze biti? Da li je ta struja opasna po zdravlje

Nije mi jasno kako tacno osetis struju dok je kuciste na podu, sto nije metalni, ne dodirujes kuciste i nema nikakvih problema sa uzemljenjem?
Da nije mozda do tastature ili misa? Probaj da sedis za stolom bez da dodirujes tastaturu i mis pa vidi ima li razlike.

probaj da sklopis ceo racunar na stolu, bez kucista

Nije mi jasno kako tacno osetis struju dok je kuciste na podu, sto nije metalni, ne dodirujes kuciste i nema nikakvih problema sa uzemljenjem?
Da nije mozda do tastature ili misa? Probaj da sedis za stolom bez da dodirujes tastaturu i mis pa vidi ima li razlike.
Sto ima metalne nogare (one iz ikea, adils nogare) Osetim kao ono kao skroz slabo peckanje ili strujanje struje (ne stalno vec ponekad). Tastatura je plasticna ona Logitech k120 membranska i mis neki fantech rgb. Tastatura je kupljena pre 2 meseca i radi perfektno, mis je uzet preko skoro 3 god. Ne znam da njje do toga?

Poslednja izmena:
Da li si promenio i kabal od napajanja kao što su ti drugi članovi predložili, ili proverio glinaricom da li ti probija struja negde na kućište?
Da li te pucaju varnice kada pipneš nešto metalno, ili imaš etison?

Ako nije ništa od ovoga(nemaš izbijanje struje na kućištu, niti imaš problema sa statičkim elektricitetom od trenja), možda je glupo što ovo kažem ali...
Trnci u rukama uvek ukazuju na srčani udar: Iako peckanje ili utrnulost u levoj ruci ili šaci mogu biti simptom srčanog udara, to nije jedini uzrok peckanja u rukama. Peckanje može biti rezultat različitih problema, uključujući kompresiju nerva, nedostatak vitamina ili druga medicinska stanja.

SAVET: Ako je kabal od napajanja labav i ima lufta kada ga ubodeš u napajanje uzmi izolir traku i omotaj krug ili dva oko tog dela koji ulazi u napajanje i više neće imati lufta i bolje će da drži. Bar sam ja tako radio ako nađem lufta i drži nema nikakvih problema. Desi se da ima lufta i u kablu koji ulazi u monitor samo ga obmotam izolir trakom krug ili dva da uđe pasent i drži bez problema.

Jedino mi nije jasno kako te 'vata struja kada je jedini dodir sa računarom miš i tastatura i eventualno kada stisneš dugme za paljenje računara??? Jedino da nijesi postao ko Biba Struja pa si počeo da privlačiš statički elektricitet pa svjetliš u mraku ko božićno drvce? Napajanje može da pišti kada mu se uzima više struje nego što može da podnese pa "jauče" barem sam tako svojevremeno čuo ali nikada nisam doživeo. Za sve ostalo došlo bi do kratkoga spoja i pc bi ti goreo kao aparat za varenje kada vari. Mislim da je to više "softverski" problem nego hardvesrski.

Ja ovde ne bi davao nikakva savete, prvo ta confa super radi i sa chiftec od 400w, a ne da teras prodavca da ti menja 3 napajanja, a nekom naponu vazduhu od plasticnog misha i tastature necu ni da komentarisem
saucesce onom koji ti je prodao komp :cool:

Teško da neko može da oseti 5vDC na mišu ili tastaturi pa i da su metalni. U samom kućištu, posle napajanja, nema ništa više od 12vDC i to je teško da može iko da oseti.
U samom napajanju, izuzev tih 220vAC uulazu. postoji deo/kolo koje ima više stotina volti visoke frekvencije koja u teoriji može da jonizuje vazduh ali to ostaje u samom napajanju jer samo metalno kućište deluje kao faradejev kavez, Jedino neki spoj sa samim tim kućištem može da pusti neki napon napolje ako se nešto pokvari. Za takve stvari postoji uzemljenje koje odvede sve to u zemlju jer elktricitet uvek traži najkraći put. (recimo gromobran).
O uzemljenju. Nikada nije idealno, pogotovu u starijim instalacijama gde "Nula" nije dovedena iz mreže nego se koristi uzemljenje kao Nula vod. Tada je samo metalna šipka ili ploča zabodena u zemlju i provodnost ja ograničena vlagom, suva zemlja je slabiji provodnik a ta šipka ili ploča oksidira sa vremenom kao i sama veza sa žicom. Za to postoje parati koji mere otpor i provodljivost, dobri elktričari imaju to, terbalo bi ih knsultovati povremeno ako to nije deo instalacije. Meni se to desilo a primetio sam preko šporeta i bojlera kada je počelo malo da pecka pa sam umesto prvobitne metalne vodovodne cevi zabijene metar ipo u zemllju stavio pola kvadrata bakarnu ploču povezanu trakom za gromobran sve do razvodne kutije. Prva cev je trajala manje od dve godine a novo uzemljmnje evo već preko 15. Ti mali, tranzitni naponi i niska jačina struje zbog otpora mogu i da ne stignu do zemlje ali sigurno upijaju statički elektricitet.
Na kraju, postoje l judi koji su više osetljivi na struju. Ja recimo imam "super moć" da prepoznajem vrstu metala samo dodirom i mogu da osetim kada prolazi 100 ili više volti kroz neku žicu i preko izolacije. Sigurno postoje i ljudi sa višom osetljivošću pa treba i to uzeti u obzir.

Vrh Dno