Šta je novo?

ne radi mi maticna

srpski junior

Slavan
Učlanjen(a)
29.11.2008
Poena
304
imam maticnu msi K9a2 platinum v2,ali mi je crkla pa nisam siguran sta da uzmem umesto nje.

Samo sto ces moci da koristis ddr2 memoriju.Mozda sad nema preterane razlike izmedju ddr2 i ddr3 memorije,ali to ce se brzo promeniti.Seti se prvih ddr2 modula na 533 i 667mhz.Skoro svaki ddr1 400 je bio brzi od njih,a pogledaj sada.Nije sve u procesoru i mega-giga hercima.

Nesto je i u ddr3 jel? :d
Ma daj... I ti predlazes kupovinu 1333 CL9 modula? To je sporije od 800 cl6 :DSeticu se ja i edo memorije i rambusa i sl. pa cu ti reci da to nije ni priblizno kao sada ;)
Proci ce jos dooosta vremena kako bi se memorijska propusnost od 1100 cl5 mogla iskoristiti u potpunosti i postati bottleneck ;)

Poslednja izmena:
Ja sam mu predlozio kupovinu tog modula jer bi toliko novca dobio posle prodaje njegove memorije,a ne zato sto su oni odlicni.
Ti imas pravo na svoje misljenje,ali ne mozes da mislis da si najpametniji.Veoma dobro znam kako sada stvari stoje na relaciji ddr2-ddr3 i kakav je odnos cena-performanse.Svestan sam da su ''narodski'' ddr3 moduli trenutno sporiji od kvalitetnijih ddr2 modula,ali to ce veoma brzo da se promeni.Ziv bio pa video;)Neka covek odluci sam sta ce da kupi,njegova stvar,ja sam hteo da mu pomognem sa nekim savetom ali se sve pretvorilo u raspravu ''DDR2 ili DDR3''

Pa moram da te pitam, sta ti nagovestava da ce to da se promeni? Koje to aplikacije mogu da iskoriste puni bandwidth?
Pa sta ako se pretvorilo u tu raspravu? Pretvorilo se jer se neko ne salze sa tvojim savetom.

edit: http://www.anandtech.com/memory/showdoc.aspx?i=3589&p=1
Mislim da ce ti malo otvoriti oci. Sve kada i 2000 cl8 kitovi budu pristupacni, realna razlika iznosi maximum 10%. Puno ce visi dobiti ako digne frekvenciju procesora.
slika govori vise od 1000 reci:
dw2OCa.jpg

Znamo da postoje ocz low voltage kitovi 2x2 1200cl5 po ok ceni, koja ce da ide jos dole. Znamo da se framerate ispod 25 smatra ne igrivim. Sa ove slike se vidi da latencija od cl7 (minimum) pri 1600 tek odgovara ovoj igri. Previse se podize latencija da bi se ostvarila maksimalna frekvencija i propusnost a dosta programa nije tako pisano ;) i ne moze da iskoristi propusnost kako bi sakrili latencije (kao u ovom slucaju). Dakle konkretno u ovoj igri, ako si kupio ddr3 a cl ti je veci od 7, ti si donji ;) Naravno, ovo moze da bude samo jedna scena, ali zar nije malo ironicno da ti igra zatrza na 'novoj platformi'? :d

Poslednja izmena:
Nagovestava mi iskustvo,ako te bas zanima.Ako gledas punu iskoriscenost memorije,bilo bi najbolje da se svi lepo vratimo na ddr1 i uzivamo jer izgleda da je po tebi to maximum koji neka aplikacija moze da koristi.Zavisi ko je sa cim zadovoljan.Neko igra Crysis sa 10 fps i zadovoljan je,neko sa 50 fps-a i malo mu je.Covek treba da nadje neku sredinu i da koliko toliko bude u koraku sa tehnologijom,a ne da razmislja da li ce u potpunosti da iskoristi svaku komponentu koju kupi.

Haha :D Pa upravo mu ti predlazes novo kako bi mogao 'iskoristiti to u buducnosti' :d
P.S. Meni i iskustvo i znanje nagovestavaju da nece ;) Pogotovo za neku kucnu upotrebu + igre.
Sto se tice da treba ici u korak sa tehnologijom i vremenom, naravno da treba ali ovo nije vreme za to ;)
Zasto je ljudima tesko shvatiti da x58 i AM3 platforme sluze da bi se kupilo vreme za ove kompanije? AMD ce se boriti sa cenama protiv p55 jer je intel sebi kupio dovoljno vremena da nehalem arhitekturu pojeftini tj. smanji troskove. Industrija igara je u ocajnom stanju, svi se okrecu konzolama. Najzahtevnija igra je iz 2007me god. Sudeci po njegovoj grafickoj kartici, njemu je to najbitniji segment a najvise ce dobiti sa novom grafickom kartom ;) (kada vec izbace nesto sto ova ne moze da tera :d ).

Ja sam mu predlagao am3 plocu,jer ce nju moci da iskoristi maximalno u buducnosi.Da li je am3 i i7 kupovina vremena ili ne,to niko od nas ne zna,mozemo samo da nagadjamo i spekulisemo.To je nesto sto je trenutno buducnost i velika vecina ljudi vec razmislja o prelasku na am3 ili i7,i5.E,sad ti ako zelis bavi se teorijama zavere velikih kompanija i cekaj tu 2011-2012-tu godinu i novi socket.Do tada ADIOS,odoh da se zavucem kod curice u krevet da je pitam sta ona misli o tome:-devil-::smoke::-devil-:

Pa zasto mu predlazes nesto sto ce maximalno iskoristi? Kontradiktoran si sam sebi.
Ali je poenta da nece nista manje iskoristiti am2 u sledecoj godini. To nisu teorije zavere nego konkurentnost trzista. Ja vec imam 1366 a za novi socket cemo videti :d
ADIOS i da se ne moram vise smarati objasnjavajuci ti, do tada valjda nece biti potrebe :wave:

e, ugnjavili ste :d:d:d
@srpski junior, svakako ti je CPU usko grlo za tu grafiku sto imas.
Posto ti svakako ne gine nova ploca, ja bih ti predlozio i procesora da se otarasis.
Sta ces odabrati, ddr2 ili ddr3 platformu, nije toliko bitno, bitnije je da predjes na solidno jaci CPU a razlika u ceni ddr2 i ddr3 modula nije toliko strasna sad a u buducnosti ce biti jos manja.

off:
cudi me da neko nije rekao "Predji na Intela kad vec menjas i plocu i procesor i memoriju" pa da otpocne nova bitka
:d:d:d

voodoons, tvoj post je zaključak ove cele teme. ;)
Ali nije dobar zaključak. ;)
Donekle je kontradiktorno je reći: "razlik u ceni ddr2 i ddr3 modula nije toliko strasna sad a u buducnosti ce biti jos manja."
Čovek hoće sad da kupi.
Ima ovaj forum, ima gde da pita gomilu hw freak-ova. (svi smo to ovde čim smo tu :d)
Mi smo tu da udarimo debatu i razvučemo temu na nekoliko strana. :)
E sad, što se ne slažemo?
Pa zato što nema svako iskustva sa svim.
Ali ako se ovde već ne veruje na reč, što uopšte i nije loše jer ponekad ta reč mora da se dokaže sa nečim, onda da verujemo testovima?
Evo dajte link ka testu koji je kontra od onog iz #34-og posta i onda može diskusija dalje.
Ovako nema smisla i nigde ne ide. Stiče se utisak da neko hoće na silu nekom da promeni mišljenje a to svakako nije cil.

Činenjica je da 1333 CL9 nije nikako bolji od 1066 CL5 a kamoli od 1200 CL5 koji btw košta kao i low end DDR3 a šta će biti sutra ili za mesec dana ili za godinu dana, ako pogledamo istriju (sa DDR2) High End DDR3 će biti papreno skup.

Poslednja izmena:
Zaključak moje priče jeste da ako kupi sad DDR3 ploču i neku jeftiniju memoriju, za pola godine-godinu dana kad se DDR3 memorije dignu sa ovog nivoa, lako će moći da zameni svoju lošiju DDR3 memoriju za neku bolju. Ukoliko sad uzme DDR2 ploču, za pola godine-godinu će malo teže ubosti dobru DDR3 memoriju u DDR2 slot bez da opet ne menja ploču.
Da se razumemo, u skorije vreme DDR3 memorije će napraviti evidentan dobitak u performansama kao što je to činio svaki memorijski standard.
Svako radi upgrade onako kako mu cenovno i na drugi način odgovara, ja taj upgrade radim stalno i u današnjem dobu, sa ovakvim stepenom razvoja tehnike to je sasvim normalno. Ako će da kupuje za naradnih godinu-dva a da ništa ne menja do tad, logično mu je uzeti DDR3

Ali 1200 CL5 = ili za koji procenat lošije od 1600 C6.
Eno grafikon u 34-om postu.
A 1200 CL5 košta ko 1333 CL9!!!
To je ono ključno.
Ti mu (kao i većina) predlažeš da uzme lošije pa da kasnije opet doplaćuje za recimo 1600 CL6 i da opet ima čak i lošije nego da je odmah uzeo 1200 CL5.
Ja vas stvarno ne razumem. :(

Lošije, kao platforma sigurno nije. Razlike su akademske ali lošije svakako nije a u budućnosti i to bliskoj budućnosti (možda baš prekosutra :d) sigurno će biti bolje.
Takodje, red novca koji će trebati da doplati sa sadašnje DDR3 memorije za bolju će biti smešan, pogotovu ako 6meseci-godinu dana nije uložio dinara u računar.
Ja tebe razumem šta hoćeš da kažeš i u pravu si sa tim rezonovanjem ali stvari nisu crno-bele.
I jedna i druga platforma imaju mane i vrline, na čoveku je da odluči koje mane mu manje smetaju i/ili vrline više odgovaraju.
Ajde onda i da rezimiramo:
DDR3 mana: nešto slabiji odnos cena-performanse
DDR3 prednost: buduća nadogradnja će imati bolji odnos cena-performanse (govorimo o dosta bliskoj budućnosti, ja cenim da će to biti najkasnije za 6 meseci kad se i5 spusti u mass production). Ako govorimo o sadašnjosti, moguće je i danas uzeti DDR3 memoriju koja ima bolje performanse ali tu dolazimo do DDR3 mane a to je odnos cena-performanse.
Znači, neće sigurno nešto drastično pogrešiti ni u jednom slučaju, sve zavisi od afiniteta kupca, mi smo naše završili.
Prvo su mikitrstenik i mcrazy drobili o ovome pa sad nastavljamo ja i ti a nema potreba, sve je rečeno.
:wave:

Tacno tako ,sve je receno,ali me zanima sta vas dvojica mislite o tome.Kada bi kupovali novu masinu ,da li bi se odlucili za ddr2 ili ddr3 platformu,nije bitno da li je amd ili intel:trust:

edit----
razlika izmedju ddr2 1066 cl5 i ddr3 1600 cl7 je oko 25e bar u mom gradu.Za tu razliku u ceni ne bih ni pomisljao da se vratim na ddr2.Ljudi,znam da je svaki prelazak tezak u finansiskom smislu,ali tih 2000 dinara nije vredno vracanju na staru tehnologiju,pogotovo jer covek mora da uzme skoro celu novu masinu.

Poslednja izmena:
Razlike su akademske ali lošije svakako nije a u budućnosti i to bliskoj budućnosti (možda baš prekosutra ) sigurno će biti bolje.
Ja sam ti gore naveo da moze biti losije, a objasnio sam i zasto. Pa procitaj bar jos jednom ;)
A ti mozes sebe da tesis kako ce 1600, 1866 i 2000 cl7 drasticno pojeftiniti za pola godine ;)
Doplata nece biti smesna jer ce morati da proda svoju memoriju, a ddr2 ce tada vise da vredi pa ce za jos smesniju doplatu reda 20e moci da kupi i novu plocu (bolju platformu) i novu memoriju :)

a se razumemo, u skorije vreme DDR3 memorije će napraviti evidentan dobitak u performansama kao što je to činio svaki memorijski standard.
Samo u teoriji ;) i to je poenta. Kao sto sam spomenuo, aplikacije su tako pisane (vecina) da ne umeju iskoristiti propusnost kako bi sakrile latencije (neke uopste ne mogu jer nema te kolicine podataka, kao recimo igre).

edit: ali za tih potrosenih 25e nece dobiti apsolutno nista. Oko toga se celo vreme palamudi...

Poslednja izmena:
Pa upravo je to razlog. DDR2 nece biti skup kao DDR1 pa stoga nece ni DDR3 pojeftiniti ;) Jer nema razloga, niti ekonomskog opravdanja. Zasto da daju nesto jeftinije kada ddr2 platforma nije mrtva? DDR2 je sada jeftin jer ga skoro svi imaju i moraju da ponude high performance module za male pare kako bi 'naterali' nekoga da predje sa 800 na recimo 1200 (kao sto je to uradio ocz) ili sa 533 na 1066. DDR3 ce tek doci do nekog izrazaja sa omasovljenjem p55 platforme, i to pred kraj i pojavom p65, kada ce 'biti normalno' da vecina ima ddr3. Jedina iole normalna ddr3 memorija je ona sto dolazi u triple kitovima jer su proizvodjaci naterna pre vremena ;) da spuste napon kako Bog zapoveda. Inace bi bilo kao i sa ddr2, prvo bi prodavali 1600 cl7 na 2.1V pa na 1.9V i tek na kraju na 1.5-1.6V i omastili brkove.
Stvarno ne mogu da se ponavljam, covek je gamer, i on nikakve koristi nece videti od ddr3, puno mu je bolje da svaki euro ulozi u procesor ili graficku (pogotovo graficku).

Poslednja izmena:
Razlike su akademske ali lošije svakako nije a u budućnosti i to bliskoj budućnosti (možda baš prekosutra ) sigurno će biti bolje.
Ja sam ti gore naveo da moze biti losije, a objasnio sam i zasto. Pa procitaj bar jos jednom ;)
A ti mozes sebe da tesis kako ce 1600, 1866 i 2000 cl7 drasticno pojeftiniti za pola godine ;)
Doplata nece biti smesna jer ce morati da proda svoju memoriju, a ddr2 ce tada vise da vredi pa ce za jos smesniju doplatu reda 20e moci da kupi i novu plocu (bolju platformu) i novu memoriju :)

a se razumemo, u skorije vreme DDR3 memorije će napraviti evidentan dobitak u performansama kao što je to činio svaki memorijski standard.
Samo u teoriji ;) i to je poenta. Kao sto sam spomenuo, aplikacije su tako pisane (vecina) da ne umeju iskoristiti propusnost kako bi sakrile latencije (neke uopste ne mogu jer nema te kolicine podataka, kao recimo igre).

edit: ali za tih potrosenih 25e nece dobiti apsolutno nista. Oko toga se celo vreme palamudi...

Kad me citiras, onda me citiraj sa
tagovima, čisto da se ne mučimo šta hoćeš da kažeš.
Na kraju će ispasti da je DDR1 na 200MHz sa CL2 najbrži od svih memorija.

Molim nekog moderatora da zatvori temu, prešla je u propast

Nije svejedno. Malo je smesno, usao si u raspravu i onda trazis zatvaranje teme :S:
Ili daj argumente(misljenje) ili se ne javljaj, valjda je to jasno.

druze da li ti stvarno mislis da ddr3 nema buducnost...covek koji je neupucen stvarno bi pomislio,po tvojim postovima,da nikad ne treba da predje na ddr3

Samo covek koji ne zna da cita ;)
Naravno da ima buducnost i relativno brzo ce da postane standrad. Da li ce postati standrad zbog AM3? Nece. ;)
Ali hoce zbog p55 pa nadalje. Moja zapazanja se temelje samo na am2+ i am3 prici. Trenutna situacija je takva da ce svaki procesor koji ide na am3 moci i na am2. Da li su makar nagovestili nesto, verovatno bih promenio pricu :)

Poslednja izmena:
Nije svejedno. Malo je smesno, usao si u raspravu i onda trazis zatvaranje teme :S:
Ili daj argumente(misljenje) ili se ne javljaj, valjda je to jasno.

Ja sam dao svoje argumente i ti si isto to učinio ali izgleda da dok ne bude onako kako si ti rekao, nema nikakvog zaključka.
Ja se tu neću složiti sa tim a tebi niko ni ne traži da se slažeš sa bilo čim.
Zaključci su doneseni, ostaje samo svako da prihvati onako kako njemu odgovara.
end4me

S
Moja zapazanja se temelje samo na am2+ i am3 prici. Trenutna situacija je takva da ce svaki procesor koji ide na am3 moci i na am2. Da li su makar nagovestili nesto, verovatno bih promenio pricu :)

Ja mislim da je to borba sa konkurencijom,znas,podrska za oba tipa memorija.To ne mora da znaci da ce ddr2 biti losiji od ddr3...Ja mislim da si ti fan intel-a pa si se ubacio u pricu...

Ja sam dao svoje argumente i ti si isto to učinio ali izgleda da dok ne bude onako kako si ti rekao, nema nikakvog zaključka.
Ja se tu neću složiti sa tim a tebi niko ni ne traži da se slažeš sa bilo čim.
Zaključci su doneseni, ostaje samo svako da prihvati onako kako njemu odgovara.
end4me

Znaci ako si ti dao rezime ja moram da se slozim s njim?:S:
Znas li kako funkcionise debata?

Ja mislim da je to borba sa konkurencijom,znas,podrska za oba tipa memorija.To ne mora da znaci da ce ddr2 biti losiji od ddr3...Ja mislim da si ti fan intel-a pa si se ubacio u pricu...

Eto sad ispadoh fan intela. Pa kada sam ja pricao o tim kompanijama i konkurenciji ti si me nazvao pristalicom teorija zavere :S:
Pa nije amd lud da ne ubaci ddr3, ali to nije mogao da uradi sa am2 pa je napravio am3. Poenta je sto ti mislis da su oni napravili novu platformu a zapravo su uradili ovo sto sam naveo (za sada).
Intel je uvek ubaciovao podrsku u chipset pa su postojale ploca sa npr ddr1 i ddr2, ddr2 i ddr3 a sada su pratili amd i integrisali memorijski kontroler unutra pa to vise ne pije vode. AMD je napravio odlican potez sa integracijom ddr2/ddr3 kontrolera.

Poslednja izmena:
Samo covek koji ne zna da cita ;)
Naravno da ima buducnost i relativno brzo ce da postane standrad. Da li ce postati standrad zbog AM3? Nece. ;)
Ali hoce zbog p55 pa nadalje. Moja zapazanja se temelje samo na am2+ i am3 prici. Trenutna situacija je takva da ce svaki procesor koji ide na am3 moci i na am2. Da li su makar nagovestili nesto, verovatno bih promenio pricu :)

A šta sam ja to pa rekao pre? Isto ovo što ti sad govoriš?
DDR3 prednost: buduća nadogradnja će imati bolji odnos cena-performanse (govorimo o dosta bliskoj budućnosti, ja cenim da će to biti najkasnije za 6 meseci kad se i5 spusti u mass production).
Tako je svejedno zbog čega će DDR3 napredovati, dal je to AM3 ili i5
I mani me sad filozofije, tebe niko ni na šta ne tera.

Poslednja izmena:
Da li ti shvatas da si 'upao' u raspravu i dao rezime 'ddr2 vs ddr3' (sve je to vec bilo receno i bez tvog rezimea)? Mogu li te podstetiti na prvi post? Prica se o AM2 i AM3 a ne o ddr2 i ddr3 ;) Zapravno ne bukvalno prvo nego onaj koji je dovao do rasprave :p

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno