Šta je novo?

ne radi mi maticna

srpski junior

Slavan
Učlanjen(a)
29.11.2008
Poena
304
imam maticnu msi K9a2 platinum v2,ali mi je crkla pa nisam siguran sta da uzmem umesto nje.

uhhh ako imas kesa najbolje bi bilo da menjas celu kombinaciju MB+CPU+RAM

p.s. ako si gamer znaj da ti postojeci CPU mnogo gusi grafiku (GTX 260) sto je razlog vise da ides na novu opciju

Pa ti kazi koliko bi para dao za maticnu, pa cemo da vidimo.
I bolje uzmi 940BE, ako bas hoces da ostanes na DDR2 platformi, ali ja bih ti savetovao da razmislis o prelasku na DDR3.

MSI je drasticno napredovao zadnjih godinu-dve.Trenutno ima najbolje AM3 ploce,a nije lako proizvesti trenutno najbolju amd plocu pored velikana kakvi su ASUS,DFI,GIGABYTE itd...

Sto se tice teme,definitivno predji na ddr3 kad ti je vec crkla ploca,jer dzaba sad kupujes novu am2+ pa za neko vreme moras opet sve iz pocetka.Mada to je tvoj izbor,zavisi koliko koristis racunar i sta ti je dovoljno...

pozzz

To je i poenta, kad menjas, menjaj sve, 2GB DR3 na 1333MHz je ~3300 din (poskupela je malo), imas i OK AM3 ploce za manje od 10k, a ako odlucis da ipak ostanes sa DDR2, nisam siguran koliko je pametno u ovom trenutku dati 10k za AM2+ plocu...

pa za maticnu bih dao oko 10.000 dinara,ali nisam informisan o kretanju cena za ddr3,ali kad bih je kupio onda bi morao da menjam i ram.

Za te pare imas ASUS M4A78T-E ili MSI 790GX-G65.Ima i nekih malo jeftinijih ali mislim da su ove odlican izbor za taj novac.Memoriju mozes da uzmes neku jeftiniju za pocetak ako nisi pri parama kao npr TRANSCEND 2GB 1333MHz DDR3 JM1333KLU-2G modul po ceni od oko 30e,ubodes CPU i vozi.Ako se ne zuris u septembru izlaze novi ATHLON x4 procesori,mogli bi da budu zanimljiva kupovina za nase uslove.

E to nikako ne moze :D
Vidi, AM3 jeste noviji ali nikakve razlike u performansama neces videti u odnosu na am2+. Stvar je u tome da ce AMD verovatno predstaviti novi socket kada bude izbacivao iducu generaciju procesora. A posto iz ove generacije svaki radi na am2+, nemas razloga da brines.

To je i poenta, kad menjas, menjaj sve, 2GB DR3 na 1333MHz je ~3300 din (poskupela je malo), imas i OK AM3 ploce za manje od 10k, a ako odlucis da ipak ostanes sa DDR2, nisam siguran koliko je pametno u ovom trenutku dati 10k za AM2+ plocu...

Čisto bacanje para.
DDR2 je 33% jeftinij kao i AM2 matična ploča ,taman čoveku da ostane za dobro hlađenje ili ugodnije periferije.

790 ploče imaju bolje naponske jedinice i SB-ove od 770 ploča (važno za OC), opet su jeftinije od AM3 ploča tako da su bolja kupovina.

Čisto bacanje para.
DDR2 je 33% jeftinij kao i AM2 matična ploča ,taman čoveku da ostane za dobro hlađenje ili ugodnije periferije.

Cene padaju iz dana u dan,moje misljenje je da ce veoma brzo da se pokaje ako ostane na ddr2 i am2 podnozju.Mala je razlika da bi se razmisljalo kad vec mora da kupi novu plocu.Kada proda tih njegovih 3 gb ddr2 imace za 2gb ddr3,a kasnije je lako da doda memoriju kada ima novca.Ali ponavljam to je njegov izbor...
Da ja odlucujem,ne bih razmisljao ni sekundu jer za tih 20 procenata razlike u ceni dobija,ako nista drugo,konfiguraciju koju ce u buducnosti vrlo lako moci da nadogradjuje...

za procesor koji sada ima (athlon 5600 x2) vise od najobicnije am2 ploce mu ne treba...koji ce mu ploca sa 790 cipsetom za taj procesor ako hoce da oc-uje taj cpu i najobicnija 770 ploca se iz njega izvuci maximum...

---SuperStarr---

Pa sigurno ce moci bolje da je nadogradjuje od am2 platforme,i duze vremena.Nikada se ne na sta ce biti sutra,ali niko ne moze da me ubedi da nije bolje i logicnije da covek kupi novi socket jer vec mora da menja plocu,a kupuje i procesor.Nisu svi ljudi isti,neko koristi racunar po 5-6 godiina i super mu je,neko zna sta treba da kupi i kada ali nema novca,a najgora od svih varijanti je kada neko ima novac,a ne zna sta da kupi.Zato ljudi lepo pitaju kao sto je i on pitao[naravno ne mislim da se on ne razume].a mi iznosimo misljenja i sugestije,pa neka covek proceni sta mu treba i sta je spreman da plati...

---matrixxsu---

U pravu si,ako ostaje na am2 ima i zanimljivih ploca sa 780g chipset-om i sb 700 po odlicnim cenama

Poslednja izmena:
^i ti si u pravu...ako neko kupije nov comp onda bi mu svakako savetovao am3 i ddr3 jer dobre maticne npr am2+ Asus M4A78-E ili npr gigabyte 790xt ud4p slicno kostaju i onda ostaje da se odluci za ram...obicne ddr2 memorije na 1066 (1gb) kostaju isto kao npr transcend 1333 (1gb)

Evo ja prvi tvrdim da nece moci da nadogradjuje nista vise od am2 platforme. A ti me ubedi u suprotno. Kao sto sam rekao, svi procesori ove generacije ce imati imc ddr2/ddr3 a buduci phenom 3 ce 99% koristiti novi socket. I ta nova jezgra je najavljena za 2011tu. Zar ne mislis da ce mu 2011te biti isto kao i danas? Sve i da ostane isti socket, bice mu ili koristiti chipset koji ne moze iskoristiti puni potencijal nove jezgre ili za 70-80e kupiti novu platformu koja ce imati novi usb, sata i sl standarde ;)

Pa prijatelju,znas li ti gde je 2011-ta godina.Ja am2 koristim od 2006-te godine,ove godine sam kupio am3 i bice mi sasvim dovoljno da ga koristim do 2012-te uz nadogradnju,.Kada bi sada svi cekali 2011 godinu,a ni to nije sigurno,gde bi nam bio kraj.Po toj logici smo trebali da ostanemo na 486 racunarima iz devedesetih pa da cekamo 2020-tu godinu da vidimo sta ce novo da izbace.
Jednu stvar si u pravu,uvek ce oni nesto da smisljaju,novi socket,nove standarde samo da nama obicnim smrtnicima uzmu pare iz dzepa.Druga stvar je to da nas niko ne tera da kupujemo sve sto novo izadje,jer mnogo toga je sarena laza,ali pametnim potezima racunar redovno moze da se upgrejduje uz veoma mala ulaganja...

Ja prvi priznajem da nisam imao potrebu da kupim nov racunar,sada mi je jedan visak.Mogao sam da dodam nov procesor p2 i novu grafu i vozi.Ali ljudi koji sada kupuju novu masinu,nemaju razloga da kupuju nesto sto je vec iza nas.Ja se nisam pokajao,jer cu se ubrzo resiti am2 racunara.

Poslednja izmena:
Ma o cemu ti pricas? Nije ni cudo sto tako rezonujes kada si iz onog posta to zakljucio :S:
Ja kazem da nista bitno nece izaci pre 201te a sto nece moci da se stavi u am2 socekt. Kapis?

OK,vreme ce pokazati,misljenja nam se ne slazu,ali boze moj,dobro je dok ima razlicitih misljenja...:D
Ja licno mislim,a i velika vecina ljudi sa kojima razgovaram,da se ne isplati ostati na am2 socket-u do te 2011-te pa tek onda kupiti nov CPU i plocu.Volim da vrsim kompletan upgrejd racunara bar na svake 3 godine,a u medjuvremenu da uzmem nesto ako bude extra povoljno.Tako sam radio do sada i pokazalo se veoma dobro...;)

Jos jednom ponavljam,svako radi onako kako najbolje ume i zna ili kako mu finansije dozvoljavaju,tako da je to licna odluka.Mi mozemo samo da pomognemo ljudima sa nekim savetom ili primerom,a na njima je da odluce sta i kada zele da kupe...;)

Poslednja izmena:
Ali covece, ti ne 'ostajes' na am2 jer SVAKI procesor mozes da bodes u nju :S: Kazem ti da ces do 2011te sta god budes mogao ubosti u am3, moci i u am2.
Dakle phenom 965 mozes da ubodes, moci ces i 975 i 985 ako ih bude :D

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno