Šta je novo?

(Ne)fleksibilni Windows XP

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sve to stoji, svako moze da nabroji barem nesto sto OS nema a trebalo bi.

Ali, promena napajanja da se dovodi u vezu sa frustracijama koje OS izaziva, to nikako ne stoji.

Poslednja izmena:
Da i ja dodam nešto u vezi BSOD-ova. Nisam imao mnogo problema sa njima, čak ni sa preklokovanim mašinama. Znači, ako popiješ BSOD da nešto nije u redu sa setovanjima i da treba nešto promeniti. Naravno da se podrazumeva da je hardver kvalitetan i kompatibilan. Ali ako popiješ BSOD na defaultu na mašini koja je radila normalno, to stvarno ide na nerve.
Imao sam sledeći slučaj na poslu: Gigabyte GA-N400, 1700+, 512Mb RAM... Sve je radilo kao sat dok nisam instalirao skener Bear Paw 1200. Čim skeniram nešto u većoj rezoluciji – pljas – BSOD sa porukom: page fault in non page area. Da dodam, komp nisam ja sklapao niti instalirao, već je to radio „iskusan“ serviser iz jedne sada propale firme u kojoj je kupljen računar. Bilmez je naravno udario FAT32 na sve particije na WinXP.
Ja nikako nisam imao vremena da to prebacim u NTFS, a malo mi je bilo smor da sve ponovo instaliram ako particija odapne prilikom konvertovanja. Posle par plavih ekrana sam momentalno uradio konverziju iz FAT32 u NTFS i sve je radilo savršeno 2 godine. Taj komp sam držao OC na 8x200=1600 MHz sa palomincem 1700+ sa krš memorijom Spec Tec DDR 333 na 11-3-3-3 na glupom Gigabyte-u, vrteo mi je Prime 95 i Small FFT i memorijski po 5 dana bez gašenja, i sve je bilo super, ni jedno zakucavanje.
Dakle, nakaradna instalacija sistema takođe može biti uzrok BSOD-ova, bez obzira na to što je hardver 100% ispravan. U mom slučaju verovatno je skenirani file bio „malo“ veći od 4Gb što je limit za FAT32.

I koje je logično objašnjenje onda? Zašto je napajanje nastavilo da funkcioniše as expected posle reinstalacije njinjdovsa? Nije valjda njinj toliko čudo da je popravilo hw prilikom instalacije od 0? :lol:
Zašto se drugi OS podigao bez problema i nastavio da radi u svom dobrom maniru? Nemojte mi reći da je odgovor pod B:`zbog sira`
(jesam umoran sada, naporan dan, nadam se da sam dovoljno pažljivo čitao sve)

Još jednom - zašto nije hteo da proradi odmah ako je HW bio i ostao 99.9998% ispravan? Koliko znam, za napajanje nisu potrebni driveri, BIOS `se druži` sa napajanjem.

@wiz011: da li si probao neki non-M$ OS? Probaj, koristi ga bar pola godine, instaliraj gomilu svačega, muči ga i videćeš koliki shit je win i šta sve ne može i koliko curi gde ne bi trebalo.

Evo, da zavrsimo, upravo sam dobio mail iz Microsofta.

Ne menjajte napajanja ako nisu hyper mkIII certified, jer windows XP ima poznati mada skriveni bug da nece da radi sa svakim atx napajanjem. Izbacivanje 17 vezanih hotfixova cija instalacija ce biti omogucena samo legalnim korisnicima koji prodju verifikaciju legalnosti svoje kopije windows operativnog sistema barem 3x u 4 dana ce resiti problem.

:d

Poslednja izmena:
VGagi je napisao(la):
2. Pa npr umesto glupog teksta "This program cannot be run in
DOS mode" koji stoji u zaglavlju izvrsnih fajlova tamo bi mogao
biti zapisan CRC32 ili MD5 fajla....
3. Poenta ja da nema takvog sistema u samom Windows-u a
trebalo bi da ga ima. A zaista bih voleo da vidim kako bi uz
pomoc samo System Restora uradio reset drajvera a da pri
tome ne ostetis bar nesto od instaliranih programa....
5. Nisam ni mislio na kompletan source code Windowsa u
okviru helpa. Ali bi objasnjenje sta je koji entry u Registry-ju
bilo svakom vise neko dobrodoslo.
6. Ali bi bilo vrlo lepo kad bi u Control Panelu imao aplet
u kome bi pomeranjem jednog slajdera mogao da upalis/
ugasis celu grupu procesa...
7.Ja ga ne koristim. Ali bi za one kojima je on super bilo
jos vise super kad bi postojalo malo vise kontrole nad tim
sta ce biti uradjeno u Restore-u.
2. zasto je to bolje? kome treba ta informacija???
3. pa, imas rollback drajvera, koji radi sasvim dobro...
5. ne verujem da bi to bilo "svakom" dobrodoslo 🙂 cak mislim da kad bi to bilo objasnjeno, to bi "nateralo" gomilu pocetnika da nesto cackaju, pa bi napravili sigurno samo probleme 😉
6. hm... ajde, ovo mozda ne bi bilo lose, ali ne vidim preteranu korist od toga...
7. paaa... mozda si u pravu i za ovo, ali meni je dva puta SR sasvim lepo pomogao i ovakav kakav je...

btw, smorio ovaj thread 😀

ZoNi je napisao(la):
ahaha... e, ovo je bas dobra fora 🙂

Pa, mozda je bila fora 2002 kad se ta "vest" pojavila na netu ali s obzirom kako M$ danas stoji ne bih bio nimalo iznenadjen kad bi RSOD-i na Visti dobili takav "dodatak".

A M$ stoji danas ovako (nije fora; rezultat zv. ispitivanja):

Prilozi

• 2005 Technology Brand Scorecard.webp
    2005 Technology Brand Scorecard.webp
    12.3 KB · Pregleda: 60
kUdtiHaEX je napisao(la):
Moram priznati da sam nekada totalno frustriran ponasanjem Windows operativnog sistema, bio to XP ili ne. Ta frustracija se eksponencijalno povecava kada isti taj Windows totalno otkaze poslusnost nakon neke totalno banalne radnje a jos vise ako otkaze u momentu kada mi je zaista mnogo potreban.
Naravno, nikad nije u pitanju zapustenost sistema. Kao neko za koga bi mogli reci da spada u entuzijaste i napredne korisnike racunara, zaista pazim na svaki detalj, pocev od toga sta instaliram, kako instaliram, kako koristim programe i sistem, koliko i kako ga odrzavam, kakav hardver kupujem... i sve ostalo sto uz to sledi. Medjutim, ponekad zaista i takva paznja a i vreme utroseni u zelji da se dobije optimum performansi i komfora u radu, Windows zaista to ne zasluzuje (ne bas u 100% slucajeva).
Prost i banalan primer od pre 10 minuta - zamena memorijskih modula (Kingston ValueRam DDR400 2x256 -> Kingston ValueRam DDR400 2x512) rezultirala je tragicnim BSOD-om. Ako imamo u vidu da je prethodna memorija bila klokovana i da je dizala Windows iz prve a da ona koja ju je zamenila je krenula u dizanje sistema sa procesorom vracenim na fabricku vrednost, jednostavno ne kontam zasto? Da ne napominjem da Fedora Core 5 nije ni stucnula tokom dizanja.

Druga totalno banalna situacija je zamena napajanja -> DTK 400W zamenjem Enermaxom od 400W. I rezultat je bio isti - BSOD i nemoguce podizanje sistema (pricamo o dogadjaju koji se desio pre 2-3 meseca, druga instalacija XP-a, druga ploca i drugi CPU). Linux, opet, iz prve. I kako onda covek da ne bude frustriran, pogotovo ako mu se digne kosa na glavi (a i pritisak) kada se seti da ce mu otici bar 2 dana da vrati sistem u operativno stanje (dok ne instalira softver i ostalo)?

Za jednu firmu kao sto je Microsoft kao i za jedan sistem kao sto je Windows, koji je trenutno dominantan na desktop masinama, ovo je vise nego neozbiljno. Nije da se nisam susretao sa slicnim problemima ranije, kao sto sam siguran da cu ih vidjati i u buducnosti, ali mozemo se slobodno zapitati koliko je uopste sistem pouzdan i koliko mozemo biti sigurni da ce se on uopste podici cak i ako upalimo kompjuter koji je prethodno bio ugasen? Jos ako uzmemo u obzir da tom nekom u tom momentu kompjuter bas hitno treba za posao, sta mu ostaje sem da sedne i da bulji u jos jednu instalaciju Windowsa na njegovoj masini?

Btw, uspeo sam da dignem sistem tako sto sam downclockovao memoriju i stavio najlabavija moguca setovanja koja se u BIOS-u mogu setovati. Cak i pored toga Windows radi kao da je pijan (a zaista nemam zivaca da instaliram sve od 0 imajuci u vidu da sam ga instalirao tek pre 2 nedelje). I onda nije ni cudo sto sam iznerviran totalnom i neopravdanom nefleksibilnoscu Windowsa uopste! :wall: 😡
Ako se ta tradicija nastavi, mislim da bi Microsoftu bilo vrlo pametno da uz diskove sa instalacijom Windowsa pakuje zrna pasulja, tarot karte i viskove zkao dodatnu opremu za gatanje 🙁

pre nedelju dana smo menjali memorije i napajanja na 85 rachunara....ni na jednom se nije desilo nista od toga sto si naveo :smoke:

Poslednja izmena:
Mozda sam nesto preskocio, ali mi se cini da bi prica trebalo da pocne od toga da li je instalacioni disk XP-a originalan ili neka ulicna, odnosno kopija od drugara.

AyS^ je napisao(la):
pre nedelju dana smo menjali memorije i napajanja na 85 rachunara....ni na jednom se nije desilo nista od toga sto si naveo :smoke:
Što samo znači da ste amateri koji nisu umeli da tih 85 kompova overklokuju kako treba! :d

A možda niste umeli ispravno ni da instalirate SP2? 😛

Pravom profesionalcu se BSOD na XP SP2 pojavljuje svakih 5-10 minuta, ko nema dovoljnu količinu BSOD u jedinici vremena jednostavno je bedni amater! :smoke:

wiz011 je napisao(la):
MS navodi spisak sertifikovanog hardvera na kome će Windows raditi OK. Činjenica da radi manje-više Ok i na hrpi nesertifikovanog hardvera ne menja činjenicu da je MS tačno propisao kakva treba da bude hardverska konfiguracija na kojoj će Win valjano raditi. I kad kupuješ običnu sijalicu kupuješ onu koja odgovara fasungu na lampi. Besmisleno je kukati zato što Win ne radi na hardveru na kakvom sam MS upozorava da verovatno neće raditi dobro. Elem, slažem se sa Jakšom.

Osim toga, kutijin komp skoro očigledno nije ispravan. Kako to da ja nemam BSOD?

Upecao si se na klasičnu marketinšku foru.
To je samo način da se M$ dodatno omasti dozvoljavajući proizvođačima HW-a da na kutije stavljaju Windows logo.
Primer sa fasungom i sijalicom koji si naveo bio bi isti kao kad bi probao PCI karticu da ubudžiš u AGP slot, a verujem da toliki ***** nisi.
Nemoj mi reći da u Sony daljinskom koristiš samo Sony baterije zato što je proizvođač u uputstvu za upotrebu samo to preporučio?

Ma pusti ti šta ja pričam, ja sam amater, nemam ja te BSOD. :-devil-:

Lukija je napisao(la):
Ne mora da znaci da na ispravnom HW nece biti BSOD. Skoro sam naleteo na jedan uzrokovan driverom:

http://support.microsoft.com/?kbid=900485

Ovo je kilometrima daleko od teze da mu je prs'o Win zbog zamene memorije ili napajanja (ovo je tek ridiculous)...

Baš me je razveseilo thread. Imao sam iskustva da WinXP ne radi na mašini na kojoj rade Linux i Win98 recimo, ali posle malo bavljenja mašinom ustanovljen je hardverski kvar, i uglavnom je to bila memorija, ređe ploča i najređe procesor ili hard disk.

Po mom mišljenju hardverska neispravnost automatski diskvalifikuje računar iz bilo kakvog ozbiljnog korišćenja, makar na njemu (prividno) Linux radio kako treba.

Nastavljam da čitam thread, baš me zanima šta sledi. 🙂

@Nidža
Pa ništa onda, izbrisaću Prime, 3dmark, Memtest i ostale gluposti... Od sada za proveru ispravnosti mašine koristim samo WinXP :-devil-:

VGagi je napisao(la):
A prica je bila primer kako i na ispravnom hardware-u moze da dodje
do pojave BSOD-a.

Ni sa ovim se ne slažem. Hardver je možda neispravan odvojeno, ali jedan sa drugim je očigledno iz nekog razloga prouzrokovao neki kuršlus.

Neka me neko ubedi da Win (ili bilo koji OS) ima pojma koje je napajanje ili memorija u računaru. Nemojte da ste neozbiljni, čeprkanje po hardveru je imalo određenu posledicu. Uzrok - posledica, sve je tako jednostavno, a ja u svemu tome i dalje ne vidim da je XP bilo u čemu kriv.

Pre žongliranja sa hardverom i overkloka uvek napravim full backup sistema acronisom. Ne očekivati da Win XP može imati bilo kakvu kontrolu kada hardver poludi.

Sale je napisao(la):
@Nidža
Pa ništa onda, izbrisaću Prime, 3dmark, Memtest i ostale gluposti... Od sada za proveru ispravnosti mašine koristim samo WinXP :-devil-:

Ne vidim poentu tvog odgovora?!

To što je XP, a i svaki drugi softver osetljiv na hardverske probleme ne znači da ne treba da koristiš programe koji će maksimalno povećati verovatnoću da se neki problem i ispolji?

Zamena teza je postala zarazna, počev od prvog posta? 😉

BTW, meni je prvi test hardverske ispravnosti neke nove kante upravo čista instalacija XP-a. Mada mi se acronis dobro pokazao, vrlo često neće da odradi restore particije ukoliko postoji problem na relaciji procesor - ploča - ram.

kUdtiHaEX je napisao(la):
Ajde molim te, kako je XP onda proradio bez greske posle instalacije od 0?

Nešto si čačnuo u BIOS-u, priznaj. 😉 Ili si pustio prvi put da se XP digne dok je nešto bilo presvirano, ili na samoj granici, pa si poslao registry, njegove bekape i system restore u večna lovišta. Džabe ti posle i na difolt da sve staviš kad je na mestima gde je backup registry-ja neka binarna brljotina.

Da si uradio backup i vratio ga na mašinu na kojoj može da se instalira XP od nule, prolazi memtest, prime, occt i S&M, i taj backup bi ti sigurno proradio - spreman sam da se opkladim u to da bacim računar kroz prozor i odem da čuvam ovce na Tibet do kraja života.

nidza je napisao(la):
Ne očekivati da Win XP može imati bilo kakvu kontrolu kada hardver poludi.

Kad je to glupi Njinjdovs XP...
Linox (kako ga nazivaju strucnjaci) moze da radi i bez napajanja, čak ima deo kernela koji je zadužen da softverski od 0V napravi 220V pa da to posle pretvara u 5V i 12V DC, ili da ako treba da pretvara trougaoni napon (kakav je u Srbiji ovih dana) u sinusoidu :-devil-:
To bi svaki ozbiljan sistem MORAO da ima :smash:

Preterali ste ga. Katanac.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno