Šta je novo?

NASA Could Abandon Plans for Lunar Base

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poslednja izmena:
Pa može biti da stoje jedan pored drugog i da im je osvjetljenje ispred ili iza, pa su im jednake sjenke. Ne kažem ja da oni nisu bili na mjesecu, nego da ima dosta stvari koje se ne poklapaju, ali nemoj ni ti da tvrdiš 101% da su sletili.

BTW: Kojih čudnih stvari? Ako je isto teorija zavjere, daj. :)

Poslednja izmena:
Ne tvrdim, ima sumnjivih stvari, kao i u 9/11, ali daj da ne pricamo o nekim lako-dokazivim stvarima 100 puta..

@igoritza
jel'ti stvarno verujes da ucis kung fu koji znaju 2 coveka u svetu (sa 9-im stepenom ili sta si vec pricao u tamo nekom tredu)?
a ne verujes da je neko iskesirao nenormalne kolicine para da se nesto uradi na vreme!?

Ljudi to je bio hladni rat u svom peak-u ;) taman su batalili nuklearne probe/krizu na kubi :d i oni (rusi :D) bi tada mahali na sve strane o svemu ovome o cemu vi pricate jer su i sami 10 godina ranije poslali bespilotnu letelicu na mesec ;) valjda su joj stavili i jednog gajgera pa da znaju da li ima radijacije :p
posto se stalno pominje prica da kao rusi nisu reagovali jer nisu tada imali tehnologiju da 100% dokazu da je "fake" :trust:

hazeli su to bili na mesecu btw sa optikom par svetlosnih godina ispred ove koju vecina "seta" na xxxx evrica "fancy" malim aparatima danas :)

aha, ajde ovako - ti ivke apsolutno tvrdish da su oni bili na mesecu ?

@yoyoyo - kako to majke ti, kazesh - radijacija, zastava, sve je to nebitno ?

vi ljudi ochigledno ne znate onda shta znachi "drzavna tajna" i samim time potvrdjujete da ne postoje dokumenti labelovani sa "top secret".

to shto si ti izjavio je isto kao ja da kazem - nije bitno dal je u aushvicu ubijeno 300.000 ili 3.000.000 ljudi, bitno je da se to deshavalo ... itekako je bitno.

shto se radijacije tiche - ne mozete vi ovde da se pravite tako bezobrazno pametni! to je sramota za diskusiju, i za vas, da porichete chinjenice, koje su jednostavno tu. Van Allen-ov pojas je jasan kao dan, kao shto je jasno i da je zemlja okrugla.

odakle podatci da pojas zrachenja nije opasan ? ja koliko znam, svi sateliti prilikom prolaska kroz pojas iskljuchuju sve svoje el uredjaje, bez obzira shto su ti uredjaji zashticeniji od glupavog astronauta, dok su astronauti tako lagano proshli, i dobili po kataraktu .. jeste.

sramota, zaista. isto tako je sramota shto ovde vas preko 80% veruje u nekavog dzedaja koji se rodio samo od majke, i bacao je munje i gromove, i sad ce josh malo da se vrati iz mrtvih, ili da je jedan slushao bozije monolge, i prepisivao, i tako dalje ... nije ni chudo shto verujete u ama bash sve shto se pojavi na teveu.

Što se tiče fotoaparata, obzirom na nepostojanje atmosfere na mesecu, podešavanja aparata su mogla da budu urađena još na zemlji (čitaj - poznati se uslovi, a na zemlji se menjaju iz sata u sat, baš zbog atmosfere)...

Ali stvarno, neko može da veruje da su ameri bili na mesecu samo ako ih nije osetio na svojoj koži i ako ne zna ništa o njihovoj istoriji. Ko malo upozna njihovu kulturu i mogućnosti, shvati da oni imaju problema da naprave i toalet papir a da on bude efikasan.

Ps. Igore, ne moraš svaku temu da uyebeš svojom predstavom... probaj svoj ego i svoju bolesnu želju za popularnošću makar jednom da staviš po prioritetu ispod diskusije.

Poslednja izmena:
moja zelja ??? sarkastichni komentari jedne strane su ubili temu, i ja koji to ne prihvatam - ja sam zapravo kriv ?

ok, u redu, izlazim odavde ... prepotentni postovi koji su iz fazona - "hahahah, ti nemash pojma, nja nja nja, kako si glup" zaista pokazuju da se ovde vishe ne filtrira kvalitet, i rasprava dobija iskljuchivo smer kakav zeli par individua sa tim stavom ...

Poslednja izmena:
moja zelja ??? sarkastichni komentari jedne strane su ubili temu, i ja koji to ne prihvatam - ja sam zapravo kriv ?

ok, u redu, izlazim odavde ... prepotentni postovi koji su iz fazona - "hahahah, ti nemash pojma, nja nja nja, kako si glup" zaista pokazuju da se ovde vishe ne filtrira kvalitet, i rasprava dobija iskljuchivo smer kakav zeli par individua sa tim stavom ...
Možda da probaš jednom, makar jednom, da se držiš teme... a ne da pričaš neku knjigu koja ti je baš bila zanimljiva u poslednjih 15 dana i koje si informacije oberučke prihvatio samo zato što se razlikuju od očekivanih informacija, bez ikakvog kritičkog pristupa prilikom prihvatanja tih informacija...

O cemu ti? Poenta je da se zastava "viori" samo dok je ovaj ukopava u zemlju, gde nestade "vetar" kad je vise niko ne dira?

Vetar je nastao zato što je neko od članova ispustio gasove;) Sad je tamo atnosfera zagađena i niko ne sme nazad na mesec. Ameri su usr.i mesec kao i sve ostalo.

Poslednja izmena:
Da li moze neko od onih koji podrzavaju teoriju da ameri nisu bili na mesecu, da navede TEHNICKE probleme koji nisu bili resivi tada, pa je sve moralo da bude lazirano. Znaci ne interesuju me slike, vetar, svetlo, itd nego tehnicko-tehnoloski problemi.

@Kosmos
Evo ja ću ti reći šta je tehnički bilo nemoguće izvesti. A to je da se posada nalazi u lunarnom modulu. Pogledaj slike modula mlaznica nije samo onaj deo koji se vidi van modula. 1/4 mlaznice se nalazi van modula 3/4 u modulu a iznad nje se mora nalaziti komora za sagorevanje koja nikako nije mala. Dakle popunili smo čitavu visinu modula, A ako ostatak zapremine modula popunimo rezervoarima za gorivo i sa nešto malo elektronike. Gde je tu mesto za ljudsku posadu!

Ameri imaju No.1 raketnu tehniku. A rusi malo, malo pa pošalju nekog američkog kosmonauta ili turistu u svemir. Kinezi, evropljani i rusi non stop dižu američke komercijalne satelite u orbitu verovatno zato što su američke rakete nosači naj sofisticiranije.
Dajte ljudi kakva američka raketna tehnika oni su i suviše srećni kada ne dožive CATO (Catastrophe At Take Off). Amerika ima samo jednu oblast u kojoj su daleeeko ispred svih u svetu a to je propaganda.

Poslednja izmena:
@Kosmos
Evo ja ću ti reći šta je tehnički bilo nemoguće izvesti. A to je da se posada nalazi u lunarnom modulu. Pogledaj slike modula mlaznica nije samo onaj deo koji se vidi van modula. 1/4 mlaznice se nalazi van modula 3/4 u modulu a iznad nje se mora nalaziti komora za sagorevanje koja nikako nije mala. Dakle popunili smo čitavu visinu modula, A ako ostatak zapremine modula popunimo rezervoarima za gorivo i sa nešto malo elektronike. Gde je tu mesto za ljudsku posadu!

Ameri imaju No.1 raketnu tehniku. A rusi malo, malo pa pošalju nekog američkog kosmonauta ili turistu u svemir. Kinezi, evropljani i rusi non stop dižu američke komercijalne satelite u orbitu verovatno zato što su američke rakete nosači naj sofisticiranije.
Dajte ljudi kakva američka raketna tehnika oni su i suviše srećni kada ne dožive CATO (Catastrophe At Take Off). Amerika ima samo jednu oblast u kojoj su daleeeko ispred svih u svetu a to je propaganda.

Za onaj prvi deo, pa pogledaj snimke imas i kad su sa tim modulom radili na zemlji tako da je to nekako upakovano (ne znam tacno kako). E sad za drugi deo si u pravu. Pa kada je otisla ova raketa na mesec provaljeno je da je ruska raketa iz 1948 mogla to isto da uradi (cak je bila i bolja), samo su sje*** na drugim stvarima. Sto se tice raketa bili su mnogo ispred amera (a vrlo moguce da su i dalje)

Dajte ljudi kakva američka raketna tehnika oni su i suviše srećni kada ne dožive CATO (Catastrophe At Take Off).
Da, Ameri imaju raketnu tehniku. Ali pojam imati nesto kad se odnosi na tehnologiju je fluidan. Danas, da zele, Ameri bi imali ozbiljnih problema kad bi pozeleli da naprave funkcionalni Saturn-V. S druge strane, npr, heatshield koji ce se koristiti za Orion je direktno preuzet od Apollo-a, uz minimalne modifikacije vezane sa danasnjim nacinom rada.

Koriscenje lansirnih resursa Rusa je pitanje para (Rusi su jeftiniji) ali takodje i politike: Amerima je u interesu da sto vise zaposle ruske raketne strucnjake kako ovi ne bi otisli da rade za Arape. Od raspada SSSR-a najveci deo budzeta koji NASA dobije odlazi u finansijsku rupu bez dna zvanu ISS.

Gde je tu mesto za ljudsku posadu!
Visina LM: 6.37 m
Diametar: 4.27 m (Landing Gear Span: 9.07 m)
Volume: 6.65 m³

Lunar lander LM2 at the National Air & Space Museum, Washington DC.

Prilozi

• LunarLander.JPG
    LunarLander.JPG
    118.3 KB · Pregleda: 80
@Kosmos

Taj motor ne koristi isto gorivo kao Saturn V, tako da je konfiguracija motora samo na izgled ista. Druga stvar komora za sagorevanje je dosta manja od same mlaznice. I trece visina je bila oko 3.5-4 metra, a precnik preko 4 metra. Ako ne mozes da shvatis koliki je to prostor onda nadji sobu od 20tak kvadrata pa pogledaj oko sebe. Inace posada je bila u jako maloj zapremini oko 6 m3, tako da ima podosta prostora okolo.

Igoritze, ne glumi sad uvredjenu mladu, pricas o JFK-u i ostalim glupostima o kojima ova tema nije, ocemo malo i o Djindjicevom atentatu?

Samo mi objasni jednu stvar (da se razumemo, i meni je ovo izuzetno sumnjivo, kao i 9/11 i jos neke stvari), kako se zataska ovolika operacija? Koje su to metode, mislis da neko od tadasnjih ucesnika te ogromne prevare ne bi napravio snimak na samrti ili slicno, kako priznaje da je sve prevara, da se izvinjava, bla bla.. bas niko od hiljada ljudi to ne bi uradio? Pa ja bi prvi, i da su mi dali milion dolara da cutim o tome.. Mislis da bi svi, za saku dolara, cutali o tome do kraja zivota? Za 9/11 je mislim i desetostruko vise ljudi bilo potrebno "potkupiti".. pa opet, da niko nista ne progovori, da nista ne procuri?

Poslednja izmena:
Igoritze, ne glumi sad uvredjenu mladu, pricas o JFK-u i ostalim glupostima o kojima ova tema nije, ocemo malo i o Djindjicevom atentatu?

Samo mi objasni jednu stvar (da se razumemo, i meni je ovo izuzetno sumnjivo, kao i 9/11 i jos neke stvari), kako se zataska ovolika operacija? Koje su to metode, mislis da neko od tadasnjih ucesnika te ogromne prevare ne bi napravio snimak na samrti ili slicno, kako priznaje da je sve prevara, da se izvinjava, bla bla.. bas niko od hiljada ljudi to ne bi uradio? Pa ja bi prvi, i da su mi dali milion dolara da cutim o tome.. Mislis da bi svi, za saku dolara, cutali o tome do kraja zivota? Za 9/11 je mislim i desetostruko vise ljudi bilo potrebno "podkupiti".. pa opet, da niko nista ne progovori, da nista ne procuri?

Pogotovo sto su ameri inace uzasno busni sto se tice tog curenja informacija. Pa kod njih se zna vecina tajnih projekata rpe nego se krene u izvrsavanje istih :d

Opste poznata stvar iz filozofije je: postulati koji se brane verom - su neoborivi.

Ocigledno ovde imamo posla sa novim vidom populisticke Ziegst religije, za koju vazi isto pravilo kao i za sve religije - gde se zavrshava razum, pocinje religija. Mislim da je dalja rasprava sa pripadnicima novonastale religije besmislena, jer ako i za ogledala na mesecu tvrde da su ameri potplatili naucnike sirom sveta to da kazu - sta dalje? Mozda bi cisto, radi mentalnog zdravlja rasprave, bilo dobro da zagovornici CT teorije, kazu kakav bi im razuman dokaz/link josh trebao, pored svega napisanog, ako se uopste procitalo, osim da licno odu na mesec i vide tragove svojim ocima, da odustanu od svojih CT teorija? Bojim se da stepen uvazavanja argumenata, i priznavanja pogreske iskljucivo zavisi od licnog obrazovanja i karaktera, a kolko vidim ovde se otislo i dotle (i to na IT forumu) da su mikroprocesore doneli svemirci :). Josh da se spomene da fotografija zarobljava dushu, pa da kolektivno krenemo u lov na vestice. Sta bi po vama bio valjan argument da se definitno odustane od CT teorije?

Igoritza's facts -

1. ljudi nisu bili na mesecu nikad.

4. rusi za vreme americhkog "sletanja na mesec" su dobili PARE, pa da cute o tome.

Druze, ne mozes ovako nesto da izjavish, i da ocekujesh da ce te ljudi ozbiljno shvatati na forumu, i da se ljutis ako te ne shvataju ozbiljno - nisu oni krivi. Kapiram ja da kad neko u drustvu izvali neku neverovatnu tvrdju, dobije taj, taj dragoceni trenutak da je u centru paznje za kojim pojedine sociopate toliko zude, medjutim, ako ne vodi racuna, i nema granice u tome, rizikuje da ispadne zesca diabola za izbegavanje.

Opste poznata stvar iz filozofije je: postulati koji se brane verom - su neoborivi.

Ocigledno ovde imamo posla sa novim vidom populisticke Ziegst religije, za koju vazi isto pravilo kao i za sve religije - gde se zavrshava razum, pocinje religija. Mislim da je dalja rasprava sa pripadnicima novonastale religije besmislena, jer ako i za ogledala na mesecu tvrde da su ameri potplatili naucnike sirom sveta to da kazu - sta dalje? Mozda bi cisto, radi mentalnog zdravlja rasprave, bilo dobro da zagovornici CT teorije, kazu kakav bi im razuman dokaz/link josh trebao, pored svega napisanog, ako se uopste procitalo, osim da licno odu na mesec i vide tragove svojim ocima, da odustanu od svojih CT teorija? Bojim se da stepen uvazavanja argumenata, i priznavanja pogreske iskljucivo zavisi od licnog obrazovanja i karaktera, a kolko vidim ovde se otislo i dotle (i to na IT forumu) da su mikroprocesore doneli svemirci :). Josh da se spomene da fotografija zarobljava dushu, pa da kolektivno krenemo u lov na vestice. Sta bi po vama bio valjan argument da se definitno odustane od CT teorije?

Druze, ne mozes ovako nesto da izjavish, i da ocekujesh da ce te ljudi ozbiljno shvatati na forumu, i da se ljutis ako te ne shvataju ozbiljno - nisu oni krivi. Kapiram ja da kad neko u drustvu izvali neku neverovatnu tvrdju, dobije taj, taj dragoceni trenutak da je u centru paznje za kojim pojedine sociopate toliko zude, medjutim, ako ne vodi racuna, i nema granice u tome, rizikuje da ispadne zesca diabola za izbegavanje.

Boldovano je kljucno ovde.

Ode tema predaleko uprkos zelji da se diskutuje o Mesecu, sletanju i eventualnim bazama.

U ono vreme, bas kao i danas tehnoloski je bilo moguce poslati ljudsku posadu na Mesec. To je bio ogroman rizik i ipak je proslo bez vecih problema. Motivi za tu akciju su da se pokaze ko ima bolju tehnologiju.. tj.. to su bili Americki motivi.

Rusi su takodje mogli to da izvedu ali nisu jer nije ekonomski isplativo. Oni su pre toga vec imali prvi vestacki satelit, prvo zivo bice u svemiru....

Mesec je kamen. Na mesecu mozes da kopas rudu i proizvodis sirovine, ali bi te sirovine bile uzasno skupe, proizvodnja solarne energije bi bila moguca, ali kako je dopremiti nazad na zemlju.. a i koliko bi kostao 1KWh te struje? Troskovi boravka ljudske posade bi bili izuzetno skupi.

Odlucili su se da je bolje napraviti svemirsku stanicu i na taj nacin sniziti troskove boravka ljudske posade u svemiru. Takodje mogli su da relativno bezbedno ispituju uticaj bestezinskog stanja i svega ostalog sto tamo ima (ili nema) na zivi i nezivi svet.

Dragoceno znanje je prikupljeno, mnogi rizici su ponovo izracunati, zna se mnogo vise i svaka sledeca svemirska akcija vise nije pipanje u mraku.

Objasnjavati dokaze da je sletanje na mesec lazirano je cisto gubljenje vremena. Objasnjavati zagovornicima teorije zavere da nisu u pravu je jos vece gubljenje vremena.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno