Šta je novo?

Napajanje za Q6600

gvlada

Čuven
Učlanjen(a)
08.10.2006
Poena
605
Interesuje me koje napajanje predlazete za Q6600. Obzirom na najave da cene padaju i posle 22. jula za ovaj CPU iznose 266$, postaje zanimljiv koa moguci izbor tokom godine. Imam napajanje iz potpisa i ne znam koliko smem da OC Q6600, sa tim da bih verovatno ako se cene DDR2 odrze ili jos vise padnu do kraja godine imao 4GB i neku graficku poput GF8800GTS.

@xaver

Mozda sam trebao da uzmem i da kopiram ili prevodim tekstove sa nekih manje posecenih sajtova sto nije redak slucaj i pravio se da sam doktor nauka?

Izneo sam svoje misljenje,sto smatram da nije zabranjeno,a moji komentari o nestrucnim savetima samo su bili znak revolta zbog neprimerenog ponasanja pojedinih ucesnika u temi...
Citao sam sta drugi pisu,sto mi zameras da ne radim,i umesto saveta koje ste trebali da date samo ste se pljuvali u temi...cast izuzecima

Da li cu i kakve savete da dajem to ne odlucujes ti,i nemas nikakav osnov po kom bi se mesao u to, toliko bi trebalo da znas...

Nisam upisao Pravni fakultet, ali drugi fakultet jesam,a moj post nije zahtevao neki preterani trud kao sto se tebi cini,vec minimum pismenosti...

Jos nesto,nikada nisam potencirao da sam prepametan ili da znam nesto preterano mnogo,ali da ucim i da zelim da naucim to stoji...

Uostalom ne bih zeleo da se vise raspravljam sa ljudima koji ne znaju da recenicu pocnu velikim slovom...

Poslednja izmena:
nista ja tebi ne zabranjujem, niti ja odlucujem za tebe, svi ovde imamo ista prava.
poenta onoga sto sam rekao nadam se da je bila jasna, a ovo ostalo samo smara temu koja nije o tome.
ako imas nesto da mi dokazujes pisi slobodno na pm nemoj ovde ispasce da ja raspaljujem vatru.

Momci...
Opustite se malo :d

nista ja tebi ne zabranjujem, niti ja odlucujem za tebe, svi ovde imamo ista prava.
poenta onoga sto sam rekao nadam se da je bila jasna, a ovo ostalo samo smara temu koja nije o tome.
ako imas nesto da mi dokazujes pisi slobodno na pm nemoj ovde ispasce da ja raspaljujem vatru.

Slazem se da svi imamo ista prava i nadam se da smo se razumeli,nismo klinci...
Ovo prepucavanje ni oko cega je mozda otislo predaleko sto kazes smara temu...
Nasao si se prozvan u mom prvom postu,ne znam zasto
Necemo vise o glupostima...
Svako ima pravo na svoje misljenje...
Sto se tice tvojih odgovora koji su u vezi sa temom,poenta je jasna,to je sve u redu...
Sad sto smo se nastavljali oko ostalih gluposti druga je prica...
Izvinjavam se sto sam sada bio preopsiran al` mislim da je postenije da ti lepo ovako odgovorim kao covek a ne na pm...
Nadam se da sam ispao fer
I da, ono za Pravni si me bas ponizio:D
pozdrav

Par dana ne gledam post i sa 10-ak odgovora stigosmo do trece strane ;)
Hvala svima, samo nisam ocekivao ovoliku svadju, pardon, raspravu.
Sto se tice mog sistema menjao bih CPU, GPU, MB i RAM.
CPU: Q6600 ~3200MHz, na stranim forumima dosta ljudi tvrdi da je moguce za svaki dan
MB: recimo Gigabyte DQ6 sa PCI-E 2.0
RAM: verovatno neki Geil DDR2 800MHz ili ekvivalent i to 2x2GB moduli
GPU: neki ekvivalent 8800GTS koji bi tada bio u ponudi
OC rama i graficke ne znam koliki bi bio moguc u potpunosti a za procesor se iskreno nadam ovom, kao sto rekoh ljudi tvrde da je moguce za svaki dan. Ako bude stabilno i sa 3600MHz super (mada ono cisto kazem, ne nadam se toj cifri).
Zbog kupovine LCD HDTV celokupnom potpisu dodala bi se i jedna SkyStar HD kartica i to je to.
Nadao sam se da necu morati da menjam napajanje, prosli put kada sam sa Chiefteca 360w presao na 550w morao sam da menjam i UPS koji se gasio cim bi preslo na njegovu bateriju. Ovaj Mustek 1400VA koje napajanje moze da izvuce?

Poslednja izmena:
Upozoravam sve ucesnike rasprave da se klone uvreda i omalovazavanja. Svako prekoracenje bice sankcionisano.
Mozete razmeniti iskustva i na kulturan nacin.
Evo moga skromnog misljenja na ovu temu:
Najblizi "istini" je Misko. Malo se preteuje sa navodno potrebnim watima u masini. Potrosnja struje nije direktno proporcionalna MHz. 500W napajanje sa visokom efikasnoscu (>80%) zadovoljice 99% OC konfiguracija E sada ko voli da ubode ponekada i par zivotinja u SLI ili na neki drugi nacin extremno optereti napajanje onda mozda dosegne maximum napajanja od 500W i bolje je da poseduje 600-650W. Sve preko toga je realno nepotrebno.

Shiki & *******i niste u pravu ljudi, ~500W je sasvim dovoljno za to sto navodite u bilo kom rezimu rada. Prosetajte malo dalje od benc-a pogledajte sta sve ljudi voze sa 300-400W pa posle dodjite da diskutujemo. Nema logike da proizvodjaci deklarisu svoja napajanja quad core, SLI od 500-550W a da to nemoze da radi sa jednom kartom nebuloza.
Ja sam samo naveo ono sto sam video svojim ocima i problem koji imam u odredjenim uslovima testiranja na mojoj masini sa 520w, na osnovu toga sam izvuko zakljucak da 500-550w nece biti dovoljni za debelo overklokovanu masinu 3600mhz sa komponetam koje je covek naveo jednostavno u nekoj bliskoj buducnosti kad se bude pojavila neka igra koja ce koristiti sva cetri jezgar i graficku do nekih 80-90% opterecenja a tu su i 4gb rama to jednostavno nece raditi kako treba, ako nece kod mene sa C2D na 3650mhz i 2gb rama u simulirani uslovima takvog 80-90% opterecenja celog sistema sa napajanem 520w nece ni kod njega nema logike da oce, ja se time vodim i iznosenju misljenja potpuno argumentovano slozices se.

E sad tvoje misljenje zaista cenim sto se tice svega isto kao i markovo:Klanjanje mnogo se duze bavite od mene ovim stavarima mislim na oc da bih ja mogo da vas kritikujem nekim nabedjenim tonom pokazujuci kao sam mnogo pameta pa cak i da sam upravu, samo sto je on covek licno imao iskustvo sa nedovoljno jakim napajnjem i klokovanje komponenti koje su navedene u temi tako da ga ocenjujem kao vise merodavnim, nije isto kad se sretnes licno sa problemom i neko ti preprica ili negde procitas kako je bilo, licno iskustvo uvek vise vredi.

I da rezimiram jednostavno mislim da ako covek oce da bude siguran da ga masina nece izdati u nekoj situaciji treba da uzme 650w napajane na kloku od nekih 3600mhz i sa 8800gtx na 660/1100 sigurno nece imati problema ma kakav poso da radi na racunaru a ako nece da klokuje nista to jes ako hoce da trazi neki optimalni klok sa malim ili bez dizanja voltaze onda ce i 500-550w biti sasvim dovoljno.

@ivke76
Malo vise postoavnja prema ljudima koji su sebe dokazali na razni poljim vezanim za racunarki hardver pa ako imas suprotno misljenje ili sumnjas u ispravnost onoga sto pisu nebi trebalo da iskaces sa nekim glupim i provokativnim komentrima a kad te covek pozove da da ti dokaze ono sto govori ti cutis ili opet na to odgovars nekim glupim izgovorima, ako si vec tolko siguran isteraj svoje do kraj cemu na poziv da dodjes kod coveka odgovaras na ovaj nacin "ma evo trcim i ja da se raspravljam a tek sam potrcao da donesem napajanje i graficku nece me mrzeti kasnije da ti iskopam sa xs-a tred gde lik na ocz-u od 520w tera kent-a i 8800 (mozda cak i u sli-ju)" sta si ovime pokazo osim da nemas pojma sta pricas ustvari a izvodis zakljucak na osnovu onog sto si video na netu, pa valjda je merodavniji u diskusiji covek koji je to sam licno sve isprobao ima na stolu navedene komponent i doso do granice izdrzljivosti napajanj od 650w nego ti koji o tome znas nesto samo na osnovu onoga sto si procitao na netu, jednostavno nemas pravo da omalovazavas ljude kojima je poso testiranje hardvera i iznosis svoje misljenje na tako bezobrazan nacin pa cak i da covek nij upravu sta hoces da dokazes da si mnogo pametan stvarno te nerazumem.

@ivke76
Malo vise postoavnja prema ljudima koji su sebe dokazali na razni poljim vezanim za racunarki hardver pa ako imas suprotno misljenje ili sumnjas u ispravnost onoga sto pisu nebi trebalo da iskaces sa nekim glupim i provokativnim komentrima a kad te covek pozove da da ti dokaze ono sto govori ti cutis ili opet na to odgovars nekim glupim izgovorima, ako si vec tolko siguran isteraj svoje do kraj cemu na poziv da dodjes kod coveka odgovaras na ovaj nacin "ma evo trcim i ja da se raspravljam a tek sam potrcao da donesem napajanje i graficku nece me mrzeti kasnije da ti iskopam sa xs-a tred gde lik na ocz-u od 520w tera kent-a i 8800 (mozda cak i u sli-ju)" sta si ovime pokazo osim da nemas pojma sta pricas ustvari a izvodis zakljucak na osnovu onog sto si video na netu,
ok ali isto se valjda odnosi i na tebe :) nisam te ni "pipnuo" a krenuo si nicim izazvan "lupa gluposti"
pa valjda je merodavniji u diskusiji covek koji je to sam licno sve isprobao ima na stolu navedene komponent i doso do granice izdrzljivosti napajanj od 650w nego ti koji o tome znas nesto samo na osnovu onoga sto si procitao na netu,
ne nije merodavan covek koji na pitanje cime meris te napone stavlja screenshot psu calculator sajta po kome ja trebam da imam 500w napajanje da bih uopste pokrenuo komp a kada ga pokrenem 650w za 80% opterecenja cpu-a!?zamisli na 480w radi i pevusi ;)
sta hoces da dokazes da si mnogo pametan stvarno te nerazumem.
to on pokusava da dokaze na osnovu: "ja sam wr baja,sve znam" ...toliko :wave:
Upozoravam sve ucesnike rasprave da se klone uvreda i omalovazavanja. Svako prekoracenje bice sankcionisano.
Mozete razmeniti iskustva i na kulturan nacin.
Evo moga skromnog misljenja na ovu temu:
Najblizi "istini" je Misko. Malo se preteuje sa navodno potrebnim watima u masini. Potrosnja struje nije direktno proporcionalna MHz. 500W napajanje sa visokom efikasnoscu (>80%) zadovoljice 99% OC konfiguracija E sada ko voli da ubode ponekada i par zivotinja u SLI ili na neki drugi nacin extremno optereti napajanje onda mozda dosegne maximum napajanja od 500W i bolje je da poseduje 600-650W. Sve preko toga je realno nepotrebno.
evo rekao je covek poentu pa da ja ne idem stvarno vise u off: "nemam kuci kenta ali tvrdim da ce sa 8800gtx karticom raditi na kvalitetnom 550w napajanju".slucaj koji je space naveo je onda do cm napajanja i tacka.

Mozda deluje offtopic ali...koje max napajanje mogu da koristim uz moj UPS Mustek 1400VA? U njegovim spec kaze da daje max 840w, jel ti znaci da mogu i napajanje do te snage da stavim ili manje, 650-700w ili koje?
Prosli put imao sam Mustek 600VA i Chieftec 360w, radilo ok, zamena napajanja na Chieftec 550w, UPS nece da radi pod baterijom - kupovina 1400VA modela resava stvari.
Chieftec GSP-550W AB-A ima 2x 6-pinski prikljucak za SLI (ili mozda za jednu GTX, ona ima 2 takva na sebi) i ima 8-pinski konektor za CPU ili za 4 jezgra, a daje kao snagu do 535w. To pise na njemu, koliko je to tacno?
Chieftec GPS-550W AB-A spec:
AC input: 115V~230V
+5V: 26A; +3.3V: 28A; +12V1: 18A; +12V2: 18A; +12V3: 18A; -12V: 0.5A; +5Vsb: 2A
PFC: Active; Version: 2.0; Fan: 1x12cm
Power: max outpu: 550W; +5V & +3.3V = 180W; +12V1 & +12V2 & +12V3 = 360W; -12V=6W; +5Vsb=10W
http://www.chieftec.com/products/psu/atx_psu.htm

Poslednja izmena:
Pa pazi zavisi kolika je efikasnost napajanja. Ova nova sa >80% efikasnosti zahtevaju slabiji UPS. Ovako od oka moze da izdrzi oko 600-700W. Usput Mustek bi trebalo da zamenis za neki APC ako stvarno zelis da imas UPS :wave:

Kapiram razliku izmedju Mustek i APC, tj. svestan sam je, ali ne zelim da zvucim kao pre bih dao pare za graficku nego za PSU & UPS, ali APC od 1000+VA bio bi 400+e, sto nikako ne mogu sada da izvucem, tako da se nadam da ce ovo zavrsiti posao. Zato i planiram kupovinu tek na jesen (mozda cak krajem novembra), zbog kinte, ***.

Ne znam kutija je imao bas lose iskustvo sa Mustekom. Ja licno ne koristim UPS.

Inace evo grube racunice. Ako ups moze da isporuci 840W, a imas napajanje jako dobre efikasnosti (recimo 85%). Ono ce od 840W povucenih iz mreze napraviti 714W na izlazu. To znaci da bi taj UPS trpeo max napajanje od 700W. Ja bih ti preporucio max 650W.

:wave:

Mislim da je uvek bolje NE IMATI UPS, nego imati los.

ja sam negde 2001 svojim ovima gledao kako komp nakacen na APC UPS bukvalno gori usled (verovatno havarijskog) pada i dolaska napona.

Kad smo vec kod toga... koliko APC produzni sa "brzim" osiguracima stiti komp...on kao pegla napone itd itd. Vredi li to nesto?
Na kutiji kao reklama tipa: "ako vam komp izgori od groma mi ce mo vam kupiti novi"

ja sam negde 2001 svojim ovima gledao kako komp nakacen na APC UPS bukvalno gori usled (verovatno havarijskog) pada i dolaska napona.

Kad smo vec kod toga... koliko APC produzni sa "brzim" osiguracima stiti komp...on kao pegla napone itd itd. Vredi li to nesto?
Na kutiji kao reklama tipa: "ako vam komp izgori od groma mi ce mo vam kupiti novi"

cuo sam da je to istina, npr. holandski trust je pre nudio 10 000$ ako nekome pregori komp sa njegovim produznim...(ali to vazi samo za drzave koje su u evropskoj uniji)
ps: to mi je rekao jedan serviser, ako me je slagao, onda sam i ja vas :d :bottle:

I da zatvorimo Thread sa nebulozama od 650+W...

http://www.behardware.com/articles/670-1/pc-s-actual-power-consumption.html

Procitajte i videcete da je ~500W napajanje sasvim dovoljno za ono sto smo raspravljali,a napajanja od 650W mogu da pokrecu Q6600 klokovan na 3.2 za svaki dan i 2x8800GTX SLI,toliko o tome.

Toliko o tome :d :d :d ili dobro ne vidiš.
Da te ispravim približno 690W, a koliko je dobacivalo u pikovima, nista o tome nije napisano predpostavimo više od 700W, e sad zamisli da imaš jendan raid kontorloer dodatni sa 4 diska i overklokovan Quad na 3.4GHz ili nedo bog na 3.6GHz, i na to overkolokuješ grafičku karticu samo jednu, pitao bih te onda...

Citiraču sebe
Jasno i glasno neće moći, hoće ali na kraju ne dugo ;)
Te dve kombinacije uz koji drajv i blagi oc zahtevaju nesto preko 650W uključujući i 650W (Antec trio je dosta dobra kupovina recimo)

Ovo gore je bilo overklokovano samo na 3.2GHz, grafika nije ni pipnuta, e sad ovo što sam ja pričao je overklokovano i to debelo.
Pa zatim
Mislim ovako, Q6700 troši skoro 270W na 3.8GHz, pa zatim jedna 880GTX troči priblišno 210W na GPU 690MHz, mem 1100, pa šta misliš koliko ostaje za ostale komponete kad samo ovo troši približno 500W. Mislim kakvi voltmodvi, ovo je realnos.

Ljudi kad dajete savete nekome onda lepo dajte na osnovu svog iskustva, ili na na osnovu nečijeg drugog iskustva (dodatni link bi bio od pomoći), e ne da lupetate šta je dovoljno, a šta ne, quad nije ni malo naivna igračkica.
Ja znam samo dva čoveka na ovom forumu koji imaju QX6700, jedan je CYK i čovek ima enera 1000W, a drugi sam ja i imam CM 1000W, a što je to tako odgovaor se sam nameće.

For alfa
Ako budeš uzimao 775 socket cpu uzmi Xeona manje troše i samim tim manje se greju (za tebe bi jedan X3220 bio najbolji izor) ;)

Ja sam naveo šta je dovoljno, za mene nije, imam napredno vodeno, veoma jaku pumpu i samo 14 dvanestica i jedan 20cm ventilator i na to planiram da uzmem dva dodatna Harda i sa 1000W ću biti siguran, gde ne vidim nigde da sam pereporučivao nešto kao 1000W , pa sam to i ovde ponovio

Clock 3.8GHz i samo ova kombinacija troši 310W po ovom programu, i kad se sve sabere ovaj uređaj je pokazao manje(Kill A WATT), ali opet dosta više od 550W, gde sam mišljenja da na ovim vrednostima 650W napajanje je nepohodno, pogotovo ako si manijak koji ima dosta HDD uređaja, ili RAID contolera..., a znam da imaš sve to ;) (i sebi za buduće testove nabaviću jedan) http://www.p3international.com/products/special/P4400/P4400-CE.html

Posle ja lupam, ovo gore ništa nije bre overklokovano kako treba, kako je čovek u prvom potu pomenuo oc naveo sam svoja iskustva, i još jedna stvar za tebe Jerry[NS] nemoj da se ljutiš, ali ako je skoro 690W ispucano u sliju, onda moraš bar sa 5-10% više da budeš u rezervi, jer napregnuto napajanje može da bude baš problem i životni vek biće mu drastično smanjen, gde na kraju može nešto više od samog napajanja da strada. Da se vratim na temu, ako je 690W ispucano onda je normalno za takvu konfu treba planirati jedno 750W napajnaje ;), a ja sam za single varijantu i dobro overklokovan sistem preporučio 650W napajanje, a to lepo piše i gore. I da, još da nadodam komentar autora ovo teksta na konfu sa Quadom "The power source actually supplies 567.6 watts, of which 85.3% are on the +12V, efficiency being 82.6%. So this configuration justifies the purchase of a 600-650 watt supply, and even one a little higher if you like to have a little room"

Pa zatim zaključak
"actual power supplied was only 567.6 watts. This was in spite of using an overclocked and ultra high end configuration. Of course, certain extremely specialized systems in all areas, with water cooling and overclocked graphic cards modified in voltage could go further and justify a 700 or even 750 watt source."
Toliko o tome da je za oc Quada i garfike dovoljno jedno napajanje od 400-500W ;)

Poslednja izmena:

Ako pročitaš gore pomenuti članak pažljivo i ako si ga razumeo koliko toliko, videčeš da se u istom pominje potrošnja od 390W u idelu, predpostavimo da toliko troši i Evin sistem ovako overklokovan bez jedne grafike(a troši više), pa šta misliš koliko spuer pi troši struje i koliko opeterti sistem :d , pa zatim čisto da bi znao super pi renderuje sa jednim jezgrom, i grafika nije opterećena toliko i o tvojoj konstataciji, mislim sve vreme pokušavam da pomognem, a ne nešto da ti prodam ili nešto slično ovo je realnost koju moramo da prihvatimo "High End" konfiguracije traže više struje i potrošnja im je veća, ako nisi pri novcu zadovolji se sa onim što imaš dok ne skupiš itd. I svi drugari koji misle suprotno nemoj da mi kačite neke kratke testove bilo da su SLI ili siper pi1M ili tako nešto, realnost je surova i drago mi je da je neko uradio nešto što sam ja planirao odavno.
Pozdrav i ništa lično :wave:

Poslednja izmena:
Toliko o tome :d :d :d ili dobro ne vidiš.
Da te ispravim približno 690W, a koliko je dobacivalo u pikovima, nista o tome nije napisano predpostavimo više od 700W, e sad zamisli da imaš jendan raid kontorloer dodatni sa 4 diska i overklokovan Quad na 3.4GHz ili nedo bog na 3.6GHz, i na to overkolokuješ grafičku karticu samo jednu, pitao bih te onda...

Citiraču sebe

Ovo gore je bilo overklokovano samo na 3.2GHz, grafika nije ni pipnuta, e sad ovo što sam ja pričao je overklokovano i to debelo.
Pa zatim

Ja sam naveo šta je dovoljno, za mene nije, imam napredno vodeno, veoma jaku pumpu i samo 14 dvanestica i jedan 20cm ventilator i na to planiram da uzmem dva dodatna Harda i sa 1000W ću biti siguran, gde ne vidim nigde da sam pereporučivao nešto kao 1000W , pa sam to i ovde ponovio

Posle ja lupam, ovo gore ništa nije bre overklokovano kako treba, kako je čovek u prvom potu pomenuo oc naveo sam svoja iskustva, i još jedna stvar za tebe Jerry[NS] nemoj da se ljutiš, ali ako je skoro 690W ispucano u sliju, onda moraš bar sa 5-10% više da budeš u rezervi, jer napregnuto napajanje može da bude baš problem i životni vek biće mu drastično smanjen, gde na kraju može nešto više od samog napajanja da strada. Da se vratim na temu, ako je 690W ispucano onda je normalno za takvu konfu treba planirati jedno 750W napajnaje ;), a ja sam za single varijantu i dobro overklokovan sistem preporučio 650W napajanje, a to lepo piše i gore. I da, još da nadodam komentar autora ovo teksta na konfu sa Quadom "The power source actually supplies 567.6 watts, of which 85.3% are on the +12V, efficiency being 82.6%. So this configuration justifies the purchase of a 600-650 watt supply, and even one a little higher if you like to have a little room"

Pa zatim zaključak
"actual power supplied was only 567.6 watts. This was in spite of using an overclocked and ultra high end configuration. Of course, certain extremely specialized systems in all areas, with water cooling and overclocked graphic cards modified in voltage could go further and justify a 700 or even 750 watt source."
Toliko o tome da je za oc Quada i garfike dovoljno jedno napajanje od 400-500W ;)

Ne znam da li si primetio ali testeri su koristili 2x 8800GTX SLI :)
Znao sam da neces primetiti,ko je ovde pricao o SLI konfiguraciji? :D
Pogledaj i sam,pa onda oduzmi 250w load 1 8800GTX i sta dobijas 690-250 = ...? pogledaj bolje pre nego sto krenes da pricas.

aha, itekako ;)
"skini" jednu 8800gtx i koliko ti treba 'leba ti?
opet dolazimo do toga da kvalitetno 550w napajanje to gura opusteno ;)
p.s.mozda ti je doticno cm napajanje pravilo probleme,mozda ti ne valjaju instalacije u gajbi...itd,itd sta god bilo ne mozes mi reci da lupam gluposti kada kazem da ce dobro 550w napajanje gurati to opusteno :wave:

Ne znam da li si primetio ali testeri su koristili 2x 8800GTX SLI :)
Znao sam da neces primetiti,ko je ovde pricao o SLI konfiguraciji? :D
Pogledaj i sam,pa onda oduzmi 250w load 1 8800GTX i sta dobijas 690-250 = ...? pogledaj bolje pre nego sto krenes da pricas.

Toliko o tvom znanju i racunanju istog, a sve vezano za potrosnju :d
Pa po tebi dve graficke ne overkolokovane vuku 500W, a koliko vuku ostale komponte mislim ova ti je dobra, sa cPU-om i ostalim komponentama mozda 2000W nije to tako sinko kako si ti zamislio.:d

Poslednja izmena:
aha, itekako ;)

"skini" jednu 8800gtx i koliko ti treba 'leba ti?
opet dolazimo do toga da kvalitetno 550w napajanje to gura opusteno ;)
p.s.mozda ti je doticno cm napajanje pravilo probleme,mozda ti ne valjaju instalacije u gajbi...itd,itd sta god bilo ne mozes mi reci da lupam gluposti kada kazem da ce dobro 550w napajanje gurati to opusteno :wave:

Majstore malo si tvrdioglav al nema veze oni koji budu pakovali masinu nadam se da ce tvoje komentare uzeti sa rezervom. Ova SLI konfa sa pikovima dobacuje preko 700W-720W debelo, a komponete koje su koristili su sami minimum :d
Pa samo ubaci dodatni raid kontroler i dodatna dva, tri harda, izbaci jednu graficku karticu i eto ti ekvivalencije, na sve to klokni CPU jos malo, klokni graficku jos malo (tamo je nisu ni oveklokovali) i sta mislis kolika ce potrosnja biti, ali sta ja tebi da pricam ti sve znas. Mislim cemu polemika oko svega kad ni racunicu ne izvodite kako treba. Ako znam da mi masina trosi u full loadu vise od 550W, a manje od 700W logicnio je da cu uzeti napajanje sa rezervom, e sad koliko pa sam cu morati da procenim kako bi isto bilo rastereceno, a da me ne zaboli glava ako budem uzimao dodatne hardove, ili 5.25 uredaje, ili nedo bog dodatnu graficku katicu. Ponavljam SLI sistem koji su koristili je sami minimum.
Mislim imate realne komentare, rezultai vam ispred nosa i vi opet ma 550W je dovoljno, 550W je minimum za single varijantu koju planirate da ocujete, sa pomenutim dijapazonom komponenti.

Poslednja izmena:
350W je za dual core X6800 u loadu sa jednom GTX. Dodamo 100W za OCed QX6700/Q6600 (max.) = 450W, plus koja dodatna kartica koja nije bila na testu.
I ja sam prvo pomislio da je Space gledao pogresnu konfu, u pravu je - sto je najsmesnije, verovatno je u pravu sa preciznoscu od 10W :D

I niko nije pomenuo - kada neko napajanje od 550W koristite na max. efficiency, ventilator ce vam probiti bubne opne, zato bolje jace.

SPACEMASTER@je ekstremni overkloker i treba razumeti o chemu on pricha.Ali retko kome padaju takve overklok ideje kao njemu :D.Tako da za njegov "temperament" je nedovoljno 500w.Osim mozda za svaki dan konfigurisani overklok.Ja sam "deda" u overkloku :D ,koji ne podize voltaze vec optimizuje rad na maksimum frekvenciji bez voltaznog opterecenja.
Lichno mislim da moj Tagan 530w moze da gura quad core i 8800 grafulju na razumnom overkloku sasvim lagodno.Nema potrebe da se budze jacha napajanja.Takodje treba napomenuti da quad core nije bash Car overklokovanja i da tu moze da se izvuche neki prosechan overklok za "every day" i to je to.Nema tu neke velike potrosnje osim ako nekome padne ideja da mu napuca enormnu voltazu.Ali to je samo sa rekorde a niko ne preporuchuje za svakodnevni rad.Quad core je CPU za zahtevne multitasking korisnike i to je to.
Na kraju,ebem mu racunar ako trosi vishe od pola kilovata :D.Bolje da kupim grejalicu.
PS.koji vam je andrak?Prepucavate se bespotrebno kao da vam je ovaj forum sve u zivotu.

Poslednja izmena:
Dark side je dobro rekao...
@Space nisam dobro video a nisam ni puno pogresio 690-180...
Jedan 8800GTX trosi u load-u 180W.
Sve u svemu koliko vidim i dalje 500-550W napajanje dobro izdrzava,a ti si pominjao 650+ W.
i da kad smo vec kod GTX-a,pogledaj pocetak Thread-a,rec je o 8800GTS-u 320MB koji jos manje od GTX-a trosi naravno.

Dark side je dobro rekao...
@Space nisam dobro video a nisam ni puno pogresio 690-180...
Jedan 8800GTX trosi u load-u 180W.
Sve u svemu koliko vidim i dalje 500-550W napajanje dobro izdrzava,a ti si pominjao 650+ W.
i da kad smo vec kod GTX-a,pogledaj pocetak Thread-a,rec je o 8800GTS-u 320MB koji jos manje od GTX-a trosi naravno.

Pa oper tvojom logikom dve troše 360W, a sta mislis koliko troši CPU na 3.2GHz, pa nek troši 180W, a trosi više, gde su ostale koponente, šta one kao nista ne troše, preračunaj se malo ovo su samo tri komponete, a ima ih ihaj još, mislim posle svih ovih računica ti još misliš da si u pravu, uzmi digitron i olovku i lepo sve izračunaj pa se javi, ne mogu da verujem :d ;)

Vi ko da ste u skupstini (mislim na bukvalno sve). Svako prica pricu sa svog aspekta, a ne vidi tudju poziciju. SM ne zna sta ce sutra ubosti u masinu i treba mu bezkompromisno napajanje, jer ne zeli da razmislja o tom problemu. Znaci nije "klasican korisnik". Ostali gledaju sa aspekta da dobiju potrebno i sigurno za normalnu kolicinu ulozenog novca i sve da radi uz neke egzibicije, ali bez salto-mortale kombinacija (slucaj SM-era).

Ponovicu:
"500W napajanje sa visokom efikasnoscu (>80%) zadovoljice 99% OC konfiguracija. E sada ko voli da ubode ponekada i par zivotinja u SLI ili na neki drugi nacin extremno optereti napajanje onda mozda dosegne maximum napajanja od 500W i bolje je da poseduje 600-650W. Sve preko toga je realno nepotrebno."

Nazad
Vrh Dno