Šta je novo?

Napajanje + UPS problem

Johnny Bravo

Slavan
Učlanjen(a)
29.12.2004
Poena
319
U pitanju su:

Mustek 800USB
Antec True Power 2.0 480W

Kada nestane struje i UPS preuzme situaciju dolazi do gasenja kompjutera istog momenta kao sa GPS serijom Chieftec napajanja. Da li mozda neko zna da li je u pitanju GPS-like napajanje ili je problem do UPS-a?

re:

U principu je 99% krivac Mustek. Sta se desava,po nestanku struje? Jel ups "radi",napaja monitor,dok se komp odmah ugasi?
Probaj ga sa nekom sijalicom od 100-200w i ako ona i dalje sija,po iskljucenju iz struje,onda je do njega.
pozz

Jedino ne razumem zasto ljudi ne napisete svoju kofiguraciju u UserCP.... bilo bi lakse svima da predloze resenje i eventualno uspesno rese vas problem...

Pod broj dva nisi napisao ni kako ti je povezan racunar na UPS, sta je sve povezano, kolko je star UPS ili slicne informacije koje bi bile od pomoci...

Ako je stariji UPS moguce da mu je akumulator otisao i da je izgubio punjenje... Znajuci Mustek oni ne prave bas "super dobre" uredjaje (bez uvrede ali tako je), pa je moguce da je akumulator oslabio...

Meni se to slicno desavalo sa APC UPS 500VA (~10 god star) na mojoj novoj konfiguraciji iz potpisa (a monitor mi nije bio povezan na UPS, nego samo komp)... doduse 500VA je dosta slabije od 800VA ali APC je ipak bolji od Musteka...

Probaj da napunis UPS do kraja i da ga ispraznis lagano, sa nekim slabim uredjajem (tipa laptop, punjac za mobilni... nesto manje od 100W), a potom ga napuni do daske, ali bez ukljucenih uredjaja i probaj ga na kompu opet...
Ako nece ni 2-3 min da drzi, onda je gecrkt...

Moguce i da je otisao regulator voltaze i da komp jednostavno dobija malu voltazu kad je UPS na batt. i odmah se ugasi... Sto kaze Zeljko.D probaj neki uredjaj sa malom voltazom (ne watt-azom)...

P.S. ako imas monitor od >22" on ipak trosi dosta struje i povecava ukupnu potrosnju sistema, sto u kombinaciji sa oslabelim UPS sistemom nece na dobro da izadje...
Monitor u struju, a komp u UPS i namesti power button od kompa da ti gasi komp odma (kao sto bi bilo Start->ShutDown) i nek ti to bude privremeno resenje... barem ces imati vremena da stisnes to dugme i da ti se ugasi komp pre nego sto se UPS isprazni....

Hvala na odgovorima, a cisto da se razumemo - hteo sam neki brz odgovor na temu, i napisao sasvim dovoljno informacija da onaj ko se razume u materiju i ima iskustva sa te dve komponente moze odmah da kaze o cemu je rec.

Dakle, svi consumer level upsevi na izlazu daju aproksimaciju sinusoide (sto je sasvim uredu), a to jeste problem za GPS seriju Chieftec napajanja koja moze da radi na upsu, cak i kad pegla napon (ako ima AVR), ali kad ups pocne da napaja uredjaj iz baterije bez obzira na kapacitet/opterecenje dolazi do momentalnog gasenja kompjutera. Dakle oba uredjaja su ispravna, ali ne odgovaraju jedan dugom.

S tim u vezi, da bih skratio pricu bla-bla-probaj-ovo-probaj-ono-e-mustek-je-shit-uzmi-apc-e-nemoj-to-uzmi-ovo-a-sta-ce-ti-to i slicno pitam dal neko zna dal Antec True Power 2.0 zahteva pure sine wave.

Hvala.

S tim u vezi, da bih skratio pricu bla-bla-probaj-ovo-probaj-ono-e-mustek-je-shit-uzmi-apc-e-nemoj-to-uzmi-ovo-a-sta-ce-ti-to i slicno pitam dal neko zna dal Antec True Power 2.0 zahteva pure sine wave.

Hvala.

To si mogao da nadjes i na google, samo da si se potrudio malo...

A nema potrebe da opanjkavas ljude koji su ti pokusali pomoci, bez obzira kolko njihov post bio koristan ili ne... neki ljudi znaju manje, a neki vise o odredjenim stvarima....

U svakom slucaju sam se zahvalio na odgovorima, u kojima nesumljivo ima korisnih saveta, moj ostar ton ima veze sa tvojim opaskama da nisam napisao konfiguraciju i kako su povezani ups i kompjuter, a to bas i nema mnogo veze sa mojim pitanjem iz prvog posta gde sam naveo sve sto je potrebno da bi mi neko odgovorio. Jos jednom hvala na odgovorima i no hard feelings. :wave:

Elem, ono sto sam pronasao na webu je da napajanja koja imaju Active Power Factor Correction zahtevaju pure sine wave kako bi dobro funkcionisala. Posto gorespomenuti Antec i Chieftec imaju APFC verovatno je to problem. Nisam nista pronasao za konkretan model True Power 2.0.

re:

Sto se mene tice,nema nikakvih problema.
Video sam da ti se niko nije javio 5 dana od postavljanja posta i zato sam se javio.
Mogao si biti samo malo jasniji,tj. da si rekao da je ups provereno ispravan. A spisak napajanja koje ne saradjuju sa tom klasom Ups uredjaja,se ne svodi na pomenutu Chieftec seriju,vec ih ima vise.
Pozz

To ti kazem. :) Ni sto se mene tice.

Upravu si za napajanja, stoga valja uzeti npr. APC SUA ili jos bolje SURT i nema problema.

Inače, ne mora ti biti samo u kompu problem. Ukoliko na UPS spojiš bilo koji potrošač koji ima klasični trafo (stariji punjaš za mobitel, vanjski modem i sl), kad se prebaci na bateriju UPS vidi puno veču priključenu snagu od stvarne i javi overload (recimo antena s pojačalom koja troši par W može zavarati UPS koji ima rezervu od nekih 300 W snage). Tako se ponašaju i neki filtri u nekim napajanjima (tipa GPS serija).

mustek, antec.... ne znam nikoga ko je dobro prosao ko je experimentisao sa svim sto nije APC.

ups problem

Hteo bih da kazem da sam sa drugarom imao losa iskustva sa mustek upsovima, tako da priznajem samo apc. Imam apc stari model 600va, i kad sam stavio nove baterije panasonicove pustio sam ga da pisti samo tako i sve radi jos uvek.Uzmi neki polovni apc i kupi nove baterije i bog da te vidi. Pozdrav bato.;)http://www.benchmark.rs/forum/images/smilies/vb_mig.gif

Nazad
Vrh Dno