Šta je novo?

Napajanja za PC i struja

Kod mene su masa i nula elegantno spojene. Ako sam dobro shvatio to je jedan od nacina da se zastitis od tog famoznog "gubitka nule".
Nadam se da tada crknu samo osiguraci na razvodnoj tabli.
Ako sam ovo pogresno shvatio, (nadam se da nisam) molim objasnjenje.

Pozdrav svima

To se valjda zove nulovanje...

nesharm je napisao(la):
To se valjda zove nulovanje...

To se bese radilo, nulovanje, gde nema uzemljenja, ili sam se ja nesto istripovao?

Milosdj je napisao(la):
Nadam se da tada crknu samo osiguraci na razvodnoj tabli.
Ako sam ovo pogresno shvatio, (nadam se da nisam) molim objasnjenje.

Pozdrav svima

Moze i to da se desi ali oni ne stite "brze" potrosace (nece ti crci sporet- ako nije digitalan, iliako je smederevac ,) )

Misko je napisao(la):
...

To se bese radilo, nulovanje, gde nema uzemljenja, ili sam se ja nesto istripovao?
Upravo tako (nazalost) i radilo se po starijim, ali boga mi i u novijim zgradama/kucama ctp;

da...

U pravu si Vladd!
Napon ce biti smanjen za vrednost otpora, recimo ukljucene ringle, koja baca fazu na 'prekinutu nulu'. Nulovano uzemljenje ce odvuci tu struju, ali

malom zidnom osiguracu treba vremena da ugine!!!

I dokle god on ne crkne, imam dve divne faze u type;

Hajde sada Vladd
Da li napajanje (kinez ili neko bolje) moze da se nosi sa tim cudnim naponom?
Ako moze, koliko dugo moze da trpi dve faze kad je ukljucen komp i kad je na stand by (atx off)? Tj, da li moze da prezivi dok ne crkne osigurac?
Ako se dobro secam dve faze daju napon od 380V. Da li sam u pravu kad kazem da ce napon u gore pomenutom slucaju 'prekinute nule' biti manji zbog otpora (ringle, rerne ili nekog drugog ukljucenog trofaznog uredjaja) ?
Koje su teoretske i prakticne zastite?
Ima li neka zastita tipa "dobro + uradi sam za male pare" mrgreen

Pozdrav + jos pitanja ako mi nesto ne bude jasno

Milos wave;

E promaklo mi je da odgovorim a nesto sam razmisljao sam sa sobom ukljuchih serch i eto.
Kratko.
Napon ce biti manji ali za proizvod otpor ringle ili sporeta puta struja koju povuche ono sto crkava.E sad o ovome nemozemo govoriti kao nechemu konstantnom posto se sve desava u tzv. Tranistent rezimu tj u vrrlloo kkrratkom vremenu.
A sto se zastite tiche klasichni osiguracj\hi nece da izbace sve dok nesto ne crkne pa povuche struju. NAjvrzi osigurach je tranistor i sa vjek i vjekoA OSUGURACH NA TABLI JE TU DA TI SE KUCA NEZAPALI A NE DA ZASTITI UREDJAJ.
Zastite nema ali ako je za utehu mi smo pare uzeli od epsa za nastalu stetu.
Nikola
ps:Znam jednog tipa koji je radio nesto i zlicajno pustio 220V kroz zajednichku antenu u zgradi.

CoR je napisao(la):
U pravu si Vladd!
Napon ce biti smanjen za vrednost otpora, recimo ukljucene ringle, koja baca fazu na 'prekinutu nulu'. Nulovano uzemljenje ce odvuci tu struju, ali

malom zidnom osiguracu treba vremena da ugine!!!

I dokle god on ne crkne, imam dve divne faze u type;

Hajde sada Vladd
Da li napajanje (kinez ili neko bolje) moze da se nosi sa tim cudnim naponom?
Ako moze, koliko dugo moze da trpi dve faze kad je ukljucen komp i kad je na stand by (atx off)? Tj, da li moze da prezivi dok ne crkne osigurac?
Ako se dobro secam dve faze daju napon od 380V. Da li sam u pravu kad kazem da ce napon u gore pomenutom slucaju 'prekinute nule' biti manji zbog otpora (ringle, rerne ili nekog drugog ukljucenog trofaznog uredjaja) ?
Koje su teoretske i prakticne zastite?
Ima li neka zastita tipa "dobro + uradi sam za male pare" mrgreen

Pozdrav + jos pitanja ako mi nesto ne bude jasno

Milos wave;

Pa ko sto duksa rece osigurac sprecava vece stete. "Nestanak" nule je najcesciuzrok umlacivanja elektricnih uredjaja. Sami uredjaji, od napajaca, televizora, frizidera, nemaju zastitu, i nisu u stanji da podnesu 380V. Jedino resenje je ugradnja FID sklopke na razvodnoj tabli (u stanu ili kuci) koja bi u dovoljno kraatkom vremenu prekinula napajanje u slucaju otkacinjanja nule, ili loseg uzemljenja.
To nisu "velike" pare, ali nije posao "uradi sam".
Sam bi mogao da ugradis varistore ili "Zenamic" tranzijent supresore, na svaki uredjaj, ali oni stite samo jednom, ubijaju osigurac, i najcesce crkavaju.
Kod nas nije bas "trziste" za njih, pa ces morati da ih narucujes. Inace, svaki "profi" mrezni filter ima X i Y kondenzatore, koji stite uredjaj od visokonaponskih spajkova i sumova, a u slucaju prenapona jedni crkavaju u "kratak spoj" a drugi u "otvorenu vezu".
Znaci, postoje dobra resenja, za manje ili vise para, ali je to posao za OVLASCENOG elektricara, posto su "zahvati" na instalaciji.
Za DIY, samo supresori.
Pozdrav.

Hmmm...

Dok je decko cekao 7 meseci na odgovor, mogo' je ladno da napravi komplet instalaciju u kuci pa da se ne sekira za struju...

:d :d :d :-devil-:

Nazad
Vrh Dno