CoR je napisao(la):
U pravu si Vladd!
Napon ce biti smanjen za vrednost otpora, recimo ukljucene ringle, koja baca fazu na 'prekinutu nulu'. Nulovano uzemljenje ce odvuci tu struju, ali
malom zidnom osiguracu treba vremena da ugine!!!
I dokle god on ne crkne, imam dve divne faze u type;
Hajde sada Vladd
Da li napajanje (kinez ili neko bolje) moze da se nosi sa tim cudnim naponom?
Ako moze, koliko dugo moze da trpi dve faze kad je ukljucen komp i kad je na stand by (atx off)? Tj, da li moze da prezivi dok ne crkne osigurac?
Ako se dobro secam dve faze daju napon od 380V. Da li sam u pravu kad kazem da ce napon u gore pomenutom slucaju 'prekinute nule' biti manji zbog otpora (ringle, rerne ili nekog drugog ukljucenog trofaznog uredjaja) ?
Koje su teoretske i prakticne zastite?
Ima li neka zastita tipa "dobro + uradi sam za male pare" mrgreen
Pozdrav + jos pitanja ako mi nesto ne bude jasno
Milos wave;
Pa ko sto duksa rece osigurac sprecava vece stete. "Nestanak" nule je najcesciuzrok umlacivanja elektricnih uredjaja. Sami uredjaji, od napajaca, televizora, frizidera, nemaju zastitu, i nisu u stanji da podnesu 380V. Jedino resenje je ugradnja FID sklopke na razvodnoj tabli (u stanu ili kuci) koja bi u dovoljno kraatkom vremenu prekinula napajanje u slucaju otkacinjanja nule, ili loseg uzemljenja.
To nisu "velike" pare, ali nije posao "uradi sam".
Sam bi mogao da ugradis varistore ili "Zenamic" tranzijent supresore, na svaki uredjaj, ali oni stite samo jednom, ubijaju osigurac, i najcesce crkavaju.
Kod nas nije bas "trziste" za njih, pa ces morati da ih narucujes. Inace, svaki "profi" mrezni filter ima X i Y kondenzatore, koji stite uredjaj od visokonaponskih spajkova i sumova, a u slucaju prenapona jedni crkavaju u "kratak spoj" a drugi u "otvorenu vezu".
Znaci, postoje dobra resenja, za manje ili vise para, ali je to posao za OVLASCENOG elektricara, posto su "zahvati" na instalaciji.
Za DIY, samo supresori.
Pozdrav.