Šta je novo?

Napajanja za PC i struja

Kakav je lik ovaj Duksa, mogao je prvo srpski da nauci, a onda da prica o elektronici.

Vladd je napisao(la):
Tezi kvarovi mreze (nestanak nule) spaljuju sve po kuci. Takodje je nemoguce da se comp zastiti od udara groma. Potrebno je da se nesto zna o mrezi na kojoj je racunar, pa prema bolesti i lek.
type;

Nije mi baš jasno ovo oko nestajanje nule.

Pa ja vjerujem da kada uključujem računar da se sigurno desi da uključim prvo fazu na trenutak pa tek onda i nulu (i obrnutno naravno).

nije mi jasno kako to može da smeta i čemu smeta?

Ako može neko laičko objašnjenje. :with:

re

Jebote da'l je moguce.
Govorio sam o otkacinjanju nule sa bandere ne vredi moram da nacrtam.
Ovo kada se desi crkne sve po kuci.Pitajte komsiju elektrichara da vam objasni,mozda zato sto sam ne pismen ili sto si neki manje pametni.
Znaci otkaci se nula na banderi. Ukljucis bojler mali otpor kroz grejach sapaj nulu na fazu.
A kako nemas nulu onda ti svuda po kuci bude faza.
I u onim shukojima u kojima imas recimo R nepon izmdju R i R je nula.
Ali je *******o tamo gde je R i S, ili R i T .E tu je 380V.
E zto vam sluzi taj protektor.
Ovo kad se desi crkne od igle do lokomotive, ali zato tuzis distribuciju i dobijes pare nazad.
Sto se tice kucanja ja ne mam kurs iz daktilografije
Ali ono sto se da naslutiti iz mojeg taxta je tachno za rzliku od nekih koji prichaju tj pishu nebuloze.
Nikola

Vladd je napisao(la):
Potrebno je da se nesto zna o mrezi na kojoj je racunar, pa prema bolesti i lek.
type;

Pitanje:
Da li to (npr.) znaci, da ljudi koji npr. imaju u svojoj kuci/stanu trofaznu struju (sporet mi je prikljucen na nju), u odnosu na one koji imaju monofoznu - teoretski, trebaju da imaju razliciti vid zastite.

I jos nesto me zanima, nadam se i druge.
Receno je da "... porast 3,3V ili 5V preko granice 20% zbog gubitka regulacije, dovodi do spaljivanja ploce"
Pa, koji je razlog sto npr. maticne ploce nemaju nesto sto bi bila neka varijanta osiguraca, pa da se spali samo taj (npr. lako zamenjivi deo), i da se skluplje komponente ocuvaju (ili se vec smatra da su konfekcijske maticne ploce generalno jeftine komponente koje nije rentabilno "poboljsavati" u ovakvom smislu)

Hvala

Re: r=e

duksa88 je napisao(la):
Brale procitaj bar OTO ...pa kad si faca ajde uzmi Opachica ili donesi to tvoje napajanje.
ps:ko ti je motao trafo?
OTO? Sad mi je sve jasno... :D
A Opacica sam proresetao uzduz i popreko. Te knjige za II i III rared teh. srednje skole su cista osnova, iz koje ti crpis svoj maximum znanja. Vidi se da o tome znas na nivou prirucnika. Suvi elektroliti? Pa, oni se 2x brze sushe kada je napajanje totalno iskljuceno nego dok je isto prikljuceno na napon (mrezu) u standby-ju. Mnogo toga ne znas, choek...

Motao trafo? Trafoi za switch napajanja se ne motaju, genijalcino. Prstenovi od legure su u vecini slucajeva "namotaji". Nema klasicne zice, samo pljosnatog parceta metala ;) Zasto su pljosnati? Zbog "skin-efekta" (eto ti jos jedan izraz da obogatis svoj "recnik")

duksa88 je napisao(la):
Kratko suv elektrolit,impuls siljak,kalem promena, sekundar chudo.
Znaci, ipak je impuls stigao do sekundara? E, sada mi je lakse.. poceo sam da sumnjam u moju pricu za koju si ti rekao "Kako struja skace do ploce" i da verujem u one gremline (kojima se izvinjavam).

Re: re

duksa88 je napisao(la):
****** da'l je moguce.
Ovo kada se desi crkne sve po kuci.Pitajte komsiju elektrichara da vam objasni,mozda zato sto sam ne pismen ili sto si neki manje pametni.
Znaci otkaci se nula na banderi. Ukljucis bojler mali otpor kroz grejach sapaj nulu na fazu.
Nikola
Ti duksa88 definitivno brkas materiju.
Ovo o cemu pricas stoji, a stoji za 3F sisteme, gde se i koriste specijalni vidovi zastite (sklopke koje izbacuju potrosaca kada "izbije" jedna od faza ili nestane nula i slicno).

PC Protektor radi na sasvim drugom principu (i radi u monofaznom sistemu ako nisi znao, odakle ti bre R,S i T?) a koji sam i opisao na prethodnoj strani jer mu je i namena sasvim, sasvim drukcija, i to nema veze sa izbijanjem nule i banderama koje ti spominjes ;)

re

Ajde zivotati reci kakav je to plosnati trafo bez zica.
Steta sto ovde nepostoji cenzura ili bar kniga bisera.Stobom ne mam sta da pricham.Ako ja nesto i ne znam ja bar nepricham o tome a ti si se na dve strane nalupo ko reko ko.
Plosnati limovi,alo bre moderatori jel chitate vi ovo.A sto se tiche skin efekta sav sam se najeziood objasnjavanja.

Pricha o nuli je ilustracija sluchaja kad je eps stvrno kriv.Sklopke postoje tamo gde treba ,na banderi ne.
Ali to sve nije bitno.
Nashe skolstvo je definitivno u autu.
E bazi sliku tog pljosnatog trafoa.Jel ima to u JNC-u?
Nikola

duksa88 je napisao(la):
Ajde zivotati reci kakav je to plosnati trafo bez zica.Ako ja nesto i ne znam ja bar nepricham o tome a ti si se na dve strane nalupo ko reko ko.
Mislim da si sebi u isto vreme i odgovorio. Procitaj pazljivo jos jedanput.

duksa88 je napisao(la):
Plosnati limovi,alo bre moderatori jel chitate vi ovo.
Ko je ovo spominjao? Jos jedna vestha verbalna manipulacija recima... i potvrda tvoje filozofije "Ako ja nesto i ne znam ja bar nepricham o tome." [/quote]
Bilo je lepo caskati i gubiti vreme sa tobom. Pozdrav.

re

Daj da vidim taj kalem tj da vidim te prstenove materijalni dokaz.
Za tebe je bolje da promenis struku.

Brate dukso ne se brukaj vise molim te :!: :!: :!:

Imam jednog prijatelja koji vec DESET godina koristi WINDOWS 98 i nijednom mu nije pala masina :!: :!: :!: :!:

Daj da vas upoznam ima da napravite novi Mirkosoft i Intele zajedno.

i ja koristim win98 i za 5 godina mi nijednom nije pala mašina... ;)

ali sistem jeste :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

kiza ns je napisao(la):
i ja koristim win98 i za 5 godina mi nijednom nije pala mašina... ;)

ali sistem jeste :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Meni jeste, mašina zajedno sa sistemom. :zid: :d

DS9 je napisao(la):
...

Pitanje:
Da li to (npr.) znaci, da ljudi koji npr. imaju u svojoj kuci/stanu trofaznu struju (sporet mi je prikljucen na nju), u odnosu na one koji imaju monofoznu - teoretski, trebaju da imaju razliciti vid zastite.

I jos nesto me zanima, nadam se i druge.
Receno je da "... porast 3,3V ili 5V preko granice 20% zbog gubitka regulacije, dovodi do spaljivanja ploce"
Pa, koji je razlog sto npr. maticne ploce nemaju nesto sto bi bila neka varijanta osiguraca, pa da se spali samo taj (npr. lako zamenjivi deo), i da se skluplje komponente ocuvaju (ili se vec smatra da su konfekcijske maticne ploce generalno jeftine komponente koje nije rentabilno "poboljsavati" u ovakvom smislu)

Hvala

Pobogu DS9, elite member i jos ovo pitas :). Pa zarada bato :). Posto vecina ploca prezivi garantni rok od godinu dana, bilo bi zeznuto da tebi crkne recimo mosfet na ploci, ti ga zamenis za casak i guras dalje. Ovako moras ponovo da istreses lovu za matichnu...
Koliko bi ploce kostale kad bi na njima mogao da menjas delove? 2-3x skuplje?

Stojcha je napisao(la):
Brate dukso ne se brukaj vise molim te :!: :!: :!:

Imam jednog prijatelja koji vec DESET godina koristi WINDOWS 98 i nijednom mu nije pala masina :!: :!: :!: :!:

Daj da vas upoznam ima da napravite novi Mirkosoft i Intele zajedno.

Jeli Stojcha, koja je godina kod tebe bate? Kod mene 2003. jos koji dan :confused:

re

Zasto swe ja brukam.
Osim sto u pola noci umoran od posla odgovaram kojekakvima na glupave postove.
Da li se ja brukam kada kazem da se fazna razlika ne menja, ili kada kazem da imam zice u choper trafou.
Ako vec delimo ta napajanja ,razlikujemo dva tipa.
Push pull varijantu (sa dva feta ili tranzistora) recimo , ili obichan svicher sa jednim fetom kakav se inache srece u monitorima.
Otvaranje u gejtu je tachno odredjeno,vremenski kod fetova, a naponski pobuda baze kod tranzistora.Ako se ovo desi a najchesce se desava nema spasa uredjaju.
ps: sto se tiche plocha ajde naka mi neko kaze recimo sta crkva na BXCELL 2000 ili recimo na FIC AZ11 ili neka neko od strucnjaka gore potpisanih sta je poravio.*ciscenje misa se neracuna.
Dobili ste znanje dzabe ali ste slepi kod ochiju.
Nikola
ps:gramlini mali ljudi he he.

i radi u monofaznom sistemu ako nisi znao, odakle ti bre R,S i T?) a koji sam i opisao na prethodnoj strani jer mu je i namena sasvim, sasvim drukcija, i to nema veze sa izbijanjem nule i banderama koje ti spominjes
Pa stani jel ti to tvrdish da u kuci imas jednotarifno brojilio?
Beshe varljivog leta 68.Ali sada skoro svi imaju tri faze pa se ovakvi i-spadi retko ali ipak deshavaju.
Moze ovako.Da vam dam jednog JNC-a a vi ga shtitite.Ok?

Duksa88 bilo bi najpametnije da cutis :) veruj mi :)

Inace SurgeArrest nije bas toliko dobar i funkcionalan kao sto se misli, to je neko moje (lose) iskustvo sa njim. Ja sam sebe na neki nacin lisio bar jednog dela muka sa losom mrezom - nabavio sam UPS. Srecom, uz njega je dosao jedan program koji ocitava vrednosti napona, ucestanosti i napona baterije. Mogu vam reci da je prvi dan, posle kupovine UPS-a situacija bila dramaticna - napon je varirao i po 40V a ucestanost se kretala od 40 do 60 Hz. Medjutim, stvar se dosta stabilizovala tako da je sada napon nekih 230-40V 49 Hz.
Licno smatram da zbog 40e ne vredi riskirati masinu koja vredi 600+ evra.. a sto je josh bolje, siguran sam da mi nece crci modem (jer postoji ulaz tj izlaz za pirkljucivanje modema).

Sto se tice crkavanja racunara usled nestajanja i ponovnog dolaska struje, stvar je potpuno jasna. Mnoge masine koje su izgorele (citaj: zajedno sa LE diodama na tastaturi) su crkle posle dolaska struje, tek tako...naravno nisu ih spalili gremlini... tako da je svaka prica kako takvo nesto ne potoji je totalno beskorisna...

Tek zadnjih par godina je "istocni" stanceraj obratio paznju na napajanja kao mogucnost da nam uzmu "vece" pare. Za sada ne razvijaju neke bitnije stvari (komunikacija sa hardom, drugi video protokoli-dole AGP i D3D....). Malo su nam zamazali oci sa memorijama (i priznajem 128-bitnim VPU), ali se objektivno nista dramaticno ne desava.
Elem posto je dostignut plafon za djubreta koja su nam uvaljivali od 300 do 400W (imaju jos malo da nas kinje do 600W), a onda slede ozbiljna resenja. Sve je poznato i skoro sve se zna o pretvaracima. Samo je pitanje cene.
Ocekujem za vec godinu dana dramaticne promene (sa 64-bitnim) procesorima i snaznim (sa filterima i zastitama) napajacima, osim ako (kao jeftinije) nam ne uvale redundantnu djubrad (koju sada imamo) uz neku "kontrolersku" plocicu koja kao nesto kontrolise. A cim nestane struje :boom:

gremlini postoje a ja sam njihov gospodar (kad ne shaggujem neshto :mrgreen: )
ajd sad mir da ne iskuliram gremline i posaljem vam trolove i orkove pa ce i frizideri i vesh mashine da vam naje8u a ne samo kompovi.
O:) ;P :mrgreen:
PS: i ja sam zavrsio ETF al nemam pojma o cemu pricate (na tom predavanju sam bio ispred dragstora na pivdzani) a ni ne interesuje me previshe (ko ce bre da se utrkuje u elektronici sa nashom bracom kinezima ctp; ), pa reko da se i ja malo izlupetam ,posto je to u ovom tredu postala tradicija.
PPS: pre nego sto nekom i padne napamet da mi odgovori nesto bolje nek odma pogleda moj potpis i momentalno prestrasen odustane od te namere :cuss: ;P :rtfm: :happy:
poz svima i svi po jedno (citaj 6) (D) pre sledeceg posta .
vive la revolution i JNC napajanja!

[quote="DS9][/quote]

Onaj ko ima monofaznu struju bi pod obavezno trebao da ima zastitu, posto su na istoj fazi i snazni i reaktivni (motor frizidera, ves masine) potrosaci.
Ako neko zivi na selu ili prigradskom naselju, i "na kraju" je lanca (ne ishrane) potrosaca, moze da ocekuje veca variranja napona sto moze dovesti do problema. Otprilike sam na to mislio oko "poznavanja" mreze u okruzenju.

Re: r=e

andjelkoyu je napisao(la):
Motao trafo? Trafoi za switch napajanja se ne motaju, genijalcino. Prstenovi od legure su u vecini slucajeva "namotaji".

Postoje takvi "trafoi" u rezonantnim pretvaracima na visokim frekvencijama. Na zalost u nasim kompjuterima je najjeftiniji polu most sa motanim trafoima sa feritnim jezgrom najgoreg kvaliteta (dobro Simensovo npr ETD49 kosta 15 €a priborom), sa Z trafoom u sekundaru (primitivan nacin spregnute regulacije) i sa dres pobudnim cipom (preistorijske generacije), PWM ali sa "simuliranim" strujnim impulsom(kog ne meri nego ga predpostavlja). I sve to radi na oko 40KHz. Ovih dana (savremeni) sviceri su presli 500KHz, i dodirnuli 1MHz. Da pojasnim, razlika je kao Commodore 64 i pentium 3.

austin je napisao(la):
PS: i ja sam zavrsio ETF al nemam pojma o cemu pricate !

Pa posto si ga zavrsio, pokupi cetke, farbu i gajbu od piva da mogu studenti da udju. cheers :beat:

Vladd je napisao(la):
...

Pa posto si ga zavrsio, pokupi cetke, farbu i gajbu od piva da mogu studenti da udju. cheers :beat:

ma konzerve rulaju, ne moras se bakces sa kaucijom i gajbama :mrgreen: ipak sam ja diplomirani pivopija ;P (D) :mrgreen:
PS:sto je ovo dobro, dugo nisam spamovo type; cheers

nesharm je napisao(la):
...

Pobogu DS9, elite member i jos ovo pitas :). Pa zarada bato :). Posto vecina ploca prezivi garantni rok od godinu dana, bilo bi zeznuto da tebi crkne recimo mosfet na ploci, ti ga zamenis za casak i guras dalje. Ovako moras ponovo da istreses lovu za matichnu...
Koliko bi ploce kostale kad bi na njima mogao da menjas delove? 2-3x skuplje?

Odlicno, to sam i mislio.
E sad posto se ovde prica o maticnim plocama, pravo pitanje bi bilo - da li postoje da se nabave maticne ploce/racunari/barebone sistemi koji korisniku obezbedjuje da zameni "osigurac" bez zamene ploce? Pretpostavljam da resenje toga i nije preveliki problem ukoliko cena nije primarni kriterijum.
U sustini, imam na umu (ali ne znam kako je to reseno) npr. industrijske racunare, koji su predvidjeni da rade u mnogo problematicnijim uslovima od office/kucnih. Takodje, poznato mi je da postoje firme koje "doradjuju" (u raznim aspektima) komercijalne maticne ploce i kao takve ih prodaje specificnim kupcima.
So, moje pitanje je da li se neko npr. sretao sa time, i da li kod takvih sistema postoje izmenjivi "osiguraci".

Hvala

Tesko, nekad je IDE kontroler bio zasebna kartica, kao i BIOS, sada su kompletni sistemi tako jeftini da se ne isplati kupovati. Moz da kupis radnu stanicu za 3-4k €, toliko je nekad kostao 486 komp...

nesharm je napisao(la):
...

Jeli Stojcha, koja je godina kod tebe bate? Kod mene 2003. jos koji dan :confused:

:D :twisted: Slusaj, to za DESET godina je chovekova originalna izjava, pa ce njega da pitamo koja mu je godina.

A meni 2003-ca (jos malo...).

duksa88 je napisao(la):
****** da'l je moguce.

Ql ql nije mi ovo palo na pamet.

A i mnogo se žestiš, pričamo... :)

U vreme grejne sezone

OBAVEZNO iskljucujte SVE !!

Udari od po 340-360 i padovi na 175 V nisu nikakva retkost u toku noci i rano ujutru kad se pale masine po fabrikama. Traju par sekundi do 10-tak, ali dovoljni su da :boom: :boom: :boom: :boom:

duksa88 je napisao(la):
****** da'l je moguce.
E zto vam sluzi taj protektor.
Ovo kad se desi crkne od igle do lokomotive, ali zato tuzis distribuciju i dobijes pare nazad.
Sto se tice kucanja ja ne mam kurs iz daktilografije
Ali ono sto se da naslutiti iz mojeg taxta je tachno za rzliku od nekih koji prichaju tj pishu nebuloze.
Nikola

Meni se ovo jednom desilo...jes' da nije bilo na banderi nego u glavnom razvodnom ormanu, ali svejedno. U svakom slucaju, svuda je, koliko mi se cini, bio prisutan medjufazni napon....kako su samo sijalice svetlele, to je bilo fenomenalno...:)...ono sto je interesantno je da NISTA nije crklo u stanu, cak niti jedna sijalica...doduse, malo sta je radilo (nekoliko sijalica i TV) , a i to sam odmah poiskljucivao.

Ostaje pitanje, medjutim, kako je ovo moguce kod nulovanih sistema uzemljenja..???

Jedino sto ne mogu da se slozim sa tobom je "mesanje" jednotarifnog i jednofaznog brojila iz jednog od narednih postova.

Ljudi, smirite se malo! Da vas utesim, Elektrodistribucija (ne EPS, oni nemaju veze sa potrosacima!) uredno isplacuje stetu nastalu usled gubitka nule i sl. (kvar koji se desava usled dotrajale ili lose montirane instalacije, pucanja kablova na stubovima, kvara u kucnim trafo stanicama 10KV na 0,4KV ili vam 380V), i to preko osiguranja DDO Novi Sad (cini mi se). Samo odnesete sve sto je crklo na uvid ili racune od poravki (frizider, sporet i sl. im svakako necete nositi na uvid). :)))

Naravno, SAMO i AKO je kvar nastao u delu koji je u nadleznosti distribucije a ne potrosaca, dakle do razvodnog ormana. Gubitak nule moze da se desi i kod jednofaznog i kod trofaznog sistema, nije bitno da li je jedno/dvotarifni.

Sto se tice coperskih napajanja (necu da ulazim u polemiku), veliki broj modela je auto-voltage sistem, znaci dovedi mu napon od 90/110V pa do 230/240V napon i radice bez problema (ako je kvalitetno uradjeno), uz ono pravilo: nizi napon - veca potreba za strujom. Dakle u toj varijanti talasanje napona u granicama tolerancije napajanja nije kriticno.

Meni je za vreme bombardovanja uredno radio tv, video, comp i monitor na 150V...

Staticka praznjenja su ta koja su gadna i vise stete moze da dodje preko telefonske linije (znam za slucaj da je covek poginuo dok je pricao preko fiksnog (zicnog)telefona a tog trenutka je udario grom nedaleko od negove kuce), ili jos gore - ove nase jadne kablovske televizije. A ta staticka praznjenja su vrlo visokih frekvencija i mogu uspesno da se smanje ili eliminisu pomocu raznih filtera/prigusnica, a to su recimo bas gore pomenuti produzni kablovi sa prolazom za telefon, recimo bas SWEEX, koji i ja koristim. Naravno, ne bih voleo da se dokazuje kako reaguje na udarac groma (mada ovde na Banjici gromobrani odlicno funkcionisu, provereno :)))) ali je sigurno da su sve smetnje izazvane varnicenjem (koje se na tv-u vidi, preko zvucnika cuje), jednostavno nestale. Za 5 evrica vise nego dobro. I naravno, totalno je beskoristan ako nije pravilno uzemljen!!!
Idealno bi bilo koristiti trafo 1:1 (~220V-~220V) velike snage, tako se eliminise direktna veza sa mrezom, ali su takvi trafoi vrlo skupi, i mnogo su bitniji za audio nego za comp, a i nisu zastita od pikova i velikog porasta napona.

Frekvenciju mreze (celog sistema) od 50Hz (ne 50MHz!, kako neko rece), diktira elektrana, a do rata u Hrvatskoj smo preko dalekovoda u Ernestinovu (koji je tada srusen) bili spojeni na Evropsku mrezu pa smo od njih dobijali istu i bila je 50Hz. To se najbolje vidi po jeftinim satovima koji zavise od frekvencije iz mreze jer nemaju svoj oscilator, ili kasne ili zure.

Jos jedna stvar, sto je potrosac dalje od trafo stanice 10KV-0,4KV, bice vece smetnje i oscilacije u naponu (vec pomenuto). To su oni mali ormancici sto strasno zuje, oni napajaju jedan blok zgrada ili kuca (za one koji nisu upuceni).

Generalno, gasite sve sto mozete kad ne koristite i iskljucite sve pre nego sto dodje struja, bicete mnogo mirniji. Sa druge strane, ako ugasite recimo stariji tv ili video, ko zna da li ce se ponovo ukljuciti ako su mu dotrajale komponente u napajanju. Prvi duzi nestanak stuje '99 je napunio servise u celoj Jugi...

Eto, jos malo informacija od elektronicara koji se bavi kompjuterima i radi u EDB-u, a ima i dugogodisnje prakticno iskustvo iz ovih oblasti. :)

Pozdrav i bez svadjanja!
Misko

re

Tako je bratac.
Ne stedi te metke.(mars na drinu)

Nisam ni ja sam na svetu imam i ja brata Djuru(balkanski spijun)

Jade sada Karl Hanc Rumenige. Gde ste sada C....

andjelkoyu vidis da nas ima jos ludih i glupih.

ps:*****o sam se ja jednotarifno i monofazno video sam odmah ali mrzelo da ispravljam.
jos jedna stvar ono sa nulom ne moze da se desi kod monofaznih sistema jer nema razlike potencijala, ista je faza.

Nazad
Vrh Dno