Rocket je napisao(la):Iskljucim kompjuter na shut down ali ne i iz struje.
Zanima me da li ce u slucaju strujnog udara da se osteti maticna i svi ostali djelovi
Dakle racunalo je prikljuceno na struju ali ne radi
Hvala
duksa88 je napisao(la):Iskluci gsa iz zida da napajanje nespali trafostanicu
Kabuto je napisao(la):KupiProtect Surge,ili kao se već zove.To ti je produžni kabal koji upravo služi za zaštitu od strujnog udara.Na sebi ima osigurač koji iskoči kod napona preko 220v tako da struja ni ne dođe do napajanja na kućištu.Ima ga svugde i košta oko 400 din.Nije mnogo skuplji od običnih produžnih kablova (ako je uopšte i skuplji) ali je dosta kvalitetniji i pravljen baš za kompjutere. cheers
duksa88 je napisao(la):Iskluci gsa iz zida da napajanje nespali trafostanicu
Kabuto ::
KupiProtect Surge,ili kao se već zove.To ti je produžni kabal koji upravo služi za zaštitu od strujnog udara.Na sebi ima osigurač koji iskoči kod napona preko 220v tako da struja ni ne dođe do napajanja na kućištu.Ima ga svugde i košta oko 400 din.Nije mnogo skuplji od običnih produžnih kablova (ako je uopšte i skuplji) ali je dosta kvalitetniji i pravljen baš za kompjutere.
400 din... Šta misliš koliko će taj Protect Surge da zaštiti računar. Pogledaj koliko košta APC SurgeArrest...
E sad objasnite vi meni sta je STRUJNI UDAR,kako nastaje i koje su manifestacije.Nema tu neke nauke.Pričamo o zaštiti kompjutera od naleta visokog napona iliti strujnog udara
Rocket je napisao(la):Iskljucim kompjuter na shut down ali ne i iz struje.
Zanima me da li ce u slucaju strujnog udara da se osteti maticna i svi ostali djelovi
Dakle racunalo je prikljuceno na struju ali ne radi
Hvala
duksa88 je napisao(la):Jedini "strujni udar" moze da se desi ako ti se otkaci nula na banderi pa ti preko bojlera dodje faza na nulu pa ti je onda razlika napona izmedju nule i faze 380v.
duksa88 je napisao(la):Ali onda komsije ostanu i bezrerne i bez resoa a ne samo ti bez kompijutera.
duksa88 je napisao(la):Kakav je to strujni udar kada crkne samo kompijuter.
Nemoj da pricate napamet i bez dovoljno znanja ljude dovodite u zAbludu a dilerima punite dzepove.Nikola
duksa88 je napisao(la):posto sam ovde transparentan tj niko ne cita ono sto sam napisai moram djonom.
Koliko vas kji delite savete vezane za DC-DC pretvarache tj chopersaka napajanja imam verifikaciju u obliku diplome kursa,fakulteta da moze da se pravi pametan.
Jedini "strujni udar" moze da se desi ako ti se otkaci nula na banderi pa ti preko bojlera dodje faza na nulu pa ti je onda razlika napona izmedju nule i faze 380v.Ali onda komsije ostanu i bezrerne i bez resoa a ne samo ti bez kompijutera.
Kakav je to strujni udar kada crkne samo kompijuter.
Nemoj da pricate napamet i bez dovoljno znanja ljude dovodite u zAbludu a dilerima punite dzepove.Nikola
zeleni_zub je napisao(la):...
400 din... :mrgreen: Šta misliš koliko će taj Protect Surge da zaštiti računar. Pogledaj koliko košta APC SurgeArrest...
nesharm je napisao(la):Visokofrekventna struja??
Hoces da kazes da on pegla frekvenciju mreze na 50Hz?
Aj procitaj malo sta si napisao.
4 most commonly used switching converter types:
1. Buck: used the reduce a DC voltage to a lower DC voltage.
2. Boost: provides an output voltage that is higher than the input.
3. Buck-Boost (invert): an output voltage is generated opposite in polarity to the input.
4. Flyback: an output voltage that is less than or greater than the input can begenerated, as well as multiple outputs.
Also, some multiple-transistor converter topologies will be presented:
1. Push-Pull: A two-transistor converter that is especially efficient at low input voltages.
2. Half-Bridge: A two-transistor converter used in many off-line applications.
3. Full-Bridge: A four-transistor converter (usually used in off-line designs) that can generate the highest output power of all the types listed.
Chekaj to znaci da struja prodje iz primara chpoper trafoa u sekundar.Sve rezultuje probojem AC napona direktno na ulaz maticne ploce sto rezultuje trenutnim spaljivanjem komponenti
Auuuuu, ti si bre neki veseli momak, a?duksa88 je napisao(la):Ako sam se jaraspricao ti si se izgresio.
duksa88 je napisao(la):Kada kazas na kojoj frekvenciji rade misli sa na frekfenciju kojom se prekida impul u primaru chpoer trafoa(gle chuda pa mozda se zato zove chper travo).
Radi na nekih 20-40Khz
Neko je spomenuo Gremline? Ljudi, posle ovih Nikolinih reci, ja definitivno pocinjem da verujem u njih, i ja odo' u ludnicu.duksa88 je napisao(la):Chekaj to znaci da struja prodje iz primara chpoper trafoa u sekundar.
Koji je to bum ili ima neki volsheban nachin da se struja skochi do ploche.
Mozes li da mi pojasnis ovu konstrukciju? Na kom je jeziku napisana? Tehnickom nije (to sam vid'o o'ma)... na kom je... da potrazim neki odgovarajuci recnik, u ovima sto imam nema niceg slicnog.duksa88 je napisao(la):Struja skoci sa ploce
duksa88 je napisao(la):Pa to znachi da jedan hgenerator generishe sve tri faze tako da ako on iskochi iskoche sve tri a ne samo jedna.
A kod otkachinjanja nule siam shvatio da prichas svashta.
Evo ovako zamisli da se ona zica iz sredine genaratora otkaci, sto je ekvivalent da se otkaci na banderi.
onda vise namas nulu.Preko nekog rezistivnog potrosacha faza dodje na nulu.
I onda svuda gde ti je bila nula bude ti faza.
I na primer izmedju R i S u bilokojoj utichnici je 380 V.
Ovde se vidi da pricas o stvarima o kojima si cuo sa TV-a, iskreno ti kazem. Citao sam i ranije tvoje inteligentne postove, ali, ovo ti je vrhunac paznje koji si postigao sa moje strane. Kada bi se birala glupost godine na Benchu, tvoj postovi bi definitivno bili moj favorit. Kao i za totalni off-topic godine.duksa88 je napisao(la):Sto se tiche generatora koji iskachu tu sam se tek razocharao.
Eh, taj surge arrest ima i filtraciju napona od viskofrekventne struje. zato i jeste toliko skup.
mojo_jojo je napisao(la):E ljudi, flejmujete. nisam ni pročitao ovih nekoliko poslednjih dugih poruka do kraja.
To nesharm:
Nisam ja rekao da pegla frekvenciju nego ti pričam o tome da kroz ove elekrične vodove može da ide i visokofrekventna struja (radio talasi koji se indukuju u el. vodovima, neonke, neonke kad se ugase :cuss: , itd.).
E sad taj e-15gr ima filter koji sve te VF struje, inače slabe, odstrani tako što ih kratko spoji.
Meni je konstantno pucala USB veza kad neko ugasi neko neonsko svjetlo. Sad je manje više ok.
BTW čitaj pažljivije post, niko nije spomenuo peglanje nego filtriranje.
Eh, taj surge arrest ima i filtraciju napona od viskofrekventne struje. zato i jeste toliko skup.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari