Nalepnica preko celog diska ili je samo u pitanju mala nalepnica na delu diska sa odštampanim imenom filma?
LM, može se reći da sam i ja filmofil, imam solidnu kolekciju diskova i takođe držim do pedantnosti. Svojevremeno sam krenuo da sortiram diskove na sličan način, prvo u DVD kutije pa kada sam video da će mi to zauzeti previše mesta, prešao sam na slim CD kutije. Podjednako efikasno i pregledno. Nalepnice sam lepio i na CD kutije i na diskove, ali su nalepnice bile dimenzija 50x4mm samo sa odštampanim imenom filma.
Jednom prilikom sam hteo da odgledam film sa devojkom i prilikom prebacivanja filma sa dvd-a na HDD nalepnica se odlepila i razletela po uređaju. :S: Nakon rasklapanja i hirurške operacije vađenja ostataka, optički uređaj ispravan, dvd ispravan. Ali od tada, excel katalog, zvona za diskove (veličine 50kom) koja su numerisana (nalepnicama

) i u njima numerisani diskovi (markerom)! Kada želim da odgledam film, otvorim katalog, pronađem film koji želim da odgledam, pogledam pod kojim brojem je zaveden film i pod kojim brojem je zavedeno zvono u kojem se nalazi film. Cela operacija, minut posla, možda ni toliko.
A šta sam uradio sa ~300 diskova na kojima su bile nalepnice? Nisam sve skinuo, ali tu i tamo kada naletim na film koji želim da odgledam a ima nalepnicu, uz pomoć skalpera ih skidam. Sa skalperom se potkači samo ćošak nalepnice i odigne od diska (disk bukvalno ni ne dotaknem), a posle toga se skida rukom, polako i bez žurbe, i ne postoje problemi sa čitanjem diskova. Svi su i dalje čitljivi, barem za sada.
Pozdrav