Šta je novo?

Nalepnice na diskovima...

boki78

Slavan
Učlanjen(a)
04.02.2008
Poena
395
Veliki sam filmofil i trudio sam se da budem pedantan prilikom rezanja filmova, uvek sam ih stavljao u one debele DVD kutije, stampao sam omote za njih ali sam i napravio gresku stavljajuci i nalepnice na same diskove. Posle izvesnog vremena primetio sam da mi pojedini diskovi ne rade a u medjuvremenu sam cuo da nalepnice stvaraju problem. Da li neko ima iskustva sa ovakvim problemom i da li postoji neko resenje, radi se o nekih 200 filmova i bilo bi mi zao da propadnu. Da li skidanje nalepnica pomaze i ako pomaze koji je najlaksi nacin za taj postupak? Unapred hvala!

Teško ćeš to poskidati ,bolje ne diraj nista kad je već tako. Takodje nestručno loše zalepljena (uglavnom i debela nalepnica koja se kod nas prodaje)nalepnica može da pravi problem i da zabacuje disk , čitaj:loš balans diska dobiješ sa tim lepljenjem , *** , sve u svemu bolji je i marker na tom DVD-u nego to sra*je ;)

Ni slucajno ne skidaj nalepnice velika je verovatnoca da ces skinuti i sloj na koji su upisani podatci.Prekopiraj sve na hdd, pa narezi ponovo, to ti je jedina solucija.

Hvala vam puno na odgovorima, problem je sto odredjene diskove ne mogu da prebacim na hdd. U pitanju je DVD pa ako neko ima iskustva sa skidanjem nalepnica neka mi kaze. Pozdrav!

Meni je isto tako negde oko 500 filmova a uglavnom koncerata otislo u nepovrat, i ziv se jedem zbog toga. A inace imam alat koji zalepi nalepnicu savrseno tako da nema debalansiranja diska.

A diskovi koji nemaju nalepnucu rade bez problema, za 13 godina od kad koristim diskove, jedini brend koji je i danas čitav je TDK sve ostalo može da se hvali sa ovim ili onim ili ovako rezan onako rezan i ne može me niko ubediti da ima bolji od TDK bukvalno jedini medij koji je izdrzao sve te godine a svaki od njih se koristi i dan danas, nije narezan i ostavljen u nekoj kutiji pa izvadjen nakon x godina. A rezani su na svim mogućim rezačima od tada pa do dana današnjeg, i da napomenem, nikad ni 1 ali ni jedan nije pukao pri rezanju. Ali sa nalepnicama su stradali i DVD i CD koji su stari par godina svega.

Dobro je znati to da je TDK dobar, pas cu da ih koristim od sad da vidim kakvi su.

Veliki sam filmofil i trudio sam se da budem pedantan prilikom rezanja filmova, uvek sam ih stavljao u one debele DVD kutije, stampao sam omote za njih ali sam i napravio gresku stavljajuci i nalepnice na same diskove. Posle izvesnog vremena primetio sam da mi pojedini diskovi ne rade a u medjuvremenu sam cuo da nalepnice stvaraju problem. Da li neko ima iskustva sa ovakvim problemom i da li postoji neko resenje, radi se o nekih 200 filmova i bilo bi mi zao da propadnu. Da li skidanje nalepnica pomaze i ako pomaze koji je najlaksi nacin za taj postupak? Unapred hvala!

Nalepnica preko celog diska ili je samo u pitanju mala nalepnica na delu diska sa odštampanim imenom filma?

LM, može se reći da sam i ja filmofil, imam solidnu kolekciju diskova i takođe držim do pedantnosti. Svojevremeno sam krenuo da sortiram diskove na sličan način, prvo u DVD kutije pa kada sam video da će mi to zauzeti previše mesta, prešao sam na slim CD kutije. Podjednako efikasno i pregledno. Nalepnice sam lepio i na CD kutije i na diskove, ali su nalepnice bile dimenzija 50x4mm samo sa odštampanim imenom filma.
Jednom prilikom sam hteo da odgledam film sa devojkom i prilikom prebacivanja filma sa dvd-a na HDD nalepnica se odlepila i razletela po uređaju. :S: Nakon rasklapanja i hirurške operacije vađenja ostataka, optički uređaj ispravan, dvd ispravan. Ali od tada, excel katalog, zvona za diskove (veličine 50kom) koja su numerisana (nalepnicama :D) i u njima numerisani diskovi (markerom)! Kada želim da odgledam film, otvorim katalog, pronađem film koji želim da odgledam, pogledam pod kojim brojem je zaveden film i pod kojim brojem je zavedeno zvono u kojem se nalazi film. Cela operacija, minut posla, možda ni toliko.
A šta sam uradio sa ~300 diskova na kojima su bile nalepnice? Nisam sve skinuo, ali tu i tamo kada naletim na film koji želim da odgledam a ima nalepnicu, uz pomoć skalpera ih skidam. Sa skalperom se potkači samo ćošak nalepnice i odigne od diska (disk bukvalno ni ne dotaknem), a posle toga se skida rukom, polako i bez žurbe, i ne postoje problemi sa čitanjem diskova. Svi su i dalje čitljivi, barem za sada.

Pozdrav

@markoni slo

Nalepnice su na zalost preko celog diska, ja sam ih stavljao u one velike DVD kutije u koje sam ubacivao omot i lepio sam nalenice na dvd da bi mi izgledali kao original. Vizuelno sve to jako lepo izgleda ali se zato javljaju ovi problemi. U poslednje vreme sam prestao da rezem DVD jer BRrip od 2gb sa 5.1 zvukom mi sasvim odgovara. Imam kolekciju od oko 1500 filmova i serija i takodje vodim spisak u Excel-u, sreca da je problem sa nalepnicama sam na 200 DVD-ija. Mislim da je jedini nacin da probam da skinem ove nalepnice potapanje diska u vodu, pa makar spasao samo neke diskove.

Poslednja izmena:
ako ne mozes da iskopiras DVD na HDD a vidis sadrzaj diska, onda uzi CDClone v5 SlySoft, idi copy CD, i on ce ti 99% uspesno (naravno mozda posle malo duzeg perioda ) napraviti 100% funkcionalnu kopiju
ako podatke sa DVD-a ne vidis , onda koristi CDRoller...

nadam se da sam pomogao...ja sam do pre pola godine imao nekih 3000 DVD-a sa filmova, sada sam sve prebacio na HDD, ostale jos samo serije, al sam mucio muku sa diskovima dugo i ova resenja koja sam ti ponudio su gotovo uvek uspevala...

Nalepnica preko celog diska ili je samo u pitanju mala nalepnica na delu diska sa odštampanim imenom filma?

LM, može se reći da sam i ja filmofil, imam solidnu kolekciju diskova i takođe držim do pedantnosti. Svojevremeno sam krenuo da sortiram diskove na sličan način, prvo u DVD kutije pa kada sam video da će mi to zauzeti previše mesta, prešao sam na slim CD kutije. Podjednako efikasno i pregledno. Nalepnice sam lepio i na CD kutije i na diskove, ali su nalepnice bile dimenzija 50x4mm samo sa odštampanim imenom filma.
Jednom prilikom sam hteo da odgledam film sa devojkom i prilikom prebacivanja filma sa dvd-a na HDD nalepnica se odlepila i razletela po uređaju. :S: Nakon rasklapanja i hirurške operacije vađenja ostataka, optički uređaj ispravan, dvd ispravan. Ali od tada, excel katalog, zvona za diskove (veličine 50kom) koja su numerisana (nalepnicama :D) i u njima numerisani diskovi (markerom)! Kada želim da odgledam film, otvorim katalog, pronađem film koji želim da odgledam, pogledam pod kojim brojem je zaveden film i pod kojim brojem je zavedeno zvono u kojem se nalazi film. Cela operacija, minut posla, možda ni toliko.
A šta sam uradio sa ~300 diskova na kojima su bile nalepnice? Nisam sve skinuo, ali tu i tamo kada naletim na film koji želim da odgledam a ima nalepnicu, uz pomoć skalpera ih skidam. Sa skalperom se potkači samo ćošak nalepnice i odigne od diska (disk bukvalno ni ne dotaknem), a posle toga se skida rukom, polako i bez žurbe, i ne postoje problemi sa čitanjem diskova. Svi su i dalje čitljivi, barem za sada.

Pozdrav

Nije dobro da diskove čuvaš u zvonu. Ja sam odvoio jedan orman i tu pakujem filmove u debljim DVD kutijama. Umesto nalepnica, režem disk na DVD Verbatrim blanc, nosim kod drugara koji ima Canon Pixma (4000 ili 4500 - onaj sa delom za cd) i štampam na samim dikovima. Jeste malo skuplje ali svaki hobi košta.

Poslednja izmena:
Ljudi ja vama zavidim, vi znate za sta zivite, ozbiljno, ne zezam se.

Ljudi ja vama zavidim, vi znate za sta zivite, ozbiljno, ne zezam se.

hahaha, nasmeja me. Baš malopre sam se čuo sa jednim drugarom koji se bavi prodajom nameštaja. Trenuto je na sajmu u Bg u. I ono, kao ja pitam "šta se radi" - on naravno crkava od posla
- kada se vidimo
- jao kada prođe sajam .... ne znam gde mi je glava ....

Suština priče je da dosta ljudi radi u državnom sektoru, ili ima sređen posao. Sa ovim se naravno dobija i višak vremena koji ljudi poput mene troše na pozorište, knjige, filmove .... narvano obavezan je i neki hobi, inače bi bilo dosadno.

Glupo je samo raditi i jurcati, a ne koristiti vreme za ugođaj i zabavu. Ipak je to ono što nas održava i pokreće.

Ja sam za hedonizam

A šta ti kažeš na to bato?

Jel imaš možda nekakav kao stav? a?

,)

Da dodam - nije vezano za post ali ***

drugar se žali kako je slaba posećenost sajma zbog gripa, i ono najbitnije slaba ponuda promoterki na štandovima :(

Poslednja izmena:
@Lord Markus

Hvala puno na odgovoru, poslusacu tvoj savet i probati da sredim problem. Pozdrav!

ja bih probao da oborim brzinu citanja na 1x ili tako nesto zbog centriranja/vibracija, samo ne znam da li ovi novi drajvovi podrzavaju to.

inace, po mom misljenju isobuster je najbolji izbor.
takodje moze da pomogne da probas sa razlicitim citacima (preporuka je LG combo).

ne vidim zasto bi nalepnica mnogo smetala sem tih vibracija, valjda onaj lepak nije 'korozivan'..

Imao sam ja slican problem ali sam na srecu brzo skapirao sta je jer su nalepnice bile krsh. Nalepnice vremenom se skupljaju i savijaju disk - tj prave od njega kao lavor na gore. I onda vise nije ravan i ima problema u citanju. Jednom mi je komsija doneo neki matori disk ne daj boze iskrivljen. Ja skinuo nalepnicu...sacekao sat vremena...i disk se ispravio sam od sebe.

Slican problem nastaje kada se neki crtez/puzzle kashira nestrucno za lepenku...pa se iskrivi.

Ja imam drugaciji pristup skladistenju filmova.Takodje imam dosta filmova,iskljucivo za licnu upotrebu,znaci ne prodajem ih(da ne bude zabune :) )
Ja sve moje filmove drzim na HDD-u,uredno svaki film u svom folderu sa slikom omota.
Kad ponestane mesta ja samo dokupim nob hard disk. :)
Imao sam i ja nekad gomilu filmova na dvd-u,ali sa dolaskom mkv-a i 720p i 1080p filmova i nemogucnoscu obicnih plejera da puste mkv format presao sam na ovu varijantu.Naravno podrazumeva se da je PC spojen sa HD tv-om.

Probaj CDCheck ili BadCopy Pro velika je veravatnoca da izvuces sto vise filmova pomocu njih ili eventualo da ides na varijantu kupovine novog rezaca tj citaca jer ces sa njim lakse ocitati diskove

Hvala puno svima na savetima, za sada nisam još ništa pokušao jer nisam pri parama i nemam para čak ni da kupim prazne diskove. U svakom slučaju čim počnem da rešavam problem napisaću ovde kakvi su rezultati. Pozdrav!

Nije dobro da diskove čuvaš u zvonu.
Nije dobro za CD-ove zbog redosleda slojeva, mogu da se jave one "gljivice" posle nekoliko godina, ali kod DVD-a je zapisni sloj u sendviču i ništa mu neće faliti ako stoji u zvonu. Bila je već ova priča na Benchu.

I ja sam u početku gomilao u DVDBoxove, da bi sve to lepo izgledalo , i bilo pregledno .... i kad sam prebacio 1000 komada, Bože, koja sam ja budala, nema gde da se okreneš u sobi, diskovi na sve strane ...
I onda krenuo da kupujem one torbice gde staju 80 diskova, torbica ima rajsfešlus, i pošeo da prepakujem .... to još uvek traje ..... rešio sam da ostavim do 150 komada u boxovima, sve ostalo ide u torbe .... žali Bože para za boxove, vremena i ketridže za štampanje svega toga .....

Očekujte uskoro na oglasu 800 DVDBoxova sa "slikama", menjam za koka kolu ....

Ja sam samo pisao sa markerom, nisam lepio nalepnice nikakve ....

a donose mi ljudi da im umnožim tako neka veselja, pa kad vidim da im "majstori" fotografi, profesionalci, nalepe na disk, ja im umnožim traženo, za familiju, i plus i za njih same, evo, prijatelju, ovo ti je gratis, za tebe, ti čuvaj za ne daj Bože ...

Inače i ja mogu da potvrdim da je TDK najbolja marka sa kojom sam radio ....

Najbolje je da probaš na HDD i reži ponovo ....

slysoft dvd clone je previše osetljiv na greške i retko odradi posao kako treba. clone dvd je bolji soft. btw ja sam zbog tih nalepnica izgubio 300tinjak mp3 cd-ova

usvakom slucaju pretostavljam da te filmove mozes ponovo nabaviti. skinuti sa interneta, bar sad to ne prestavlja problem za mnoge.

Nije dobro za CD-ove zbog redosleda slojeva, mogu da se jave one "gljivice" posle nekoliko godina, ali kod DVD-a je zapisni sloj u sendviču i ništa mu neće faliti ako stoji u zvonu. Bila je već ova priča na Benchu.
Corretto. U proteklih nekoliko godina, od kada koristim ovaj sistem skladištenja, nisam imao loših iskustava sa pouzdanošću diskova tj. otkazivanjem istih.

usvakom slucaju pretostavljam da te filmove mozes ponovo nabaviti. skinuti sa interneta, bar sad to ne prestavlja problem za mnoge.
Kako nije problem. Pa ima da mu presednu i diskovi i filmovi i život ako bude morao ili želeo da skida 200-300 filmova kako bi povratio kolekciju.

Konačno sam probao varijantu sa potapanjem DVD-ija u vodu i skidanjem nalepnica posle toga. Za sada se ovo pokazalo kao veoma uspešno, potopio sam 10 diskova, skinuo im nalepnice i sada mi rade. Treba dosta vremena za ovakvu operaciju ali ja ne žurim i sredim po par diskova dnevno. Izgleda šašavo ali...:laugh:

Ja se ubih tri meseca trazeci resenje, zasto dvd secka u playeru. Slikam i snimam veselja. Narezem disk ljudima, stavim nalepnicu, i sutra me zovu. Ne znam sta nisam uradio da dodjem do resenja, kad ono izgleda da je u pitanju jedna GLUPA,GLUPA nalepnica. kakvo s..nje. Sad sam se barem smirio, i mnogo sam happy :Klanjanje:Klanjanje:Klanjanje.

Hteo sam da prodam opremu, i prekinem sa radom

^

Uuu, ***, to je jedna od onih prica u kojoj se zapitas je li do tebe ili do drugih, u ovom slucaju opreme! Tebi je najbolje resenje printabilni DVD, ako ne, mirna ruka i marker za diskove. :)

Ostavim nalepnicu posle stampe (laser) kao i disk posle rezanja da se ohlade par sati i onda zalepim (zweckform nalepnice) i nema nikakvih problema.

Vrh Dno