Šta je novo?

najzad upgrade

tonce

Cenjen
Učlanjen(a)
15.06.2012
Poena
155
Treba da kupim CPU (AMDx4)+MB nesto memorije i napajanje koje ce terati to i planiram dati oko 250 evra ?
svaki predlog je dobro dosao :)

imao sam C2D E7400,pa bi voleo posle 3 godine da predjem na neki sa 4 jezgra :)
a najvise za igre (mada nisam zagrizen gamer),pa za sve ostalo,a posto ja imam 19'' monitor sve ima lepo da tera jer je mali monitor ;)
a grafika mi je Gainward GTS 250 512mb 256bit i CM 332 kuciste :)

Sa tom grafickom se neces naigrati... uopste. Ja imam GT 240 i znam odprilike sta moze. Mislim mozes ti da upalis vecinu igrica (i da igras sve stare), ali za igranje novijih naslova nema govora. Tako da bi i nju morao da menjas.
Mogao bi da uzmes sada Phenom X4 965BE ili da sacekas do oktobra i izlaska nove generacije AMD-ovih procesora, pa da tada vidis sta se vise isplati. A imaces isti FPS u igrama kao i sada zbog graficke. Znaci ako hoces igrice moraces i drugu graficku. Trenutno je 6850/6870 best buy, ali se vise ne proizvode a nema ih po prodavnicama (ono sto je ostalo je skupo). Uglavnom i za graficku bi trebalo izdvojiti cak i za tvoj monitor minimum 80 evra (a najbolja kupovina bi ti bila sa ~120 evra budzetom - odnos cena/kvalitet).

P.S. Pitao sam zasto bas 4 jezgra kad mozes i 6-8 :)

Pa ako moze da se zbudzi za oko 250 evra dobar CPU+MP+Memorija i napajanje daj mi spisak pa da idem sutra u kupovinu :)
U svakom slucaju ne znam da overlukujem,a i bolje se razumes u kompjutere od mene pa mi preporuci nesto,evo sta sam ja mislio:

Procesor : neki od AMD FX serije do 100 evra

Maticna: Asus M5A97 ili M5A97 Pro ili Gigabyte GA-970A-DS3 (a posto ne znam da otkljucavam jezgra i sve ce raditi na fabrickim podesavanjima mislim da mi ne treba neka svemirska ploca) :)

Napajanje: LC6650GP3 V2.3 - GREEN POWER ili COOLER MASTER GX LITE 600W (nece mi trebati neka dodatna snaga zbog fabrickih podesavanja na CPU i grafickoj)

Za memoriju mogu i sam da skontam :D

U svakom slucaju sve ce raditi dok traje garancija tj. 3 godine necu menjati CPU i MB kao sa predhodnom konfiguracijom :)

Eto rekoh sta bih ja,sada mi preporuci nesto ti :) HVALA

Dokupicu graficku kasnije,sada mi nije proritet,prvo da sklopim ono glavno,a posle cu da dokupujem i graficku i sve ostalo kad skupim jos malo para :)

Ipak sam se odlucio da uzmem naj jeftiniji Intel x4 tacnije Intel i5-2310 2.9GHz 6MB zato sto ne planiram da menjam barem 3 godine :)

E sad drugi problem kakvu plocu da uzmem za njega jer nisam gledao koja je ok i moze da stane u moje CM Glite 332 kuciste,neka ATX formata ?

Nemanja, nisi u pravu... GTS250 je poprilicno jaca kartica od GT240, u rangu sa 5750/6750.

Na '19 monitoru, pogotovo ako igra u 1280x1024, ici ce sve to lepo, zadovoljavajuce. ;)

Naravno da ce FPS da skoci u odnosu na E7200, pogotovo ako ne overklokujes. Najvise onaj najnizi... :)

Nemanja, nisi u pravu... GTS250 je poprilicno jaca kartica od GT240, u rangu sa 5750/6750.

Na '19 monitoru, pogotovo ako igra u 1280x1024, ici ce sve to lepo, zadovoljavajuce. ;)

Naravno da ce FPS da skoci u odnosu na E7200, pogotovo ako ne overklokujes. Najvise onaj najnizi... :)
Ja sam gledao ovde: http://www.videocardbenchmark.net/gpu_list.php
I tu kaze da ove dve jesu slicne (zapravo nisu, GTS250 je jaca za 40%), a da je 6750 skoro duplo jaca. U tom slucaju mislim da bi sigurno graficka bila ogranicavajuci faktor a ne cpu.
Ako je nesto na sajtu poremeceno...

Nemanja, bez da se ljutis - ali ne mozes traziti pouzdane informacije na takvim sajtovima!

Neke stvari zaista moras da probas da bi znao, ili da barem trazis pouzdane informacije.

Vidis, sada kazes da je 6750 duplo jaca -a to je u stvari kartica koja je preimenovani 5750, koja je pak u rangu sa 4870/GTS250, a gts 250 je u stvari 55nm g92 iliti "8800GTS g92"/9800GTX/9800GTX+".

Ne pokusavam da ti vodim predavanje, ali zaista moras malo da proucis materiju, jer saveti koje dajes ponekada - nisu na mestu, iako znam da je namera ispravna!

GT240 je kartica koja je radjena u 2 verzije. DDR3, i DDR5. DDR3 verzija je nesto ispod 9600GT, dok je DDR5 tu negde sa 9600GT. Ne mogu 9600GT i GTS250(g92 napucani, sa 128sejdera) da budu equal, nikako...

Evo i nekih merodavnih testova:

Crysis: http://images.hardwarecanucks.com/image//skymtl/GPU/HD5750-VAP/HD5750-VAP-79.jpg

Relativne performanse: http://tpucdn.com/reviews/Galaxy/GeForce_GTS_250_1_GB/images/perfrel.gif (sve rezolucije)

Relativne perf. http://tpucdn.com/reviews/Palit/GeForce_GT_240_Sonic/images/perfrel_1920.gif (samo FULLHD)

Dirt 2: http://www.legitreviews.com/images/reviews/1305/chart-dirt10.jpg

Nadam se da sada imas pravu "sliku" vezanu za GTS250. Naravno, da kartica nije sposobna za FULLHD igranje na najjacim detaljima - ali, za 1280x1024, ili 1440x900 je dovoljna(pogotovo za prvu rez.).

Opet, naravno - mozda ne za "HIGH, ULTRA" i slicne pojmove, ali za nekog casual gejmera, i vise je nego dovoljna i nije za bacanje.

BTW:

U nekim testovima se ne pojavljuje konkretno GT240 - ali, imam u vidu da znas sta je g92 9800gt i kako ona radi(i da je, naravno, cak i ona jaca od te gt240) - pa to treba da bude neki reper.

Haj', pa tako..

Poslednja izmena:
250 je mnogo jaca karta od 240...

sa 240 ne moze se igra nista normalno

Nije da bas ne moze, ali je slabija od GTS250.

GTA IV na 1280x1024 sa GT240 na low radi ok.. Crysis na medium 1280x1024 radi takodje ok. Prototype, cak i Crysis II...

Sve je u detaljima i rezoluciji. :D

Evo da se javim da sam se ponovio :)
Kupih :
Procesor: Intel i5 2320 3MHz

Maticnu: Gigabyte GA-Z77M-DH3

Memoriju: 4GB Kingston 1600

Sad me zanima u vezi temperature komponenti : CPU ovako 43-44c ,a kad igram nesto max. 68c (sa kulerom koji sam dobio uz CPU) ,jel to mnogo ?

Vrh Dno