Šta je novo?

Najveca dozvoljena temperatura CPU

Spider88

Slavan
Učlanjen(a)
30.11.2005
Poena
319
Interesuje me koja je najveca dozvoljena temperatura kod Athlona(32 bit), a da ne rikne?

Isto pitanje i a MB!

Thank's ahead.

Baš si detaljno opisao svoj procesor. Tačnu temperaturu umiranja možeš naći u serijskom broju procesora. Ako ti je broj (lupam) AXDC2800DKSHB ono boldovano S ti je temperatura kojoj nebi trebalo da se približavaš jer na njoj procesor umire.

R-70C

V-85C

T-90C

S-95C

Q-100C

Znači procesor sa brojem AXDC2800DKSHB umire na 95C.

a tek sto je opisao plocu...

zokish je napisao(la):
a tek sto je opisao plocu...

Izvini zaboravio sam.

ASUS A7V8X-X.(pasivno hladjenje)

E recite mi ima li koji programcic koji proverava temperaturu GRaficke i do koliko ona sme da se greje? ASUS ATI 9250GE(256MB, 128bit) takodje pasivno hladjenje.

9250 nema senzor za merenje temperature.

EDIT: Pretece me Cvele :)

Poslednja izmena:
AtiTool може да је проверава, али мислим да на твојој графичкој нема температурног сензора.

Види овај линк http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=861340&postcount=18

П.С. Претрага је веома корисна ;)

EDIT: Претекоше ме Cwelle & dr.Tiristor

Poslednja izmena:
Tačnu temperaturu umiranja možeš naći u serijskom broju procesora. Ako ti je broj (lupam) AXDC2800DKSHB ono boldovano S ti je temperatura kojoj nebi trebalo da se približavaš jer na njoj procesor umire.

R-70C

V-85C

T-90C

S-95C

Q-100C

znaci moj procesor je : AXDA2000DUT3C morao sam da vidim serijski broj usput zamenio sam pastu

sto znaci da moj procesor ima slovo T tj.da moj proc crkava na 90 c

ako nisam pogresio

Upravo tako.

dragan vasic je napisao(la):
tj.da moj proc crkava na 90 c

ako nisam pogresio
U svakom slucaju, mozes da proveris :D

Moze li se naci negde taj broj u nekom programu, da ne bih i ja sada menjao pastu.,)

Baraba je napisao(la):
Moze li se naci negde taj broj u nekom programu, da ne bih i ja sada menjao pastu.,)

Ima ga na originalnoj kutiji od procesora.

alex303 je napisao(la):
Baš si detaljno opisao svoj procesor. Tačnu temperaturu umiranja možeš naći u serijskom broju procesora. Ako ti je broj (lupam) AXDC2800DKSHB ono boldovano S ti je temperatura kojoj nebi trebalo da se približavaš jer na njoj procesor umire..
jel ima neka slicna fora za prescotte?

alex303 je napisao(la):
Baš si detaljno opisao svoj procesor. Tačnu temperaturu umiranja možeš naći u serijskom broju procesora. Ako ti je broj (lupam) AXDC2800DKSHB ono boldovano S ti je temperatura kojoj nebi trebalo da se približavaš jer na njoj procesor umire.

R-70C

V-85C

T-90C

S-95C

Q-100C

Ne bih bas rekao da umire na 95 stepeni. Video sam par primera da su prekoracili dozvoljene temperature pa nisu crkli. TMax oznacava maksimalnu temperaturu na kojoj procesor moze da pravilno funkcionise naravno, na nominalnom radnom taktu. Ukoliko CPU ima vecu disipaciju, normalno je da mu je TMAX veci, jer u protivnom ne bi mogao da radi kako treba.
AMD kaze da je nominalna temperatura Athlon XP procesora kojima je TMAX ~90 C , negde oko 60-65 C. To znaci da ce taj CPU i u nepovoljnim (mikro)klimatskim uslovima raditi kako treba.

sad bash chitam thread i chudim se.I na kraju chovek napisa ono shto i jeste.
Kakvo bre crkavanje na 70,85,90,95?Meni se desilo da je npr.(dodushe na iNtelu) loshe uleteo tipl od cooler-a u leziste i da nije nalegao kako treba na cpu.Digao je temp za par sec.na 100C i iskljuchio se.Zasmrdela je samo plastika sa lezista procesora.Kad bi to tako lako crkavalo onda bi svi overklokeri sveta ostali praznih fondova:D
On radi na toj temperaturi.Neki temperaturni optimum da.Ali IZdrzavaju extreme.

Citiram korisnika: DARK SIDE
sad bash chitam thread i chudim se.I na kraju chovek napisa ono shto i jeste.
Kakvo bre crkavanje na 70,85,90,95?
...
to su propisane maksimalne radne temperature za navedene procesore.
neće procesor odmah da pregori, ali ako nameravaš da radiš na 100+ stepeni, onda svakako u nekom relativno kraćem vremenskom periodu i hoće.

naravo ovo se odonsi na slučaj gde nema/ne reaguje termalna zaštita.

Poslednja izmena:
Darth Zool je napisao(la):
neće procesor odmah da pregori, ali ako nameravaš da radiš na 100+ stepeni, onda svakako u nekom relativno kraćem vremenskom periodu i hoće.

Svi moderni procesori (u zadnje tri-cetiri godine) imaju Therm Trip, Thermal Monitor i slicne termalne zastite, pa je nemoguce da CPU pregori od malo vece temperature.
Zadnje spaljivanje CPU-a sam video kod drugara na MSI K7N-420 ploci sa nForce1 chipsetom i Athlonom XP Palomincem, kada mu je "majstor" stavio cooler naopacke. CPU je pregoreo skoro momentalno. Ipak od tada pa do sada sve ploce, pa i one za AthlonXP imaju podrsku za termalnu diodu. Palomino jezgro je na AMD-ove procesore donelo termalnu sondu, ali ona ipak nije podrzana kod mnogih starijih ploca. Zato svaka NF2 i Via KT400 ploca ima podrsku za termalnu sondu.
Thermtrip zastita je implementirana tek u K8 jezgru, a Thermal Monitor u Windsor i Orleans jezgrima u 90nm za Socket AM2.
Kod Intela, jos od PIII CuMine postoji thermtrip senzor, kao i termalna dioda, P4 je doneo TM, a Preshot TM2, koji omogucuju throtlling (obaranje radnog takta procesora, prilikom pregrevanja)

Zadnje spaljivanje CPU-a sam video kod drugara na MSI K7N-420 ploci sa nForce1 chipsetom i Athlonom XP Palomincem, kada mu je "majstor" stavio cooler naopacke. CPU je pregoreo skoro momentalno.
@drfedja
ovo može da bude opis konfiguracije iz prvog posta :D

Darth Zool je napisao(la):

E bash si mi rekao neshto novo.Pa o tome sam i pisao.Masimalne temp.za normalan rad a ne temperature za pregorevanje mikroprocesora.
Kad cpu nebi imao termalnu zashtitu onda bi to bilo zaista njesra.

Poslednja izmena:
Citiram korisnika: Darth Zool

E bash si mi rekao neshto novo.Pa o tome sam i pisao.Masimalne temp.za normalan rad a ne temperature za pregorevanje mikroprocesora.
Kad cpu nebi imao termalnu zashtitu onda bi to bilo zaista njesra.
!???
ah, da...
ti imaš intela, puno para i znaš sve :D

@drfedja
jel imaš podatak na koliko reakuje termalna zaštita ?

npr. na koliko bi trebala da reaguje termalna zaštita ako je za neki procesor tmax=95C ?

Poslednja izmena:
Neznam sve,para nemam puno ali sam dovoljno pametan da nemam AMD:D
Kada ne budes uzimao pare od mame i tate,nego radio onda ces i ti moci da kupish Intel:D
Mozda budesh i mudriji....zavrsices adolescenciju:D
Just kidding:D

Citiram korisnika: DARK SIDE...
Neznam sve,para nemam puno ali sam dovoljno pametan da nemam AMD :D
!????
da ne komentarišem :(

Kada ne budes uzimao pare od mame i tate,nego radio onda ces i ti moci da kupish Intel :D
mama i tata su mi kupili spektrum 85-te i ja sam im zahvalan na tome.

Mozda budesh i mudriji....zavrsices adolescenciju :D
zavrešeno pre petnaestak godina :(

!?????

ps. nedjo i ti ne treba da se bavite pogađanjem :D:d:D

Poslednja izmena:
da se ne lazemo ma koji cpu da je u pitanju ako temp prelazi 70 c u letnjem periodu nije dobro i pocece da pravi probleme tipa nestabilnosti isl. sve oko 6x je vec prihvatljivo a ovi novi procesori nemaju razloga da rade ni na toliko...

Mare je napisao(la):
da se ne lazemo ma koji cpu da je u pitanju ako temp prelazi 70 c u letnjem periodu nije dobro i pocece da pravi probleme tipa nestabilnosti isl. sve oko 6x je vec prihvatljivo a ovi novi procesori nemaju razloga da rade ni na toliko...
Ma nije Mare.Terao sam to od 65c do 78c..radio je...nije pucao i sl.Mozda je AMD manje otporan:D
ps. nedjo i ti ne treba da se bavite pogađanjem
:D :p shalio sam se.
Ps. za mareta:
"devil's island"..beshe nekad pesma od Megadeth-a...lepo vreme..;)

Poslednja izmena:
Ps. za mareta:
"devil's island"..beshe nekad pesma od Megadeth-a...lepo vreme..

Pa i sad je... :)

Terao sam to od 65c do 78c..radio je...nije pucao i sl.Mozda je AMD manje otporan

Ja imam drugacija iskustva moj northwood ne voli nista preko 71-72, nije da ne radi, radi i tada ali se nestabilnost oseca... mada je to verovatno pre do sistema koji obicno ode na oko 54 kada cpu stigne na ove temperature, a posto je north b. pasivno hladjem moguce da njemu to vise smeta nego procesoru, naravno trudim se koliko mogu da ga spustim na znatno nize obicno radi oko 60 +/-5 i tu je apsolutno stabilan i ceo sistem koji je tada oko 43 +/-5...

A AMD i te kako podnosi dobro secam se da sam leti imao situaciju da dok je zatvoreno kuciste to ode i preko 70 i da i dalje radi... ipak nisam nikad pustao da ode tako daleko pa sam skidao stranice stavljao dodatno hladjenje itd...

Zasto bi iko stavio svoj CPU da u svakodnevnom radu ide preko 70? cim ide toliko ocigledno je nesto lose namesteno ili je preterano sa klokovanjem u odnosu sa hladjenje i tu nesto treba preduzeti...

Ma ok je to.Ja ipak nisam overklokovao northwood-a.Prescott radi.AMD radi-shalio sam se malko za njega.

Vrh Dno