Šta je novo?

Najnoviji test firewall-a (mart 2006.)

Meni ovde jedna stvar nije jasna... ZA 5.x je uvek bio veoma visoko plasiran, a ZA 6.x je prošao katastrofalno. Jel to znači da je ZA 5 bolji od ZA 6 ili šta?

Jel probao neko ovaj Jetico? Utisci? Ja prvi put čujem za njega.
edit: vidim da je freeware, i da je testirana verzija publikovana u julu 2005.

Poslednja izmena:
Toliko o dobro XP SP2 firewallu (ZoNi :D). A i o Keriu i LNS-u.

Yup, stari dobri & posve odlični Outpost nema potrebe da se menja. XP SP2 firewall actually radi? :D

Ima li smisla prelaziti sa Zone na Jetico?
promena godi:)

To sto je jedan test pokazao da je neki anonimus tu negde u sredini ne znaci da sada svi treba da poletite.

Outpost,zona,look'n'stop....o ostalom ne treba razmisljati-po meni bar.Otkad KIS najbolji?Ispade da se oni sa par godinica iskustva probishe kao najbolji a ovi shto prave firewall zashtitu godinama neznaju vishe da je prave...

Npr.na PC FLANK-U je sasvim drugi poredak....

Ali, kada se pogledaju neke "srednje vrednosti" svih takvih sličnih testova, objavljenih na raznim sajtovima, dobija se slika pouzadnih FW aplikacija. Doduše, vrlo se dobro zna da, na primer, pomeunti Kerio :D (ili nesrećni windows SP2 FW) nikako ne može da bude napredniji od Outposta u pogledu generalne real time zaštite.

OUtpost sam koristio 1 godinu i odlichan je firewall.Ali defaultna podesavanja mu nisu bash 100% security pa je potrebno malo izmeniti.Medjutim,custom settings zahteva malo strpljenja jer mu je meni malo nesrecno uredjen.inache je jedini firewall koji je proshao refer test.Zona nije.Ja inache koristim firewall koji je "tezak" 600kb.look'n'stop.

Ja sam samo u pocetku koristio ZA ali otkako sam provalio Outpost samo njega koristim. Ima sigurno 1.5god. Extra sam zadovoljan i nemam nameru da ga menjam jos uvek.

Zbogom Zone....

Pozdrav svima ;)

Dugo godina sam koristio (i nista drugo me nije interesovalo) ZoneAlarm. Pre mesec dana sam pazario novu konfu koja bi, po svim najnovijim standardima, trebala da "jede malu decu" ;) Mesec dana su mi se neki bedni programi, velicine od po 40 do 70 kilobajta otvarali kao da imam 386-icu. Sve sam isprobao od drajvera, testirao memoriju, hard disk, bezbroj puta preinstalirao windowz itd, da bi na kraju otkrio da me zeza ono na sta bih poslednje posumnjao, Zone... To mi je i otvorilo oci. Zone se pretvorio u program za "lenje" Amere (instaliraj ga i zaboravi ;)) Zarazio se sindromom NERO-a, od jednostavnog i funkcionalnog programa za namenu za koju je i namenjen pretvorio se u "domacicu", zenu koja radi sve ;) Jos samo i kafu da samelje i skuva bo bi savrsen... ;)

Sada sam sretni korisnik Outpost-a, Zone-a sam preboleo....

Naravoucenije: zaobidjite u sirokom luku doticni program i njemu slicne, koji nisu vredni para i trosenja resursa vasih konfiguracija, za koje ste mukom izdvojili vas "dzeparac" ili nekoliko plata vasih roditelja (koje, naravno, uvek stizu prvog u mesecu...)

;)

o tome koliko je test realan.
Videcete gore test Breakout1 & Breakout2 kad se to otvori (klikne se na naziv) moze da se downloaduje taj test (kao i svaki drugi) da svako sam testira svoj firewall, nazivi tih fajlova za testiranje su: breakout-en.exe & breakout-wp.exe
Oba fajla su trojanci!
e sad ja imam pitanje, kako je moguce da oni testiraju sa inficiranim fajlovima.

Koja Ironija ... Testiraju sigurnost i jedan od razloga je da bi bili zasticeni od trojanaca, a oni sire trojance. :crash:

poslao sam im mail, na oba mail-a koje su naveli u kontaktima, valjda ce to ispraviti.

btw i ja koristim Outpost a AVG je veoma lako otkrio Inficirane fajlove, trebala mu je svega 1sec od zavrsenog download-a

a sto se tice god Jetica, interesantno je to sta sve imaju u svom arsenalu, cak imaju software za delitovanje da ni CIA posle ne moze da iskopa sta si obrisao :) a stvarno bash im je ruzan sajt. a najjaci im je logo :-devil-:

Poslednja izmena:
Probao sam ovaj Jetico.Kad iskljucim Zonu pojavi mi se ikonica da mi nije ukljucen firewall (mali crveni nepozeljni stit :) ).Gledao sam u podesavanjima Jetico-a,ali nikako ne mogu da ga iskljucim.Nesto mi je sumnjiv...

DuleC je napisao(la):
Probao sam ovaj Jetico.Kad iskljucim Zonu pojavi mi se ikonica da mi nije ukljucen firewall (mali crveni nepozeljni stit :) ).Gledao sam u podesavanjima Jetico-a,ali nikako ne mogu da ga iskljucim.Nesto mi je sumnjiv...
Obično se savetuje da se deinstalira stari FW kad se instalira novi... Ja bih isprobao taj Jetico, ali mi se ne deinstalira ZA a nisam siguran da će biti dovoljno da ga samo disejblujem (moram da vidim i šta sve diže, neki servis možda...)

EDIT: Instalirao Jetico

Meni se sviđa kako ovo radi, ali je interfejs neobično konfuzan, trebaće mi neko vreme da uđem u štos.

Glede isključivanja... Moguće je odobriti sav saobraćaj uz uključen firewall, a postoji i ovo: file -> shutdown firewall

Poslednja izmena:
ZoNi je napisao(la):
btw, ja nista ne verujem nijednom od tih testova firewall-a :)

to su, imho, 100% beskorisne gluposti :)
Pa sahto si na bacio kosku onda?Ovih dana si raspolozen za koskice.Bacis post a mi se ispucavamo i ti na kraju kazes:"ma ne verujem ja tom testu"....:p:D
Shalim se naravno.Ima puno ovakvih sajtova ali ja verujem samo PC flank sajtu gde sam i clan.
Ovo ostalo-skeptik.Nisam siguran....
Naravoucenije: zaobidjite u sirokom luku doticni program i njemu slicne, koji nisu vredni para i trosenja resursa vasih konfiguracija, za koje ste mukom izdvojili vas "dzeparac" ili nekoliko plata vasih roditelja (koje, naravno, uvek stizu prvog u mesecu...)
Zone alarm nije samo firewall.Dodushe zavisi koju verziju koristis ali polsednjih godina ZA se bavi i zastitom sistemskih procesa.U tom smislu mi je ukokala diplay na tastaturi logitech g15 od 80eu.Nema prikaza na dipleju dok je ZA ukljucena.Kapira tastaturu kao eksterni proces za monitoring sistemskih resursa i odmah je blokira.Bez obzira na podesavanja nije htela da popusti...stavio sam je zbog testiranja.Nije to losh program,ali onaj deo :"zashtita resursa windows-a" pravi najvece probleme.

Poslednja izmena:
DuleC je napisao(la):
control panel > security center > firewall > recomendations, pa tu chekiraj opciju "I have firewall, that I will monitor myself"...

dakle, to NIJE problem do doticnog firewalla, vec ga jednostavno Win ne prepoznaje... isti je slucaj sa mojim Keriom... to nista ne znaci...

i slazem se sa wiz011: nikako 2 firewalla istovremeno instalirana!

@ DARK SIDE: ma, stavio sam, zato sto znam da neke ljude ovakvi testovi interesuju! ja se pouzdam samo u "se i u svoje kljuse", a ovo moze da mi bude samo pokazatelj koje programe BIH MOGAO da isprobam ;)

ZoNi je napisao(la):
i slazem se sa wiz011: nikako 2 firewalla istovremeno instalirana!
Ostavio sam ZA, ali sam mu prethodno stavio da se ne diže sa Win-om.

Desila mi se krajnje neobična stvar sa Jeticom, ako ne dozvolim network access programu Fast Launcher sve se raspadne i više ništa ne može na Net? Ovo je potpuno besmisleno. Pretpostavljam da je zbrku izazvao AdMuncher koji patchuje procese u memoriji.

kUdtiHaEX je napisao(la):
Toliko o dobro XP SP2 firewallu (ZoNi :D). A i o Keriu i LNS-u.
Ovo je outbound test.... Podrška SP2 firewalla za outbound filtriranje je rudimentarna. Inbound radi sasvim dobro.

@wiz011 i ZoNi znam da ne bi smela dva u isto vreme, ali nisam hteo da se resim Zone pa onda moram ponovo da je podesavam i "ucim" sta sme,a sta ne sme da propusti.U svakom slucaju thx. :)

DARK SIDE je napisao(la):
Zone alarm nije samo firewall.Dodushe zavisi koju verziju koristis ali polsednjih godina ZA se bavi i zastitom sistemskih procesa.U tom smislu mi je ukokala diplay na tastaturi logitech g15 od 80eu.Nema prikaza na dipleju dok je ZA ukljucena.Kapira tastaturu kao eksterni proces za monitoring sistemskih resursa i odmah je blokira.Bez obzira na podesavanja nije htela da popusti...stavio sam je zbog testiranja.Nije to losh program,ali onaj deo :"zashtita resursa windows-a" pravi najvece probleme.

Koristio sam iskljucivo firewall Zone, od verzije 4 pa do zadnje verzije 6-ice koja je izasla. Ostale verzije, tipa "Suite" sam zaobilazio. Nekako sam prezvakao i tu zastitu resursa windowza i onaj nesretni anti spyware ali kad je poceo da mi blokira ceo komp morao je da nestane sa kompa ;) Slazem se da nije losh program, ili mozda josh bolje, BIO je dobar program....

Inače, Jetico radi odlično, ali je stvarno zamoran... Na OS-ovima NT tipa bezmalo svaki program petlja sa nekim mrežnim komponentama i Jetico stalno kuka da li da to odobri. Kako ja mogu da znam da li će neki program raditi kako valja ako zabranim? Isto je i sa "system hook" i "hidden window". No, posle par dana će verovatno stvari doći na svoje mesto. Još nisam isprobao kako se ponaša sa P2P programima.

Najviše me je iznenadilo to što Winamp (iako mu je disejblovano sve što se tiče izlaska na mrežu) prilikom starta pokušava da se poveže na 207.210.67.146. ZA ovo nije prijavljivao.

Poslednja izmena:
Jel neko instalirao ovaj jetico deluje kao dobar firewall ,mada ne znam posle 7g koriscenja ZA kako cu se privici na neki drugi.
Ajde napisite nesto o impresijama ja sam ga upravo skinuo pa cu videti sta je i kako s njim .

Pozdrav

Pa piše ti gore...

wiz011 je napisao(la):
Pa piše ti gore...

Da wiz procitao sam tvoje misljenje , ali nisam zakljucio nista na osnovu njega jer je malo konfuzno objasnjeno.
Kazes da je odlican i zamoran ?! pa jel dobar ili ne ? Drugo ,cudno mi je i to sto si napisao da stalno trazi odobrenja za sistemske programe ,pa to zone alarm radi vec ohooo verzija unazad mislim sta je tu cudno kod jetica? doduse u ZA moze da se podesi da ne dosadjuje previse.
Najvise me je interesovalo kako se jetico ponasa u LAN mrezi posto ZA ume da mi pravi probleme ponekad kad nesto menjam na kucnim kompovima i to me kod njega najvise nervira.

Ok jos neko misljenje ....

-Miki- je napisao(la):
cudno mi je i to sto si napisao da stalno trazi odobrenja za sistemske programe ,pa to zone alarm radi vec ohooo verzija unazad mislim sta je tu cudno kod jetica?
Gde sam ja to napisao?

Napisao sam da "bezmalo svaki program petlja sa nekim mrežnim komponentama" i da Jetico maltene za svaki bogovetni program na kompu traži odobrenje da ga pusti. To je zamorno i počelo je već da me nervira. Ne govorim o pristupu Internetu, nego o tome da u kom god programu nešto hoćeš da uradiš Jetico ispiše prompt "access to network?"

-Miki- je napisao(la):
Najvise me je interesovalo kako se jetico ponasa u LAN mrezi
To ne znam.

Nazad
Vrh Dno