Šta je novo?

najbolji crt monitor

Jos jedan glas za Iiyamu. Ja sam kupio polovnu 22" Vision Master Pro 530 (cini mi se da je ova oznaka) i slika je brutalna. Sad,uvek stoji ono-do kada ce polovni monitor da radi,ali dokle god bude radio,ovo je raj za oci.

Srbija do Kosmosaaa!

Da, ja sam kriv priznajem. Cudan smo mi narod. Kad utuvimo nesto u glavu, drzimo se toga ko pijan plota a da necemo dozvoliti sebi da eventulano probamo nesto drugo... Mozda bolje? Prica koja vec dobija religiozne dimenzije sa 959NF, malo me podseca za pricu o Golfu II, koji je za 70% nase populaciju "najblji" auto na svetu. Nema bolji i tacka... :wall:

Ako cemo konkretno, razlog zasto ja ne bih uzeo za svoju kucnu upoterbu 959NF (o profesionalnoj necu ni da razmisljam), je taj sto se na 959NF najsvetlija bela prikazuje kao svetla siva (oko 5% crne). Probao sam 6-7 NF-a i situacija je na svima bila ista. Za iste ili za nijansu vece pare dobijate kod vec pomenutih boljih brendova cistu belu, koja vec moze da se poredi sa tft monitorima. Takav monitor ujedno moze posluziti i u profi svrhe. Naveo sam samo jedan razlog a i ima ih mnogo vise. Pa vi i dalje ne uporedjujte, vec tvrdoglavo... :wall:

Juce sam se uverio da Golf II GTI ne valja. Tako da ta prica mozda vazi za bosnu mada i oni su pametniji od toga :D

959NF najsvetlija bela prikazuje kao svetla siva (oko 5% crne)

Jesi li siguran u to? Nesto se toga ne secam !!!

zendraqla je napisao(la):
Juce sam se uverio da Golf II GTI ne valja. Tako da ta prica mozda vazi za bosnu mada i oni su pametniji od toga :D

Jesi li siguran u to? Nesto se toga ne secam !!!
Presiguran, jer se moja prica temelji na direktnom kontaktu, a ne na citanjimaa spcifikacija, kritika i foruma. Mozda am preterao sa 5%, ali je svakako vise od 2%, sto je kada uporedis sa kvalitetnijim monitorima, razlika ko du... i oko. Ako samo gledas u 959NF, a da ga nekada ne uporedis i stavis pored nekog kvalitetnijeg, ili bar solo pogledas druge i bolje, tesko da ti ista mogu objasniti. Ljudi probajte, nista ne kosta...

Uprosceni opis koji ce svako razumeti. Razlika izmedju 959NF i vec navedenih kvalitetnijih monitora je takva da kada su jedan pored drugog izgleda kao da u Samsungu gori sijalica od 60w a u kvalitetnijem od 100w.

Mrcina je napisao(la):
Tacno. Ja zivot ne srcem na slamcicu, vec ga konzumiram u velikim gutljajima. Nije nista komplikovano, a osecaj i uzivanje je neuporedivo vece... :,,: To o cemu pricas vec nije stvar standarda i imanja ili nemanja, vec malicioznosti i nepostovanja samog sebe. Jer nisu to velike cenovne razlike, vec strah zbog koga uskracujes sebi neka zadovoljstva...

Sad vec mesas babe i zabe. Ali cela ova prica vise i nema nekog smisla, pricamo o necem sto je deo proslosti a ti pricas kao da je tehnologija buducnosti. Decko uopste nije rekao da li ima nameru da kupui nov ili polovan monitor. Najbolji novi 19" CRT-ovi su skuplji od vecine 17" TFT-ova. Ja nikad ne bih dao tolike pare. Za polovan takodje.

I jos nesto, konzumiraj ti slobodno zivot (kompjuterski) u velikim zalogajima, kad imas para. Ja sa malo para uzivam 90 % od tvog uzivanja a u novcaniku mi je ostalo polovina para. A i imam pametnija posla u zivotu nego da buljim u "NAJBOLJI" monitor po ceo dan.

Na poslu imamo jedan 959NF i definitivno bela nije bela,vec svetlo siva.

a ja dragi moji imam Mitsubishi (NEC) Diamon pro 920 i mogu vam reci da je moja bela dovoljno bela :) shalu na stranu monitor je zmaj pa sam ga iz tog razloga vezao za sto da neodleti :) a sad stvarno :) ljudi monitor je ama bash poslednje na chemu treba shtedeti ali bash poslednje sve ostalo moze da se iskulira i sacheka u to sam se uverio 100% ako mozete da probate ovaj model odushevicete se 1600x1200 85 HZ

a c a je napisao(la):
Sad vec mesas babe i zabe. Ali cela ova prica vise i nema nekog smisla, pricamo o necem sto je deo proslosti a ti pricas kao da je tehnologija buducnosti. Decko uopste nije rekao da li ima nameru da kupui nov ili polovan monitor. Najbolji novi 19" CRT-ovi su skuplji od vecine 17" TFT-ova. Ja nikad ne bih dao tolike pare. Za polovan takodje.

I jos nesto, konzumiraj ti slobodno zivot (kompjuterski) u velikim zalogajima, kad imas para. Ja sa malo para uzivam 90 % od tvog uzivanja a u novcaniku mi je ostalo polovina para. A i imam pametnija posla u zivotu nego da buljim u "NAJBOLJI" monitor po ceo dan.
Pa ako ti je monitor zadnja rupa na svirali, sto se onda javljas da delis savete i dezorjentises ljude? A budi siguran da sigurno imas vise novca od mene. Ja samo znam da lepo rasporedim i ulozim tamo gde treba, a ako ne spominjemo neku ozbiljniju upotrebu, svakako je to ulaganje u neuporedivo bolje uzivanje pa i zdravlje ociju (narocito za pasionirane kompjuterase koji puno vremena provode az kompom). I sta ti znaci u tom primeru ono malo preostalo u novcaniku? Za cuvanje? Za frajersko placanje racuna sa punim novcanikom? To malo sto ti pretekne na sktrtarenju pri kupovini ces i ovako i onako negde potrositi. To je jednostavno stvar postovanja samog sebe...

Naravno da sam video i druge monitore. LG-a Philipsa i Sony-a. To nisam primetio, da bela nije bela. I malo mi je neverovatno da sa 2 posto sive tj crne boje u toj beloj moze da se primeti tolika razlika.

Mrcina je napisao(la):
Pa ako ti je monitor zadnja rupa na svirali, sto se onda javljas da delis savete i dezorjentises ljude? A budi siguran da sigurno imas vise novca od mene. Ja samo znam da lepo rasporedim i ulozim tamo gde treba, a ako ne spominjemo neku ozbiljniju upotrebu, svakako je to ulaganje u neuporedivo bolje uzivanje pa i zdravlje ociju (narocito za pasionirane kompjuterase koji puno vremena provode az kompom). I sta ti znaci u tom primeru ono malo preostalo u novcaniku? Za cuvanje? Za frajersko placanje racuna sa punim novcanikom? To malo sto ti pretekne na sktrtarenju pri kupovini ces i ovako i onako negde potrositi. To je jednostavno stvar postovanja samog sebe...
Ti si pogresio forum. Ovde se ne razgovara ovako.

a c a je napisao(la):
Ti si pogresio forum. Ovde se ne razgovara ovako.
A i pak si odgovorio. Ali si ovog puta u pravu. Stvarno ne znam sta cu ja ovde? Baj baj.

Naravno da sam video i druge monitore. LG-a Philipsa i Sony-a. To nisam primetio, da bela nije bela. I malo mi je neverovatno da sa 2 posto sive tj crne boje u toj beloj moze da se primeti tolika razlika.
2% crne (ne sive) u beloj daje prilicno lepu sivu koja je sve samo nije bela. A sigurno je vise od 2. Ovo pocinje da lici na borbu sa vetrenjacama, i pocinjem da sticem utisak vecinu stvari pricate napamet. A treba samo uporediti... Nista komplikovano.

Znaci za kraj da zakljucimo:
Samsung 959NF je najbolji 19" crt monitor na svetu :wall:

Sad stvarno baj baj.

Bitno je da si ti iskusan !!! Idi bre covece, evo sada sam za ta tvoja 2% cak i za 4 zatamnio monitor i na svakoj boji se to zatamnjenje vise primeti nego na beloj boji tako da si stvarno lupao gluposti.

Air Jordan je napisao(la):
Na poslu imamo jedan 959NF i definitivno bela nije bela,vec svetlo siva.

Sad sam uzeo 710N sa mog stola,stavio ga pored 959NF i NEMA SANSE da je bela boja na Samsungu cista bela.

Bitno je da si ti iskusan !!! Idi bre covece, evo sada sam za ta tvoja 2% cak i za 4 zatamnio monitor i na svakoj boji se to zatamnjenje vise primeti nego na beloj boji tako da si stvarno lupao gluposti.
Ovom izjavom si potvrdio koja kolicina neznanja je prisutna ovde. I sta reci posle toga, nego jadni li su oni koji poslusaju savet onih koji daje ovakve komentare.

Kraj

Ja sam to naveo kao primer koliko je ne moguce primetiti tako nesto na beloj boji. Bolje ti taj Kraj malo preispitaj u vezi tvog znanja.

Kada solo podešavam osvetljenje i kontrast (čak na maksimumu) samo preko monitora (959NF) dobije se po meni nedovoljno bela.
Međutim kada u dodatanim opcijama grafičke kartice pojačam iste stavke plus gama onda je to zaista belo. E sad koliko belo nekom treba to je do njega.
Meni lično smeta jaka (radna) bela boja na monitoru i izbegavam je kad god je moguće. Moja setovanja su dosta niska za osvetljenje i kontrast. Osećaj za nijanse je subjektivan, iako svi mi znamo o kojoj boji se radi.
A, i inače većina na forumu kao savet preporučuje da se čovek lično uveri u prikaz monitora pre kupovine. Ovde je većina zadovoljna sa 959 i kao statistički podatak mislim da to treba poštovati, jer je, ruku na srce, većina nas neka statistička sredina.

jel zna neko da mi kaze koja je tachno razlika izmedju LG 920b i 920p...?
da znam da li da se ubijem....

Zokish zato postoje testovi za monitore pomocu kojih vidis kako treba da se podesi monitor :wave: tako da se po tome gleda da li je bela stvarno siva ili je bela i da li se osoba tripuje da je boja prava ili nije. I naravno, subjektivizam je uvek bio najveci problem ovog foruma.

Nazad
Vrh Dno