ZoNi je napisao(la):
uzgred, mislim da TheBat! nije ruski, nego moldavski program!
[takodje, ni WinRAR nije ruski, vec finski program!]
Odakle ti informacija da je RAR finski program? To nisam nigde video. A video sam na mnogo mesta da se RAR prevodi kao skracenica od Russian Arhiver (kao sto je "Crni" vec konstatovao).
Doduse na dva mesta sam video iskaz (na jednom se autor ogradjuje da moze biti da nije u pravu) da je RAR skracenica od "Roshal's ARchiver" (ime autora RAR-a je Eugene Roshal - definitivno ne zvuci kao rusko ime - ali sam video da se u prezentovanju RAR-a Eugene Roshal naziva "Russian programmer".
Takodje na drugom mestu gde RAR nazivaju "Roshal's ARchiver" pise doslovno - "RAR (Roshal's ARchiver) by: Eugene Roshal (Russia)"
E, sada, to da je RAR finski program zaista nisam ni cuo ni video do sada, a trazio sam tako nesto. Tako da ne bi bilo lose da se to razjasni buduci da toliko puno ljudi zivi u uverenju (iako to nije neko zivotno bitno pitanje) da je RAR Ruski program. Ali eto, cisto da toliki ljudi ne budu u toj sitnoj i siroko rasprostranjenoj zabludi.
Nalazio sam na pr. na ovakav iskaz: "RAR is a new program, first released in 1994 by Russian programmer Eugene Roshal" i istovremeno u daljem tekstu stoji:- "(Registration: $35.00 US. Eugene Roshal, INFO-SHARE, PL 97, 02101 Espoo,
Finland. Fax... ... ...)" (ono "Finland" sam ja naglasio)
Sve mi to zvuci kao da je RAR zaista skracenica od Russian Arhiver i da je Eugene Roshal zaista ruski programer al (sada vec nagadjam) moze biti da je Eugen otvorio firmu u Finskoj na koju je registrovao program i vrsi naplatu. (ili mozda je cak preselio u Finsku). Ali kako bi nasi ljudi rekli "logicki" - mo'z da bidne, a'l ne mora da znaci.