K240 Sextett je model koji datira još od 1975. godine. Postoje različite verzije (EP, MP i LP),
ovde je sve to detaljno opisano. Moj primerak je MP, s početka 80-ih.
Povremeno se pojave polovne na KP, cene su uglavnom oko 50€. Problem je što su veoma zahtevne, potrebno je kvalitetno, moćno pojačalo da bi zvučale kako treba. Tako da telefon otpada, čak i u kombinaciji sa manjim DAC/AMP adapterima za smartfone, jednostavno nemaju dovoljno snage za ove slušalice. Sledeći problem je fiksni kabl dužine 3-3.5m (sa 6.35mm) pa je potreban i odgovarajući adapter za plejere, telefone i sl. uređaje. To su slušalice za studio i slušanje muzike ali uz odgovarajuću opremu, jednostavno nisu za većinu telefona. Mogu u oglasima da se nađu i novije, K240 MK2, i one su dobra kupovina za 50-ak € ali kažu da su zvučno lošije od Sextett, mada su manje zahtevne od Sextett (i dalje telefon nije optimalan za njih) i imaju izmenjiv kabl. Verovatno im je i izrada slabija.
S obzirom da tražiš slušalice za kućnu upotrebu, preko integrisane zvučne i telefona, mislim da su HD7 i iSK HF2010 najbolja opcija, do 50€.
Vremenom lako možeš da dokupiš neki manji DAC/AMP adapter (isto za 50-ak €), koji radi u kombinaciji sa telefonom i PC, i koji sigurno ima bolji DAC i jači izlaz od telefona i kompjutera.
@Skankhunt42
Imam staru verziju HD7, iz 2013. godine, i stvarno su zvučno izuzetno dobre, ne samo u toj niskobudžetnoj klasi. Mislim da lagano napadaju klasu višestruko skupljih slušalica, posebno posle umerene korekcije preko EQ.
Ipak, nove HD7 su malo dugačije - drajveri su isti ali ne i otvori (na poleđini školjki slušalica), promenjeni su i jastuci, pa neki kažu da zvuče malo drugačije u odnosu na stare - malo toplije (uz jači bas), visoki ali i srednji su navodno malo povučeniji ali nisam probao tu novu verziju.
Možda bi
@illidan mogao da napiše nešto više o tome, čini mi se da on ima HD7 i K712 Pro (nekadašnje AKG flagship slušalice) pa bi bilo zanimljivo čuti poređenje, pre svega utiske o zvuku.