Da napisem svoj utisak za Sennheiser PXC 550. Koristim ih nesto malo vise od 2 nedelje.
1. Izrada
Odlicna, robusnije su od Bose QC35 koje ima kolega. Jastuci cemo videti kako ce se pokazati, deluju sasvim ok i materijal nije previse tanak, deo koji ide na glavu isto tako. Plastika je odlicne izrade kao i metalni klizaci, sve deluje da ce trajati dugo.
2. Udobnost
Udobnije slusalice za moj oblik glave i usne skoljke do sada nisam nosio. Jastuci skroz obaviju usnu skolju i samim tim ne stvaraju nikakav pritisak na istu. Nisam preterano klempav i nemam preterano velike usi, tako da je ovo individualna stvar. Pored toga plus za udobnost jeste sto svaka slusalica moze da se rotira u odnosu na deo koji ide preko glave, tako da moze bas fino da se podesi da legne uz glavu. Samim tim ostvarajuci dobru izolaciju, pored vece udobnosti. Usi se greju, ali se ne znojim, sto mi je u odnosu na vecinu ostalih sluski ovog tipa veliki pomak. Tezina im je ok, nisu lake kao pero ali nisu ni teske, bar ja ih ne primecujem. Ovde dosta ima veze i to sto ih koristim preko bluetooth-a pa ne moram da preskacem preko kabla, i to doprinosi boljoj udobnosti. Nisam do sada nosio zatvorene sluske koje mogu da nosim ceo dan na glavi a da mi nesto ne smeta ili da se ne znojim. Ove nosim po 8-10h bez problema.
3. Zvuk
Ovde nisam bio siguran sta da ocekujem jer sam svasta procitao, a samo ih jednom probao vrlo kratko bez mogucnosti da ih zakacim na svoj izvor i probam muziku koju ja slusam. Inicijalni utisak prvih dan-dva mi je bio da im je bas malo lenj. Ne prenaglasen, koliko lenj. Medjutim posle par dana, mozda sam istripovao ali se situacija popravila. Ne znam da li ovde postoji ono "usviravanje" koje postoji na muzickim kutijama, ili sam se ja istripovao

Uglavnom, zvuk je lep i ujednacen, a opet zivahan. Bas je i dalje malo vise izrazen nego na HD660 koje koristim kuci, ali je prihvatljivo, ne smeta mi. Naravno na kablu su bolje nego preko bluetootha, medjutim za kancelariju sam zadovoljan i zvukom preko bluetootha. Zvuk mi je lepsi i dinamicniji od QC35 kojima je zvuk bio nekako flat za moj ukus.
4. Noise canceling
Ko trazi odlican noise canceling, treba da preskoci ove sluske. S druge strane, ko trazi noise canceling koji je prihvatljiv i koji dovoljno ubije spoljne zvukove toliko da ne budu dominantni pri slusanju na slabijoj jacini, ove sluske rade sasvim dobar posao. Delimicno je to i zbog samog oblika tj kako mi nalezu oko usne skoljke. Niske tonove, tj sumove, iako u recenzijama kazu da ubijaju vrlo malo, bas naprotiv, mislim da to rade vrlo dobro. Ostali deo spektra onako, zavisi od situacije, ali definitivno mozete da cujete sve oko sebe dok ne slusate muziku. Sa muzikom je to vec druga prica, ne mora da se odvrce mnogo, a opet cete biti izolovani. NC ima dva nivoa, sto je isto super, mada ga uglavnom korsitim na najjacem.
Ono sto mi se posebno svijda - ne stvaraju tako jak pritisak kad je upaljen NC kao sto to rade QC35. Stvaraju pritisak, ali mnooogo manji, skoro neprimetan, samim tim su mnogo prijatnije za koriscenje.
5. Connectivity
Connectivity preko bluetootha je ok. Poveze se istovremeno na dva uredjaja i kad mi npr zvoni telefon automatski pauziraju muziku sa laptopa i prebacuju na telefon. Ono sto mi se ne svidja, a nisam siguran gde je tacno problem, jeste sto i kad mi je na telefonu iskljucen zvuk za notifikacije, pauzira mi muziku sa laptopa kad npr dobijem novu poruku i tome slicno, pritom ne pusti nikakav zvuk sa mobilnog. Nisam jos istrazio, mozda nema veze sa sluskama. Sem toga radi prilicno brzo, odmah se povezuje na oba. Range je odlican, u kancelariji se setam i vise od 10m od laptopa i nema prekida (doduse nemamo mnogo zidova sa armaturom). Sa laptopom nisu htele da se upare automatski, medjutim sa rucnim uparivanjem je i to zavrseno, vrlo brzo (lenovo thinkpad sa intel wifi/bt karticom, win10).
Preko 3.5mm kabla sam imao ograniceno vreme da ih testiram, tj samo sam ih probao kuci na zvucnoj iz "moja masina". Bolje je primetno nego preko bluetootha sto je bilo za ocekivati. Medjtuim to im nece biti primarna namena pa nisam tome pridavao mnogo paznje. Ne svidja mi se sto je deo na sluskama 2.5mm, mogli su i tu da stave 3.5mm, ali dobro.
Preko microUSB ih nisam probao iako ih laptop uredno prepoznaje i tako, isto kao preko bluetootha. Kabl za punjenje je kvalitetne izrade i blago gumiran, tako da stoji onde gde ga ostavim, bez potrebe da ga kacim za nesto itd
6. Kontrole
Sta znam, ja ne volim touch shit, vise volim dugme. Na desnoj slusalici je cela spoljna povrsina osetljiva na dodir, pomeranje prsta vertikalno je volume up/down, a dodir povrsine je play/pause. Voleo bih da je to zapravo dugme da imam osecaj dal sam pritisnuo ili ne, pa ga zbog toga i ne koristim preterano

Bluetooth switch je malo nezgodno postavljen i sluske moraju da se skinu sa glave da bi se isti upalio/ugasio (fotkao sam). S obzirom na moju namenu nije prevelika mana, ali da spomenem. Dugme za efekte (koje je ujedno i dugme za uparivanje) je lepo postavljeno, dugme za NC isto.
Voleo bih da postoji dugme za paljenje/gasenje. Nisam siguran koliko ce biti trajan mehanizam za paljenje/gasenje rotiranjem desne slusalice za 90 stepeni. Sam mikroprekidac ce verovatno trajati, vise mislim zbog kablova koji tu prolaze do druge slusalice. Pored toga me nervira, ako hocu obe slusalice da rotiram, moram da smanjim deo koji ide preko glave. Kad je skroz razvucen slusalice mogu da se rotiraju ali su je taj deo stalno napet.
7. Mikrofon, razgovor
NC ne radi kada se razgovara preko bluetootha, tj izgleda da se koristi isti mikrofon za razgovore i NC. Nisam probao da razgovaram preko kabla, moguce da bi onda radio NC kada se koristi mikrofon sa kabla. To je da kazemo mana, ali sem toga sagovornici me lepo cuju kao i ja njih, nema problema sto se toga tice.
8. Baterija
3 dana, u proseku oko 8-9h dnevno na 50-60% jacine, pre nego sto krenu da kukaju da treba da se dopune. Ovde nemam sta da im zamerim, da traju jedan dan bio bih zadovoljan, sve preko je bonus.
9. Dodaci
Dosle su sa adapterom za 6.5mm audio jack (nisam stigao da ih probam na pojacalu, probacu), adapterom za avion, 3.5mm kablom, microUsb kablom i torbicom za transport. Torbica je ok, ne zauzima previse mesta i ima pregrade za nesto od dodataka. Nisam jos imao prilike da putujem pa da kazem kakve su na avionu, ali sudeci po iskustvu iz kancelarije, mislim da ce biti prihvatljive (ovde bi Bose sigurno bile bolje).
Ako nekog jos nesto zanima, neka pita. Izasle su me oko 240e, kupljene u CH.