Šta je novo?

naj program za 3d

vizionar

Čuven
Učlanjen(a)
22.05.2002
Poena
619
Dosada sam malo radio u 3DS Max-u. Ostale 3d programe nisam imao prilike ni videti. Posto ih sada ima stvarno mnogo, koji bi mi 3d program vi preporucili i zasto. Ovde prvenstveno pitam one koji su imali iskustava sa drugim programima kao sto su Maya, Softimage, Lightwave, Cinema itd.

Koji je "standard" za 3d animaciju u tv i game oblastima?

vizionar je napisao(la):

Za TV se napolju najvise koristi LightWave jer je od pocetka tako koncipiran. Za igre - 3D Max.

Ovde kod nas - nije ni bitno jer cena vrlo malo odredjuje sta koristiti,...

vizionar je napisao(la):
Dosada sam malo radio u 3DS Max-u. Ostale 3d programe nisam imao prilike ni videti. Posto ih sada ima stvarno mnogo, koji bi mi 3d program vi preporucili i zasto. Ovde prvenstveno pitam one koji su imali iskustava sa drugim programima kao sto su Maya, Softimage, Lightwave, Cinema itd.

U gaming-u je MAX trenutno ne prikosnoven, a sto se tice tv-a, tu veliki primat ima Lightwave, dok npr. u filmskoj industriji konce uglavnom vuce Softimage, tako da, kao sto vidis, svako je uzeo parce kolaca, a koje ces parce ti da zagrizes....zavisi samo od tebe. Ma da bih ti ja licno preporucio da se orjentises ka Softimage-u i to XSI 2.0 (dok ne izadje 3.0 😀).

svaki ciga svoga konja hvali...
max je u polju igrica NEPRIKOSNOVEN a jos ce ti s njim biti lako jer od tri pomenuta programa jedini ima prepoznatljivi win ui. za tv rula lightwave a xsi 2 koji je po meni trenutno najjachi paket je ko stvoren za zahtevne filmske projekte.

Kao pocetniku...

mozda ti je i najbitnija lakoca koriscenja programa (kvalitet korisnickog interfejsa).Po meni na prvom mestu tu je 3DSMax pa Cinema 4D XL i SoftImage XSI.Bitno je sto ova tri programa u full izdanjima dolaze sa vrlo dobrim tutorialima.
Za TV produkciju je od izuzetnog znacajna saradnja 3D sa postprodukcijskim softwarom.Mislim da tu 3DS Max stoji najbolje jer su mu je "partneri" Combustion 2(za postprodukciju-po mnogima najbolji) i Edit(za montazu-nepotreban).SoftImage XSI predstavlja sve u jednom,dok Cinema 4D ima dosta dobru integraciju sa After Effectsom(Cinema 4D XL v7.3 i AE 5.5).A AE neprikosnoveni vladar video efekata (tj. njegovi pluginovi)
Maya mi se cini pomalo haoticnom.Predlog je da koji god izaberes zaboravis na druge,jer ionako su svi ti programi izuzetno teski za potpuno savladavanje.Ako utvrdis gradivo na jednom lako ces preci i na druge(za godinu,dve🙂

max mi se ne svidja iz razloga sto se previse oslanja na pluginove i druge programe. Trazim "sve u jednom".

Softice i Maya mi se (bar po opisu na njihovim stranicama) cine kao takvi, ali kako stoji stvar sa hardverskim zahtjevima i lakocom rada, odnosno koliko je teze nauciti raditi u Softice i Maya nego u Maxu.

Ono sto me posebno interesuje su lakoca (ako se to moze tako reci) modelovanja i dobar render.

vizionar je napisao(la):
max mi se ne svidja iz razloga sto se previse oslanja na pluginove i druge programe. Trazim "sve u jednom".

Softice i Maya mi se (bar po opisu na njihovim stranicama) cine kao takvi, ali kako stoji stvar sa hardverskim zahtjevima i lakocom rada, odnosno koliko je teze nauciti raditi u Softice i Maya nego u Maxu.

Ono sto me posebno interesuje su lakoca (ako se to moze tako reci) modelovanja i dobar render.
I ja predlazem XSI pre nego Mayu.I neka te kvalitet rendera ne zabrinjava mnogo,jer mnogo ce ti toga predstavljati veci problem nego li sam kvalitet zavrsnog proizvoda.A postoje i alternativni (dosta bolji) plugin renderi za sve bitnije 3D

i moj glas ide za xsi 2...mlogo dobar program..maja se trenutno vise koristi ali je xsi 2 (uskoro xsi 3) perspektivniji program. a mislim da poredjenje xsi i maye na osnovu rendera nije fer jer mnogi zaboravljaju da isto kao sto je xsi povezan sa mental rejem tako je i maja povezana sa istim tim renderom

Ovo je postalo gore nego rasprava Intel vs AMD🙂 softimage rula jedini ozbiljiniji program koji moze da se koristi u filmskoj produkciji ali posto industrija igara zaradjuje isto mnogo para polako ali sigurno lightwave pocinje da gubi trku od konkurenata...

Ha ha... svasta! 😛 Trazio sam Softice na Netu pa sam napisao Softice umesto Softimage. Moja greska. Ali skontali ste

Kada kazete da je Softimage za film, Lightwave za TV, Max za igrice... postoji li neki poseban razlog za to (kao npr. ne mozes nesto napraviti u lightwave-u al mozes u softimage-u, ili mozes al mnogo teze - citaj: sporije) ili je to jednostavno zato sto se vecina animatora iz neke oblasti orijentisalo za odredjeni program. I sta je sa Maya-om. jes' da je noviji program al' za koju je oblast on najpogodniji.

Ako znate za neki dobar site posvecen 3d programima i njihovoj upotrebi u igricama, filmovima i tv, kao i tutorialima, recite.

hvala svima na pomoci. Zasad Softimage vodi 🙂

a bre damjane kako napreduje onaj sajt 3danimators? on bi bio savrsen za ovakva prepucavanja...mogli,pa cak i ovde na benchmarku, da organizujemo tematska takmicenja u 3d-u. Sta bi bolje pokazalo sposobnosti nekog programa i njegovu snagu u poredjenju sa nekim drugim paketom?

silvereye je napisao(la):
a bre damjane kako napreduje onaj sajt 3danimators? on bi bio savrsen za ovakva prepucavanja...mogli,pa cak i ovde na benchmarku, da organizujemo tematska takmicenja u 3d-u. Sta bi bolje pokazalo sposobnosti nekog programa i njegovu snagu u poredjenju sa nekim drugim paketom?

Evo jos malo pa sad ce!

damjane ajmi lepo objasni kako si krekovao xsi 2...ja startujem server ali on ipak nece da se pokrene

silvereye je napisao(la):
damjane ajmi lepo objasni kako si krekovao xsi 2...ja startujem server ali on ipak nece da se pokrene
Ako imas verziju koja kruzi po gradu gde se nalazi SoftImage XSI 2 i upgrade na XSI 2.01 procedura je sledeca:
Instaliras XSI 2,pa upgrade na XSI 2.01 pa crack.Jednostavno sve pise🙂.Nikakvih problema nema sem ako nemas doticnu verziju CD koji kruzi potrudi se da je nabavis.Kad te prilikom instalacije pita nesto za mrezu tj. server samo idi na next ili vec sta.Kod mene proradio iz prve i na W2K (bivsem) i XP.

dj13 je napisao(la):
Ako imas verziju koja kruzi po gradu gde se nalazi SoftImage XSI 2 i upgrade na XSI 2.01 procedura je sledeca:
Instaliras XSI 2,pa upgrade na XSI 2.01 pa crack.Jednostavno sve pise🙂.Nikakvih problema nema sem ako nemas doticnu verziju CD koji kruzi potrudi se da je nabavis.Kad te prilikom instalacije pita nesto za mrezu tj. server samo idi na next ili vec sta.Kod mene proradio iz prve i na W2K (bivsem) i XP.
Evo i MANUALA iz patch-cracka 🙂
--- Welcome to a new release from PARADOX ---

Be sure your programm is not running at the moment.
If the path above is filled and it's your correct Installpath
then just press 'Apply' to patch the program,
otherwise show me the the correct path before.
i.e.: c:\Softimage\XSI_2.0.1\Application\bin\
Prosto ko pasulj

Igz...nije nista od ovoga sto su napisali...lepo prvo instaliraj XSI pa udji u dir: CRACK\OLDER CRACKS\ ......tu imas fajl TRXI201.ZIP i unutra imas *.NFO fajl koji ce sve lepo da ti objasni a tamo pise:

Install XSI by running xsi_2_0_1.exe

During setup, first choose "Local Install"

When later prompted, choose "Typical Install"

When asked about the mi rayserver service just use the default port

Finally you will be asked about licenseservername etc., just hit "Done"

Now extract the files from the crack.zip into
Application\bin directory, overwriting the existing files there

Enjoy!

blagodaram...mnogo dobro izgleda ovaj xsi 2...imam mali problem sto nikako ne mogu da uradim selektovanje poligona...stvarno cudno...i kako se ukljucuje subdivisio bez onog get>..>subdivision koji u sustini stvara novi obliji objekat zadrzavajuci onaj prvi kao neki referentni kavez. dakle umesto jednog dobijesh dva povezana objekta...

jel zna neko koja komanda u xsi-u odgovara komandi cut (poligons) iz max-a? I da li postoji neki 3d file konvertor koji moze da prebaci iz 3ds fajla u neki koji moze xsi da ucita? ocu da iskoristim neke svoje modele iz lightwave-a u xsi-u.

DamjanMX je napisao(la):
Evo jos malo pa sad ce!

Ja lepo teo da ti postavim forumche a ti odugovlachis,.... 😉

Vladimir

vizionar je napisao(la):

Odgovor za Maju.

Maja se koristi u 80% filmova u koima se koristi kompjuterska grafika. Maja je open source softver, teska je za ucenje, nesto kao C++ u svetu programiranja Na polju animacije je najbolji softver. Lightwave ima najbolje alate za modelovanje zbog Modeler-a, koi je ukljucen u sam Lightwave. Renderovanje mozes da izvrsavas u RenderMan-u, Brazil-u, ili gomili drugih alata za renderovanje koi rade zajedno sa odredjenim 3D paketima. Od kvalitetnijih softvera sem Max-a najlaksi za ucenje je Lightwave.

Ma ja sam uvek za 3DS Max. Pre svega tu je korisnicki interfejs koji je najbolje odradjen od svih paketa na ovom polju. Po meni je najintuitivniji, i sve je organizovano kako bi se omogucio sto laksi pristup alatima. Neko je rekao da Lightwave ima ugradjen modeler, pa zar to nije slucaj i sa MAX-om. Sto se tice ostalih programa, njihov problem je sto vuku korene sa drugih platformi, na kojima se u glavnom koristi Linux, pa tako i korisnicki interfejs vuku sa istog. Maya je skroz na skroz konfuzna, Softimage nije los, ali mi je i on nekako poprilicno nastrojen ka "narkomanskoj" populaciji, Cinemu nisam probao, tako da nemam misljenje o njoj. Inace nesto tipa sve u jednom ne moze se naci, a i ako nadjes uvek ce postojati neki plug in koji ce istu stvar raditi mnogo bolje. U tome je i prednost 3Ds-a, jer postoji ogroman broj 3rd party plug inova, od kojih su neki genijalno odradjeni. Sto se renderinga tice scanline iz MAX-a je ocajan, tako da ce posluziti neka alternativna resenja poput Mental Ray-a ili Brazila. Sve u svemu, ja sam uvek za MAX, a jedan od jacih argumenata u prilog istom je i postojanje literature na nasem jeziku koja je namenjena ucenju i naprednim tehnikama ovog programa. Dakle MAX rula.

kad vidim radove uradjene u blenderu ili u truspejsu, sve ove priche koji je program bolji ili lakshi za koriscenje padaju u vodu. poenta je da se baci na jedan softver i radi i radi...

Nazad
Vrh Dno